woensdag 04 november 2009 43 Reacties St. Hubertus

Elke winter is er in het jachthuis een speciale rondleiding, jaarlijks met een ander thema. Dit jaar draait het allemaal om Berlage, de architect, de binnenhuis architect, de ontwerper van bijna alle meubelen, het bestek en nog veel meer. Het jachthuis is met recht een totaal kunstwerk tot stand gebracht door een totaal kunstenaar.

Berlage. 

Berlage had toen hij aan het jachthuis begon al een aantal gebouwen op zijn naam staan de bekendste is natuurlijk de Koopmansbeurs in Amsterdam.
Berlage was een vernieuwend architect die zijn inspiratie onder andere uit Italië haalde, zoals hier onder mooi te zien is.

Sant’Ambrogio, Milaan.

De Beurs van Berlage.

Berlage was van origine een graficus, in zijn gebouwen zie je duidelijk terug hoe hij stoeit met grafische elementen en in tegenstelling tot de periode ervoor gebruik maakt van geometrische vormen. Na de eerste wereld oorlog had de overgang plaats gevonden van Art Nouveau (Jugendstil) naar Art Deco. Berlage’s werk behoorde duidelijk tot de Art Deco, qua vormen maar ook wat betreft materiaal gebuik, hij maakte namelijk gebruik van des tijds moderne materialen als aluminium, chroom en staal.

Berlage en zijn ontwerp voor het jachthuis.

Berlage is in 1914 in opdracht van de heer en mevrouw Kröller-Müller begonnen aan het ontwerp voor een gebouw dat bedoeld was als representief jachthuis. Een jachthuis waar de heer Kröller onder andere zijn zakelijke gasten kon ontvangen.

Raster
Berlage heeft voor zijn ontwerp van het jachthuis gebruik gemaakt van een raster. Het raster dat als basis diende voor het jachthuis is het duidelijkst terug te zien in de cassetteplafonds. Het bestond uit vierkanten die in werkelijkheid 1.10 m zijn. De verdeling van de cassettes vond plaats vanuit het midden van een ruimte en er moest rondom een even grote reststrook overblijven. 

Op bovenstaande foto is te zien dat vanuit het midden (daar waar de lamp hangt) aan weerszijde nog twee stroken met cassettes zijn geplaatst.

Boven de decoratie in de wand zie je duidelijk de reststrook, die dus overal gelijk is in de eetkamer.
De grootte van de ruimtes werd dus ook bepaald door het raster. Berlage zweerde bij het raster en paste het consequent in alle ruimtes toe.
Dat was overigens niet het enigste dat hij consequent en, zo lijkt het, obsessief toepaste. Ook de opbouw van de muren is overal hetzelfde, zelfs wandmeubilair werd in het patroon opgenomen.

De muren.
De muren beginnen onder aan de muur met een plint, die qua kleur hetzelfde is als de vloer zodat vloer en muur natuurlijk in elkaar overlopen. Vervolgens komt er een gemetselde muur, die boven aan afgesloten wordt door een rollaag een deocatiegedeelte en weer een rollaag. Het decoratie gedeelte varieert afhankelijk van de functie.

 

Op bovenstaande foto is mooi te zien hoe de muren zijn opgebouwd. De verschillen in de decoratie lagen zijn op deze foto ook goed te zien. Boven de deur vormt de decoratie laag een kader. Eigenlijk zou je zoals mijn collega, architect en Berlage kenner ontdekte, kunnen concluderen dat je in het jachthuis steeds overal en consequent kaders en stroken tegen komt.

Vloeren. 
Tot slot van dit logje nog iets over de vloeren. Voor de vloeren gebruikte Berlage met name kaders en rasters. Kijken we naar de tegelvloer in de hal (zie foto hieronder) dan zien we de rasters ook hier weer terug, vier vierkanten van 55 cm vormen samen één groot vierkant van 1 meter 10, de vloer reflecteert als het ware het plafond, dat ook hier uit cassettes bestaat. Om de vierkanten heen is een kader van groene, witte en zwarte tegels geplaatst.

In de woonkamer is de vloer gemaakt van graniver (geperst glas) en ook hier zijn weer vierkanten, deze keer, van 1 meter 10 te herkennen. Het vloerkleed onder de tafel is ook ontworpen door Berlage en zoals jullie hieronder kunnen zien maakt hij ook hier gebruik van een (zwart) kader. 

 

Ik kan jullie nog veel meer voorbeelden laten zien wat betreft de kaders, de stroken en de rasters die Berlage gebruikte in het jachthuis maar natuurlijk kun je die veel beter zelf komen bekijken! {#knipoog}

 

About the Author

Elmar

43 Reacties

 1. Truus

  Ik ga steeds meer bewondering voor Berlage krijgen Elmar. 🙂

  Ik zal het Jachthuis onthouden voor het volgende caravanseizoen. We hebben het wel van buiten gezien maar zijn er (nog) niet in geweest.

 2. Poekie

  Nou dan zal ik volgende week maar eens komen genieten van de rondleiding. Hoop wel dat jij de gids bent dan. Groetjes en nog een fijne dag gewenst.

 3. fotolog Albert & Mara

  Dus NIET vanuit Andalucia, maar gewoon vanaf de ‘Costa del Veluwemeer’ hier in onze ‘dolfijne’stad Harderwijk. Mea culpa voor deze typefout.

 4. fotolog Albert & Mara vanuit Andalucia

  Bedankt voor al deze informatie over het slot en Berlage. Weet je dat we dat niet wisten. Toch maar eens op een mooie dag het Jachthuis Sint Hubertus bezoeken. Op welke dagen ben jij aanwezig Elmar?

  Al weer bijgekomen van de verbouwing? Vast wel. Verstandig trouwens dat je Solatube lichtkoepels hebt genomen. Op het dak van onze uitbouw (nu al weer 4 jaar geleden) staan er twee. Klein maar fijn, want zee geven heel veel licht. Dat zal je nu in deze tijd helemaal merken.

 5. Ineke

  Prachtig om te zien Elmar!

  ‘t Blijft genieten!

  Dank voor je rondleiding!

  Groetjes, Ineke

   

 6. callemie

  en wij  genieten van een gids aan huis!

  dit zonder het huis  uit te gaan

  dank daarvoor!

   

 7. 10y

  Ja die heeft zich uitgeleefd. Prachtig! {#groot}

  Mooie rondleiding.

 8. marjolein

  Goh….heb ik zo aan je gedacht bij het zien van het jachthuis St Hubertus.

  We waren nl afgelopen dinsdagmorgen fietsend op de hoge Veluwe en nog gekeken of ik je zag :)) Maar de rondleiding was pas over een paar uur en je had je moeten opgeven :))

  En nu plaats je weer een log over het jachthuis…super krijg nu dus toch een persoonlijke rondleiding :))

  Dag en fijn dat de verbouwing klaar is !

 9. gerdaYD

  Blij dat je dit onderwerp nog eens aankaartte, Elmarlief, want hier kan ik maar niet genoeg van krijgen… dankjewel voor de mooie fotoreportage en dito informatie. Zo kon ik mijn weekend boordevol cultuur beginnen!

  Maak er een fijn weekend van hé, en hopelijk vaart dat geldschip daar eindelijk eens binnen!
  {#hosanna}

 10. boomkruiper

  Het is een lust voor het oog maar of ik er in zou kunnen wonen? Er blijft voor de bewoner weinig ruimte om zelf nog iets toe te voegen. Maar de stijl is magnifiek!

 11. curieuzeneuzemosterdpot

  wat een rijk interieur!!

   

  ‘t is allemaal even mooi en kostbaar versierd!!

   

  ik ben blij dat ik dankzij jou kan binnenkijken!

   

  fijn weekend, elmar!

 12. Ria

  Zo te zien was Berlage een echte perfectionist…tot in de kleinste details!!
  Ik zal er beslist eens eden kijkje gaan nemen.
  Geweldig, zoals je het hier in beeld gebracht hebt, Elmar.

  Fijn weekend. Groetjessss..Ria.

 13. Han

  Dat is ook toevallig wij gaan zo naar de De Beurs van Berlage toe. Zal wel geen foto’s kunnen maken maar toch leuk om er bij jou meer over te lezen.

 14. ida

  Oh de beurs van Berlage heb ik van de zomer heerlijk gelunchs’t met twee nichtjes heel gezellig !

  Fijn weekend

  Ida

 15. Elise

  HI, gefeliciteerd met jullie zoon.

  Ik ben een echte Amsterdamse maar nog noooooit in de beurs van Berlage geweest. trouwens ook nog nooit in het paleis op de Dam of het Concertgebouw .. ik mis het niet hoor.

   

  fijn weekend Elise

   

 16. Betty

  Wonderschoon die vloeren en muren, ik hou van deze bouwstijl! Jij ook fijn weekend!!! Lieve groet Betty

 17. Plato

  Een interessant en gedegen stuk, Elmar. Alleen daarom al mijn complimenten. Ik wist van Berlage niet veel meer dan dat van de Beurs en natuurlijk de Berlagebrug in Amsterdam. Want daar woonde ik vroeger vlak bij. Dat Sint Hubertus jachthuis, waar is dat eigenlijk? Het lijkt me de moeite waard die rasters en andere vormen zelf eens te gaan bekijken. Zoals jij het beschrijft denk ik: dat moet wel een druk geheel zijn. Maar blijkens de foto’s valt dat mee. Het blijft, met veel lichtinval, toch tamelijk rustig.

  Bedankt voor dit mooie logje. Veel  van opgestoken.

   

 18. J@n.

  Bij het zien van zoiets moet ik er altijd aan denken wat een klus die metselaars en tegelzetters hieraan hebben gehad en natuurlijk gaat alle eer uit naar de architect….

  Gr. J@n.

 19. Carla

  Prachtig vast gelegd weer!!

   

  liefs Carla.

 20. hanscke

  Een keer Berlage gezien, altijd herkenbaar.

 21. Leidse Glibber

  Alle door hem ontworpen gebouwen zijn inderdaad ware kunstwerken.

 22. Redstar

  Mooie foto’s Elmar. Ik ben een groot fan van zulke vloeren.

   

  OT: Je RSS feed doet het niet meer bij mij. 🙁

   

  groetjes

 23. tagrijn

  Ik ben er zo lang niet geweest, dat ik het me zelfs niet meer herinner nu ik het zie. Is toch echt een prachtige schepping van Berlage. Je hebt er een mooie en interessante reportage van gemaakt.

 24. Pia

  Ik heb nog nooit iets in het echie van hem gezien alleen bij jou op je log. Het is mij net iets te “strak” . Ik ga zelf meer voor de Middeleeuwen. Maar ja ik heb het geen van beide in de woonkamer dus…… 🙂

 25. sisely

  Zo ben weer wat wijzer geworden, ja je kan het beter met je eigen ogen mee maken(dan zie je het ook meteen). Maar je blog-rondlijding was weer interresant.Ben benieuwd naar je volgende log.

 26. Jeroen

  Hoewel ik vind dat er prachtige elementen in zijn werk zitten ben ik toch niet echt een liefhebber. Vreemd eigenlijk, want de foto’s zijn stuk voor stuk mooi. Mogelijk komt het doordat ik toch meer trek naar het echte klassieke, het oude. Zoals je bijvoorbeeld zo mooi in je logje over Deventer liet zien.

 27. Leo

  Berlagespeelde een belangrijke rol in Amsterdam. Hij bouwde uiteraard de Beurs van zijn naam die in het centrum van onze stad staat, maar ook een groot plan in Amsterdam-Zuid. Met lanen en prachtige huizen. Een van de bruggen in dat gebied, vlakbij het Amstelstation is naar hem genoemd. Zijn stijl is prachtig!

 28. Etje

  Zo te zien valt daar heel wat te zien

 29. Wilma

  Prachtig om te zien..

  Heb wel eens wat gedronken op het terrasje van de Beurs van Berlage..

  Mooi daar{#groot}

  Liefs:Wilma.{#handkiss}

 30. marjolijn

  Ja, zeker die Berlage kon er wat van…!!

  Mooi log meis.

 31. P-TER

  Je hebt oog voor detail Elmar!

  Knappe foto’s

  en we leren weer bij!

  Gr.

  P-TER

 32. ReneSmurf

  Er valt daar zeker genoeg te zien.
  Als zelfs jij daar niet op uitgekeken raakt!

  Ik ben er ook ooit eens geweest,. maar niet er in.
  Want ik had de hond bij me.

 33. www.brillie.nl

  Zulke vloeren staan niet in mijn landhuis. Ik heb ze dan ook laten verwijderen.

 34. Annemarie

  Leuk al die kaders!!! 

  Ik kende de beurs van Berlage wel van naam en Berlage dus ook, maar verder wist ik er dus echt helemaal niks vanaf. 

 35. Di Mario

  Moo…. maar niets voor bij mij thuis hoor.

  Love As Always
  Di Mario

 36. Jetske

  Architect zijn lijkt mij een prachtig beroep.

  Het inrichten met deze kaders, rasters en decoraties is natuurlijk wel levenslang.

  Als het je verveelt, saus je er niet zo snel overheen. 😉

 37. Liesbeth

  Oh wat schitterend is dit toch, zo goed. ik woon vlakbij het Berlageinstituut, zit nu op de Botersloot.

 38. klaproos

  onlosmajkelijk verbonden aan  PWA, en  maxima:-))

   

  en  amsterdam  natuurlijk

  mooie details  elmar

   

 39. Fenny

  Goed om zo alles van jou mee te krijgen!

 40. Rietepietz

  Het lijkt me inderdaad een feestje daar eens rond te kijken , als ik er ooit aan toe kom ga ik je een seintje geven ,wie weet kun je ons gidsen 😉

 41. Me!

  Ik vind Berlage tot een van de beste architekten van Nederland horen.

 42. Jan K.

  Mooi dat je weer wat nieuwe details van het jachtslot laat zien. Ik raak er steeds meer van onder de indruk hoe geraffineerd het is vormgegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)