vrijdag 12 maart 2010 24 Reacties Politiek

Ik was van plan om een vrolijk gezellig fijn weekend logje te maken vandaag maar de politieke werkelijkheid, kan na de ontwikkelingen gisteren en vandaag natuurlijk moeilijk genegeerd worden. Wat natuurlijk niet betekent dat ik jullie allemaal niet een heel fijn weekend toe wens!

Wat is er toch allemaal aan de hand in politiek Nederland? De één na de ander kondigt zijn of haar vertrek aan. Eerst Agnes Kant, die na een slechte uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen besluit te vertrekken. Ze deed dit voor de partij en dat is zeer te respecteren, of je het nu met haar eens was of niet. Emile Roemer heeft haar intussen opgevolgd als fractievoorzitter en mogelijk lijsttrekker. Door zijn komst zal de toon van het debat vanuit SP hoek vast veranderen maar hoe zullen we moeten afwachten.

Gisteren was ik in het jachthuis en sprak ik met mijn collega over de huidige politieke situatie. Daarbij vertelde hij mij als CDA watcher, dat Camiel Eurlings volgens een krant als tweede op de CDA lijst zou komen om, mocht het CDA niet de grootste partij worden, Jan Peter Balkenende op te kunnen volgen. Iets wat ik dus nog niet wist, en mij ook een beetje bevreemde want hoe kon ik dat nou gemist hebben? {#knipoog}  Maar dezelfde middag nog bleek dit dagblad er niet verder naast gezeten te kunnen hebben, want Camiel Eurlings kondigde zijn vertrek aan. Hij kiest (tijdelijk?) voor zijn privéleven en neemt de rust en de tijd om een gezin te gaan stichten. Jammer natuurlijk voor het CDA, maar begrijpelijk gezien de enorme werkdruk in de politiek.

Toen ik vanmorgen via Twitter hoorde dat Wouter Bos een persconferentie ging geven Twitterde ik: ‘Wouter Bos geeft om 11 uur een persconferentie. Zou Bos het goede voorbeeld van Camiel Eurlings volgen? ik durf er nauwelijks op te hopen!’ Ik bleek er niet ver naast te zitten, want ook Bos stopt (tijdelijk?) om meer tijd aan zijn gezin te kunnen besteden. Een heel begrijpelijke beslissing maar ook eentje die binnen de PvdA zeer betreurd zal worden, ondanks de ongetwijfeld goede opvolger die ze hebben gevonden in Job Cohen. 
Mijn laatste opmerking ‘ik durf er nauwelijks op te hopen!’ klinkt niet erg aardig, hoewel jullie hem misschien wel zouden hebben kunnen plaatsen gezien mijn CDA voorkeur. Maar zo bedoelde ik het niet, ik bedoelde mijn opmerking anders. Ik hoopte namelijk al langer op het vertrek van Balkenende, Bos of beide. Ik heb niets tegen beide heren persoonlijk, maar samen maakten ze een CDA PvdA combinatie, aangevuld met wie dan ook, na de verkiezingen onmogelijk. Daardoor zou de formatie, die toch al niet makkelijk zal zijn, onnodig nog moeilijker zijn geworden. Het is dus goed voor het land dat Wouter Bos vertrokken is, en hoewel hij dat vast niet voor ogen had, ben ik hem er oprecht dankbaar voor! Nu Balkenende nog zullen jullie nu vast denken. Eerlijkheidshalve twijfel ik ook (al langer) aan Balkenende als de beste keuze voor het CDA, dit zou misschien een prima moment voor het CDA kunnen zijn om ook met een nieuwe lijsttrekker te komen, maar aan de andere kant is er al zo veel onrust en misschien is een constante factor dus juist wel goed. De tijd zal het leren, maar als ik het CDA bestuur was zou ik toch nog eens goed nadenken en misschien opzoek gaan naar een nieuw CDA gezicht.

Tot slot kan ik dit politieke log natuurlijk niet eindigen zonder aandacht te besteden aan het overlijden van Hans van Mierlo. Met hem is de meest vernieuwende politicus van de vorige eeuw heen gegaan. Ik zal hem voornamelijk herinneren als een wijs en bevlogen man die ook op een geweldige manier boven de partijen kon gaan staan. Ik was het niet altijd met hem eens maar ik had zeker een grote bewondering voor hem. Mijn medeleven gaat uit naar zijn vrouw, familie en vrienden. 

 

 

(N.B. de foto’s komen van het internet)  

About the Author

Elmar

24 Reacties

 1. f r e d

  als balkenende nu eens fulltime vader werd van een opvanghuis voor politici….

 2. boomkruiper

  Kunnen de kindertjes Bos eindelijk eens kennis maken met die man die zondags het vlees snijdt 😉 🙂

 3. callemie

  tja politiek is niet echt mijn ding hoor hihihi

  ben eindelijk terug

  knufke

 4. Sien

  Ja dat is aardig van je Elmar.

  Er gebeurde een hoop in een paar dagen tijd.

  Het was mijn Woutertje maar vind het geweldig dat hij voor zijn gezin kiest.

  Ik vroeg me al af, hoeveel keer zou hij de kinderen gezien hebben de afgelopen weken, vooral Joppe nog geen jaar, nee dat kan niet goed zijn als je drie banen hebt

  Geniet van het leven, soms duurt het maar even.

  Wel een heel mooie vervanger, Job…top burgermeester van Amsterdam.

  We moeten niet zoveel vechten met woorden maar oplossingen zoeken, daar is iedereen mee gediend.

   

  Fijn weekend Elmar

  Groetjes Sien

 5. 10y

  Misschien wordt het tijd dat Wilders ook aan kinderen begint {#knipoog}

  Toevallig heb ik hier ook een blokje aan gewijd.

 6. Annette

  Wat wel leuk was in de krant vandaag:

  “Waarom heeft Wilders geen kinderen?” Hahahaha.

 7. Annette

  Eurlings wordt burgemeester van Maastricht en Wouter Bos was het gezeur van zijn vrouw zat. Agnes Kant werd door haar eigen achterban in de Tweede Kamer al afgebrand, dus dat was vechten tegen de bierkaai. Wat me wel tegen viel en angst inboezemt waren de woorden van Wouter Bos, dat hij het eigenlijk ook niet meer weet hoe het in Nederland verder moet met al die verschillende religies en culturen in ons land. Hopelijk weet zijn opvolger het wel. Misschien is het wel goed dat er dingen veranderen. Stilstand is achteruit gang. Met van Mierlo had ik niks, wel zielig voor Conny Palmen dat ze nu weer weduwe is geworden. Roerige tijden, ik ga maar lekker een boek lezen! {#library}

 8. Morgaine

  Het is erg dat Hans van Mierlo er niet meer is, 78 jaar en kort ziekbed, helaas, maar terug komen zou toch niet meer geweest zijn voor Hans. moge hij rusten in vrede…

   

  Wat de PVDA betreft, Cohen is nog maar kandidaat tot volgende week woensdag kunnen anderen zich ook nog kandidaat stellen, natuurlijk geloof ik ddat Cohen wel lijst 1 word en het CDA?

   

  Ik ben voor kerk en staat gescheiden, dus uhm.. ik hou mijn mond verder maar.

   

  XXX

 9. Plato

  Voor iemand die de politiek regelmatig volgt, biedt deze log geen nieuws, behalve dan uw persoonlijke mening, die ik uiteraard respecteer. Ik deel uw voorkeur voor het CDA niet. Simpelweg omdat die C door de eigen partij telkenmale niet serieus wordt genomen. Dat begon niet al bij Lubbers die zich inspande vóór de kruisraketten. Dat is van alle tijden. Politiek en geloof, de vermenging daarvan moet wel schuld en boete veroorzaken.

  De PvdA is m.i. beter af met Cohen. Hij kan smeden, heeft meer gezag en heeft zich in Amsterdam bewezen bij vriend en vijand. Maar de PvdA moet meer doen. Het moet zich veel meer profileren in de richting van zijn afkomst, de arbeider. Daar ligt zijn kracht en er is alle reden toe deze de hand toe te steken.

   

  Overigens vind ik niet dat politiek maffia is. Al die politici worden legaal gekozen. Degene die kiezen moeten zich achter de oren krabben en de collectieve schuld niet afschuiven op een kleine groep. Dat is laf en gaat voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid.

 10. Marjolijn

  Ja, met Hans van Mierlo is een groot politicus verloren gegaan.

  En voor de rest, de strijd zal gewoon doorgaan.

  Hopelijk komt er met Job Cohen een echte bestuurder bij.

  Fijn weekend meis.

 11. Hanny

  Het CDA had ook met een schone lei moeten beginnen en een andere lijsttrekker moeten voordragen. Balkenende heeft het nu vaak genoeg geprobeerd, maar heeft zijn ploeg nooit bij elkaar kunnen houden. Dat is niet bepaald de stabiliteit die dit land nodig heeft. Maar wie weet, wat er de komende dagen nog gaat gebeuren. Politiek wordt toch misschien weer leuk, hoewel ik mijn twijfels blijf houden over de heren en dames politici.

  Een heel fijn weekend!

 12. Jeroen

  Dat ik weinig op heb met de Nederlandse politiek blijkt wel uit het feit dat ik politici en overheid in mijn logjes meestal beschrijf als de Haagse Maffia. Ik kan weinig tot geen respect voor hen opbrengen. En dan met name voor dat mannetje wat op z’n knietjes diep in het stof kruipt voor de yank. Dit kruiperige ventje staat beter bekend onder de naam Balkenende. Blijkbaar kent hij de geschiedenis goed wanneer hij spreekt over de VOC-mentaliteit. Want inderdaad, ook in de Gouden Eeuw kropen de Hollanders op hun knietjes richting Shogun van Japan, om zo maar hun handelsbelangen veilig te stellen. Wat dat betreft is er dus weinig veranderd. In de tijd dat ik werkte ging mijn voorkeur uit naar links. Later, als zelfstandige naar rechts. Momenteel moet ik tot mijn spijt erkennen dat links met veel betere argumenten aankomt dan rechts. Wouter Bos ben ik pas de afgelopen weken gaan respecteren. Eerst vanwege zijn standvastigheid inzake de Nederlandse militaire inmenging elders. Nu vanwege zijn keuze voor zijn gezin. Ere wie ere toekomt.

 13. Renesmurf

  Het gaat niet om de mannetjes, maar om de idealen.
  Maar ja, het volk denkt er anders over, en dat is dan ook democratie.

  De pvda heeft dit van te voren allemaal al zo bedacht, denk ik.
  Eerst wachten op de gemeenteraadsverkiezingen, vervolgens tot het CDA balkenende herkoos, en meteen na het doodgaan van Van Mierlo was het wel tijd voor de bekendmaking.

 14. Leidse Glibber

  Het is inderdaad zwaar weer in de politiek. Wat betrfet het aftrden van Bos daar heb ik zo mijn bedenkingen bij in hoeverre het toch niet een beetje te maken g=heeft met de slechte peilingen en gemeenteraadsverkiezingen.

  En inderdaad met hans van Mierlo is een grrot (ex) politicus heen gegaan.

   

 15. Di Mario

  Ze maken er samen een mooi zooitje van. Vertrekken voor hun verantwoordelijkheden.

   

  Love As Always

  Di Mario

 16. Jan K.

  In mijn ogen zou het een zegen voor het land zijn als ook Balkendende op zou stappen als lijsttrekker. Iemand die wel lijsttrekker wil worden, maar vervolgens weigert om te zeggen of hij bereid is om na de verkiezingen zitting te nemen in de Tweede Kamer, hoort niet op de lijst te staan.

 17. Redstar

  IK was eigenlijk wel een Agnes fan, maar ze leed zwaar onder het werk wat ze van Jan had overgenomen. Ook jammer dat Bos opstapt. Ik vond hem een goed minster

 18. Annemarie

  Het is zeker een roerige tijd. Ik had het meeste zowaar nog meegekregen ook!

  Ik denk dat Bos een verstandige keuze heeft gemaakt. Ik denk niet dat Balkenende op zal stappen… Tijd zal het leren hoe alles uit gaat pakken.

 19. Me!

  Hans van Mierlo was een raspoliticus, dat kan ik van de watjes Bos en Eurlings helaas niet zeggen.

 20. Rietepietz

  Na de puinhoop die men er van gemaakt heeft is eigenlijk het énige dat me door het hoofd schiet  

  “de ratten verlaten het zinkende schip “

  al wil ik van Mierlo daar natuurlijk niet in betrekken !

 21. Jetske

  Als we niet oppassen met al die gezinnen stichtende mannen dan wordt politiek een politiek voor oudere mannen.  😉

  Maak er een moi weekend van.

 22. ♥klaproos

  de politiek  is  net  een  duiventil elmar

  een komen en gaan,

  maar ja zo is dat ook met  mensen  in j e leven toch,

  sommig e blijven  lang  en  andere  duvelkes vliegen in  en uit…

   

  dat zal altijd wel zo  blijven

 23. Billy

   

  van politiek  trek ik me niet zo veel aan, en van de Nederlandse versie ken ik al helemaal niemand. Gelukkig maar…

   

   

 24. Sisely

  Is allemaal wat zeg.Wens je toch een fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)