Gisteren was het dan eindelijk zo ver, met een grote groep Sint Hubertus collega’s gingen we naar Den Haag. Om klokslag negen uur stond een grote bus voor ons klaar bij ingang Schaarsbergen. Er bekroop ons allen een schoolreisjes gevoel, en het weer beloofde goed te worden dus de stemming zat er al snel goed in. Ons eerste reisdoel was Zoetermeer daar stond de koffie op ons te wachten, in een oude monumentale boerderij die gerestaureerd is door één van onze collega’s. Deze collega is architect van beroep (zie link) en hij zou onze gids voor deze dag zijn.
Om ongeveer half elf arriveerden we bij het rijksmonument Hofstede Meerzigt in Zoetermeer. (zie foto) Zoals eerder opgemerkt heeft onze collega deze boerderij gerestaureerd, en in de voormalige hooibergen en wagenschuur bevindt zich nu een restaurant van de bekende kok Herman den Blijker. We streken, na een uitgebreide uitleg over de restauratie, neer op een heerlijk zonnig terras voor een kopje koffie met een erg smakelijke punt appelgebak. Normaal is het restaurant om die tijd niet open, maar voor ons werd een uitzondering gemaakt.
Na de koffie stapten we weer in de bus en gingen op weg naar de “First Church of Christ Scientist”. Dit is de enige kerk die door de bekende architect Berlage ontworpen en ook uitgevoerd is.(zie foto) Het interieur van de kerk is ontworpen door Piet Zwart, een binnenhuis architect die des tijds met Berlage samenwerkte. Er is eigenlijk zoveel veel te vertellen over deze kerk dat ik daar later in een apart artikel op terug zal komen.
Na het bezoek en de rondleiding door de kerk gingen we met de bus naar villa Sandhaghe een kapitale villa aan de Hogeweg bij het van Stolkpark. Onderweg reden we langs villa Henny, gebouwd door Berlage in 1898, voor Carel Henny de directeur van ‘De Nederlanden van 1845’ een levensverzekeringsmaatschappij. Het huis valt op door zijn geel geglazuurde dakpannen. (zie foto)
Villa Sandhaghe werd in opdracht van Gustav Müller in 1907 gebouwd.(zie foto) Gustav Müller was de broer van de bekende kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller. Het huis is ontworpen in neo-Lodewijk stijl door de society-architect L.J. Falkenburg. Falkenburg was overigens ook de eerste architect waar de Kröller-Müllers mee samenwerkten. Gustav Müller bewoonde het huis tot zijn overlijden in 1913. In 2003/2005 is het huis volledig gerenoveerd. (zie links voor nog meer foto’s) Eerlijk gezegd deed mij het huis erg denken aan villa Volta in de Efteling…
Na villa Sandhaghe gezien te hebben was het tijd om onze meegebrachte lunch op te eten. We zijn het Stolkpark tegenover de villa ingedoken waar we heerlijk op bankjes in de zon gegeten hebben. Na de lunch zijn we nog langs een aantal architectonisch interessante huizen en gebouwen gereden, van onder andere de bekende Vlaamse architect Henry van de Velde en de Nederlandse architecten Jan wils en Dirk Roosenburg.
Een bezoekje aan het woonhuis van Berlage, Violenweg 14. Leuk weetje: het telefoonnummer van Berlage was daar toen S2099. Het huis dat gebouwd werd in 1913/1914, en door hem zelf werd ontworpen, is intussen niet geheel meer in originele staat, zo zijn nu, de van origine rood bakstenen muren wit geschilderd. Er hangt nog een grote gevelsteen aan de muur die aangeeft dat Berlage er gewoond heeft.
Plotseling reden we toevallig langs een ijverig vegende niets vermoedende zwager van een collega, maar hoe hard ze ook op de ramen bonkte hij hoorde of zag niets. Een eindje verder op zijn we gestopt om nog enige huizen gemaakt door Gerrit Rietveld te bewonderen.(zie foto) Op één van de huizen (staat niet op de foto) moest hij een schuin dak maken van de gemeente, iets waar Rietveld ongetwijfeld niet blij mee geweest zal zijn.
Natuurlijk konden we niet naar huis zonder een blik te hebben geworpen op Villa Prinsenvinkenpark dat in 1913 door Berlage gebouwd werd in opdracht van L. Simons, oprichter van de Wereldbibliotheek. Het huis is nu een rijksmonument en werd gebouwd nadat Berlage in Amerika o.a. de architect Frank Lloyd Wright bezocht had, hetgeen duidelijk te zien is aan de oversteek van het dak. (zie foto) Binnenkort gaat onze collega/gids er hard aan het werk om zowel de keuken als de badkamer te reconstrueren.
Voordat we weer terug gingen naar Schaarsbergen mochten we nog even onder het genot van een borreltje een blik werpen in het kantoor van onze collega, een mooi klein kantoor aan de Vliet. Tijdens de borrel hebben we onze gids van de dag hartelijk bedankt met applaus en een cadeautje. Hopelijk neemt hij ons gauw weer me op stap want we hebben een geweldige dag gehad en zijn enorm veel wijzer geworden, Ernst langs deze weg nogmaals hartelijk bedankt! Na een voorspoedige terugreis, met dank aan onze geweldige chauffeur, waren we om ongeveer kwart voor zeven weer in Schaarsbergen.
Kees Janssen
klingt leuk hoor..
Jarmo Savelkoel
wat een prachtige site. ik vind het heel erg leuk dat er tegenwoordig nog zulke mooie sites bestaan. Mijn conclusie is dan ook dat ik elke dag naar deze site zal wederkeren en een reactie zal posten. Ik oet nu aan de bak …doei… tot sinas…. laatrz …. doeg …. de ballen …. mazzel …. ciau…. tshuus…. au revoir …. dag dag….