woensdag 09 april 2008 Geen reacties Politiek

Gisteren bleek dat een al jaren geleden gedane uitspraak van de Raad van State verkeerd is geïnterpreteerd door het ministerie van Verkeer-en-Wat-er-staat en de Landsadvocaat waardoor een spitsstrook langs de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld jaren lang ten onrechte gesloten is gebleven. Jarenlang hebben er dus automobilisten en beroepsvervoerders onnodig in de file gestaan. Ik kan me voorstellen dat het vreselijk moet zijn geweest om uren stil te moeten staan naast een gloednieuwe spitsstrook met zo’n akelig rood kruis er boven. Sinds gisteren is de betreffende spitsstrook eindelijk wel open en gelijk bleek dat de file aldaar tot het verleden behoorde.

Als ik vanuit mijn huis de A1 oprijdt, rijdt ik ook gelijk een stuk A1 op met een spitsstrook. Sinds die spitsstrook er ligt behoren de files daar tot het verleden, ze zijn dus zeer effectief. Ruim voordat de spits begint gaat de strook al open en voorkomt daardoor een ophoping van verkeer. Als de spitsstrook geopend is mag men maar 100 km per uur rijden, terecht want de spitsstrook is smaller dan de andere stroken. Wel zou ik een pleidooi willen houden om, als je met 120 km per uur kunt rijden in de twee rechter stroken, dat ook oogluikend toe te staan. Op dat moment is het kennelijk nog niet zo druk, of niet meer zo druk, dat de spitsstrook écht nodig is. Maar ik ben dus zeer blij, en met mij velen anderen, met de komst van de spitsstrook. Het is nu vaak zelfs zo dat ik sneller opschiet op de A1 tijdens de spits dan er buiten. U zult wel begrijpen waarom, als u de blog waarin ik mijn ergernis uitte over elkaar inhalende vrachtwagens heeft gelezen.

Het zou wél prettig zijn als er wat flexibeler om kon worden gegaan met de opening van de spitsstrook. Er zijn momenten dat het ook buiten de spits om erg druk op de weg kan zijn en dan blijven de spitsstroken hermetisch afgesloten. Eigenlijk zou de opening op elk tijdstip van de dag moeten kunnen bij een bepaalde hoeveelheid verkeersaanbod. Ik heb begrepen dat hier al wel plannen voor zijn maar zoals altijd malen ambtelijke molens traag.

Maar vandaag werd de minister van Verkeer-en-Wat-er-staat dus op het matje geroepen door de tweede kamer, over de, zoals nu gebleken is, onterecht jarenlang niet gebruikte spitsstrook bij Hoevelaken. Ik heb het debat gevolgd maar een echt goede verklaring voor de gemaakte blunder is er niet gekomen. Het is dus niet te hopen dat er nog meer spitsstroken onterecht niet gebruikt worden en er niet nog meer mensen onnodig in de file staan. Ik roep bij deze iedereen op, die vandaag naast een ongebruikte spitsstrook in de file heeft gestaan, zich te melden bij Camile Eurlings de minister van Verkeer-en-Wat-er-staat met de vraag of hij of zij wel terecht in die file heeft gestaan.

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)