dinsdag 03 februari 2009 24 Reacties St. Hubertus

Zoals beloofd neem ik jullie vandaag weer mee naar het jachthuis, om precies te zijn naar de eetkamer. Ik heb hem toch maar onder blog geplaatst zodat jullie hem gemakkelijker kunnen vinden. Ik verplaats hem dan later wel naar Sint Hubertus.
In de eetkamer vinden we allerlei toespelingen op de legende van Sint Hubertus en daarom lijkt het me goed in dit deel van de virtuele rondleiding het verhaal van Sint Hubertus te vertellen. Natuurlijk grijp ik daarbij nog even terug op het glas-in-loodraam in de hal.

Sint Hubertus

Hubertus is geboren in 655 en was een edelman die woonde en leefde in de Ardennen. Hubertus was een nogal losbandig type die zich van God nog gebod iets aantrok. Hij zaaide daar veel onrust mee in zijn omgeving en natuurlijk ook als hij zijn favoriete hobby uitoefende, de jacht. Dat laatste is mooi te zien op het linker deel van het glas-in-loodraam.
Hubertus ging zelfs zo ver dat hij in 683 op Goede Vrijdag, terwijl hij eigenlijk in de kerk had moeten zitten, ging jagen. Hij kreeg al snel een mooi hert in het vizier, en toen het hert zich in zijn richting omdraaide legde Hubertus dan ook aan met zijn pijl en boog. Maar voordat hij kon schieten verscheen er een stralend kruis tussen de stangen van het gewei van het hert. We kunnen dat mooi zien op het middelste paneel van het raam. Maar het bleef niet bij het stralende kruis, er klonk ook nog een bulderende stem die zei: “Hubertus als gij u niet bekeert zult gij ter helle varen!”. Hubertus schrok zich natuurlijk het spreekwoordelijke hoedje. Dit had tot gevolg dat hij zich gelijk bekeerde en zelfs het klooster in trok. Hubertus schopte het uiteindelijk tot bisschop van Maastricht en later werd hij ook nog bisschop van Luik. De rust keerde terug in het leven en in de omgeving van Hubertus, zoals te zien is op het rechter deel van het raam. Hubertus overleed in 727. Sint Hubertus staat nu bekend als partoon heilige van de jacht. Op 3 november wordt, vooral in Vlaanderen, zijn naamdag nog gevierd.

De naam Sint Hubertus is dus zeer toepasselijk voor een jachthuis. Toch was de naam op de eerste tekeningen van het jachthuis niet Sint Hubertus maar Huize Hoenderloo. Dit wijst er op dat het idee om de legende van Hubertus in het huis te verweven pas later ontstaan is. Dat neemt niet weg dat er vele toespelingen in en om het huis te vinden zijn die verwijzen naar de legende. Zo ook in de eetkamer.

De eetkamer werd natuurlijk gebruikt om te dineren met de belangrijke gasten die het echtpaar Kröller-Müller ontving. Het valt veel mensen op dat de tafel niet erg groot is. Dat komt omdat het echtpaar liever kleinere gezelschappen ontving, dit zodat de gesprekken minder oppervlakkig waren.
Rondom de kerstdagen wordt de tafel in de eetkamer in kerstsfeer gedekt. ik heb daar afgelopen jaar foto’s van gemaakt. In één van de artikelen onder Sint Hubertus, “Sint Hubertus in kerstsfeer”, zijn de foto’s te vinden.

Wat gelijk in het oog springt aan de stoelen die o.a. om de tafel heen staan, is het kruis verweven in de bekleding van de rugleuningen (foto hieronder). Kijken we goed naar de bovenkant van de tafelpoten zien we ook daar het kruis terug. Het zijn natuurlijk allemaal verwijzingen naar het verhaal van Sint Hubertus. (De mandarijneend op de foto is gemaakt door Krieger.)

 

In het vorige deel van de rondleiding had ik het over trucs die Berlage toepaste om te voorkomen dat de bewoners iets aan de inrichting van het huis zouden veranderen in de eetkamer heeft hij ook een aantal van deze trucs toegepast. Zo zit het schilderij met de damherten, geschilderd door Willem van Konijnenburg, (foto hier onder) vastgeschroefd aan de muur. Verder is er ook een slimme truc toegepast om te voorkomen dat het vloerkleed onder te eetkamertafel ooit verplaatst zou worden, welke truc? ik zou zeggen ga zelf maar eens kijken!{#knipoog}

De volgende keer neem ik jullie mee naar de rookkamer waar ik wat meer zal vertellen over Anton Kröller.

 


About the Author

Elmar

24 Reacties

  1. Marieke Hofste

    Beste Elmar, Voor mijn zus ben ik op zoek naar de afbeelding van St Hubertus, patroonheilige van de jacht. (zie bijgevoegd plaatje).Mijn oma was in het bezit van een schilderij maar deze is ivm overlijden naar haar zoon gegaan. Weet u waar (eventueel posters of iets dergelijks) die te verkrijgen zijn? Met vriendelijk groet, Marieke

  2. Truus

    Weer een mooie rondleiding Elmar. Ik geloof dat ik nu weer bij ben. 😉

  3. Jeroen

    Heldere uitleg en practige foto’s weer

  4. marjolein

    Waauw…je eetkamer helemaal gemist en zo iets moois…wil er echt ook eens binnen !! Maar wel ver weg 🙁

    Is het veel Jugendstilstijl ?

    Dag

    @ Juist niet!  In het huis vind je veel artdeco.

  5. Jan K.

    Het blijft een bijzonder gebouw. Die glas-in-lood-ramen zijn echt prachtig!

    Ik kom zeker terug voor een bezoekje aan de rookkamer. Tegen die tijd ga ik er met een lekker rokertje eens goed voor zitten.  🙂

  6. f r e d

    jou mag ik!!! naar de rookkamer…………..JOEPIE!!!!!!!!!!!!

  7. Sanne

    Ziet er echt schitterend uit allemaal. Een aanrader dus volgens jou om er eens heen te gaan voor een rondleiding?

  8. Mannie

    Mooie foto’s weer, maar ook ik vind het glas in lood het mooiste. Je kan daar heerlijk eten in die eetkamer

  9. gerdaYD

    Een héél dikke dankjewel, Elmar! Wat een mooi interieur, een genot om er naar te kijken!

  10. Mieke

    Prachtig mooi deze eetkamer.

    En je glas in lood ramen zijn enorm mooi.

  11. Pia

    Alleen voor die glas in lood ramen zou ik wel een bezoekje willen brengen. Schitterend zijn die

  12. Etje

    Goede morgen,

    geraak met moeite weg van je eerste foto, vind die prachtig.

    Groetjes

  13. marjolijn

    Prachtig hoor!!

  14. Hanny

    Een geweldige rondleiding geef je ons. Wat een prachtig gebouw.

    De truc met het kleed, zijn dat de figuurtjes in de tegels waar het kleed precies tegenaan moet liggen?

  15. Redstar

    Ik blijf makkelijk bij je eerste foto hangen. Dat geef ik gerust toe. Glas in lood boeit mij altijd enorm.

    Mooie foto’s voor de rest, maar ze tippen niet aan de eerste 😀

  16. curieuzeneuzemosterdpot

    wat een bijzondere inrichting,??

     

    nog bijzondersterderrer wordt het als jij zegt dat men ‘trucs’ toegepast heeft???

     

    ik ben curieusss ..  {#bril}

  17. Marjolijn

    Ik heb weer genoten, en ik ben wel heel nieuwsgierig naar de truc met het vloerkleed. hihi.

    Liefs
    Marjolijn

  18. Renesmurf

    Wat een boeiend gebouw is dat nog.
    Ik ben er eens een keer geweest, enkel aan de buitenkant, ik had de hond bij me dus ging niet naar binnen.

    Maar via jou log dus nu wel, mooi hoor.

  19. Fenny

    Toch nog eens die kant op, (en dan niet op maandag?)

  20. Kroosduiker

    Zo leuk dat het gebouwd is in de vorm van een gewei. In het gebouw zijn vele technische hoogstandjes terug te vinden, zoals centrale verwarming, centraal uurwerksysteem, centraal stofzuigsysteem, een elektrische lift en Pullmann schuiframen, maar de truc onder het kleed ben ik vergeten.

  21. beuzeblaadje

    Een heerlijk verhaal om te lezen Elmar! Ik heb er van genoten en zo ook van jouw foto’s. Het versterkt enorm mijn gevoel van “hier ook eens naar binnen willen”…. heerlijk dat sfeertje! Geweldig om dat als “werkplek” te hebben al is het dan op vrijwillige basis!

    Groetjessss, beuzeblaadje

  22. Hermien

    Ik vind de muren ook zo prachtig!

    Die truc met het vloerkleed weet ik niet meer, maar ik kan mij wel herinneren dat dat bij de rondleiding verteld is. Ga je het nog verklappen?

  23. Jetske

    We waren het afgelopen weekend dus bij jullie in de buurt en hebben het er serieus over gehad om een bezoek te brengen aan….dat is er helaas niet van gekomen. Dat blijft dus nog op het verlanglijstje staan voor een volgende keer. Voor zover geniet ik al van je rondleidingen op deze plaats. De afbeeldingen zie ik niet zo 1,2,3 terug in de glas in lood ramen, maar dat is misschien op een foto moeilijker te zien dan in werkelijkheid.

  24. Me!

    Er zitten weer prachtige foto’s bij dit stukje geschiedenis. Ik moet toch eens die kant uit komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)