vrijdag 17 april 2009 25 Reacties St. Hubertus

Zoals ik gisteren al vertelde houdt ik  veel meer van de kleurrijke schilderijen die van Gogh in Frankrijk schilderde.  Ik zal jullie een aantal van die schilderijen laten zien en zo ver ik er iets over heb kunnen vinden vertel ik er ook iets bij.

De sterrennacht 1889 (The Museum of Modern Art, New York)

De met sterren bezaaide lucht had voor Vincent van Gogh een spirituele betekenis. Van Gogh schreef in 1888 dat hij enorm veel behoefte had aan religie “Dus ga ik ‘s nachts naar buiten om de sterren te schilderen.”
Het dorpje op het schilderij is geïnspireerd op het stadje Saint-Rémy. De donkere cipressen  op de voorgrond en de zwierige sterrenhemel zijn afkomstig uit de verbeelding van van Gogh.

De zaaier 1888 (KMM, Otterlo)

De cyclus van groei, bloei en oogst van koren had een diepe symbolische waarde voor van Gogh. In een brief aan zijn zus Wil schreef hij hierover:” Als je denkt aan al die dingen waarvan je de achtergrond niet begrijpt, wat kan je anders dan naar de korenvelden kijken? Hun verhaal is het onze, want wij die leven van brood, zijn wij ook niet voor een belangrijk deel koren, ten minste moeten we ons er niet bij neerleggen dat we groeien als een plant, niet in staat is om te bewegen zoals onze verbeelding ons ingeeft en dat we, als we rijp zijn, worden gemaaid als koren.”
Net als bij De aardappeleters maakte Vincent meerdere versies van dit schilderij. En ook dit schilderij baseerde hij op een schilderij van een ander in dit geval op De zaaier (1850) van Jean-François Millet.

Ommuurd veld met schoven en opkomende maan 1889 (KMM, Otterlo)

Dit schilderij maakt deel uit van een reeks schilderijen van een ommuurd veld dat van Gogh kon zien vanuit zijn kamer in de psychiatrische inrichting in Saint-Rémy. In dit schilderij trachtte van Gogh het bijzondere effect van het maanlicht weer te geven. Hiertoe bracht hij korte, licht roze verfstreken over het hele doek aan. Helaas is het roze tot een vaalwit vervaagd en is de intentie van van Gogh niet meer goed te zien.

Tot slot mijn favoriete werk van van Gogh

Hier is het in 1888 gemaakt. Place du Forum in Arles.

Caféterras bij nacht 1888 (Dallas Museum of Art)

Zo kennen jullie het vast niet, als pentekening. Van Gogh maakte een voorbereidende tekening als compositie studie en keerde naar de plek terug om de de effecten van licht en kleur bij nacht te schilderen.

Caféterras bij nacht (Place du Forum) 1888 (KMM, Otterlo)

Zo kennen jullie het vast wel! Persoonlijk vind ik dit één van van Goghs sfeervolste schilderijen; het geeft je het gevoel onderdeel uit te maken van de voorstelling. Je waant je direct in Arles, het stadje in de Provence waar van Gogh dit werk schilderde. Nu, meer dan honderd jaar later, bestaat dit café met zijn zo beroemd geworden terras dus nog steeds en is vernoemd naar de kunstenaar die het zo beroemd maakte.

Zelf beschrijft Vincent van Gogh het nachtcafé in één van zijn brieven als volgt: ‘Ik ben bezig met een nieuw schilderij van een café bij nacht. Op het terras zijn kleine personen van drinkende mensen. Een grote gele lantaarn verlicht het terras, de straat heeft paarse tinten. De gevels van de huizen en een blauwe lucht met sterren en met een groene boom. Het is een nachtschilderij geworden zonder zwart maar met blauw en paars en groen en felle groene tinten en citroen geel. Ik heb er enorm veel plezier in ‘s nachts ter plekke te schilderen. Vroeger tekende ze, en dan maakte ze overdag daarnaar het schilderij. Maar mij bevalt het goed om het onmiddelijk te schilderen (….) het is de enigste manier om eindelijk van die conventionele zwarte nacht af te komen..”

Het “het ‘Caféterras bij nacht’ maakte helaas geen deel uit van de tentoonsteling van ‘Van Gogh en de kleuren van de nacht’ omdat het Kröller-Müller het niet wilde uitlenen.

“Het ‘Caféterras bij nacht’ van van Gogh kon ik echt niet uitlenen voor de expositie ”Van Gogh en de kleuren van de nacht. Daar hangen al vier of vijf andere schilderijen uit onze collectie, maar het terras heb ik hier nodig. Mensen komen van over de hele wereld naar het Kröller-Müller om dat te zien.” Aldus Evert van Straaten directeur van het KMM.

Wat vinden jullie, had het KMM het schilderij toch uit moeten lenen, eventueel in ruil voor een ander top stuk uit de collectie van het van Gogh Museum?

Ik ben in ieder geval blij dat ik het prachtige ‘Caféterras bij nacht’ zo vaak als ik wil kan gaan zien in het KMM.

( Alle afbeeldingen komen van het internet op de zaaier na. De informatie heb ik deels uit het boek Van Gogh en de kleuren van de nacht en van het internet)

 

About the Author

Elmar

25 Reacties

 1. Gogh verslaafd

  ik hou van van gogh ik heb er een spreekbeurt over dit zuig ik uit mijn duim!!!

 2. Hanny

  Deze werken zie ik liever dan de sombere!

 3. Liesbeth

  geweldig om te lezen, de achtergrond van de schilderijen. ik heb zo’n bewondering voor van Gogh. Jaren geleden al zijn bio gelezen en ook heb ik zijn werk in het echt kunnen bewonderen wat een hele indruk maakte, waar toen ook die pentekening te zien was en meer  schetsen

 4. Morgaine

  Alleen van Gogh? En de rest dan? Matisse, Monet, Degas, Gaugain die hij zo kon vereren, heb vele Teleac uitzendingen gezien over de grote Meesters en van Gogh behoorde tot hen, geeft mij weer stof tot denken en schilderen, prachtig!

   

  XXX

 5. Mannie

  IK ben niet zo’n fan van van gogh, niet dat het niet knap is , maar toch ook weer niet zo heel bijzonder in mijn beleving

 6. karin

  Deze tekening kende ik niet! En dat terwijl ik ooit nog een heel referaat op de kunstacademie heb gehouden…. Mooi. Ik ben dol op van Gogh!

 7. rietepietz

  Ik ben niet de enige maar ook ik vind de zaaier het mooist hoewel de pentekening ook heel bijzonder is . Tja ,je kunt iemand niet dwingen zijn bezittingen uit te lenen , zeker niet als die zo kwetsbaar zijn en zóveel geld vertegenwoordigen .

 8. Jetske

  De werken van Van Gogh vind ik heel bijzonder en mooi.

  Wat een voorrecht dat je dat schilderij zo vaak kunt zien. Het lijkt me ook een hele moeilijke keuze, het schilderij wel of niet uitlenen.

  Een goed vervolg van het weekend!

 9. HH

  ik ben gek op schilderijen en dezen vind ik helemaal mooi!!!

  fijn weekend!

  groetjes van HH

 10. Pasula

  Ik ken ze allemaal, ben ook wel een liefhebber van zijn werk en ja wat jij het mooiste vindt ben ik helemaal met je eens! Sfeertje in dat schilderij.

 11. gerdaYD

  Een zonnig en warm log, heerlijk om te bekijken en te lezen, Elmar. Dankjewel voor dit vleugje schoonheid om het weekend mee te beginnen!
  En van weekend gesproken: maak er iets moois van hé!

 12. marjolijn

  Ja, ze zijn schitterend.

  Fijn weekend meis.

 13. Malou

  Groot onderhoud gedaan en je ziet het Elmar !!!!
  Het terras van van Gogh ken ik van huismus die er is geweest

  He he ik hoop dat het nu goed blijft gaan met het lezen en reageren

  fijn weekend !

 14. Di Mario

  De zaaier, die vind ik het mooist.

  Love As always
  Di Mario

 15. klaproos

  prachtig  elmar

  van  gogh  woonde vroeger  in  nuenen,

  daar is nog  veel van hem te  vinden,  héél mooi om t e zien,

   

  groetjes en  een  fijn weekend

 16. curieuzeneuzemosterdpot

  veel van het werk van van gogh heb ik mogen ontdekken in het kröller-muller musem.

   

  ik ben blij hier weer wat te mogen bekjiken van deze grootmeester!

   

  gezellig weekend, elmar!

 17. Renesmurf

  Mooi hoor.
  Kunst moet uitgeleend worden, zodat zoveel mogelijk mensen op aarde het kunnen bekijken.  Vind ik.

  Want niets evenaart het echt zien van de schilderijen.

 18. Jeroen

  Tja de sterrennacht, zo mooi bezongen door Don McLean. Het is weer een mooi en compleet geheel geworden. Nou ja, bijna compleet. Alleen de foto van zijn geboorteplaats Zundert ontbreekt nog. Maak er een fijn weekend van Elmar.

 19. Thérèse

  Nee, ik vind ook niet dat ze dat ook nog hadden moeten uitlenen; de ware liefhebber reist dan maar even verder en dan kan hij nog veel meer moois zien.

  Een hele mooie tentoonstelling, lijkt mij.

  Fijn weekend!

 20. sisely

  Prachtig zeg, geniet er maar van de schilderijen. Wens je een fijn weekend.

 21. P-TER

  Anders, maar een plezier om naar te kijken!

  Gr.

  P-TER

 22. Pia

  Ik vind die schetsen wel atijd heel leuk om te zien en daarna het eindreultaat. Zo heb ik hier een boek van Piek met dat soort dingen en van Escher

 23. Me!

  Ik vind het een van de weinige schilders die met een andere techniek dan gewoon was, fantastische echt lijkende schilderijen kon maken…

 24. Jan K.

  Ook ik geef de voorkeur aan de kleurrijke doeken van Van Gogh. Vooral “Ommuurd veld met schoven en opkomende maan” en “Caféterras bij nacht” vind ik fantastisch. Het is echt meesterlijk hoe Van Gogh met zijn kenmerkende penseelstreken sfeer wist te creëren.

  Maak er een mooi, hopelijk zonnig weekend van!

 25. J@n.

  En de mensen van over de hele wereld dan voor niks komen? Dat kan je niet maken joh!

  Gr. J@n.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)