donderdag 30 september 2010 42 Reacties Politiek

Nauwelijks in het verleden gedoken werd ik door de formatie ontwikkelingen in politiek Den Haag terug gedwongen naar het heden.
Het begon allemaal met Mark en Maxime die van achter een open raam dolde met mensen op het Binnenhof, gevolgd door de gebroederlijke wandeling van het drietal, dit keer was Geert er ook bij, over het Binnenhof naar de Eerste Kamer. Men zou er zo goed als uit zijn. Dat bleek dezelfde avond te kloppen, het regeer/gedoog akkoord was klaar en kon voorgelegd worden aan de fracties. Dat laatste beloofde nog heel spannend te worden want, zouden de twee ‘dissidenten’ binnen het CDA achter het regeer/gedoog akkoord kunnen gaan staan? Het gevolg was weer een hele avond en een groot deel van de nacht staren naar een (draai)deur. De CDA fractie had besloten naar een geheime lokatie uit te wijken, maar al gauw was duidelijk dat ze in het Hilton Hotel in Den Haag zaten. Daar werd tot diep in de nacht overleg gepleegd, en is er ongetwijfeld flink op de kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan ingepraat. Maar de twee hielden vast aan hun mening en dus kon Maxime Verhagen niet anders dan vanmorgen vroeg naar buiten komen om te melden dat de meerderheid van de fractie akkoord ging en dat men unaniem van mening was dat de akkoorden voorgelegd moesten worden aan het congres.
Intussen was ook duidelijk geworden dat op zaterdag 2 oktober in Arnhem het CDA congres gehouden zou gaan worden. En, ik die eigenlijk nooit iets heb op zaterdag, bleek uitgerekend op die dag de half jaarlijkse vergadering te hebben met mijn Sint Hubertus collega’s. Maar natuurlijk heb ik ‘s lands belang voor laten gaan en me aangemeld voor het congres. Een paar minuten geleden kwam het bevestigingsmailtje en dus mag ik mijn bescheiden stem laten horen aanstaande zaterdag. Nu is het wachten op de akkoorden, die ik natuurlijk grondig zal lezen en dan begint het grote afwegen, dat wel door zal gaan tot aan de stemming op zaterdag. Tot die tijd sta ik open voor alle goede voor en tegen argumenten waarom het CDA dit wel of niet moet doen, dus heb je die dan hoor ik ze graag! In de sidebar hiernaast heb ik ook een poll geplaatst, ik ben benieuwd naar de uitslag!

Het congres zal zoals het er nu naar uitziet alles bepalend zijn en dus wordt het zeker spannend, gewapend met mijn mobiel zal ik zaterdag vanaf het congres proberen om via Facebook en Twitter mijn ervaringen met jullie te delen. Of er ook hier een verslag komt van het congres weet ik nog niet want ik heb een zeer druk lang weekend voor de boeg, te beginnen bij morgen en eindigend op maandag, dus kan het ook zijn dat ik pas weer op dinsdag weer aan een blogje toe kom en ook dan pas bij jullie langs kom. Maar ik ga nu snel stoppen dan kan ik nog, voordat de potentieële nieuwe regering zich presenteert, een aantal van jullie interressante blogjes lezen! {#knipoog}

About the Author

Elmar

42 Reacties

 1. FotoFietsMargreet

  Ja op papier klinkt het allemaal leuk, minder dit en minder dat. Maar het idee dat ze met de PVV in zee gaan kan ik me nog steeds niet voorstellen. Geen van de 3 partijen is mijn partij, maar dat doet er niet toe. Het gaat er om wat dit allemaal in de samenleving teweeg brengt. Nog maar afzetten tegen elkaar.
  En ik kan me ook niet voorstellen dat dit een lang leven beschoren is. De formatie is in de eindfase en de “gedoger” staat voor de rechter. Dan kan ik er met mijn “boerenverstand” niet bij, dat dit het is wat Nederland nodig heeft. Maar een ding is duidelijk: de tijd zal het ons leren.
  Groetjes

 2. Leo

  De kaarten lijken geschud. De partijen komen tot rust, de regering staat volgende week op het bordes. Stuk voor stuk keurig nette politici die zich vast zullen houden aan de regels van het spel. Rekening houdend met de mening van de minderheden in partijen en het land, maar ook strak waar het eindelijk nodig is. Zoals op het gebied van het financieringstekort, het afremmen van bepaalde minder gewenste gevolgen van massa-imigratie, onveiligheid, maar ook de onzinnige politiek om mensen zekerheden af te pakken als hypotheekrenteaftrek of hen te belasten met milieu-schuldcomplexen om daarmee de gaten in de schatkist weer te kunnen dichten. Een zakelijk kabinet, dat zelfs een CSA minister krijgt op de belangrijke post van imigratie en integratie. Natuurlijk zal deze minister door de PVV in de Kamer worden gevolgd. Maar afspraak is afspraak en ik denk dat niemand zich in ons landje zorgen hoeft te maken over zijn verworvenheden. Behalve zij die menen dat de enige waarheid slechts ligt aan de linkerkant van het spectrum of moet worden afgedwongen door de wet van de straat. Wedden dat er weinig zal veranderen???

 3. ank

  Ik lees dit vandaag, al een stuk verder, en het kabinet komt er…
  We gaan het zien, we gaan het merken, iedereen gaat het voelen…
  Maar elk weldenkend mens weet ook
  dat de manier waarop veel gaat in Nederland, anders moet worden.
  Ik weet niet of het uiteindelijk slechter of beter wordt,
  de een merkt er meer van de de ander,
  zo zal dat altijd zijn.
  Gelukkig heb ik mijn kinderen geleerd
  en mijzelf ook:
  kijk niet naar wat je niet hebt
  maar naar wat je (nog) wel hebt….
  Ben ook benieuwd hoe je zo’n dag van dichtbij hebt ervaren.
  lieve groet

 4. Jeroen

  Voor mij mag de Haagse soap gauw afgelopen zijn. Ik heb helemaal niks met politiek. En nog minder met politici. (ot: jammer dat je blog m’n gegevens niet onthoudt)

 5. Gerda Bergsma

  Ik heb geen nieuws te melden, ik laat alleen even weten dat ik om het hoekje ben wezen kijken. Een fijne dag vandaag!

 6. Min

  Nou ik heb je via Twitter gevolgd en een deel van het congres op TV gekeken. Je hebt na het congres toch wel jezelf even lekker verwend, want volgens mij zat die stoel echt niet lekker.
   
   

 7. plato

  Hulde voor Hannie, ook voor Piet de Jong. Hulde voor de standvastigheid van Klink. En veel steun en kracht gewenst voor de twee ‘tegenstemmers.’ Ik hoop dat ze hun rug recht houden. En hopelijk zal dit de partij niet zeer schaden. Want het CDA is niet alleen van Christenen, maar van de hele Nederlandse bevolking. Dat zullen we van de PVV nooit kunnen zeggen.

  Desalniettemin hoop ik dat het kabinet snel op zijn rug ligt en dat er alsnog een middenkabinet komt.

 8. Brillie

  In het midden zitten is ook van twee kanten mee eten. Tot je rond en vol zit.

 9. Pia

  Nou de uitslag is bekend en ik kan je zeggen dat ik er zeker niet blij mee ben. Alles wordt zeer mooi voorgedaan, maar waar maken kunnen ze het ook niet. Van de berekeningen klopt al een paar dingen niet, politieverhaal klopt niks van, de oudjes worden gestraft, samen werken levert straks ook niet veel meer op en het buitenland kijkt met argusogen naar dit hele schouwspel. Misschien hadden ze wat kunnen leren van Hannie van Leeuwen

 10. tagrijn

  Toen ik vanmiddag Hanny van Leeuwen hoorde, dacht ik: nu gaat iedereen om. Wat een power nog, wat een waarheden en wat een overtuiging en liefde voor haar partij. Beste spreker van allemaal. Maar nee… Helaas. In ons land is vijf procent moslim, dat noemt Wilders veel. Dan is 32 procent tegen wel heel erg veel. Hopelijk houden die twee fractieleden hun poot stijf, zeker na het geblaat van Wilders in Berlijn. Ben zo benieuwd naar je mening als deelnemer aan het congres.

 11. Annemarie

  Inmiddels weet je meer…
  Om eerlijk te zijn, mijn kan politiek nl niet echt meer boeien..

 12. Brillie

  Luister: je gaat ja stemmen. Dat moet van Wilders. JA JA JA.

 13. P-TER

  Het beste in dat congres
  en laat je hart spreken!
  Gr.
  P-TER

 14. callemie

  ik en politiek  , wij horen neit samen
  ik laat dit aan anderen over
  hoop dat jij het er een beetje goed van afbrengt hé
   

 15. ria(Malou)

  Wat heeft stemmen nog voor zin vraag ik me af
  jammergenoeg ben ik te oud om te emigreren
  Geen land zit nog te wachten op een 57 jarige …..{#knipoog}…..en hier word het voor mij te duur om te leven ..{#cry}.

 16. rietepietz

  Ik ben zelf liever vandaag dan morgen van CDA af maar ….. nu zij A gezegd hebben kunnen ze niet ineens weer terugkrabbelen maar zullen B moeten zeggen omdat anders het héle circus weer opnieuw begint ,iets dat ook niet direct in het landsbelang is . Verder is het waanzin dat een democratisch gekozen partij slechts gedoogd kan worden .Maar goed ,ik weet ook niet zo heel veel van politiek al kan ik me goed vinden in de reactie van Leo .

 17. Jetske

  Hey Elmar, Goede zaak dat je je verantwoordelijkheid laat gelden en morgen naar het congres gaat.
  Je mag best weten dat ik als christen dit jaar op het CDA heb gestemd. Persoonlijk kan ik me meer vinden in de Christen Unie, omdat ik vind dat zij meer de C van christen nastreven. Maar omdat ik een grote christelijke partij meer kans wilde geven in de landelijke politiek stemde ik op het CDA. Als christen is het tweede gebod, dat je je naaste lief moet hebben als jezelf. Wat de PVV en Geert Wilders verkondigt strookt niet met dit gebod. Voor mij is het dus onmogelijk dat het CDA in zee gaat met de PVV.
  Ik stem dus tegen.
  De achtergrond van jouw CDA voorkeur weet ik niet…ik wens je veel wijsheid morgen toe bij het stemmen!

 18. Renesmurf

  Het CDA heeft flink verloren en zou in de oppositie moeten.
  In het begin wilden ze niet met de PVV, en nu ineens die draaikonterij, daar komt niks goeds van.
  En nu met al dat getwijfel, dat brengt alleen maar schade toe.

  Ik reken op een JA, maar hoop toch een NEE.

 19. Sisely.nl

  Ik wacht wel af, wat er gaat gebeuren met de politiek.Veel suc6 ermee

 20. Liesbeth

  @Leo, jammer genoeg behoor ik tot de zwakkere, en die worden toch wel de dupe ook al komt er geld voor de ouderen, de zorgtoeslag gaat weer omlaag.

 21. Liesbeth

  Nee dus!  Ik wordt zwaar genaaid door die gasten. ik heb liever dat de PVDA erin zit. Ben benieuwd naar je ervaringen morgen.

 22. Plato

  Er zou eigenlijk maar één argument moeten tellen. Een fatsoenlijke partij moet niet in zee gaan met fundamenteel foute partijen die mensen wegzetten als besmette ondieren. DAT moet de leidraad zijn. Als je je gaat verstikken in die argumenten, waarvan je niet eens weet hoe die door de andere partij zal worden uitgelegd, dan begeef je je in een beerput.

  Het gaat hier niet om feiten, Elmar. Het gaat hier om ideologie. Waar ligt je hart? En durf je eerlijk te zijn? Of telt de macht van het getal?

  Koppejan zou zijn mening niet van de macht van het getal moeten laten afhangen.

  Het wordt vandaag cruciaal. Laat ik eerlijk zijn. Ik geloof niet dat het CDA erg recht op zijn poten blijft staan, maar ik hoop nog steeds dat ze de hele zaak afblazen. Dan pas ga ik weer in christelijke politiek geloven.

 23. ineke

  Ha Elmar,
  Leuk dat je het voor ons zo bijhoudt.
  Ik hoop regelmatig te kunnen ‘langs komen’ en het verdere verloop bij jou te volgen.
  In de reactie van Leo kan ik me ook goed vinden.
  Dag, fijne dag gewenst!
  Groetjes, Ineke

 24. Leo

  @annette – Dat waren Folkert van der G en Mohammed B waarschijnlijk ook.

 25. Annette

  Ik deel de mening van Redstar volledig. Het is een schandaal dat het CDA zijn principes zo overboord zet alleem maar om mee te mogen regeren. Waar blijft er over van de christelijke grondslag? Mijn moeder, die haar hele leven CDA stemde, zou het verschrikkelijk hebben gevonden. En nu kraait Maxime lekker met zijn vriendjes mee, dat de thuiszorg meer geld krijgt, de WAO niet in hoeft te leveren, de hypotheekaftrek gegarandeert blijft en het rookverbod weer terug gedraaid wordt. Allemaal publieksvriendelijke maatregelen. Maar ondertussen worden we met zijn allen zand in de ogen gestrooid. Want waar het omgaat is dat Geert Wilders een dikke vinger in de pap krijgt in Nederland. En dat is me toch gevaarlijk……………………….
  Elmar: veel wijsheid wens ik je zaterdag. Volg je verstand en raadpleeg je geweten. Doe wat je hart je ingeeft!
  Voor iedereen die het niet met me eens is: SORRY! Ik wil niemand tegen zijn schenen schoppen, beledigen of kwetsen. Geert Wilders is vast hartstikke lief voor zijn moeder! {#clap}

 26. ida

  Op geen van de drie partijen heb ik gestemd mij veel te rechts ,maar goed de zwakkere in onze samenleving krijgen het weer zwaar voor hun kiezen ,dus veranderd er niets .Rijken worden nog steeds rijker en arm blijft arm .
  Mijn stem is tegen .
  Wens je goed weekend !
  ida

 27. Han

  Goed verwoord Elmar, ook de reactie van Leo is zeer goed. We zullen wel zien, maar als we toch naar links gaan wat vertellen we onze kinderen dan over 15 jaar als we met een grote staatsschuld opgescheept zitten.

 28. Leo

  Ik snap de reserves niet zo goed tegen dit kabinet moet ik zeggen. Al helemaal niet na het aanhoren en stukjes lezen van de gemaakte accoorden. Het wordt efficienter allemaal, we komen eindelijk af van allerlei overbodige bestuurslagen, er komen nieuwe wegen, geen tolheffingen meer met oneigenlijke argumenten onderbouwd, er worden eisen gesteld aan nieuwkomers, het aqmbtenarenapparaat wordt (wellicht) eindelijk eens aangepakt. Ik ben nergens van ondersteboven gevallen, kom zaken tegen die alle drie partijen goed kunnen verkopen naar de eigen achterban. Geen linkse hobby’s zoals overdreven aandacht voor het milieu om zo wederom nieuwe tolheffingen in te kunnen voeren. Geen subsidies voor toneelstukken waarin honden de hoofdrol spelen en zo meer. Is daar iets mis mee? Nee. Voor normale keurige, zich aan de wet houdende burgers is er weinig reden tot ongerustheid. Juist zij die vinden dat het chaosmodel de voorkeur verdient en die smalle toplaag in dit land moet worden aangepakt, hebben bezwaren. En uiten die met de meest oneigenlijke argumenten. Alsof de Nazi’s opnieuw zijn opgestaan. Wie echt wil weten wat die partij tussen 1933-1945 allemaal aanrichtte zou er goed aan te doen de geschiedenisboeken eens te raadplegen. De PVV is wellicht wat ongenuanceerd soms, wellicht onnodig beledigend, maar met racisme of zo heeft het niets van doen. En dus lijkt mij dat er ook voor het CDA-congres geen enkele reden is om de beoogde samenwerking met de VVD en PVV af te stemmen. Zo ja, stort de partij in en zijn we overgeleverd aan de roden in dit land en zakken we nog verder weg in chaos en leugens… 

 29. Pasula

  Elmar, ik wens je vast veel succes maar vooral ook veel plezier toe dit weekend en ben benieuwd naar je ervaringen.

 30. Marjolijn

  Jammer, dat het zo naar de rechtse kant gaat.
  De rijken steeds rijker en de armere steeds armer.
  Ik ben er niet blij mee.

 31. Monique

  Op geen van de drie partijen heb ik gestemd, maar zoals het er nu uitziet hebben we een kabinet. Ik vraag me af voor hoelang. Ik wens je een goed congres toe!

 32. Gisella

  Tja hier heb je natuurlijk vele  meningen op, het zijn alle drie mijn partijen niet, maar tja de kiezer heeft gesproken… als ik het zo hoor allemaal lijkt het mee tevallen, maar ja ik hou me er voor de rest ook niet echt mee bezig en ik hoop dat de armen niet armer worden en de rijker rijker. En dat ziet er zo op het eerste gezichtt ook niet uit.

 33. gerdaYD

  Ik begrijp de ruk naar rechts niet goed lieve Elmar, ook bij ons is dat te merken en ik betreur het zeer…
  Maar ik hoop dat jij en je stem gewicht is de schaal kunnen leggen op het congres!
  Fijne dag meid, en straks een vruchtbaar weekend hé!

 34. Redstar

  Wat mij betreft verdwijnt het CDA in de mist die jij niet zag. Het land is groot, en hoeft niet per se overal mistig te zijn 😉
  Het land was groot, en gaat ten onder aan een stel Christenen die per se willen regeren en daarom een packt sluiten met een racist.

 35. Leidse Glibber

  Kan het congres helaas niet live volgen door alle drukte die dag, maar zal er zeker tweets en flitsen van opvangen.

  Off topic, door alle 3 Octoberdrukte kan ik pas na 5 oktober weer reageren.
  Komen wel op onregelmatige tijden logs met veel foto’s op mijn site.

 36. Hanny

  Ik heb geen flauw idee wat er uit het congres zal en moet komen. Wat is wijsheid. Ik wens je een goed congres toe.

 37. FotoFietsMargreet

  Een combinatie van partijen, die het niet lang met elkaar in vrede vol zullen houden. Ik ben geen CDA-stemmer, maar ik had dit niet van deze partij verwacht, dat ze met zo’n partij als de PVV in zee gaan. Ze zitten wel niet in het kabinet, maar VVD en CDA zijn met handen en voeten aan Wilders gebonden.
  Maar het is de wens van veel kiezers, dus dan zal het geprobeerd moeten worden. En als het niet lukt, dan nieuwe verkiezingen!
  Groetjes

 38. Me!

  De grootste verliezer aan de macht met gedoogsteun van de grootste godslasteraar, haatzaaier, rasist en ga zo maar door. Daar zou ik dus absoluut tegen zijn. Ik wil met opgeheven hoofd naar buiten kunnen, niet met de staart tussen de benen. Dan maar nieuwe verkiezingen en laat de kiezer het laatste woord hebben.

 39. Brillie

  Ik zal er niet zijn. Mij sturen ze geen toegangskaart. SCHANDE…

 40. klaproos

  sorry  elmar,
  ik heb het helemaal gehad met de politiek…..

  als de zwaktes schouders de zwaarste lasten  moet  dragen  zegt dat  genoeg  over welke kan we op gaan:-(

 41. Jan K.

  Ik heb vandaag een mooie grote sponszwam op mijn weblog staan. Als dit kabinet er komt, dan vrees ik dat het een akelige splijtzwam zal blijken te zijn, niet alleen binnen het CDA, maar ook binnen onze maatschappij. Voor mij is het volstrekt ongeloofwaardig dat het CDA – met het accent op de C – zich afhankelijk maakt van een niet-democratische partij, die gewoon doorgaat met het wegzetten van de Islam en moslims in ons land. En natuurlijk worden onder leiding van de VVD de zwaarste lasten van de bezuinigingen weer op de zwakste schouders gelegd.
  Kortom: mijn stemadvies luidt: tegen!

 42. tagrijn

  Ieder lid zal daar zijn argumenten voor hebben. Als buitenstaander kan ik niet jouw stemgedrag bepalen of beinvloeden. Maar ik hoop dat je besluit tegen te stemmen. Een christelijke partij mag zijn ziel niet aan de duivel verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)