zondag 13 juni 2010 28 Reacties Politiek

Toen we afgelopen woensdag naar de stembus gingen konden we dankzij de peilingen al wel redelijk vermoeden wat de uitslag zou zijn. Hoewel Maurice de Hond en consorten wat de PVV betreft er behoorlijk naast zaten klopten de voorspellingen aardig. Helaas zou ik bijna zeggen want met deze uitslag wordt het moeilijk om een stabiel kabinet te vormen.

Zoals bij alle verkiezingen zijn er ook nu winnaars en verliezers, de grootste winnaars zijn de VVD en de PVV. Het is dan ook niet meer dan logisch dat er nu onderzocht gaat worden of beide partijen tot overeenstemming kunnen komen. De heer Wilders deed daags na de verkiezingen al wat water bij de wijn door de AOW niet langer meer als breekpunt te willen zien. Maar dit was een wel heel gemakkelijk ‘offer’ want de sociale partners hebben intussen een akkoord bereikt over het verhogen van de AOW naar 66 jaar. Maar het gebaar was duidelijk, hoewel Wilders, wil hij plaatsnemen in het kabinet, wel met nog veel meer over de brug zal moeten komen, zeker waar het gaat om de islamisering en het bezuinigen op het sociale zekerheidsstelsel.

Een andere mogelijkheid is een paars plus of ook wel een pimpel paars kabinet genoemd. Hierbij zouden VVD, PvdA, GroenLinks en D66 het eens moeten worden. Ook dat gaat lastig worden omdat VVD en PvdA behoorlijk verschillend denken over het tempo waarin bezuinigd moet worden en waarop. Het zal voor de VVD niet gemakkelijk zijn om met de, zoals zij het noemen, ‘potverteerders’ van de PvdA te gaan regeren. Ook het regeren met, en bij elkaar houden van, een 4 partijen kabinet zal niet gemakkelijk zijn.

Tot slot is er nog de mogelijkheid van een VVD, PvdA en CDA kabinet. Bij deze combinatie spelen niet alleen de tegenstellingen tussen VVD en PvdA, maar ook zal de PvdA er waarschijnlijk geen heil in zien om zich onder te laten sneeuwen door de twee rechtsere partijen.
Deze combinatie, hoewel breed gedragen door de kiezers (82 zetels) lijkt me dus ook een lastige.

Naast de winnaars was er ook een grote verliezer, het/mijn CDA. Nu denken jullie vast dat ik in zak en as zit maar dat is niet waar, want elke nadeel heb zijn voordeel, en dat is nu ook zeker het geval. Het CDA heeft nog maar 21 zetels en is daarmee slechts de vierde partij, maar de vierde partij zit wel in een super gunstige positie.
Het CDA hoeft namelijk een keer niet het voortouw te nemen en de partij kan dus ook de vingers niet branden aan mogelijke problemen met de PVV of anderen, hen zal straks weinig verweten kunnen worden. Maar mochten de PVV en de VVD wel tot elkaar komen zijn de twee vervolgens afhankelijk van het CDA en kan de ervaren sluwe vos Maxime Verhagen het onderste voor het CDA uit de kan proberen te halen. Hetzelfde geldt als er een combinatie van VVD, PvdA en CDA gesmeed zou gaan worden, afhankelijk als beide patijen in dat geval zijn van het CDA is Maxime Verhagen vast in staat om ook dan veel CDA standpunten door te drukken.
Mocht het CDA niet gaan regeren is er ook geen vuiltje aan de CDA lucht, want dan kunnen ze in de oppositie rustig herstellen en op zoek gaan naar een nieuwe voorzitter en een nieuwe partijleider en eventueel sleutelen aan hun koers en programma. Even rust en niet de regeringsverantwoordelijkheid hebben kan af en toe ook heel goed zijn voor een partij.
Kortom de verliezer wint in zekere zin toch!

Nog even terug naar de formatie, het blijft voorlopig nog even koffiedik kijken en afwachten welke samenstelling een nieuw kabinet zal hebben, er van uitgaand dat het informateur Uri Rosenthal lukt om genoeg partijen op één lijn te krijgen. Maar hoe dan ook zou het mij niet verbazen als we binnen een jaar of wat weer naar de stembus kunnen, want een kabinet zal er vast wel komen, maar hoe stabiel dat is?????. Wat denken jullie?

About the Author

Elmar

28 Reacties

 1. Billy

   
  de toestand bij ons is dus ietwat vergelijkbaar…
  Afwachten maar wat het gaat geven!

 2. Min

  weet je ik begin het eigenlijk (en ik heb niet op zijn partij gestemd) het treurig voor Rutte te vinden.
  Is zijn partij eens als grootste de verkiezingen uitgekomen, wordt hij opgezadeld met allemaal puzzelstukken die van geen meter passend te maken zijn.

 3. Jeroen

  Het is maar afwachten wat er nu gaat komen. Slechter als wat we de afgelopen jaren hebben gehad kan haast niet. Toch heb ik geen prettig gevoel zoals de kaarten er momenteel voor liggen. Maar het vertrek van Balkenende is voor Nederland iig net zo’n zegen als het vertrek van Bush voor de VS (en de wereld) was.

 4. J@n

  En wat te denken van PVDA, SP, D66 en Groen Links?

 5. Plato

  Het CDA stelt zich terecht terughoudend op.  Als ze met de PVV in zee gaan, dan zullen ze bij de volgende verkiezingen de rekening gepresenteerd krijgen. En dat weten ze.
  De PvdA moet niet ten koste van alles mee willen regeren. Anders hebben zij bij de volgende verkiezingen de zwarte piet al bij voorbaat in de zak.
  Ik wil geen PVV aan de macht. Maar het zou zo maar kunnen gebeuren. Het landsbelang zal als excuus worden gebruikt. Iemand moet de verantwoordelijkheid nemen, hoor ik al zeggen.  De partij die dat doet, moet rekening houden met electorale dreunen. Want deze regering gaat hakken. Heel hard hakken. Van welke signatuur het ook is. De enige vraag is nog: waarin gaat gehakt worden.

  Ik ben blij dat ik geen politicus ben. En als niet politicus vrees ik een VVD PVV CDA regering. Met die minkukels van de SGP als gedoogsteunverlener. Eikels.

 6. FietsMargreet

  Als er al een kabinet komt, ben ik benieuwd hoe lang dat stand houdt. Welke combinatie er ook gemaakt wordt, het zal moeilijk zijn om de neuzen allemaal in dezelfde richting te zetten. Denk dat we waarschijnlijk weer snel naar de stembus zullen moeten. Ik wacht maar even af, wat ze er van gaan bakken en ga eerst maar van de zomer en vakantie genieten. Want van de 3e dinsdag in september zullen we zeker niet vrolijk worden!
  Groetjes

 7. Marjolijn

  Heldere uitleg Elmar.
  We moeten afwachten wat het wordt, ik hoop wel dat het niet zo rechts gaat worden , als het lijkt te worden.
  En wordt het niets, ja …dan terug naar de stembus.
  Fijne oranje maandag vandaag.

 8. Inge

  Ik schrok dat er zoveel mensen op de pvv hebben gestemd. Dat mensen het er niet mee eens zijn was duidelijk maar of geert het verschil gaat maken??? kdacht het niet…..
  Afwachten dan maar….

  groeten Inge

 9. Brillie

  Ach ja… waar waren we ook al weer gebleven. Zo gaat dat.

 10. Leidse Glibber

  Je hebt ook nog de kans dat er geen kabinet komt en we opnieuw naar de stembus mogen.
  Maar welk kabinet er ook komt, als de PVV erin verwacht ik inderdaad ook dat we binnen een jaar opnieuw mogen stemmen.
  Als het CDA slim is gaan ze even in de oppositie om daarna opnieuw terug te komen.
  Maar hoe dan ook, ik denk dat heel nederland verliezer is geworden bij deze verkiezingen.

 11. Ria (malou)

  Ik snap dat dus nooit
  De stemmen zijn geteld ……..de uitslag bekend
  Volwassen mensen lijken het me
  Dus ……..de partijen met de meeste zetels zouden de dienst nu moeten uitmaken en als de donder gaan doen waar ze voor gekozen zijn………regeren.

 12. Annemarie

  Ik ben het met je eens. Het kan behoorlijk lastig gaan worden.. Maarja als burger moet je dat gewoon afwachten.
  We zullen zien!

 13. Redstar

  Als het echt democratisch zou moeten, moeten we een middenkabinet hebben./ De helft van de kiezers wil links, de andere helft rechts. Bezuinigingen rustig uitvoeren kan geen kwaad. Nederland deed dat al eens eerder tijdens een crisis, en dat pakte erg goed uit.
  ALs we een rechts kabinet krijgen, is dit een ramp voor het grootste deel van de Nederlanders, maar daar stonden ze tijdens het stemmen niet bij stil.

 14. Renesmurf

  Ik ga voor paars plus, dat moet lukken.  Met de Pvda en Groen Links trek je de VVD ook naar links.
  Het CDA mag zijn wonden likken en de PVV mag oppositie doen.

 15. Sisely

  Ik wacht wel af, wat er gebeurt.Fijne zondag nog

 16. rietepietz

  Ik ga rustig afwachten wat er uit de bus komt ,mijn werk zit er op .Wat mij betreft had de Pv/d A óók een flinke afstraffing verdiend maar die was zo slim om hun voorman vóór de verkiezingen te dumpen en dat heeft ze géén windeieren gelegd helaas!

 17. Danique

  Schelden zou’k nooit doen, maar het politieke wereldje is wel erg doorelkaar geschut in Nederland. Hoewel het denk ik goed is dat Balkenende eens plaats maakt voor een ander zie ik bij geen van de winnaars iemand die die ander zou kunnen zijn.
  En laten we in vredesnaam hopen dat Holland niet België achteraangaat, want daar is het nog veel en veel ellendiger aan het politieke front.
   
  grtz

 18. Annie van Zuilen

  Ah neê, nie weêr pôletiek!
  Dà laôt ik àn de kèrels over, waôr
  Àl hêt ik dèze ronde Bep hèlemaôl kènne overtuige vân mij keuze.
  Annie wens je nog eên fijne zondag.

 19. Jetske

  Helder uit de doeken gedaan Elmar.
  Het lijkt me goed dat CDA even die rust neemt en oppositie gaat voeren.
  Ben benieuwd wat het gaat worden. Maar of het een stabiel kabinet gaat worden, ik vraag het me ernstig af.

 20. Elise

  ik vind het allemaal best zolang de PvdA maar langs de lijn staat en vooral niet mee regeert.

  Fijne zondag, Elise

 21. Jan K.

  Voor mijn gevoel kan het CDA het zich niet permitteren om na deze verkiezingsnederlaag in zee te gaan met de PVV. om over gedoogsteun door SGP en CU nog maar te zwijgen …
  Enfin, de tijd zal het leren.

 22. Me!

  Om het heel kort te houden, Nederland was Balkenende spuugzat… Alleen had hij, net als Wouter Bos, de eer aan zichzelf moeten houden.

 23. pascale

  pffffffffffff al dat politiek gedoe
  vandaag is het bij ons die kermis!!!!
  we zullen wel zien wat er van komt

 24. Niklas

  Het is nog maar de vraag of het CDA nog wel een stabiele partij is, en niet gespleten raakt als Verhagen zijn ambities volgt (want daarop liep de vorige coalitie stuk) en toch met VVD en PVV in een kabinet stapt. Terecht zijn er meerdere CDA-coryfeeën tegen een dergelijk verbond, en daar zijn veel mensen bij met historisch besef: ook Hitler is democratisch aan de macht gekomen door het verketteren van een hele bevolkingsgroep. Dat mechanisme is nu weer van stal gehaald en er lopen weer heel wat mensen achteraan…
  Je zou kunnen zeggen dat de periode Balkenende de ontevredenen in de armen van Geert W. gedreven heeft, en ook dat principe is een herhaling van de geschiedenis.

 25. Wieneke

  Een heldere en nuchtere uiteenzetting hierboven, Elmar. Dat heb ik node gemist in diverse blogs, waar alleen maar paniekerig gescholden werd. Het kan verkeren in de politiek (om maar eens een dooddoener te doen). De verdeeldheid is in ieder geval nog nooit zo groot geweest in het land. Er zijn veel mensen zeer ontevreden met de bestaande politieke partijen zodat ze PVV stemmen. Daar kunnen we niet omheen gewoon. Democratie is niet altijd leuk!
  Het is wel meer gebeurd dat een kabinet snel crasht en dat hebben we als natie ook overleefd.
  We zullen het gewoon moeten afwachten. Ik ben ook heel benieuwd wat de zuiderburen vandaag gaan doen.

 26. Leo

  Nederland heeft gekozen. VVD en PVV werden grote winnaars. Zegt dat iets over de (on)tevredenheid van kiezend Nederland of niet? Is de PVV een soort LPF of zo. Analysten moeten toegeven dat de partij een stabiele indruk maakt en ook de beschikking heeft over ervaren mensen. Men kan dus wel degelijk een goede aanvulling zijn van de VVD als er een regering komt. Het CDA zal best bereid zijn tot toetreden, net als klein rechts. Natuurlijk is er bij links grote frustratie. Men wilde daar zo graag het experiment aan met een links kabinet. Alsof daar zoveel bestuurderservaring bestaat. Instabiliteit had ook daar een rol kunnen spelen, het land is op dat punt echt verdeeld geraakt. Het midden leverde in, maar dat komt vanzelf weer goed. Het CDA moet domweg komen met een aansprekende lijsttrekker een een duidelijk en helder programma. Wie goed was geweest? Gert Leers! Typisch een man als Cohen, bestuurder, slim, daadkrachtig! Ook Camiel Eurlings of Ab Klink waren prima kandidaten geweest. Maar men koos toch voor de ervaring van JPB. En die had afgedaan. Te vaak gestruikeld over instabiele kabinetten. Waarvan het laatste dat met de PvdA was. Dus zoveel zekerheden bieden ook die links partijen niet. Hun agenda is zelden helder genoeg…

 27. Hanny

  Ik weet nog zo net niet of er een kabinet komt. Het zou me niets verbazen als we binnen een paar maanden weer naar de stembus kunnen. Ik wacht rustig af. Momenteel heb ik wel wat anders aan mijn hoofd om me om de politiek druk te maken.
  Fijne zondag!

 28. ♥klaproos

  ik  ben het met je eens elmar

  we lijken onderhand een  apenland te  zijn, sjokken alleen nog maar  naar de stembus, en  regeren?????
  wie doet dat….

  vreselijk zeg,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)