zondag 13 april 2008 Geen reacties Politiek

Met de Christen Unie in het kabinet is de discussie rondom de zondagsrust weer actueel. Op dit moment is het zo, als ik het goed begrepen heb, dat in toeristische gemeentes de winkels op zondag onbeperkt open mogen zijn. Maar wat is de definitie van een toeristische stad? Dat de badplaatsen aan onze kust, waar we met een beetje zon massaal naar toe trekken, toeristisch zijn lijkt me duidelijk. Ook over Amsterdam met zijn historie, grachten, musea, drugs en wallen zal geen discussie zijn. Maar, en daar draait het allemaal om, is iedere stad met een oud gebouw, een museum, een gracht, een xtc-pil en een dame van lichte zeden een toeristische stad?

De Christen Unie vindt duidelijk van niet, zij willen, net als bij de euthanasiewet en de abortuswet, dat we ons weer strikt aan de wet gaan houden. Twaalf koopzondagen per jaar en daar moet het bij blijven als het aan André Rouvoet en zijn partijgenoten ligt. Het zal duidelijk zijn dat de CU eigenlijk graag helemaal van euthanasie en abortus af wil en de zondagsrust volledig in ere wil herstellen. Maar de partij is realistisch genoeg om te weten dat dat nooit zal gebeuren en dus kan ze niet anders dan er op toe te zien dat de huidige wetgeving zo strikt mogelijk wordt nageleefd. Onder het voorwendsel dat het goed voor de mens is een dagje rust, proberen ze er ons van te overtuigen dat het goed zou zijn om op zondag de winkels weer te sluiten.

Nu ben ik absoluut voor wat meer rust in ons drukke en vaak gehaaste bestaan, maar dat kan wat mij betreft ook op een ander moment. Of liever, elke dag mag het wel wat rustiger, waarom moet alles toch steeds sneller? Laten we wat leren van de Spanjaard met zijn maňana, maňana. Misschien kunnen we de siësta invoeren, even een momentje van rust tijdens een drukke dag. Dat deel van de bevolking dat dagelijks in de file staat heeft geluk, zij hebben al twee keer per dag een rustpauze. Gezellig een kopje koffie en een boek of krant er bij en je komt heerlijk ontspannen en relaxed op je werk of thuis. Maar ook ik ben realistisch genoeg om me te realiseren dat gas terug nemen op een dagelijkse basis er voor de meeste mensen niet in zit. Dus dan toch maar de zondagsrust terug? Onder het motto ‘iets is beter dan niets’ lijkt me daar op zich niets mis mee. Van mij hoeven de winkels op zondag niet zo nodig ook open te zijn, door de week is er gelegenheid genoeg om te shoppen lijkt mij.

Maar je hoeft toch niet naar de winkels als je liever naar de kerk gaat? Het één hoeft het ander toch niet uit te sluiten? Moet de overheid zich nu echt bemoeien met of u en ik op zondag naar de stad gaan? Wat mij betreft niet, ik beslis zelf wel of de zondag een rustdag wordt of niet. Wat betreft de Christen Unie, ik begrijp dat ze de kerkelijke zondagsrust graag terug willen, maar zeg dat dan ook eerlijk en verschuil je niet achter het argument dat een rustdag zo goed zou zijn voor ons. Wees gewoon eerlijk André, want ook op zondag duurt eerlijkheid het langst!

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)