dinsdag 22 april 2008 1 Reactie Politiek

Door het besluit van Jacques Tichelaar om te stoppen als fractievoorzitter moest er een nieuwe leider gekozen worden voor de tweede kamer fractie van de PVDA. Twee personen solliciteerden naar de functie, Diederik Samson en Mariëtte Hamer. De laatste was al een tijdje fractievoorzitter als vervangster van Tichelaar. Het was vandaag aan de fractie om een keuze te maken en men heeft besloten om met mevrouw Hamer als fractievoorzitter verder te gaan.

De toekomst zal leren of het een goede keuze was, ik twijfel daar ernstig aan.
Mariëtte Hamer zal ongetwijfeld de fractie goed leiding hebben gegeven. Haar dossierkennis schijnt goed te zijn en ze is in staat om ten opzichte van het PVDA smaldeel in de regering een onafhankelijk geluid te laten horen, getuige het ontslagrecht. Toegegeven allemaal positieve eigenschappen, maar dat is niet genoeg vandaag de dag. Een politicus, en met name een fractievoorzitter, moet goed zijn of haar standpunten voor het voetlicht kunnen brengen. Zeker als de eigenlijk politiek leider, in dit geval Wouter Bos, in de regering zit en dus beperkt is in zijn mogelijkheden om het partij standpunt uit te dragen. Het lijkt er op dat door de keuze van mevrouw Hamer men dat uit het oog heeft verloren of niet goed genoeg op zijn waarde heeft geschat.

Het erge is dat de PVDA daarmee twee keer in dezelfde val lijkt te trappen. Hebben niet net de PVDA ministers Vogelaar en Cramer een spindoctor ingehuurd om hun boodschap beter over te laten komen. Hopelijk is het bij deze spindoctor 3 halen 2 betalen, want wat mij betreft mag Mariëtte Hamer zich gelijk aansluiten bij de dames Vogelaar en Cramer. Ik weet niet hoe mevrouw Hamer bij u overkomt maar bij mij komt ze enorm saai over, en aan enig charisma ontbreekt het haar volledig. Niet erg voor een ‘backbencher’ maar minder handig voor het gezicht van de partij.

Op dit moment staat de PVDA er niet best voor in de peilingen, nu moet je daar niet teveel op af gaan, maar de tweede kamer verkiezingen lieten ook al een weinig rooskleurig beeld zien. Reden te over dus om voor iemand te kiezen met uitstraling. Natuurlijk zou het puur en alleen om de inhoud moeten gaan maar in dit televisie tijdperk is dat helaas niet meer het geval, men moet naast goed over komen op televisie ook in one-liners en sound-beats kunnen praten, want tijd voor een diepte interview is er nauwelijks meer in televisieland. Je kunt dat vervelend, niet terecht of anders willen, maar de realiteit is nu eenmaal dat het snel en kort moet. Je moet dus in korte tijd duidelijk kunnen maken waar je voor staat en tegelijkertijd moet je een goede indruk achterlaten op de kijker. Uitstraling en charisma zijn dus eigenlijk onontbeerlijk in de hedendaagse politiek, en helaas heeft Mariëtte Hamer dat niet.

Een gemiste kans wat mij betreft want de andere kandidaat, Diederik Samson, heeft duidelijk wel charisma en uitstraling, en hij is ook in staat om kort maar krachtig het PVDA standpunt te verwoorden. Toch is de keuze van Mariëtte Hamer ook in zekere zin een win win situatie. Ten eerste voor de PVDA fractie, zij zijn op dit moment ongetwijfeld tevreden met de door hen gemaakte keuze. Maar ook de oppositie zal zich winnaar voelen want die zullen er vast heel blij mee zijn dat de PVDA fractie heeft gekozen voor mevrouw Hamer en niet voor Diederik Samson. Maar of de fractie nog net zo tevreden is na de gemeenteraadsverkiezingen over twee jaar valt te bezien tenzij…. de spindoctor tot wonderen in staat blijkt te zijn.

 

About the Author

Elmar

1 Reactie

  1. aam

    leuk stukje, maar wat staat er nou bij laatste reacties? aambij een ezel? Dit is onjuist een aambij is geen ezel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)