maandag 22 februari 2010 24 Reacties Politiek

Van vrijdag op zaterdag is zoals jullie moeilijk ontgaan kan zijn het kabinet gevallen. Ik ben zeer politiek geïnteresseerd en dus ben ik pas na de persverklaring van de ex minister van financiën Wouter Bos gaan slapen. Natuurlijk waren daar ook de gouden medailles in Vancouver en jullie snappen dat ik hier nu zit met luciferhoutjes om de ogen open te kunnen houden!{#knipoog} 
En hoewel ik me niet vaak uit over de politiek wil ik jullie deze keer mijn analyse van de gebeurtenissen rondom het kabinet niet onthouden.

De val.

De afgelopen dagen zijn er na de val al heel wat beweringen gedaan over wat er zich heeft afgespeeld rondom het kabinetsberaad inzake Uruzgan en over wie de val veroorzaakt zou hebben. Als buitenstaanders kunnen wij niet beoordelen wat er achter de schermen buiten het zicht van camera’s en of microfoons is gebeurd. Ik ga me daar dus ook niet over uitlaten, ik zal proberen om alleen gebruikmakend van wat we wel hebben kunnen zien en wat door alle partijen aanvaard wordt de val te reconstrueren.

1. De kiem

PvdA en CDA hebben altijd een moeizame verhouding gehad en samen regeren heeft altijd moeite gekost. Voeg daar aan toe de hard tegen hard gaande verkiezingscampagne voorafgaand aan dit kabinet, waar al duidelijk te zien was dat Balkenende en Bos nooit grote vrienden zouden worden. Maar door de verkiezingsuitslag bleken de twee al snel tot elkaar veroordeeld te zijn, geen ideale start dus, waarbij altijd het risico bestond dat onder druk de moeizame onderlinge verhoudingen voor problemen zouden kunnen gaan zorgen. Er hing constant een schaduw over kabinet Balkenende IV.

2. Hoofdpijn dossiers.

Op een wonderbaarlijk goede, door vriend en vijand erkende, manier heeft het kabinet zich geweerd toen de financiële crisis op zijn hoogtepunt was en er Nederlandse banken gered moesten worden. Maar toen eenmaal het eerste crisisstof weer neerdaalde moest men aan de slag met een aantal dossiers waarvan men het op zijn zachtst gezegd niet gemakkelijk vond om tot overeenstemming te komen. Zo waren daar Irak, Uruzgan en de ombuigingen die nodig waren om het inmiddels zeer groot geworden begrotingstekort aan te pakken.
Irak waarover PvdA en CDA in het reageerakkoord nog waren overeengekomen ‘to agree to disagree’, leidde dankzij het noodzakelijk geworden onderzoek van de commissie Davids tot problemen. Balkenende sprak een regeringsverklaring uit, waar fractievoorzitter Marriëtte Hamer van de PvdA het duidelijk niet mee eens was en ze eiste een nieuwe verklaring waarbij het rapport Davids leidend moest zijn. Of je het nu eens bent met Hamer of Balkenende is eigenlijk niet belangrijk, de toon die duidelijk gezet was, was dat natuurlijk wel!

3. Uruzgan (1).

In 2007 is er een besluit genomen door regering en tweede kamer dat de Nederlandse militairen vanaf augustus 2010 uit Uruzgan zouden vertrekken en dat eind 2010 de laatste militair zou zijn vertrokken. Vorig jaar werd er nog een motie aangenomen die de regering vroeg dit besluit te respecteren. De PvdA heeft altijd achter dit besluit gestaan. Tot….? En daar ontstaat er een probleem, er was namelijk twijfel ontstaan of de PvdA nog wel achter het besluit om uit Uruzgan te vertrekken stond. Dat kwam omdat er binnen het kabinet over allerlei mogelijkheden werd gesproken, zo werd er gesproken over of er nog een vervolg van de missie in Uruzgan, in één of andere vorm, mogelijk was of over de mogelijkheden van een missie elders in Afghanistan. Er kwam ook gedurende dat proces een verzoek van de NAVO. Hoe dat er kwam weten we niet, de lezingen lopen uiteen maar gezien de verklaring van het kabinet op 12 februari toen het NAVO verzoek er al lag, was men toen nog volop in overleg en committeerde niemand zich nog ergens aan en over veto’s werd in die verklaring niet gesproken.

4. De gemeenteraadsverkiezingen.

Op 3 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en in alle peilingen stond de PvdA er, tot begin vorige week toe, slecht voor. Ik kan me dus voorstellen dat de partij zich dus moest profileren in een poging de schade te beperken, iets wat de PvdA natuurlijk niet kan worden verweten in tegendeel. De onduidelijkheid die ontstaan was rondom het PvdA standpunt ten aan zien van Uruzgan moest in dat kader blijkbaar snel weggenomen worden en dus stelde Wouter Bos, als partijleider van de PvdA, in een verkiezingsbijeenkomst afgelopen woensdag, dat een langer verblijf in Uruzgan op welke manier dan ook onaanvaardbaar voor de PvdA was en bleef. Hiermee maakte Bos de gesprekken binnen het kabinet misschien niet gemakkelijker, maar hij had het volste recht om dit ‘njet’, wat betreft Uruzgan, op een verkiezingsbijeenkomst uit te spreken.

5. Uruzgan (2)

Door de uitspraak van Bos werd er door de oppositie een spoeddebat aangevraagd zij wilden natuurlijk graag weten waar het kabinet wat betreft Uruzgan nu stond, te meer omdat er ook een verzoek van de NAVO lag. Tijdens het debat op afgelopen donderdag, wat ik helemaal gevolgd heb, werd duidelijk dat de onderlinge verhoudingen binnen het kabinet zwaar onder druk stonden. Bewindslieden moesten duidelijk moeite doen om elkaar niet en-publiek af te vallen. Manmoedig probeerde premier Balkenende de eenheid van regeringsbeleid in stand te houden. Men had misschien nog door het oog van de naald kunnen kruipen als Wouter Bos de zaak niet nog verder op scherp had gezet door ook in zijn rol als vicepremier zijn veto te herhalen. Weg was de eenheid van kabinetsbeleid dat de MP overreind had proberen te houden en eigenlijk werd daarmee het doodvonnis van het kabinet getekend.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag was de val dus eigenlijk onvermijdelijk geworden. De PvdA kon niet meer terug, Uruzgan moest van tafel en de knoop over Afghanistan moest wat de PvdA betreft plotseling die nacht nog worden doorgehakt terwijl de dag ervoor, Mariëtte Hamer het kabinet, tijdens het spoeddebat, nog tot 1 maart de ruimte had gegeven om tot een oplossing te komen. Ongetwijfeld zal men nog vertwijfeld hebben geprobeerd om een uitweg te vinden, maar die was er gewoon niet meer.

Conclusie

Kabinet Balkenende is ten einde, een einde dat voortijdig kwam maar dat heeft weinigen verbaasd denk ik, maar gezien de crisis eigenlijk ongewenst. De schuld vraag ga ik niet beantwoorden de feiten spreken voor zich, elkaar beschuldigen heeft ook geen zin en getuigt van zwakte, we moeten nu verder. We zitten nog steeds in een crisis en dus lijkt het zaak om zo snel mogelijk de mogelijkheden te onderzoeken en er voor de te zorgen dat het land weer geregeerd wordt. Wat betreft de formatie na de verkiezingen maak ik me zorgen, gezien de verhoudingen zoals die nu naar voren komen in peilingen kan het nog wel eens lang gaan duren, als het al lukt, en dat kunnen we nu midden in een financiële crisis ons eigenlijk helemaal permiteren.

Update:
Net hoor ik dat de koningin mogelijkheid zou bekijken of er niet toch een missionair minderheidskabinet van CDA en CU huize te vormen valt zodat er voor de verkiezingen toch nog een aantal beslissingen genomen kunnen worden. Gezien de crisis lijkt me dat een prima oplossing, dus hopelijk lukt dat. Wordt vervolgt….. 

  

About the Author

Elmar

24 Reacties

 1. Sien

  Hallo Elmar, ik wilde je even bedanken voor de felicitaties {#bril}

  Fijn weekend nog

  groetjes Sien

 2. Plato

  Maar in die zin zijn ze wel representatief voor een groot deel van ons volk. De meningen in dit land zijn zeer verdeeld en dat zie je dus bij die grote partijen. De speelruimten zijn maar klein, politiek gezien. Natuurlijk delegeren wij ons onvermogen gaarne in de richting van de politiek, maar we moeten niet naief zijn. Zij representeren ons.

 3. Rietepietz

  Het kabinet zou al véél eerder gevallen zijn als men niet zo bang had geweest dat de PVV daar goed garen mee zou spinnen , Nu Bos er voordeel in zag voor zijn partij nam hij de gok de boel te laten ploffen.Om welke reden dan ook ,ik ben blij dat we van dit kabinet af zijn .
  Ik heb zélden een kabinet gezien dat zó weinig regeerde ,alles voor zich uit schoof en uitsluitend bezig was zichzelf in de kijker te plaatsen ,maar daar denk jij dus anders over zie ik ! mag ook hoor 😉

 4. Liesbeth

  Hi Elmar, ik vind het eigenlijk best raar dat de koningin zich er nog mee bemoeit, ook al is dat traditie,  en verder ben ik blij dat het kabinet is gevallen en ik hoop dat we nu voorgoed van Balkenende af zijn, maar Wilders zie ik ook niet zitten..

 5. Monique

  “Wie met modder gooit verliest grond” (Confucius)

   

  We moeten wachten op het besluit van de koningin en dan zien we wel verder. Wij kunnen geen enkel invloed uitoefenen op dat besluit dus is het niet anders. Of we mogen in mei of juni al stemmen, of pas volgend voorjaar. Laten we allen een weloverwogen stem uitbrengen. Ondertussen leef ik mijn leven en haal daar alles uit wat er in zit. Politiek of geen politiek.

 6. Jan K.

  En toch wil het bestuur van het CDA weer met Balkenende – de man die nog geen kabinet tot een goed einde heeft gebracht – als lijsttrekker de verkiezingen in … Laten we maar hopen dat er geen Balkenende V komt, want met zulke abominabale leiderscapciteiten zal ook dat niet goed opnieuw mis gaan …

 7. ank

  Ik vind het EEN groot politiek spel, helaas geen kinderspel.

  Zou het zo in het bedrijfsleven gaan, zou er niets meer verdiend kunnen worden. Dit kost ook weer handenvol geld.Terwijl er zoveel stil komt te liggen.

  Zij zijn de spelers, en wij de poppetjes…..

   

 8. Annette

  Volgens mij is “Elmar” de alias van Femke Halsema of één van de andere dames in het gevallen kabinet. Wat weet jij toch veel, zeker ook van politiek. Als je er al niet in zit, zou je het zeker moeten doen. (Ik sta op een onverkiesbare plaats op de gemeenteraadslijst volgende week.)

 9. gerdaYD

  En ze dronken een glas, en deden een plas… en alles bleef zoals het was.
  {#nah}
  Maak er toch een fijne dag en dito week van lieve Elmar!

 10. Han

  Ach of je nu door links of door rechts gebeten wordt het doet in bijde gevallen zeer.

 11. www.brillie.nl

  Dat is een slechte oplossing, omdat we dan helemaal regels door onze strot gedrukt krijgen waarin een vette C erin gedruk is.

 12. marjolein vh pl.

  En nu maar naar elkaar wijzen en modder gooien. Maar ze vergeten wie met modder gooit, komt zelf ook onder te zitten !

 13. Sien

  Gelukkig kon Wouter nu niet meer terug.

  Wat een aanfluiting als je monddood wordt gemaakt….

  Laat Wilders maar regeren, ik geef hem 4 maanden, en dan is het over!

  En Balkenende moet gewoon iets anders gaan doen, als er 4 keer een val

  is geweest, doe je het zelf niet goed, naar mijn mening!!

  PVDA moet nu de dingen gaan doen , die van ze verwacht word.

  Dus stropdas af en het zeepkistje weer voor de dag halen, en vertellen waar je voor staat…

   

  ( dat is mijn mening 🙂 )

  Fijne avond nog

  Groetjes Sien

 14. Leidse Glibber

  PLAKKERTJE OF TOPIC.
  WAARSCHIJNLIJK ZOMETEEN DE LEIDSE MARINA BOSMAN OM 22:50 UUR BIJ PAUW & WITTEMAN

   

  Ik lees je log straks ahhhha

 15. Fenny

  Wat is het eigenlijk een vertoning, dat alle mensen op bezoek komen bij Beatrix….

  En toetanchamon en Nefertite? Heerlijke herinneringen aan Egypte!

 16. Niklas

  Het filmpje dat je o.a. bij J@n kunt vinden maakt heel goed duidelijk wie zand in de aandrijving gegooid heeft:

  http://vergeetet.web-log.nl/mijn_weblog/2010/02/uruzgan-we-ging.html

 17. Sisely

  Is allemaal wat, en nu? afwachten wat er gaat gebeuren, ieder geval word het stemmen.

 18. Renesmurf

  Over draaien gesproken.
  De schuld ligt bij het CDA, want Verhagen sprak voor zijn beurt, en tegen de afspraken in.

  En een crhistelijke regering om een crisis aan te pakken? Alsof je met een beetje bidden het land kan redden, nee dank je.
  Nieuwe verkiezingen, en dan maar zien hoe dom het volk is.

  @Dat bedoel ik nou, niemand was er bij toen Verhagen vermeend voor zijn beurt en tegen de afspraken in zou hebben gesproken, het valt dus niet te controleren. Wat wel duidelijk te zien was was dat Bos een politieke doodzonde beging toen hij in de tweede kamer brak met de eenheid van regeringsbeleid. Hij had beter de eenheid van regeringsbeleid kunnen handhaven en Hamer het standpunt van de PvdA kunnen laten vertolken. Dan was de positie van de PvdA duidelijk geweest en had het aan het kabinet geweest om daar aan tegemoed te komen en was het kabinet niet gevallen.

  Met zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen ben ik het helemaal eens, maar ondertussen moet het land wel geregeerd kunnen worden.

 19. Me!

  Volgens mij ziet Bea het niet zo goed meer. gewoon nieuwe verkiezingen. Punt uit.

 20. Hanny

  Ik word niet goed van politici. Van hun gedraai en gekonkel, dus ik laat het volkomen langs me heen gaan. Fout, waarschijnlijk, maar ik heb genoeg ellende meegemaakt met die veelbelovende, maar weinig doende mensen.

  Ik ga wel stemmen, maar dat is dan ook alles.

 21. Di Mario

  Eerst maar eens zien wat Trix hier mee gaat doen. Ik heb mijn stempas al klaar liggen 😉

  Love As Always
  Di Mario

 22. Malou

  Ik moet je eerlijk zeggen dat ik Balkenende een kwal vind en nog een arrogante ook, een omhooggevallen nerd ! Sorry maar de man spreekt me totaaaaal niet aan
  Of ie het goed of niet goed doet hij is ruim over de houdbaarheid heen en ik hoop dat ie nu eens echt vertrekt !!
  Mensenskinderen dit is kabinet 4 wat valt , moet toch eens 1 keer genoeg zijn.

  Dus Nee ik hoop dat ze echt een ander kabinet gaan vormen

  Als ik op mijn werk zo een puinhoop zou maken zou ik allang op straat staan dus weg met kabinet en zo snel mogelijk verkiezingen anders overweeg ik toch echt te emigreren ………..

  Ik denk erover om bijvoorbeeld zo begin Mei asiel aan te vragen in Zuid Frankrijk

 23. klaproos

  🙂

  elmar…..

  der zijn  zaken  waar ik meer van wakker lig  als van  dat  kinderspel in den haag……..

   

  ik word er niet goed van 🙁

  die kleuters

 24. Henry

  Ik snap het soms niet! Waarom wordt er van ons verwacht dat we dagelijks goed werk afleveren en waarom maken dat soort gasten er elke keer weer een rommeltje van? Okay er volgt ontslag en over een half jaar krijgen misschien dezelfde mensen weer de kans om het te verkl*ten! Vergeef mijn woorden..

  Waarom vindt iedereen dit normaal? 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)