zaterdag 15 maart 2008 4 Reacties St. Hubertus

Vandaag hadden wij als gidsen en assistenten van jachthuis St. Hubertus de eer om een bezoek te mogen brengen aan Huize Harskamp en Het Klaverblad beide voormalig eigendom van het echtpaar Kröller-Müller. In 1909 begon het avontuur op de Veluwe van de Kröller-Müllers met de aankoop van landgoed Harscamp. Het landgoed bestond uit een 450 hectare grond en een aantal (boeren)woningen waaronder Huize Harskamp en het Klaverblad.

Huize Harskamp. 

Huize Harskamp heeft een bijzondere geschiedenis onder andere omdat het vroeger veel hoger was. In 1913 heeft Berlage in opdracht van de Kröller-Müllers het huis als het ware onthoofd en er een rietenkap op gezet. Het huis werd bewoond door de rentmeester van het echtpaar, de heer Memelink. Aan de zijkant van het huis is speciaal een stukje aan gebouwd om als wachtruimte te dienen voor de pachters (foto r.o.). Ook zijn onder oude lagen verf van de aanbouw de originele kleuren van het huis terug gevonden (foto m.o). In het huis zijn nog vele originele details te vinden zoals de vloer in de hal en de haarden ontworpen door Berlage.

Foto’s gemaakt rondom Huize Harskamp.

 

 

 De originele kleuren

 

 

Het Klaverblad

Het Klaverblad is vele jaren door de Kröller-Müllers gebruikt als buitenverblijf. De familie laat het oude boerderijtje uit 1712 verbouwen en noemt het, omdat het echtpaar vier kinderen heeft, Het Klaverblad. Tot op de dag van vandaag is Het Klaverblad in het bezit van één van de nazaten van Anton en Helene Kröller-Müller. Ook dit huis herbergt nog veel originele details. De gevelsteen uit 1712 is nog steeds te bewonderen aan de buitenmuur. De tegels van de vloer in de hal en die aan de keukenmuur zijn ook nog origineel en hetzelfde geldt voor de haard in de woonkamer.

Foto’s gemaakt rondom Het Klaverblad en van de gevelsteen aan de buitenmuur.

 

 

Langs deze weg wil ik de bewoners en eigenaren van beide huizen nogmaals bedanken voor hun gastvrijheid.

About the Author

Elmar

4 Reacties

 1. ik

  Het klaverblad is een mooj huis en bijna alles is nog zoals het was dat weet ik omdat mijn tante en oom.daar wonen

 2. Garrit Memelink

  Hallo, Mijn broer Johan Herman Memelink stuurde me net deze informatie. Het is leuk om de foto van mijn grootvader Johan Herman Memelink te zien. Mijn grootvader had twee kinderen, Garrit ( mijn vader) en een dochter Mieps. Als u nog meer informatie heeft, dan zou ik het graag van U ontvangen. Ik woon in het midden van Amerika, in Minnesota al sinds 1968. Doorgaans kom k een paar keer per jaar naar Nederland.
  Tot schrijfs,
  Garrit

 3. Edith V.

  Prachtige foto’s!

  Beide huizen zo naast elkaar geplaatst hebben enige stijl overeenkomst, is dat misschien de opzet geweest voor het afkappen van Huize Harskamp.

  Wat een luxe dat wij dit alles zo mochten bekijken, echt genieten.  Ook ik wil bij deze de bewoners nogmaals hiervoor bedanken

  Geeft meteen weer nieuwe ideeën voor de rondleidinge bij ‘t Jachthuis Hubertus  

  Elmar ga zo door mooie site! 

   

 4. rosemarie

  Prachtige foto’s en nu zie je eigenlijk pas dat Huize Harscamp 4 verschillende zijden heeft.

  Wat een gerweldige dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)