woensdag 03 juni 2009 39 Reacties Politiek

Jullie denken nu vast Elmar gaat nog een steentje bijdragen aan de CDA campagne, ze Twittert immers met alle Twitterende politici van CDA huize. Maar nee, dat was ik niet van plan. Ik ben helemaal niet van plan om in dit blogje reclame te gaan maken voor welke partij dan ook!

Het gaat mij om iets anders, iets veel belangrijkers, dit blogje is namelijk een oproep om vooral te gaan stemmen! Historisch gezien zijn de opkomst percentages van Europese verkiezingen altijd laag, volgens peilingen lijkt het deze keer beter te gaan maar een extra zetje in de goede richting kan geen kwaad lijkt me. Vandaar dit blogje.

Sommigen zullen zich afvragen waarom stemmen voor het Europese Parlement? Europa kost alleen maar geld, vaardigt alleen maar vervelende regeltjes uit, bemoeit zich met dingen die Nederland zelf wel kan regelen. Dus geen enkele reden om te gaan stemmen zou je kunnen denken. Maar er is een andere betere mogelijkheid, stem op één van de eurosceptische partijen, als SP of PVV. Zij kunnen er misschien voor zorgen dat Europa meer de kant op gaat zoals jij dat voor ogen hebt!

Maar ook een grote groep onder jullie die normaal gesproken o.a. PVDA, CDA, Groen Links, D66 en VVD stemmen blijven bij Europese verkiezingen thuis. Misschien komt dat omdat je het gevoel hebt dat Europa zo ver weg is, en je er weinig bij betrokken voelt. Dat kan, ik heb dat gevoel ook, waar ik de Haagse Politiek op de voet volg, zie ik weinig van wat er zich in Brussel afspeelt. Maar Brussel is er wel degelijk en Brussel doet en regelt van alles. We hebben het dan meestal over grensoverschrijdende problemen die je niet als Nederland alleen kunt oplossen. We kennen allemaal de voorbeelden als milieu en veiligheid. Hoe vindt je dat Europa verder moet wat betreft die thema’s? Jij kunt dat beïnvloeden door te gaan stemmen.

Nu kan ik me voorstellen dat jullie graag meer willen weten, waar staan alle partijen voor als het om Europa gaat. Dan kun je natuurlijk de verkiezingsprogramma’s gaan lezen, maar dan ben je rijkelijk laat want die programma’s zijn nogal uitgebreid. Een andere oplossing zou kunnen zijn dat je vanavond kijkt naar de lijsttrekkers debatten. Op Nederland 2 om18.55 uur tot 19.55 uur debatteren de “kleine partijen”, en van 20.50 uur tot 22.00 uur zijn de “grote partijen” aan de beurt. Mijn Belgische lezers gaan een paar dagen later naar de stembus (7 juni), maar ook de Belgische televisie zal er ongetwijfeld de nodige aandacht aan besteden.

Maar ik kan mogelijk ook iets voor jullie betekenen. Want zoals ik al eerder opmerkte heb ik Twitter contact met CDA politici maar ook volg ik de EU lijsttrekkers, voor zo ver zij Twitteren, van de andere partijen. Ik zou dus vragen, die jullie mogelijk hebben, via Twitter aan hen kunnen stellen. De ervaring leert dat ze graag vragen beantwoorden.

Dus heb je vragen voor:

 Thijs Berman van de PVDA

 Sophie in ’t Veld van D’66

 Judith Sargentini van Groen Links

 Natasja Oerlemans van de PVDD

 Eline van den Broek van Libertas EU (voor Nederland)

 Wim van de Camp van het CDA

Kom maar op!

Ik zal ze voor je stellen en het antwoord zodra het er is onder je vraag plaatsen.

Tot slot nog een paar tips:
1. Neem je paspoort, ID kaart of Rijbewijs mee, als je gaat stemmen.
2. Je kunt donderdag 4 juni stemmen vanaf 7.30 uur tot 21.00 uur.
3. Heb je nog vragen over het stemmen kijk dan even op U heeft het voor het zeggen
4. Wil je nog meer weten over de Europese Verkiezingen kijk dan eens op 
    Europa NU

Hopelijk heb ik jullie kunnen overtuigen dat het belangrijk is om morgen (Nederland) of zondag (België) te gaan stemmen, je krijgt maar 1 keer in de vijf jaar de kans dus maak er gebruik van en ga stemmen!

(afbeeldingen afkomstig van inet en Twitter) 

 

About the Author

Elmar

39 Reacties

 1. klaproos

  ik ben geweest elmar, kon meteen  doorlopen er was verder  niemand:-)

 2. sisely

  Mij hoef je echt niet wakker te schudden hoor om te gaan stemmen(ik stem gewoon, want vind dat belangrijk om zo je stem recht te laten horen). Ik heb daarom vandaag gestemd. Snap niet dat er mensen zijn die niet stemmen, maar ja niks aan te doen al is dat wel jammer.

 3. rietepietz

  Ik ben inderdaad gaan stemmen , niet omdat ik denk dat het iets helpt maar omdat ik mezelf niets te verwijten wil hebben nu er inderdaad mogelijkheden zijn met m’n stem te laten zien dat ik zeer ontevreden ben over hoe de politiek , zowel in Nederland áls in Europa ,  problemen negeert én burgers die zich daar aan storen als dom  af serveert !

 4. Inge

  Hoi Elmar, Ik kom uit een nest waar je MOEST stemmen, anders had je ook geen recht van spreken. Ik ging ook altijd maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik vandaag niet ga. Voor het eerst dat ik geen gebruik maarvan mijn stemrecht. Gewoon, omat ik niet zou weten op wie ik zou moeten stemmen. Ze zijn me allemaal te onzichtbaar…….

   

  groetjes Inge

 5. HH

  ojee dat stemmen is vandaag al!!! wat gaat de tijd toch snel.nu moet ik even zoeken waar ik mijn stembiljet gelaten heb,grijnssss

   

  groetjes van HH

 6. Mannie

  Ik heb nie gestemd voor dat kloterige europa

 7. Annette

  Ik stem SP vandaag. Ik heb de kieswijzer ingevuld en deze kwam eruit. Had ik ook wel verwacht eigenlijk, want ik ben lid van die partij. Volgend jaar sta ik op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen! 🙂 Fijne dag, Elmar!

 8. callemie

  pfffffffffffffffffff we moeten wel

  maar wat maakt het uit?

 9. gerdaYD

  Ja Elmarlief, in Nederland bestaat geen stemPLICHT hé (bij ons wel) en dat vind ik een kwalijke zaak. Want als het op democratie aankomt, mag niemand zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaan. Dus ik vind jouw log SUPER!
  Allemaal gaan stemmen hé!
  Of anders: géén gekanker, op wat dan ook!

 10. Morgaine

  Stemmen is een recht, inderdaad een groot voorrecht en het is MIJN recht om bewust na het zien van die debatten gisteravond om te zeggen ik ga thuis blijven, of ik ga zo wel weg, maar mijn stemkaart blijft thuis…

  ook DAT is een recht! Bewust thuis blijven… But hé that’s just my 2 cents of thinking…

   

  XXX

 11. Etje

  Hier hebben we zelf geen vrije keus of we gaan stemmen en dan spreken ze over een verenigd Europa, dat ze dan maar eens maken dat de kieswet overal gelijk wordt.

  Ik weet nog steeds niet op wie ik moet stemmen zondag en de reden hiervoor: wel de partijen hier maken er een rommeltje van.

  Groetjes  

 12. Pasula

  Natuurlijk ga ik stemmen en heb me er al in verdiept. Ik ga op een andere partij stemmen dan ik normaalgesproken doe, maar het sprak me het meest aan.

 13. marjolijn

  Dan nu maar hopen dat ik nog een beetje slaap kan vangen, tot nu toe is het pet….

 14. Liesbeth

  ..oh nee, het is al vandaag!  ik ga maar gauw slapen! 

 15. Liesbeth

  Oh ja dat is morgen al dan! Ik ga wel stemmen..

 16. P-TER

  Bij ons (België) is het stemmen verplicht!
  Maar ze maken er hier zo’n soepketel van
  dat je niet meer zou weten voor wie we moeten gaan stemmen.

  Gr.

  P-TER

 17. fotolog Albert & Mara

  Ondanks dat ik met Albert in Zuid-Spanje met vakantie ben, gaan onze stemmen niet verloren. Integendeel. Wij hebben onze buurman die ook voor de katten zorgt gemachtigd om voor ons te stemmen. Dit is toch wel een goede move van ons, vindt je ook niet Elmar. 

  Ik vind het nog steeds leuk dat jouw dochter Yara gelijk met mij jarig is. Mijn verjaarsverslag komt er in de loop van vandaag aan. Jij nog bedankt voor je reactie en wensen. 

  Saludos de Mara

 18. WWW.BRILLIE.NL

  Ik mis er nog een aantal. Hoe komt dat zo?

 19. Jetske

  We gaan zeker stemmen. Van dat recht moeten we gebruik maken.

  Een hele goede kennis van ons is kandidaat lijst 1, nr 15. Onze zoon heeft vanmiddag nog flyers rondgebracht voor hem en vanavond heb ik nog even geholpen.

 20. Han

  Ik heb nog geen idee als je hoort dat alle onze partijen weer gaan samen werken met een andere grote EU partij, dan denk ik waar blijven die NL stemmen in het grote geheel.

 21. Leidse Glibber

  Goede log. Het maakt mij niet uit (nou ja) wat men stemt als ze maar stemmen.

  Niet stemmen is ook niet zeuren naderhand vind ik altijd.

   

   

 22. marjolein

  Natuurlijk ga ik stemmen anders kan en mag je ook niet `zeuren` vind ik !!

  Maar de keus is wel moeilijk

  De mooie praatjesverkopers met rappe tong zijn die wel de beste ???

  Z`n stemtest is dan via www. wel ideaal

  Nog van harte gefeliciteerd, je hebt idd een knappe jongste dochter :))

  Dag

 23. Betty

  snif snif je hebt mijn blog gelezen, IK heb de stemkaart NIET gevonden en dat is zonde (het rijmt hahaha) groetjes!

 24. hanscke

  Al zul je het wel niet mij eens zijn, ik gan NIET stemmen. Ik heb heel lang geleden als eens verkondigd, toen ik het ook een keer niet zag zitten, dat niet stemmen ook stemmen is. ik geef daarmee een signaal af. Een signaal van het er niet mee eens zijn en onder deze omstandigheden geen één Europa willen zijn.

 25. Di Mario

  He he, eindelijk iemand die het begrijpt. Als je wilt klagen, moet je stemmen.. omdat je er dan iets aan kan veranderen. Als je het zo wilt houden.. dan zou ik ook stemmen als ik jou was.. stel je voor dat mijn stem net de andere kant opgaat.. {#hosanna}

  Love As Always
  Di Mario

 26. Renesmurf

  Ik maak altijd gebruik van mijn stemrecht!  Dus morgen ook!
  Maar niet met enig idee dat het echt nut heeft.

 27. Rudi

  Proficiat, Elmar, jij bent een ware pleitbezorger voor de Europese Verkiezingen. Hier bij ons is men verplicht om te gaan stemmen. Vele mensen weten nog steeds niet op wie. Debatten volgen is volgens mij ook een prima manier om heel wat over de standpunten en de visie van partijen en kandidaten te weten te komen.

  Prettige avond!

  Groetjes

  Rudi

   

 28. Sanne

  En als je het over de duivel hebt gaat hier de deurbel staat er een mafketel voor de deur met een krantje van SP…

 29. Sanne

  Ik ga niet stemmen… simpelweg omdat het allemaal een corrupt zooitje is en er toch niks veranderd aangezien ze toch allemaal onder de plak zitten van tig andere landen.

 30. Jeroen

  Stemmen doe ik al decennia niet meer. Niet voor de Haagse mafia en niet voor de Brusselse. Het verbaast me dat mensen wel kankeren op de regering maar vervolgens weer dezelfde clan aan de macht helpen. Geef mijn portie maar aan fikkie. Ik heb nog geen partij gevonden die werkelijk mijn belangen behartigt. En als die er al zou zijn en ook nog eens aan de macht komt moeten ze weer compromissen sluiten met de coalitiegenoten. Waardoor en wederom niets van de plannen terecht komt. En Brussel? Och, we zitten er al te lang in om het nu nog zonder te kunnen doen.

 31. Pia

  Ik voel me een beetje belazerd met die Europese ellende. Toen we konden stemmen voor die grondwet, keken ze op hun neus en waren allen gepikeerd en zijn toen gewoon in die achterafkamertjes door gegaan en hebben alles er door gedrukt. Dus ik weet het nog niet wat ik morgen ga doen. Als ik ga wordt het zeker SP

 32. Me!

  Volgens mij heb ik morgen even geen tijd om te stemmen.

 33. Elise

  Ik ga wel stemmen maar absoluut niet op de CDA .. tenminste, ik volmachtig mijn echtgenoot want zelf ga ik de stemmen tellen .. en moet dus de avond op mijn werk zijn.

  Maar ik ben het wel eens met Kroosduiker .. wat wij ook stmmen, geluisterd wordt er toch neit. Het is alleen maar beloven maar er wordt niets waargemaakt .. een groot toneelspel

   

  groetjes Elise

 34. Inge

  Onbegrijpelijk als mensen niet stemmen (sorry, ik wil niemand kwetsen hoor!), maar in veel landen wordt je vermoord als je je stem wilt uitbrengen! Wat een voorrecht is het dat wij wel mogen stemmen, laat je stem horen, onze voorouders hebben er voor gevochten!

  Fijne avond hoor Elmar! Dag!

 35. Billy

   

  ow, het is dus bij jullie blijkbaar niet verplicht om te gaan stemmen? Hier wel hoor.

  Maar hoe dan ook, mocht het niet verplicht zijn, dan zou ik tòch gaan! Onze voorouders hebben toch niet voor niks voor stemrecht gevochten?

  Groetjes,

  Billy

 36. Kroosduiker

  Ik ga beslist niet stemmen.

  Waarom niet?

  Omdat ik weet dat het volk toch helemaal niets in te brengen heeft, het is een grote farce.

  @ Ook als je denkt dat dat zo is, kun je stemmen op die partijen die er net zo over denken als jij!

 37. Jan K.

  Ik steun je oproep om te gaan stemmen van harte, Elmar. Zo lang ik het stemrecht heb, ben ik altijd nog naar de stembus gegaan, en dat zal ik ook morgen doen. Al moet ik er wel meteen aan toevoegen, dat ik dat in het geval van de Europese verkiezingen niet echt van harte doe. Volgens de stemwijzer kan ik met een gerust hart gaan stemmen voor de partij die ik in gedachten had, en dat doe ik dan ook maar. 🙂

 38. Natazz

  Als ik nog twijfelen zou dan was jij degene die me zeker over de streep zou hebben getrokken. 😉

 39. Annemarie

  UIteraard ga ik stemmen! Ik moet er zelfs 3 doen.. Aangezien ik 2 volmachten heb gekregen.. 😉 Breed scala aan stemmen moet ik uitbrengen, haha. Helemaal goed!

   

  Stemmen is een recht en daar moeten we gebruik van maken. Zoveel andere landen hebben dat recht niet en dat is gewoon triest. Zo heb je alsnog iets van inspraak!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)