woensdag 13 oktober 2010 34 Reacties St. Hubertus

Zoals elke jaar gaan we ook dit jaar themarondleidingen verzorgen in jachthuis St. Hubertus. Meestal wordt een thema bedacht door een groepje rondleiders in overleg met het park. Dit jaar ging het iets anders om dat promovenda, Eva Rovers, haar dissertatie in november afgerond heeft dat dan ook in boekvorm verschijnt. Het onderwerp: Helene Kröller-Müller (HKM). De themarondleiding al dus alles te maken hebben met HKM, hoewel we twee jaar geleden hetzelfde thema al hadden. Maar we zullen andere ruimtes gaan bezoeken dan twee jaar geleden, waaronder bijvoorbeeld die van Sam van Deventer, en we hopen natuurlijk dat er nog veel leuke nieuwe wetenswaardigheden uit het onderzoek van Eva Rovers naar voren zullen komen. Bijvoorbeeld over de relatie tussen de eerder genoemde Sam van Deventer en Helene is nog veel onduidelijkheid, hadden zij een moeder zoon relatie (Sam was 19 jaar jonger dan Helene) of waren zij geliefden? Helaas zijn de oude kranten die ik aan het napluizen nog van het pré roddel tijdperk dus hoop ik dat Eva wat betrouwbare feiten hierover bovenwater heeft kunnen krijgen. Maar er is al wel wat bekend natuurlijk over de relatie tussen Helene en Sam en als echte roddeltante {#knipoog} deel ik dat natuurlijk graag met jullie.

Helene en Sam.

Helene en Sam leerden elkaar kennen rond 1908 via Helene’s dochter Helene die op dezelfde hockeyclub zat als Sam van Deventer. In 1908 solliciteerde Sam bij het bedrijf Müller & Co waar Anton Kröller de leiding had. Al snel was Sam vaak en veel te vinden bij de Kröllers. Hij kreeg in een goede, bijzondere, band met Helene onder andere omdat hij wel, integenstelling tot haar man Anton, geïnteresseerd was in kunst.
In 1909 vertok Sam naar Bremen om daar het bedrijf te vertegenwoordigen. Er onstaat dan een intensieve briefwisseling tussen Sam en Helene, ze schrijven elkaar vaak meerdere keren per week. Volgens Sam omdat zij: “Het nodig had zich aan mij uit te schrijven om zo tot klaarheid te komen”.  Klaarheid waarover? Ongetwijfeld over alles wat betreft haar kunst verzameling, de bouw van het jachthuis en het museum, maar ook wat betreft haar gevoelens voor Sam? Misschien komen we er achter nu Eva Rovers al de brieven die Helene aan Sam schreef heeft mogen lezen, iets dat nog nooit iemand heeft eerder kunnen/mogen doen. Hoewel ik niet al te hoopvol gestemd ben, want of die brieven die daar van zouden kunnen getuigen er nog zijn is maar zeer de vraag natuurlijk.

 Het idee dat er meer was tussen Helene en Sam is niet geheel uit de lucht komen vallen, er zijn bijvoorbeeld ook in het jachthuis en op de begraafplaats van de Kröllers verwijzingen te vinden naar de bijzondere band tussen met name Helene en Sam.
Sam had op de eerste etage in het jachthuis zijn eigen vertrekken, een slaap/zit kamer, inloop kledingkast en eigen badkamer. Hij was, buiten de architect Henry v.d. Velde, die tijdens de bouw van het museum tijdelijk in het jachthuis woonde, en het echtpaar Kröller, de enigste die vanaf de bouw zijn eigen vertrekken had in het jachthuis. Op zich al bijzonder maar nog curieuzer is de aanwezigheid van een heel smal trapje dat van boven direct naar Helene’s slaapkamer leidt, in de wandelgangen wordt het ook wel het trapje van Sam genoemd. Het trapje maakte het Sam mogelijk om snel en ongezien af te dalen naar Helene’s slaapkamer. Of het ook zo bedoeld was en ook zo gebruikt is blijft tot op heden een raadsel. Maar wel een tot de verbeelding spekend raadsel!
Opmerkelijk was het ook dat Sam van Deventer pas zeven jaar na de dood van Helene trouwde hij was toen 51 jaar. Dat geeft op zich al aanleiding tot denken, maar dat hij desondanks 33 jaar na het overlijden van Helene zijn laatste rustplaats heeft gekregen op de Franse Berg samen met Anton en Helene plaatst e.a. helemaal in een bijzonder daglicht. Het verhaal gaat zelfs dat Helene wilde dat Sam tussen Anton en haarzelf in begraven zou worden, maar dat ging blijkbaar toch te ver, want Sam rust nu apart van het echtpaar.
Kortom genoeg aanleiding tot nieuwsgierigheid, maar niet alleen wat betreft de relatie tussen Helene en Sam hoor, hoewel dat natuurlijk wel het sappigste verhaal is! {#knipoog}

About the Author

Elmar

34 Reacties

 1. Truus

  Het zou gekund hebben, het is iets van alle tijden, toch. 🙂

 2. Ineke

  Ha Elmar, goedemorgen,
  Wat een mooi verhaal, dat – ter wille van de personen – van mij een mysterie mag blijven.
  Sam heeft een erg innemend gezicht op de foto!

  Hé, ik hoop dat we nog een paar mooie herfstdagen krijgen, dan zou ik graag eens richting Hoge Veluwe willen
  afreizen.
   
  Elmar, een goed weekend gewenst!
  Dag, groet, Ineke
   

 3. sillyme

  Jonge mannen zijn toch wel heel leuk. Ze was haar tijd gewoon ver voor! Tegenwoordig is het normaal! En liefde laat zich niet dwingen!
  Wat een prachtig verhaal weer!!

 4. FotoFietsMargreet

  Sta ik daar bijna 3 weken geleden op een winderige, maar zonnige middag naar het Jachtslot te turen en dan te bedenken dat het binnen misschien spannender was dan het slot uitstraalt. 
  Jij weet het wel mooi te vertellen. Ik ben wel benieuwd hoor, want een beetje nieuwsgierig zijn we allemaal wel! En dit is een serieus boek, dus dan mag dat ook wel.
  Groetjes

 5. HH

  ik heb een leuk nieuwtje!!!!!kijk maar op mijn log.

  groetjes van een bloed nerveuze HH

 6. Leo

  Wat een interessante story zeg. Nooit geweten van deze geschiedenis. Mooi verteld, met plezier gelezen!

 7. Gisella

  En zo maak je nog wat mee tijdens de rondleiding 🙂 ik zou het ook zo voor me kunnen zien als ik daar zou rondlopen hihi.

 8. curieuzeneuzemosterdpot

  ik vind het heerlijk dat er zoveel mysterie hangt rond deze relatie!   {#bril}

  fantasie is altijd mooier dan de werkelijkheid? 
  neem nu dat sam-trapje?  {#happy_thumbup}

  gezellig weekend, elmar!

 9. Fenny

  Wat zul jij er veel van af weten.
  Als we die kant nog eens opgaan, zullen we eerst even met jou contact opnemen, geloof ik!

 10. Liesbeth

  Spannend verhaal hoor en sappig ook ja 🙂 en mooi ook, zo romantische he…nu wil ik het wel weten!

 11. Annette

  Ik wil ook zo’n trapje! Hahahahaha. Geintje!
  Gelukkig hadden ze toen nog geen camera’s overal. Het had wel een leuk klusje geweest voor Joop van Tellingen en consorten.  Prachtig verhaal waarmee maar weer eens aangetoond geworden is dat liefde alles overwint. Echt wat voor zo’n romantisch persoon als ik ben. {#hearts}

 12. Pasula

  Hahaha Elmar, het lijkt wel een soap! Schitterend verhaal vooral door de speculaties.

 13. gerdaYD

  Jij kan nu weerom aan een geliefde bezigheid van je beginnen: de rondleidingen in je héérlijke slot, ik ben zo blij voor je!
  En blij ook voor dit indrukwekkend log, Elmar, bedankt! Ik kijk al uit naar het vervolg…
  Maak er ondertussen een superfijn dagje van hé, en straks een even fijn weekend!

 14. Sisely.nl

  Indrukwekkend blogje zeg.Ik ben benieuwd.

 15. Han

  Verliefdheid is iets van alle eeuwen soms heel heftig of in het geheim, maar het altijd blijft bestaan!

 16. rietepietz

  Het is tegenwoordig in ieder geval een stúk moeilijker buitenechtelijke relaties geheim te houden .
  Ik heb wel eens iets gelezen over dat men vroeger ,mits discreet, relaties binnen het huwelijk toestond als meneer niet aan zijn “echtelijke verplichtingen” kon voldoen .

 17. tagrijn

  Bladen als Weekend en Privé zouden nu wel raad weten met zo’n verhaal. Spannend!
  De man van de insectenhuisjes geeft in november een workshop. Heb onthouden dat dat incl. materialen en afbakken 40 euro kost. Hij heet Bastiaan Meijer en woont Witte de Withstraat 124 in Asd. Hij is vast wel te googlen.

 18. Jan K.

  Het beloven dus weer spannende tijden te worden bij St. Hubertus …

 19. Inge

  Supersmeuïg zo als je dit omschrijft. i kzou met jou best een rondleiding willen hebben #hangaanjelippen#

  @Inge Dat kan geregeld worden hoor! 🙂

 20. Jo_Landa

  Dat wordt in elk geval een interessante rondleiding.

 21. Marjolijn

  Dat worden spannende rondleidingen…!!

 22. Annemarie

  Oei oei, roddels bij het jachthuis!!!
  Ik ben benieuwd. 😉

 23. Leidse Glibber

  Dat zijn natuurlijk de leukste verhalen en houden mensen bij de les tijdens de rondleiding.

 24. Hanny

  Je zult weer heel wat te vertellen hebben aan je bezoekers. Een uitdaging om weer wat nieuws te laten zien en te vertellen.

 25. Renesmurf

  Zo, dat is dan best interesant, elke keer een andere thema.
  Het blijft natuurlijk wel op en top hubertus, maar dan nog.
  Dan is het voor iemand die er vorig jaar al geweest is dus de moeite waard om nogmaals te gaan.

 26. Redstar

  Zulke themarondleidingen lijken me wel erg leuk voor degene die er aan mee gaan doen. Ik wens jullie allemaal veel plezier.

 27. Brillie

  Ik zou het niet kunnen, elke dag iets vertellen over mijn landgoed.

 28. Jetske

  En als bovenstaande waar schijnt te zijn en misschien echt van elkaar hielden wat schiet je er dan mee op om dat nu allemaal nog op te gaan rakelen?
  En dat je dat dan moet gaan gebruiken om te promoveren….?

 29. ria

  Hahaha, ik ben benieuwd naar wat er van waar is, als we er ooit nog achter komen 😉
  Smeuïg is het zeker.

 30. francky

  zoiets kan nooit opgehelderd worden, want zij die het kunnen weten zijn er niet meer.

 31. Me!

  Roddels van zo’n honderd jaar terug… Ik ben benieuwd.

 32. Plato

  Ja, nu zou ik het ook wel graag willen weten. Dat trapje was er al eerder he? Dus dat hoeft niets te betekenen. Maar dan toch… Ik ben benieuwd. Ik zou die dissertatie tzt best willen lezen.

 33. Thérèse

  Een wonderlijke toestand. Het meest nieuwsgierig ben ik eigenlijk wel of haar man dat dan allemaal goed vond, van dat trapje enzo. Je staat als echtgenoot toch wel wat voor joker, lijkt mij.
  Groetjes Th.

 34. klaproos

  dat  roddelen  laat  ik graag aan anderen over elmar

  sappige verhalen maak ik het liefst  zelf mee:-)

  @Klaproos, dit is niet echt een roddel hoor, maar meer een vermoeden, dat bewezen lijkt te worden door een aantal feiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)