woensdag 08 september 2010 43 Reacties Politiek

Na een heerlijk zomerreces is het weer de hoogste tijd om een blogje te plaatsen. Tijdens de vakantie ging ook het gewone leven door en dus ook “De formatie”, de soap of zo je wil de klucht, want ‘de deur’ speelt tenslotte een belangrijke rol, die ons nu al geruime tijd bezig houdt. Mensen, mensen, wat een verhaal, een scriptschrijver zou iets geweldigs in handen hebben gehad als hij dit bij elkaar had kunnen verzinnen. Hoewel, waarschijnlijk zou het werk bestempeld worden als te ongeloofwaardig, en om dat stempel te krijgen moet je toch van goede huize komen in de wereld van de soap en de klucht.
Maar na 3 maanden hebben we dus nog steeds geen regering, overigens valt dat nog wel mee, er zijn kabinetten geweest die meer tijd nodig hadden om tot stand te komen, maar de 1 juli van Mark Rutte is wel heel optimistisch gebleken.
Getalsmatig is het allemaal zo eenvoudig, je neemt de twee grootste partijen en vult die aan met één of twee van de middelgrote partijen, en een meerderheidskabinet is een feit. Helaas is het echter niet zo eenvoudig want de twee grootse partijen zijn het op veel gebieden totaal niet eens en zullen dus bereid moeten zijn om veel water bij de wijn te doen. Alsof dat nog niet lastig genoeg is heeft de op één na grootste partij, één van de middelgrote partijen al voor de verkiezingen uitgesloten en kunnen ze met de andere middelgrote partij na een vorige regering niet zo goed meer door één (eikenhouten?)deur. Maar daar blijft het niet bij, deze op één na grootste partij heeft aangegeven best mee te willen doen maar dan alleen als zijn vriendjes ook mee mogen doen, en daar zitten de andere partij(en) natuurlijk weer niet op te wachten.
Het kan dan ook eigenlijk niemand verbazen dat deze combinatie, en variaties daarop, tot niets leiden ook tot niets hebben geleid en ook nergens toe zullen leiden mits er allerlei mensen over hun eigen schaduw heen springen. Maar ja wie begint er met springen, iemand zal toch de eerste sprong moeten wagen en dan maar hopen dat anderen volgen, of er moet een informateur komen die alle partijen gelijk laat springen en kijken of dat tot resultaat kan leiden. Eerlijk gezegd zag en zie ik dat nog niet gebeuren, alle partijenwillen begrijpelijkerwijs hun eigen programma zo veel mogelijk uitvoeren en dus zal niemand op voorhand een groots gebaar willen maken om zo toenadering te zoeken.
Laten we er niet om heen draaien alleen al door alle mitsen en maren die er (door) links en rechts zijn opgeworpen bleef er eigenlijk geen andere mogelijkheid over dan het (minderheids)kabinet dat zich toen aftekende.
De onderhandelingen leken van een leien dakje te gaan totdat er binnen één van de partijen een K(l)ink in de kabel kwam. Naarstig werd er achter een dikke eikenhouten deur overlegt maar uiteindelijk wist men de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.  Het vertrouwen bij één der andere partijen bleek echter weg en de onderhandelingen werden afgebroken.

De niet bij de onderhandelingen betrokken partijen roken gelijk hun kans weer, maar waren niet snel genoeg om hun voet tussen de nu op een kier staande deur te zetten. De koningin had nog niet iedereen weer ontvangen toen (de) Klink vond dat hij niet meer zo goed kon functioneren en vervangen werd door (een) Knop(s). (zie de afbeelding hierboven) Het vertrouwen in de deur en wat er zich daar achter afspeelde werd hierdoor weer hersteld en de drie partijen willen nu toch weer verder onderhandelen. 

Natuurlijk wordt er nu door de andere, met name ‘linkse’, partijen om het hardst geroepen en geschreewd, dat dit de slechtst denkbare oplossing is, daar zouden ze best gelijk in kunnen hebben, de tijd zal het leren mits…..
ze hun, door de koningin gegeven, mogelijk laatste kans grijpen en alsnog een groots gebaar maken, en bij Tjeenk Willink een aanbod neerleggen dat zo goed is dat Mark Rutte het niet kan weigeren. Voor een normale soap of klucht lijkt dat misschien hoogst onwaarschijnlijk, maar voor deze …..??????

Wordt vervolgt……

About the Author

Elmar

43 Reacties

 1. plato

  Volgens mij hoef je niet links te zijn om te weten dat dit kabinet voor heel veel mensen de doodsteek kan gaan betekenen. Niet alleen voor allochtonen maar gewoon ook voor mensen met een laag inkomen. En het is nog maar de vraag of daar de nodige compensatie wordt gegeven.

  Ik vrees voor de aanhangers van het CDA dat ze binnenkort op zoek kunnen naar een heel klein kamertje in het parlementsgebouw. Hoe een gerespecteerde partij zich zo om zeep kan helpen. Eigenlijk is het onbegrijpelijk.

  Toch zeg ik: waren er maar meer mensen zoals Klink.

 2. Alie

  Nait allaine de politiek is verdeeld. ‘t Zegt iets over Nederland, hoe verdeeld wie binnen. Als ain groot deel van de mensen nait willen stemmen, dan zegt dat toch ook iets? Eisso zegt dat dij stemplicht weer terug mot komen. Misschien hadden wie dan aal deze ellende nait. Dus nait allain de politiek de schuld geven. Zulf heb ik niets mit politiek (moar stem wel).

  Ik las dat joen dochter joarig is… van harte gefeliciteerd!!!

  Groetjes van Alie

 3. Inge

  Ik vind het een grote farce die hele formatievorming. En het zal mij benieuwen hoe laat dit kabinet stand zal houden (als het ooit op het bordes heeft gestaan) Afijn ze zijn weer aan t onderhandelen……. we wachten het af…..

  En volgens mij is je oudste dochter jarig vandaag . Van harte! 🙂

 4. Ineke

  Ha Elmar, heb je heerlijke zomer-/vakantieweken gehad en mooie foto’s gemaakt?
  Op je weblog zullen we daar hopelijk van kunnen meegenieten, daar kijk ik naar uit!
  Fijne dag gewenst meis!
  Groet, Ineke

 5. Elise

  Ik ben snel tevreden zolang Jobje en D66 en SP aub niet mogen regeren .. de rest maakt mij weinig uit.
  Als er nu verkiezingen komen zouden mensen heel erg schrikken want ik denk dat Wilders en VVD dan een meerderheid behalen, CDA zal flink verliezen na die grap van Klink, die partij komt niet echt betrouwbaar meer over. Ik zou zeggen, laat ze het proberen en wie weet …

  fijn weekend
  Elise

 6. Jeroen

  Ik maak me er maar niet al te druk om. Zouden ze zich nog steeds afvragen waarom de burger zich steeds minder betrokken voelt bij de politiek? Op de een of anderen manier doet het me denken aan de perikelen en wanorde rond de LPF na de dood van Pim. Fijn dat je weer blogt Elmar!

 7. Gisella

  Laat ons maar weer stemmen, misschien dat ze dan weten wat er moet komen.

 8. Carla

  Ik ben gek op soaps…maar deze soap vind ik wel een beetje te langdradig worden hoor!!

  leuk dat je er weer bent!!

  fijn weekend..liefs Carla.

 9. sillyme

  Jammer alleen dat het ons per dag 100.000 euro kost als burgers en de staatsschuld steeds meer oploopt! Daar zijn wij burgers dan wel weer de dupe van. Voor de rest is het wel vermakelijk! En de media heeft tenminste nog wat om over te kletsen!
  Fijn weekeind!

 10. Pasula

  Ik ben gek op soaps dus lamaar komen. Maarreh… ze krijgen elkaar toch wel op het eind he? 😉

 11. francky

  zoals Billy reeds schreef, same here in Belgium.
  op den duur zou je vergeten dat er geen regering is.

 12. tagrijn

  Welkom terug. Hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad waarbij je je verre kon houden van dit onbestuurbare land. Je zegt 3 maanden, maar eigenlijk zijn het er 6, want in februari stapte de PvdA er al uit.
  Volgende keer maar CDA stemmen: Eensgezind, Vastberaden en Betrouwbaar…
  Het is werkelijk te gek voor woorden dat a. de partij die bijna gehalveerd is wil meeregeren en b. dat de PvdA die toch maar 1500 stemmen minder heeft dan de VVD door de laatste er buiten wordt gelaten. Waar is trouwens D66 in dit verhaal?
  Het favoriete spelletje in Nederland is altijd al ‘standpuntje staan’ geweest en dat breekt ons nu wel heel erg op.

 13. Renesmurf

  Zoals altijd met de politiek, we zullen wel zien.
  We hebben gestemd, en meer kunnen we niet. 
  Maar een beetje duimen dat het linksaf mag gaan.

 14. Han

  Ach het maakt niets uit of je nu door links of rechts wordt gebeten zeer doet het in beide gevallen.

 15. marjolein vh pl.

  Jij hebt een lekker lang zomerreces genomen om in die termen te blijven 🙂
  En je kan idd van een klucht spreken….onbetrouwbaar komt de politiek bij mij over !!

 16. Billy

   
  ik ben blij dat ik weer iets van je te horen/zien krijg, Elmar.
  Ook al is politiek nu niet direct m’n ding.
  In België is het al niet veel beter, en het lijkt er niet op dat er binnenkort een oplossing uit de (verkiezings)bus valt… 😉
  Groetjes!

 17. Jo

  Soap én klucht!
  Gedoe hè, afwachten…
  Groetjes!

 18. curieuzeneuzemosterdpot

  ik ben blij jou terug te zien, elmar!!

  ik hoop dat je heerlijke vakantiedagen achter de rug hebt!! {#happy_thumbup}

  ‘de formatie’ ..
  hihi .. ik, als belg, kan jullie daar niet bij helpen?  {#rolling}

  fijne avond,

 19. Rob Alberts

  Formatieproblemen zoals in andere landen.
  Het geeft een beetje een vakantiegevoel.
  Wat het zal worden, ach wij zijn snel ontevreden over ons Den Haag.
  Ik hoop op snelle verkiezingen!
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

 20. Leo

  De grootste frustraties voor links zaten natuurlijk in het feit dat de volgens hen gedoodverfde winnaars van de verkiezingen, Job Cohen en Alexje Pechthold, respectivelijk verloren en minder wonnen dan gedacht. Toen werd het lastig. Gefrustreerd trachtte men nog te redden wat er te redden viel door een combi Paars Plus op te tuigen. Alles beter dan die vreselijke Wilders die zo schimpt op al die goedwillende nieuwkomers in ons land en die ook nog eens mensen op hun gedrag wil aanspreken. Het idee, dat past helemaal niet bij de opgehemelde multi-cultisamenleving. Daarbij werd ook de SP nog eens buiten spel gezet door de heer Cohen en meldde hij ook nog maar even dat met dat onbetrouwbare (en enorm verloren hebbende) CDA niet te regeren was. En dus ging de deur open voor een formatie over rechts. Omdat er eigenlijk weinig grote bezwaren kunnen mogen bestaan tegen een democratisch verkozen partij, tot het tegendeel van dat besluit wordt bewezen. Natuurlijk was het de afgelopen week een beetje wonderlijk hectisch, verdient het allemaal niet de schoonheidsprijs, maar de kiezer wil zeker niet dat de linkse lobby alsnog wordt geinviteerd om deel te nemen aan de regering. Zelfs de zichzelf nog steeds als potentiele premier ziende vrouwtje GroenLinks. Als we iets niet moeten hebben is het een het volk voorliegende partij als die van Halsema. En voor de goede orde nog even in de herinnering; D66 verkwanselde al haar kroonjuwelen, heeft nu nog maar een issue over; anti-Wilders-uitspraken doen en praat over kennisindustrie alsof men vergeten is dat het haar minister van EZ was die indertijd de grootste bron voor die kennisindustrie, Fokker, kapot liet gaan…. Ik vergeet slecht, leugenaars en bedriegers al helemaal niet….

 21. Jan K.

  Hey Elmar, welkom terug in weblogland.
  Voor mij heeft het CDA het laatste beetje geloofwaardigheid verspeeld. Een zogenaamd christelijke partij die wil samenwerken met een partij die knaagt aan de godsdienstvrijheid en die mensen tegen elkaar opzet, dat is wel het laatste waar we in mijn ogen op zitten te wachten.

 22. Gerda Bergsma

  Welkom terug!!

  Ik snap politiek niet of ik denk veel te makkelijk. Wanneer het volk gaat stemmen, ontstaat er een top zoveel gebasseerd op de stem van het volk. Die top 3 vormt de formatie. De heren krijgen dik betaald. Ze doen hun best maar om met elkaar om te gaan.
  Op deze manier heeft stemmen totaal geen zin… We hebben in juni gestemd en er is nog niks gebeurd. Dieptriest.

 23. gerdaYD

  … en deze zo te zien noiit eindigende soap eindigt met elke episode weer op één of andere cliffhanger hé Elmar. Dat is bij ons in België niet anders, hoe doen ze het toch? Van heel het spel begrijp ik niks meer, dat heeft imo nog weinig met democratie te zien…
  Maar blij dat je er weer terug bent schatje, ik heb je gemist! En ik hoop dat jij een heerlijke tijd hebt gehad!

 24. Marjolijn

  Welkom terug… Fijne vakantie gehad?
  Aan elke soap komt ooit een eind, dus ook aan deze.
  En dan weer terug naar de stembus….
  Fijne dag vandaag.

 25.  Etje

  We zitten hier juist met hetzelfde, het blijft maar duren en eerlijk gezegd zie ik er nog zo vlug geen einde aankomen

 26. JantjeDee

  zolang ze niet door mijn deur komen…
  is toch niet te volgen ?
  ik heb het opgegeven.
  zal wel weer stemmen worden…en dan weer zo’n uitslag…en dan weer….
  duh !!
  😉
  liefs Janneke

 27. Brillie

  Het CDA is uitgespeeld deze keer. En toch drijven ze op alles door te gaan. Omdat ze moeten, maar ik zie dat moeten niet zo.

 28. Pia

  En dat moet dan een voorbeeld zijn voor het land 🙁

 29. fotolog Albert & Mara

  Elmar is weer terug in web-log-land na haar zomerreces. Hartelijk welkom en we gaan je weer volgen, de komende tijd wel van een afstand (Costa del Sol waar het nog volop zomer is {#groot}). Dat geld zeker voor die kabinetsformatie-soap. Zolang de linkse kerk even buiten spel blijft staan is er nog niets aan de hand.
  Saludos
  Albert & Mara

 30. ria(Malou)

  Het is zo simpel !!
  Er is gekozen …..het volk heeft gekozen !!!!!
  En de heren hebben zich eigenlijk gewoon daar aan te  houden !!
  Ook ik heb wel eens met een collega moeten werken die me niet aanstond ….die er anders over dacht dan ik.
  Toch werd van ons verwacht dat we ons werk deden……….zouden we dat niet doen dan zou het werkweigeren zijn
  Dus waarom zouden onze haagse hanen zich anders moeten gedragen
  Ik erger me groen en geel aan die haagse bluffers
  Daarbij was zover ik weet het CDA een grote verliezer dus ………..aan de kant met Maxim…
  En degene die gewonnen hebben moeten gewoon aan het werk gaan zonder dit theater
  Sorry hoor maar ik word hier pissig van ……..want dit theater word betaald door de belasting betaler
  Korten die hap als ze niet willen/kunnen of gaan werken dan moeten ze dat maar voelen in hun knipje

 31. Fenny

  Ja wat een gedoe!
  Een fijne zomerpauze gehad?

 32. Di Mario

  Een drama kun je het beter noemen. Als het al tot een regering komt, denk ik dat we binnen de kortste tijd weer bij de stembus staan.

  Love As Always
  Di Mario

 33. Leidse Glibber

  Leuk dat je draad weer hebt opgepakt.
  De formatie begint echt genant te worden ondertussen.
  Ik had het geluk op mijn vakantieadres de nederlandse zenders te kunnen ontvangen, dus overdag de bossen en ‘s avonds de deur bekeken.

 34. joke

  Hoi Elmar, mooi dat je weer terug bent. Ik word een beetje moedeloos van de politiek zeker omdat het naar het er nu naar uit ziet de mins tdraagkrachtigen nog minder zal vergaan. Zelfs als er niets gebeurt wordt de kloof tussen rijk en arm steeds groter door alleen al het percents gewijs verhogen van de lonen, het percents gewijze beboeten vinden onze rijken niet eerlijk. Maar niet getreurd misschien valt alles mee,  nu gaat alles tenminste gewoon goed door dank zij onze goede ambtenaren,  en geldverslindende projekten gaan nu gewoon niet door. Kort door de bocht?
  Groetjes.

 35. Sisely.nl

  Leuk dat je weer in blogland bent.Is allemaal wat zeg, ben benieuwd wat het word…word er onderhand wel moe van.

 36. rietepietz

  Welkom terug na een welverdiende vakantie .
  Tja , wat moet ik hier nog aan toevoegen als niet zo héél erg politiek dier .Het is een lachertje natuurlijk !
  En dan van het kiezersvolk “verdraagzaamheid en tolerantie ” vragen ,kunnen ze dat woord zélf wel spellen ?

 37. Annemarie

  Ik volg het wel een beetje online… Maar verder eigenlijk niet. Heb er vrij weinig mee van doen op dit moment.

 38. FotoFietsMargreet

  Ik dacht dat wij het formeren toch nog iets beter konden dan de Belgen, maar nu wordt het hier ook geen soap of klucht, maar gewoon een drama. Want buiten een hoop ellende weet je helemaal niet meer wat je te wachten staat. Want wij kunnen de economie gaan stimuleren door uit te geven, maar je weet nog niet hoe erg je daar straks voor gestraft wordt. En dan bedoel ik uitgeven voor zeer nuttige dingen, die je eigenlijk toch al nodig had, dus geen 3e vakantie naar verweggiestan! En de combinatie die nu nog een poging doet zal ons allemaal wel heel hard in de portemonee treffen, behalve als je heel veel geld hebt, maar daar hoor ik niet bij. De 3e dinsdag nadert ook al en dat zal wel een mals voorproefje zijn voor wat volgt. Maar ik denk dat deze combinatie nooit zal werken, ja een paar weken, maar als het nu al zo gaat, dan kan het nooit wat worden.
  Wij doen er niks aan, hooguit straks weer gaan stemmen als het strandt, dus ga volgende week eerst maar eens op de Veluwe kijken hoe leuk het daar ook al weer is. Ik fietste daar geregeld, maar verblijf er nu ook een midweekje, dus misschien kom je op een van de regenachtige dagen in de volgende week mij misschien wel tegen op de Hoge Veluwe!
  Groetjes en gezellig dat je weer terug bent!

 39. klaproos

  hoi  elmar,’
  ik vak met  mijn gat  in de boter hier, ik vind het ene  grote  klucht, en als eerdaags  belgie en nederland samen gaan,
  dan  zal ik lachen,
  want hie r brouwen ze der  niks van….
  nul , komma nul,

  fijn dat jij der weer  bent, welkom terug,

  xxx

 40. Min

  Welkom terug in Logland! En tja de deur naar een nieuw kabinet, daar is geloof ik een klink uitgevallen..
  Dus we wachten maar weer af wie er nu achter de schuifdeuren voor deze soap willen plaatsnemen.
   
   

 41. Jetske

  Hey Elmar, welkom terug.
  En meteen met een gedegen stuk kom je binnen. Hoe is het met je vertrouwen in jouw partij? De partij staat door alle ontwikkelingen wel onder vuur.
  Heb je nog mooie foto’s gemaakt tijdens je reces?

 42. Me!

  Ik wacht gewoon op het volgende kabinet, volgens mij gaat dat niet lang duren. Btw, welkom terug in blogland…

 43. Hanny

  Ha Elmar, weer terug in blogland!
  Ik weet het, ik zou mee moeten leven met de perikelen rond het vormen van een kabinet. Maar ik word zo moe van politici. Ik maak me er niet meer druk om. Het is een pot nat. Ze doen maar. Ik zie wel welke regering er komt. Niet juist, deze instelling, dat weet ik. Maar ik kan de puf niet meer opbrengen voor al die twistjes. Ik wou dat de heren/dames politici nu eindelijk eens niet op hun strepen gaan staan, maar gezamenlijk zien te komen tot maatregelen die het land nodig heeft. Knopen durven doorhakken. Aandacht aan zorg besteden. Geen geld over de balk gooien voor onzinnige projecten. De bureaucratie afschaffen. etc. etc. Maar ik betwijfel of dit ooit allemaal zal gaan gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)