woensdag 19 november 2008 Geen reacties Politiek

Voor dat ik begin met deze column wil ik langs deze weg premier Balkenende condoleren met het verlies van zijn vader, ik wens hem en zijn familie veel sterkte toe.

Afgelopen weekend was het weer eens zo ver; Mark Rutte draaide zijn bekende riedel weer eens af over het vermeende gebrek aan zichtbaarheid van onze premier. Dat hij dat blijft doen is op zich al irritant maar dat hij het ook deed op de dag na het overlijden van de vader van premier Balkenende was ronduit smakeloos en respectloos. Wat één en ander nog bedenkelijker maakte is dat hij deze opmerkingen nooit had kunnen maken als Balkenende wel aanwezig had kunnen zijn op de G20. Dat hij dezelfde grijs gedraaide plaat toch weer afdraaide zegt dus alles over ‘leider’ Mark Rutte zelf.

Wat ook mijn ergernis blijft wekken is dat Wouter Bos alle complimenten krijgt voor de actie ondernomen door de overheid tijdens de kredietcrisis waar we nu nog steeds midden in zitten. Minstens zoveel waardering verdienen Nout Wellink, als directeur van de Nederlandse Bank, en premier Jan Peter Balkenende.

Natuurlijk ligt het voor de hand dat Wouter Bos als econoom en minister van Financiën een belangrijke rol heeft gespeeld ondermeer bij de overname door de staat van Fortis, ik wil dus absoluut niets af doen aan zijn verdiensten, maar om hem nu alle eer toe te wuiven…. Het zou wat mij betreft rechtvaardig zijn als ook onze premier wat meer lof ten deel zou vallen. Ook hij is, als voormalig financieel woordvoerder van het CDA, goed op de hoogte van de toestand in de financiële wereld en zal dus zeker ook een grote rol hebben gespeeld.

Daarnaast was en is het Jan Peter Balkenende die in Europa en zelfs in de wereld op dit gebied een voortrekkers rol heeft gespeeld en nog steeds speelt. Hij mocht afgelopen weekend niet voor niets als “Fransman” aanschuiven bij de G20. Dat anderen met de eer gaan strijken zien we overigens niet alleen in Nederland gebeuren maar ook in Europa. Gordon Brown, de premier van het Verenigd Koninkrijk, heeft onlangs nog de complimenten in ontvangst genomen voor een briljant idee aangaande de financiële crisis dat eigenlijk van ónze premier afkomstig was.

Je kunt hem de laatste tijd dus zeker niet verwijten dat hij niet zichtbaar is of geen leiderschap toont. Als je al iets op hem aan zou kunnen merken is dat zijn veel te grote mate van bescheidenheid. Hij eist de eer die hem eigenlijk toe komt niet op en laat het zelfs toe dat anderen met de eer aan de haal gaan. Maar ‘Bescheidenheid siert de mens’ volgens het gezegde dus ook eigenlijk past hier onze premier een compliment. Bescheidenheid is in de politiek tegenwoordig misschien geen handige eigenschap maar misschien zou die eigenschap ook bij politici weer eens meer waardering moeten krijgen.
Afrondend, ik ben het lang niet altijd met onze MP eens, maar ere wie ere toe komt! Dus geweldig Jan Peter ga zo door!

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)