woensdag 06 oktober 2010 35 Reacties Politiek

Zoals jullie allemaal weten ben ik afgelopen zaterdag op het CDA congres geweest. Vandaag ga ik natuurlijk de discussie niet overdoen want die is op die dag en daar aan vooraf gaand genoeg gevoerd. Het is in dit blogje slechts de bedoeling om een impressie te geven van dat zo indrukwekkende congres. De foto’s zijn helaas niet allemaal even goed, de grootte en de verlichting van de Rijnhal maakte het lastig om goede foto’s te maken. Maar in dit geval is de kwaliteit van de foto’s misschien van iets minder groot belang.

Op zaterdag 2 oktober vertrok ik al vroeg richting de Rijnhal want er hadden zich ongeveer 4700 leden aangemeld en om de grootste drukte voor te blijven vertrok ik dus vroeg ook al woon ik relatief dicht bij Arnhem. Na mijn auto, in het voor mij zo vertrouwde Londen, geparkeerd te hebben {#knipoog}, bij het GelreDome hebben de parkeerplaatsen namen van steden, liep ik richting de hal. Voor de hal werd heel rustig, en op een gelukkig ingehouden manier, gedemonstreerd. Dankzij de goede organisatie had ik me vrij snel aangemeld en kon ik gewapend met programma-, stemboekje en lunch- en consumptiebon een kopje thee gaan halen. Terwijl ik stond te wachten bij de garderobe zag ik dat er intussen een enorme rij wachtenden stond voor de ingang van de hal, ik was dus klaarblijkelijk niet voor niets zo vroeg op pad gegaan.

In de enorme hal had ik al snel een mooi plekje gevonden, niet al te ver van het poduim vandaan. Nou ja relatief gesproken dan. Ik heb geen idee hoe groot de hal leek op tv, maar hij was enorm.

Naast mij zaten een aantal erg aardige heren die zich gelijk aan mij voorstelden. Het mooie was ook dat zij alle meningen binnen het CDA vertegenwoordigden en als gauw zaten we volop te discussieren maar op een geweldige manier, er was veel begrip over en weer, en het was duidelijk dat we allemaal worstelden of hadden geworsteld met de vraag of we het eens waren met de voorgestelde gedoogconstructie. Wat om mij heen op kleine schaal zichtbaar werd bleek ook voor de hele zaal te gelden. Iedereen was super betrokken, kritisch, en waar de media het had en heeft over een verdeelde partij zal dat misschien voor wat betreft het gedoogconstructie dilemma gelden, maar verder voelde en merkte je de saamhorigheid in de zaal dus van een uit elkaar vallende partij is zeker geen sprake, integendeel.
Tijdens zowel het ochtend als het middag programma mochten alle leden hun zegje doen en/of vragen stellen.

Naast ‘gewone’ leden lieten ook veel prominenten CDA leden, onder wie Ab Klink, van zich horen en zoals dat hoort wachtten zij rustig hun beurt af.

In de ochtend sessie werden de vragen onder meer door Jan Kees de Jager beantwoord.

“s Middags werden onder groot applaus de intrim voorzitter van de partij Henk Bleker en fractievoorzitter Maxime Verhagen verwelkomd.

Zoals jullie niet ontgaan zal zijn was de pers alom aanwezig, bovenstaande foto getuigd daarvan, maar ook werden er, onder andere door TV Gelderland, leden geïnterviewd.

Natuurlijk kregen ook de ‘dissidenten’ Kathleen Ferrier en Ad Koppejan de kans om iets te zeggen. Het toeval wilde dat ze op een gegeven moment beide bij de microfoon voor mijn neus stonden. De jarige Ad Koppejan zat zelfs even schuin voor me.

Op zich nog niet zo bijzonder misschien maar hij was nog even zijn verklaring aan het doornemen en dan ben ik natuurlijk niet te beroerd om even een foto over zijn schouder heen te nemen, waardoor jullie iets te zien krijgen dat nog nergens eerder in beeld is geweest.

Intussen achter de tafel op het podium.

De heren hoefden weinig vragen te beantwoorden want de meeste mensen die achter de microfoon plaatsnamen maakten een statement.
Onder hen veel mastodonten, huidige ministers  maar ook oude oudst aanwezige voormalige premier, Piet de Jong.

Na een heftige dag en een chaotisch verlopen stemming bleek dat 68% van de leden voor een VVD-CDA kabinet waren met gedoogsteun door de PVV. Eenderde van de leden was dus tegen en daarmee was het duidelijk dat er op de één of andere manier ook met dit substantiële deel van de leden rekening moest worden gehouden. Dat is lijkt mij ook gebeurd doordat Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zich net als de rest van de fractie voor het regeer/gedoogakkoord hebben uitgesproken maar wel met instandhouding van hun kritische kanttekeningen. De bedoeling is dat zij op deze manier binnen de fractie de tegenstemmers kunnen blijven vertegenwoordigen en het kabinet zeer kritisch kunnen blijven volgen.

Hoe het verder gaat en wat de gevolgen van deze beslissing zijn moeten we afwachten, maar het heeft wel één goed gevolg gehad en dat is dat we nu allemaal weten hoe mooi democratie binnen een partij kan zijn en ik hoop dan ook dat dit congres navolging zal krijgen, niet alleen bij het CDA, maar ook bij andere partijen!

Tot slot heb ik voor een keertje het liedje van de week in de sidebar door het fragment van de week vervangen, want ik wilde jullie de geweldige toespraak van de bijna 85 jarige Hannie van Leeuwen niet onthouden, voor zo ver jullie het niet al gezien hadden natuurlijk.

About the Author

Elmar

35 Reacties

 1. Rob

  Jammer dat dit blog verder geen vervolg heeft gekregen.
   
  vriendelijke groet,

 2. 10y

  Zag die meneer op de 1e foto het niet meer zitten, of wilde hij niet op de foto? 😉
  Die saamhorigheid kwam ook zo over op tv.
  Schitterende reportage, Elmar en dank voor het exclusieve primeurtje.
  Het was in ieder geval historische televisie 🙂

 3. Leidse Glibber

  Ik ben alleen heel benieuwd hoelang dit kabinet het gaat volhouden en wat er in het voorjaar tijdens de Statenverkiezen gaat gebueren.
  Kortom spannende tijden voor iedereen.

 4. hanscke

  Prachtige beelden van mensen

 5. rietepietz

  Wie het niet eens is met het partijbeleid zou eruit moeten stappen naar mijn idee .Het CDA staat wat mij betreft een beetje in z’n hemd ! Behalve dat vind ik het jammer dat een partij die overduidelijk verliezer is nu toch werr érg veel te zeggen krijgt en door het blijven accepteren van 2 dissidenten zélf waarschijnlijk al snel de boel op scherp zal zetten maar … misschien is dat ook wel de bedoeling !

 6. Elise

  Ik heb een andere politieke voorkeur maar kom je even een fijn weekend wensen

  gr. Elise

 7. Esmeralda

  Ik ben niet voor het CDA maar Maxime mag ik wel!

 8. Inge

  Whaaa die foto dat je over zijn schouder meekikt is geweldig…….
  Heb het congres gevolgd met tussenpozen. Hij stond aan, de tv dan, maar ik deedondertussen ook andere dingen. Maar het is natuulijk best leuk en bijzonder om dat eens mee te mogen maken.
  De rijnhal is groot ja, daar ben ik een paar jaar geleden ook weleens geweest.
   
  groeten Inge

 9. Min

  Ik heb tijdens het kijken naar het congres met name van Hanny genoten…

 10. tagrijn

  Wat een mooi verslag heb je van dit hectische geuren gemaakt. Maar ondanks alles: ik houd mijn hart vast.
  Hannie van Leeuwen is een vrouw die haar mannetje staat. Geen gemakkelijke tante want ze doet alles om haar doel te bereiken.

 11. Plato

  Elmar, ik ben geen CDA-er maar ik moet eerlijk zeggen: mensen als Hannie van Leeuwen en Ab Klink heb ik hoog zitten. Met dat soort mensen heb je een basis. Ik heb het hele congres op TV gezien en van die sfeer kreeg je als buitenstaander een goed beeld. Vooral ook omdat de busritten heen en terug ook gefilmd werden. Door dit evenement is het CDA voor mij toch een stuk dichterbij gekomen en ik hoop eerlijk gezegd dat zij er electoraal niet slechter op worden. Want liever een hecht CDA dan een grote PVV. Ook mooi hoe Piet de Jong sprak. Op zijn leeftijd was ie er toch maar.

  Ondertussen hoop ik dat Geert even wacht met een fikse uitglijder totdat hij in de polls op verlies staat. Want Want een nog sterkere PVV maakt alles weer anders.

 12. Liesbeth

  Het is een heel mooi verslag geworden en heb het met belangstelling gelezen. Ook de foto’s erbij zijn erg leuk. Nu is een keer van een insider en geen journalist. Ik heb nog wel gekeken of ik je zag..op tv. Leuk om te lezen hoe de sfeer was. Gemoedelijk en betrokken, dat haal ik eruit.

 13. Wieneke

  Leuk, zo’n ooggetuigeverslag van het congres. Historisch gezien wel een heel bijzonder congres, denk ik zo. De mastodonten moeten het veld ruimen voor de pragmatische jongeren. Die strijd was gedurende de afgelopen periode goed te zien.

 14. Annie van Zuilen

  Annie hou zich vère vân de polètiek, hoôr.
  Dà bèn niks voôr mij….
  Dàjje die mèneêr Koppejàn zomaôr in het wild hêt kènne fotogràvere.
  Bij de Privé kèjje dèr vàs wà voôr beure?
  Annie zeg gedagies

  PS: gèfèlèciteêrt meê de vèjaôrdàg vân je dochter?

 15. Annemarie

  Nederland kan eindelijk weer geregeerd worden, maar voor hoelang?
  De tijd zal het moeten leren.

 16. Terrebel

  Dankjewel voor dit inkijkje. Zeer informatief. Ook ik vraag mij bijvoorbeeld af hoe Chirstenen hun samenwerking zullen verklaren met mensen die duidelijk geen Christenen zijn. Zoals in eigen land Geert Wilders en in Europees verband met Berlusconi.

 17. Annette

  Het was vermakelijke tv! Ik las in de krant dat het beste was, die 1 minuut spreektijd die iedereen kreeg. En dat was ook zo. Geen tijd voor zeurverhalen, recht op het doel af. Want voor je het weet was je beurt weer voorbij. Ik heb niet de hele dag gekeken, maar vlagen gezien. De stemming was belachelijk. Zo zie je maar weer hoe slecht mensen luisteren. Ik heb ook ernstige twijfels over die uitslag, maar ja: als Maxime er tevreden mee is ben ik het ook. Ik vind het wel een grof schandaal dat het CDA in zee gaat met de PVV. Als hij (Geert Wilders) zegt dat de afkorting CDA betekend: Christenen Dienen Allah, zegt dat genoeg…………..

 18. Petra

  die man op de 1e foto, kon die het niet meer aanzien/ aanhoren. 🙂

 19. Gerda Bergsma

  Wat een leuk fotoverslag. Vooral de foto die je over het schouder hebt genomen met de papieren vind ik leuk!

 20. Ineke

  Ha Elmar, goedemorgen,
  Wat een prachtig verslag, dank je wel hoor!
  Ik ben blij met deze partijen en met de uitslag. Hoop echt dat het goed gaat, heb er vertrouwen in.
  Prima regeer- en gedoogakkoorden, als men goed leest is daar niets mis mee.
  Dag, groetjes en fijne dag!
   
   

 21. gerdaYD

  Jij hebt het dus allemaal in het écht meegemaakt, wat ik slechts op televisie zag. Een fantastische reportage maakte je er van, en ik hoop zo voor jou en je medestanders, dat alles netjes in z’n plooien valt!
  Blij dat je even boven water kwam lieve Elmar, en maak er een fijne dag van hé!

 22. Gisella

  En ben benieuwd hoe lang dit zal deuren, heb zaterdag wel gekeken, maar omdat ik werkte niet geluisterd. bij de stemming kon het geluid erop en toen vond ik het heel rommelig. Eerst bordjes omhoog daarna in een mandje en weer verder klappen pfff.

  We wachten af wanneer we weer naar de stembus kunnen, want veel vertrouwen heb ik er niet in.

 23. Marjolijn

  veel mensen bij elkaar.
  Ben benieuwd hoelang dit standhoud.

 24. curieuzeneuzemosterdpot

  wat een knap verslag heb jij ervan gemaakt, elmar!

  werk jij tegenwoordig voor een krant, ofzo?  {#happy_thumbup}

 25. Jan K.

  Dit kan nooit lang goed gaan.
  Nog voordat het kabinet op het bordes staat begint het gedonder al, Verhagen laat zich nu al sturen door Wilders:  http://nos.nl/artikel/189679-koppejan-en-ferrier-naar-verhagen.html
   

 26. Brillie

  Ik vond het maar een vreemde zaak, dat zoveel mensen naar dit circus gingen. En na afloop een softijsje kregen. En een echte telling was er niet eens. Men ging er maar van uit dat ze instemde. Ik zag zelfs mensen twee bordjes omhoog houden… nou ja, over 5 maanden nieuwe verkiezingen.

 27. klaproos

  zo  zo zo  elmar jij stond er met je  neus  bovenop,
  ik heb  begrepen dat gerda verburg ergens op de zijlijn staat…
  tsss
  tóch jammer:-)

 28. Redstar

  Ik hoop dat het kabinet spoedig zal vallen, en dat er van het CDA niets meer over blijft. EN als burgers zien hoe dit kabinet de zwakken, de oudere, de zieken, en Jan met de pet gaan pakken, blijft e van de VVD wederom niets meer over. Dat hoop ik dan toch.

 29. Leidse Glibber

  Off topic. Pffff 3 octoberdrukte nu een beetje voorbij.
  Ben alle logs aan het bijlezen en ga vanaf morgen weer reageren bij iedereen hahah.

 30. Han

  Mooi om het nu eens uit een ander mond te horen als de kranten koppen, ach een mening heb ik wel maar die doet er niet toe ik ben geen lid van het CDA.

 31. Renesmurf

  Het was een schertsvertonen. Een motie was ergens tegen, dus als u er voor bent, dus tegen de motie, moet u tegen stemmen, en toen opnieuw.  Wanorde, geschreeuw, onduidelijkheid.
  Het CDA heeft NIETS te zoeken in de regering, en toch gaan ze weer meedoen.
  Democratie? Nee.  Zeer spijtig dit.

  Maar deze foto, is een juweeltje https://www.elmarswereld.nl/wp-content/uploads/2010/10/con10.jpg

 32. Sisely.nl

  Ik keek op tv of ik je zag, maar zag je niet.Goede foto’s zeg, jeej ja waar zijn we nu mee bezig.Ben benieuwd hoelang ze het vol houden.

 33. Fenny

  Ja, ik heb er iets van gezien.
  Jij hebt op je weblog ook een uitgebreid verslag met foto’s!

 34. Me!

  Helaas is er niet besloten om af te zien van een samenwerking met Blonde Greet.

 35. Hanny

  Ik ben reuze benieuwd hoe lang dit nieuwe kabinet zal standhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)