zondag 01 maart 2009 41 Reacties Fotografie, St. Hubertus

Vandaag was ik weer actief in het Nationaal Park de Hoge Veluwe en het leek me wel een goed idee om jullie iets meer over het park te vertellen en te laten zien. Te meer omdat ik hoop binnenkort er met wandelschoenen en camera weer aan de wandel te gaan.

In 1909 kocht Anton Kröller zijn eerste stuk grond op de Veluwe. Anton, die net als veel welgestelde heren in die tijd graag op jacht ging, wilde graag een eigen jachtgebied hebben. Hij kocht uiteindelijk ongeveer 6800 hectare grond. Vervolgens maakte hij een plaatselijke smid erg blij door 40 kilometer hek te bestellen, waarmee hij het hele gebied omheinde. Omdat hij daardoor de openbare weg, de huidige Houtkampweg, tussen Hoenderloo en Otterlo afsloot moest hij een nieuwe weg aanleggen om het park heen, maar dat was voor een rijk man als Anton geen enkel probleem.
Toen Anton de grond op de Veluwe kocht liep er door overbejaging nog maar weinig wild rond. Hij importeerde daarom edelherten uit het voormalige Oostblok en Moeflons uit het Middenlandse Zeegebied. 

In de jaren dertig sloeg de crisis toe en ook het bedrijf van Anton kreeg grote klappen te verduren. Het werd zelfs zo erg dat, om het jachtgebied, het jachthuis en de kunstverzameling te redden van gedwongen verkoop, er twee stichtingen in het leven werden geroepen. Stichting Kröller-Müller voor de kunstverzameling en Stichting Nationaal Park de Hoge Veluwe voor het jachtgebied en het jachthuis. Beide stichtingen zijn er tot op de dag van vandaag en beheren nog steeds die delen van de Kröller-Müller nalatenschap waarvoor ze eens werden opgericht.

Het park is qua landschap erg gevarieerd, er zijn onder andere bossen, heidevelden, vennen en stuifzanden.
Er mag overal gewandeld en gefietst worden in het park. Met uitzondering natuurlijk van de rustgebieden voor het wild. Het fietsen kan natuurlijk op de bekende witte fietsen die gratis en voor niks gebruikt mogen worden.

Doordat het terrein zo gevarieerd is komen er ook veel diersoorten voor. Waaronder de grote vijf, zoals Nederland’s grootste wilde landzoogdieren worden genoemd; edelhert, ree, wildzwijn, das en vos. Op één van mijn wandelingen maakte ik ooit een kort filmpje van deze grazende hindes. 

De (Hoge) Veluwe is ook bekend om zijn stuifzanden. Het zijn overblijfselen van de laatste ijstijd. Als de natuur zijn gang mag gaan worden die stuifzanden snel overgenomen door grassen.

Het waren ook de weidse stuifzanden die Anton en Helene erg aantrokken. Ze werden begraven op de Franse Berg in het park vlak achter het museum, met onderstaand uitzicht.

Stuifzanden zijn erg droge gebieden maar in het park zijn dus ook diverse natte gebieden met vennen en heide. Het Deelense Veld is daar een goed voorbeeld van.
Tijdens een cursus, in en over het park, vond onderstaande pad de wandelstok van een medecursist wel heel erg interessant. 

Dit was slechts een klein voorproefje, een zogenaamde teaser, van wat er in het park allemaal te zien en te beleven is, er moet tenslotte iets overblijven voor een volgende keer. Maar tot slot, om jullie nog even extra lekker te maken, op deze eerste dag van de meteoroligische lente, een vorig jaar gemaakte foto van een fris groen stukje beukenbos in het park.

 

About the Author

Elmar

41 Reacties

 1. xkpvivdikhv

  xLRL5t cmjtbrngoszg

 2. Wina

  Ga je je nu bmkrmeeoen om de schare werklozen? Het onderwerp ligt momenteel goed in de markt. Dat heb je goed gezien Daan. En tja je moet tegenwoordig creatief zijn om de kost te verdienen. En jij lust natuurlijk wel die aarbei op de slagroom. Gelijk heb je meid.

 3. Betty

  Park de Hoge veluwe is een uniek gebied:) Mooie foto’s Elmar!

 4. marjolein

  Wat een fijne reportage was dit…leuk en leerzaam

  Zo kom je nog wat te weet :))

  En die beuken…prachtig, dat is nou echt frisse lentekleur :))

  Dag

 5. hanscke

  Nederland is o zo mooi op bepaalde plekken

 6. Muzzzz

  Hier hebben wij heel wat wandelingen gemaakt, ik heb er hele goede herinneringen aan.

  Leuk dat het jou ook zo boeit Elmar.

   

  En die bosfoto met al dat groen….heerlijk om te zien!

 7. Truus

  Ik ben weer helemaal bijgelezen Elmar. Bij je oudere logjes kan ik (blijkbaar) geen reacties meer geven daarom doe ik het maar zo. 😉

  Mooie foto van die pad (vergat ik nog te zeggen). 🙂

 8. Jan K.

  Het is weer een heerlijk informatief logje geworden met mooie illustraties, Elmar. Ik kijk uit naar je volgende wandelingen over de Hoge Veluwe.

  En waar ik nog meer naar uitkijk zijn die frisgroene kleuren, zoals op je laatste foto.

 9. Belinda

  Geweldig gebied en heel fijn dat dat in goede handen terecht is gekomen zodat we daar nog lang van kunnen blijven genieten!! Geweldig dat filmpje van die grazende hindes! Dat is toch bijzonder als je die in levende lijve tegenkomt!

   

  De afsluitende foto is een belofte dat de lente er echt aan gaat komen. Heerlijk dat nieuwe verse groen! Kan bijna niet wachten totdat het weer zover is!

 10. Kroosduiker

  Die pad had zeker zin in een lift. {#sailing}

  Prachtig die herten in het filmpje!

  Elmar, het gaat weer een beetje maar ik voel me net een gebakken ei, zo slap als een dweil {#tong2}, ik ga nu even de {#washing}ophangen, de twee {#dog}uitlaten, dan even lunchen en {#brushing}en dan duik ik weer even lekker op de {#couch}.

 11. Mannie

  Dat was een leerzaam stukje, het is erg mooi daar in die omgeving, vroeger heb ik daar nog veel plezier gehad met schoolreisje, en later nog op het internaat in beekbergen. Paar stappen verder stond je al in het bos 😉

 12. gerdaYD

  Dankjewel voor de informatie en de mooie reportage, Elmar. Het is telkens weer goed toeven op jouw interessant log!

  Prettige week gewenst, met alles er op en er aan!

 13. f r e d

  ik moet nodig eens naar de kröller beeldentuin……

 14. Leo

  Meestal rijd ik er wel langs of doorheen, maar echt op bezoek? Zelden meer. Vroeger wel, ouders en hun vrienden waren gek van dat gebied en wij ‘mochten’ als kinderen dan vaak mee. Op zoek naar herten en wilde zwijnen. Maar als we dan weer thuis waren voelde dat toch wel weer lekker. Ik ben teveel een stadsmens om echt te kunnen genieten van zoveel natuur. Het is er veel te rustig voor iemand als ik…..

 15. Etje

  Is jaren geleden dat ik daar geweest ben, maar dat het er mooi was weet ik nog steeds.

  Groetjes

 16. marjolijn

  Ja, hier is het alle seizoenen mooi,

  mooie serie Elmar!

 17. Renesmurf

  Ik ben daar eens wezen kijken, en het viel toch wat tegen.
  Veel regen gehad, en het was veel te druk met mensen allemaal.

  En ik vind het ook zielig dat ze dieren doodschieten, en dat naast het park het leger oefent.

  Ik hou meer van rust en ruimte.

 18. Jenny

  Dit is Nederland!

  Een land om nog ( steeds ) trots op te zijn.

  Prachtige foto’s, leuk ook, die pad!

  Groetjes!

 19. Marjolijn

  Toen wij nog in Arnhem woonde (voor we naar Engeland verhuisde), gingen wij ook heel veel wandelen op de (hoge) Veluwe.
  En als we over 2 jaar terugkomen gaan we dat zeker weer doen, maar dan samen met Max. 🙂
  Het is er echt geweldig mooi en je kan er echt uren wandelen, heerlijk.

  Liefs

  Marjolijn

 20. WWW.BRILLIE.NL

  Ik zag ze vanmiddag ook lopen met wandelstokken waarmee je kan ski-en. Erg hoor.

 21. Daisy

  Leuk dat je ons meeneemt naar dit stukje natuur. Ik heb er al veel over gezien op de verschillende fotoforums, logs enzovoort… Tof trouwens dat je er ook gratis fietsen kan lenen om het gebied te verkennen. Zijn ze dan niet vlug op?

 22. Jeroen

  6800 ha, dat is een aardig achtertuintje geweest. Zoiets zoek ik ook nog. Prachtig dat dit allemaal voor het nageslacht bewaard gebleven is.

 23. Di Mario

  Ik ben daar ook eens geweest, heerlijk stukje natuur zeg.

  Love as Always
  Di Mario

 24. Truus

  Van de grote vijf heb ik alleen de das nog niet in hert wild gezien.  🙂

  Het Aardhuis bij Apeldoorn vond ik ook leuk om rond te kijken.

 25. Billy

  mooi stukje natuur, Elmar!

  Zo’n grotere dieren in het wild ontmoeten is altijd een belevenis, niet?

  Groetjes nog!

  Billy

 26. Jetske

  Interessant om het verhaal erachter te lezen. Mooie foto\\\’s heb je erbij geplaatst.

  De foto van de pad is wel heel bijzonder.

 27. Redstar

  De lente is niet laat maar eigenlijk precies op tijd. Die kikker staat er mooi op!

 28. Wieneke

  In juni waren we er nog eens……. en we hebben genoten. Het is en blijft toch een schitterend stuk Nederland, hoor. Ik heb daarnet weer eens even wat ‘bijgelezen’ en gekeken op je weblog. Je maakt mooie reportages 🙂 

 29. Pia

  Een gebied met stuifzand trekt mij enorm, vandaar dat ik helemaal bezeten ben van het Schoorlse duinen gebied. Ook daar zie je meer begroeid de laatste jaren, maar ook hebben ze een gat in de duinen gemakt om de natuur zijn gang te laten gaan. En dat lukt behoorlijk. Je kikker zit er prinsheerlijk bij hoor

 30. Me!

  Wij hadden ook al het idee dat de lente duidelijk later is dan vorig jaar. Maar ik zie dat het gras groen begint te worden en gaat groeien…

 31. Sary

  Ik ben er heel vaak geweest jaren geleden Elmar leuk om het weer eens te zien het blijft een schitterend stuk Nederland.

  Je filmpje is echt heel leuk je kan zien dat ze je niet opmerkte dat is de kunst he.
  En dan die kikker fantastisch!

  Ik heb me dit lente weekend op de tuin gestort ziet er weer perfect uit vind ik zelf”-)))
  Tot mijn verrassing ontdekte ik een salamandertje nooit geweten dat ze in mijn tuin huisde helaas geen foto, modder handen.

  Liefs van sarewiets en de bengels

 32. Natazz

  Wauw wat een mooie foto’s en die kikker is echt super.

   

  fijne avond

 33. Elise

  Leuk, en die foto van de kikker is echt mooi, wat een gelukstreffer.

   

  Fijne avond, Elise

 34. P-TER

  Als ik er de kans eens voor krijg ga ik dit domein zeker eens opzoeken!

  Bedankt voor de informatie erover en de mooie foto’s ervan.

  Gr.

  P-TER

 35. Illness

  Het is daar precies een serieus uitgestrekt gebied..Bijna een nationaal park,haha

  Maar wel mooi die video van die herten…Hebben die ook nog een plekje hé..

  Heel fijne zondagavond

  Groetjes

 36. tagrijn

  Park De hoge Veluwe: alle seizoenen verschillend ,alle seizoenen mooi.

 37. 10y

  Dan kunnen die 2 stichtingen nu met de kredietkrisis hun kunstje nog een keer doen {#knipoog}

  Nee, zonder dollen een prachtige reportage weer, Elmar. En werkelijk schitterende foto’s.

 38. Wilma

  Hopi Elmar,

  Wat een mooi filmje was dat.

  ik heb helaas nog nooit de herten gezien, nu dankzij jou wel.

  Liefs:Wilma.{#handkiss}

 39. Hanny

  Leuk om deze uitleg te krijgen. Het is zoals ik het me herinner. Zodra het kan, moeten we maar opnieuw kennis maken met het park.

  Lekker maken doe je zeker. De lente mag wat mij betreft nu losbarsten.

 40. HH

  dat was erg leerzaam en heel leuk om te lezen!!!

  de foto’s en het filmpje zijn werkelijk heel erg mooi!ik vindt het super knap dat je elke keer weer van die mooie logjes kunt maken!

  jullie ook een heel fijn weekend

  groetjes van HH

 41. J@n

  Heel interessant en leerzaam Elmar, nee echt, ik meen het! Je hebt er een mooie reportage van gemaakt.

  Gr. J@n.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)