vrijdag 28 maart 2008 Geen reacties Politiek

Gisteren zo rond 19:00 uur was het dan eindelijk zo ver, de reeds lang boven de markt hangende film van Geert Wilders, Fitna, verscheen op het internet. Gelijk kwamen de eerste reacties los. Voor de één die verwacht had de Koran gereduceerd te zien worden tot Donald Duck viel de film mee, en voor de ander die gehoopt had dat de profeet Mohammed er flink van langs zou krijgen viel het tegen.

Ik vind het interessanter om te kijken, naar de manier van op treden door het kabinet voor het verschijnen van Fitna, en, hoe zij reageerden toen de film er eenmaal was. Hoewel dit kabinet niet op alle gebieden even goed presteert, ben ik van mening dat ze in aanloop naar Fitna de beste manier hebben gekozen om één en ander aan te pakken.
Natuurlijk moesten gemeentes en ambassades op de hoogte gesteld en gewaarschuwd worden. We kennen immers allemaal de radicale uitspraken van de heer Wilders, én de reacties die volgden, in de islamitische wereld, op de Deense cartoons. Men moest op het ergste voorbereid zijn.
Ook werd, van te voren al, door de regering terecht aan de leiders van islamitische landen duidelijk gemaakt dat het hier slechts ging om de mening van één parlementariër, en dat men de film niet wilde en kon verbieden vanwege de in ons democratische land zo belangrijke vrijheid van meningsuiting. Het enige wat de regering kon doen en ook gedaan heeft, is de heer Wilders vragen af te zien van uitzending van zijn film.

Deze aanpak veroorzaakte enig rumoer in enkele landen, waar onder meer Nederlandse producenten hinder van hebben ondervonden. In Afganistan werden Nederlandse vlaggen en een pop van Wilders verbrand. Wellicht was dat te voorkomen geweest als de heer Balkenende zijn mond had gehouden en eerst de film had afgewacht. Ik denk eigenlijk dat het juist goed geweest is dat er van te voren wél veel ophef over de film is gemaakt. Door de ophef kreeg de heer Wilders een voorproefje van de mogelijke reacties, ook werd duidelijk dat hij een flink aantal processen te gemoed kon zien als zijn film heftige reacties zou oproepen. Dit alles heeft hem waarschijnlijk genoeg onderdruk gezet om een niet al te provocerende, zoals hij het zelf zei, ‘nette film’ te maken.
Er zullen desondanks vast wel enige overgevoelige moslims zijn die heftig reageren, maar het zullen er veel minder zijn dan wanneer Fitna, vanwege het ontbreken van druk op de heer Wilders, veel radicaler geweest zou zijn.

Tot slot de reactie van het kabinet gisterenavond. Ook hier zijn complimenten op zijn plaats, zowel in het Engels als in het Nederlands straalde onze premier rust uit. Rust, die hij, volgens mij, zelf mede gecreëerd heeft door zijn goede aanpak van de film voor dat die gisteren verscheen.

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)