donderdag 26 maart 2009 37 Reacties Politiek

Vandaag staat hier de dag in het kader van het crisisdebat. In de pauze van dit spektakelstuk heb ik net even tijd voor een logje.

Vanaf het eerste moment staat de televisie aan. De kamer was nog leeg toen ik de televisie al op het thema kanaal politiek 24 had staan. Is Elmar dan zo’n politiekdier? Nou niet echt, natuurlijk heb ik mijn ideeën en mening, en ben ik het eens of oneens met allerlei meningen en daden. Maar ik moet bekennen dat ik niet kijk zo zeer vanwege de inhoud, maar vanwege het spel. Vanaf vanmorgen 10.15 uur is dit geweldige toneelstuk, dat nu weer dramatisch en dan weer hilarisch is al bezig. We betalen met zijn alleen bergen aan belasting en dat maakt de politiek volledig waar vandaag. Je zult maar zo’n geweldige show krijgen voor die paar grijpstuivers!

Het stuk begint bij het voorspel, namelijk de eerste beweging in de zaal. Eerst komen er keurig geklede mensen van de griffie binnen gevolgd door iemand in spijkerbroek en slordig T-shirt. Even dacht ik dat voor dit speciale toneelstuk de dresscode was gewijzigd, maar het bleek om een cameraman te gaan en daar gelden andere regels voor zo blijkt.

 

Vervolgens kwamen een aantal hoofdrolspelers binnen namelijk het Christelijke contingent van het kabinet. De heren Balkenende, Rouvoet en Donner. De pers stortte zich daar gelijk op, waarom? Als jullie het weten mogen jullie het zeggen. Foto’s zijn er al genoeg van de heren lijkt me. Maar het lijkt een traditie te zijn, in dit soort toneelstukken. De grote vraag was natuurlijk waar is Wouter Bos? Druk met het redden van weer een bank? Je weet het in deze heerlijke soap maar nooit!

Even verplaatste zich de actie naar de vloer van de Tweede Kamer toen de heren Pechtold en Donner daar een onderonsje hadden. Het journaille dook er natuurlijk gelijk bovenop. In de afwezigheid van de journalisten, geholpen door de goede afleidingsmanoeuvre van Donner, kwam onze minister van financiën stiekem binnen.

Het toneelstuk werd ook vandaag extra spannend gemaakt door de onderonsjes. Wat hadden Donner en Pechtold te bespreken? Even later stonden vicepremier Rouvoet en Femke Halsema gezellig te keuvelen, maar waarover? Ook tijdens het debat hebben de leden van het kabinet soms de grootste schik, maar waarover? Kan daar nou niet eens even een microfoon bij gezet worden? Het zou dit toneelstuk nog mooier maken! Misschien is het ook een leuk idee voor een achter de schermen programma. (Over de prijs van dit idee valt met mij te onderhandelen.)

Nadat mevrouw Verbeet het spel voor geopend had verklaard mocht mevrouw Agnes Kant als eerste het woord voeren. Vroeger zou ik getekend hebben van een dergelijk begin van een toneelstuk in de Tweede Kamer maar deze hittepetit met snel overslaande stem doet jammer genoeg haar naam van felle tante steeds minder eer aan. Haar acteer prestatie was vroeger altijd mateloos irritant maar dat maakte haar bijdrage juist zo heerlijk! Nu was er kraak nog smaak aan. Kennelijk waren de Kamerleden het met mij eens want van indrukwekkende interrupties was geen sprake. Niemand hoorde blijkbaar iets waar ze leuk op aan konden haken.

De heer Pieter van Geel (CDA) was als eerste aan de beurt om namens één van de regeringspartijen het woord te voeren. Hij had nog maar 1 minuut en 1 seconde gesproken of hij werd al geïnterrumpeerd. Kijk dan doe je het goed, dan draag je bij aan een boeiend toneelstuk! De één na de ander kwam naar de interruptie microfoon, de hele oppositie buitelde over elkaar heen! Geweldig! Het knappe was ook dat de man nog niet veel meer dan algemeenheden had gedebiteerd. Maar de oppositie wilde zo graag aan de bak dat ze al met van alles en nog wat kwamen waar de heer van Geel nog niets over had gezegd. Niets rustig wachten in de colissen tot je aan de beurt bent, gewoon hupsake het toneel op. En de verontwaardiging wauw! Hij droop er weer zo heerlijk vanaf, ik heb echt genoten!
De heer van Geel bleef ondertussen heerlijk onderkoeld, hij deed duidelijk aan underacting, om van te smullen gewoon!  

Wat er vervolgens gebeurde, daar hadden we onze ‘over the top’ acteur Geert Wilders voor nodig. Hij zette zichzelf en al zijn kiezers buitenspel. Onze stuntman verliet de zaal met heel zijn fractie. De spelbreker verliet het toneel, maar het is wel weer interessant om te zien hoe deze onverwachte edoch goed doordachte actie het stuk zal gaan beïnvloeden. 
Hopelijk begrijpt de pers dat hij nu ook buiten de kamer buitenspel moet blijven staan, tot hij weer op het podium van de Tweede Kamer terugkeert.

Tot slot van deze acte was de heer Rutte aan de beurt. Hij hield een vlammend betoog, het betoog was zelfs zo vlammend dat iedereen te geboeid leek om te reageren. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat men vond dat hij zo’n onzin uit stond te kramen dat dat geen reactie waard was. Of men was nog te geschokt door de daden, van de man waar je alles van kan verwachten, als het maar aandacht oplevert…. Hoe dan ook zorgde de bijdrage van de heer Rutte voor een wat teleurstellend einde van deze toch geweldig spannende en amusante eerste acte.

Intussen is de tweede acte begonnen dus ik gauw verder kijken en luisteren naar het vervolg van dit hopelijk boeiende spektakel stuk. Ik ben benieuwd wat jullie van dit toneelstuk vinden.

 (de fotos komen van het inet)

About the Author

Elmar

37 Reacties

 1. 10y

  Mooi verslag van een prachtig toneelspel. Wanneer worden de Oscars uitgereikt? ;-))

 2. fotolog Albert & Mara

  Bedankt voor je uitgebreide verslag. We hebben via de journaals een stukje meegeleefd met dit circus waar je als ‘gewone’ burger alleen maar naar mag luisteren en kijken. Zien het hier een beetje als “De-ver-van-mijn-bedshow”

  Bij deze een goed weekend toegwenst, zeker als het weer in Holland verrandert.

  Saludos de Albert y Mara

 3. Jenny

  Een eeuwig durende soap!

  Niet gevolgt, niet gekeken, niet geluisterd!

  Maar je hebt het leuk beschreven dus….wel gelezen!

  Sucses met een verbouwing???

  Groetjes!

 4. gerdaYD

  Een knap verslag, Elmar!
  En ik hoop dat de bespreking met de aannemer vlot verloopt zodat de werken snel een aanvang kunnen nemen! Krijgen we daar ook een logje over?

 5. callemie

  allé hup na België ??? Nederland???

  wat is dat toch met al die politiekers hé!

 6. Etje

  Volg dit zelf elke woensdag hier in België op tv, maar is dan wel vanuit het Vlaamse parlement en ze spelen juist hetzelfde hoor. Wat me de laatste weken wel opvalt is dat er nu toneelspelers naar voor komen die ik nog nooit horen praten heb, maar ja in juni zijn het hier verkiezingen voor dat Vlaamse parlement en denk dat dit er voor een groot stuk zal tussenzitten.

  Groetjes 

 7. Sanne

  Knap dat je daar naar kan kijken.. Ik word al moe als ik een van die kabinetleden op tv zie verschijnen omdat ze toch alleen maar ellende brengen.

 8. Hanny

  Eerlijk gezegd is het vandaag allemaal langs me heen gegaan. Maar gelukkig kon ik het verslag bij jou lezen. Wel zo leuk. Kort en bondig, wat je van de dames en heren in de Tweede Kamer niet altijd kunt zeggen.

 9. Renesmurf

  Ik vind het soms jammer dat ik moet werken, ik mag er ook graag naar kijken.
  Maar ja, ze moeten het eigenlijk savonds doen.

 10. Inge

  Kijk ik lees het liever bij jou dan dat ik er zelf een hele tijd naar ga zitten kijken. Soms blijf ik even hangen maar meestal zap ik snel weg. je hebt het leuk gedaan zo op deze manier en je vertelt het leuker dat de heren rn dames in Den Haag.

  Wat hebben jullie voor verbouwingsplannen dan???? 

   

  groeten Inge

 11. Han

  Of het nu links is of rechts het maakt niets uit, dat is de democratie.

 12. Redstar

  Met het CDA heb ik helemaal niets. Met de CU nog minder. Het zijn gristelijke hypocrieten. Echte daadkracht hebben ze niet, en ze weten allen van de armnen te plukken!

   

  Maar van verschil van mening moet kunnen. Toch?

 13. Liesbeth

  tja ik heb er het geduld niet voor om daar lang naar te kijken, ik merk het vanzelf wel. Je hebt er wel een mooi stuk over geschreven, dat is veel leuker :)..en ja ik zou ook welk eens willen weten wat ze allemaal zeggen achter de schermen of zonder microfoon

 14. Thérèse

  Ik heb maar kleine stukjes gezien, maar had al meteen het gevoel dat ik in een toneelstuk zat….

 15. Thérèse

  Ik heb maar kleine stukjes gezien, maar had al meteen het gevoel dat ik in een toneelstuk zat….

 16. rietepietz

  Knap dat je plezier kunt beleven aan dat gewauwel , ik krijg het al benauwd als ik weet hoeveel deze onzin ons gaat kosten .

  Het hele debat heeft ook geen enkele zin als al in de eerste minuten blijkt dat alles in “de achterkamer “al muurvast in elkaar getimmerd is .Ik zou liever zien dat de dames en heren wat nuttigs gaan doen !

 17. Kroosduiker

  Nou, dan ben ik één van de weinigen die het wel allemaal gevolgd heb, ik bekijk het alleen met heel andere ogen dan jij het beschreven hebt. Waarschijnlijk heb ik meer waardering voor diegenen waar jij weinig waardering voor hebt, gelukkig verschillen de smaken anders zou het maar saai worden hihi.

  Succes met de verbouwing enne sterkte natuurlijk.{#peace}

 18. Di Mario

  Ik moet overdag altijd werken, dus ik kan dit soort dingen eigenlijk nooit zien helaas.

  Love as Always
  Di Mario

 19. Wilma

  Ik heb het allemaal niet zo gevolgd…

  Maar jij gaat binnenkort verbouwen???

  STERKTE!!!

  Liefs:Wilma.{#handkiss}

 20. Jeroen

  Al zo’n anderhalf jaar heb ik geen tv aansluiting meer en blijf dus verstoken van o.a. de politiek. Gelukkig kan ik wel zeggen. Want ik erger me toch maar aan die mensen. Beter bekend als ‘de Haagse mafia’

 21. Leidse Glibber

  Ik geniet er ook altijd van en als het maar even kan kijk ik, lukte vandaag helaas niet vanwege werk.

 22. Malou

  Het stuk begint bij het voorspel

  Dat schrijf jij en dan volgen een hele hoop namen waarvan IK een ding zeker weet

  Met geen van de heren zou ik het voorspel aan willen gaan elmar pffffff

  Dus de rest laat ik ook geheel en al zitten whahahaha

 23. Muzzzz

  meid….ik ben er zo zat van……

  daarom onthoud ik mij deze keer van commentaar.

  maar je krijgt wel de groeten{#hosanna}

 24. sisely

  Doe maar rustig aan, ikzelf zit er midden in de verbouwing(en weet dat dat veel tijd in beslag neemt). Is allemaal wat zeg.

 25. Illness

  Het is bij jullie daar net dezelfde show als bij ons,hahaha..Een hoopje zakkenvullers…

  Fijne donderdagavond

  Groetjes

 26. Pia

  Dat toneelstuk van die Wilders vind ik dus zonde van mijn centen. Nee op deze momenten mis ik Jan Marijnissen, fel en met humor, maar wel in Nederlandse bewoording. Ok Femke kon ik ook nog wel waarderen ,maar de rest deed me bijna een spuugbakje pakken

 27. Natazz

  Ik heb er “gelukkig” niets van gezien, ik zou me alleen maar blauw ergeren. 😉

 28. tagrijn

  Ik heb het niet kunnen volgen, maar het was weinig verheffend heb ik begrepen. Als Kant begint te praten, heb ik na twee zinnen al het gevoel dat ik moet roepen: kan jij nou niet één momentje kop houden. Weg met dat gehijg in m’n nek.

 29. klaproos

  ik ehhh

  ik  volg het  niet  meer  elmaar,

  tot voor een paar jaar geleden nog we maar der is geen bal meer aan:-)

 30. Jan K.

  Sinds de leden van de coalitiepartijen geen enkele ruimte meer hebben voor enige improvisatie is de aantrekkelijkheid van het spel voor mij een stuk kleiner geworden.  🙁

 31. Me!

  Ik snap niet dat iemand dit wil volgen…

 32. marjolijn

  Ik heb even naar het toneelstuk op tv gekeken, maar werd er moe van.

  Dit leest wel veel vlotter, maar nog moe, dus…..tot morgen.

 33. HH

  politiek……..een echte soap waar ook geen einde aan komt.

  oefff verbouwingen,je wil niet weten wat er nu allemaal in me omgaat!nachtmerrie’s!!!!!!!sterkte ermee en dat meen ik echt,grijnssss

  groetjes van HH

 34. marjolein

  Je schrijft boeiender dan al die kerels bij elkaar !!

  Schrijf jij de volgende epos maar…

  Blijf ik tenminste kijken en lachen :))

  Geweldig goed…applaus

 35. ank

  Dat is een prachtig up-to-date verslag van een live toneelstuk. Een waarvoor we allemaal betalen en waarbij we thuis op de eerste rang kunnen zitten. Overal rechtstreeks te volgen: TV internet en radio…

  En jouw weblog.

  Vaak is dit enkel bij grote rampen het geval…..

  Maak er desondanks toch maar een genoeglijke avond van!

  groetjes

  ank

   

   

 36. P-TER

  Ik ken dit toneelstuk niet, maar hier in België is er iets gelijkaardigs.

  Bloggen is veel intersanter dan naar die clowns te kijken!

  Gr.

  P-TER

 37. J@n.

  Dat je dit toneelspel zo kunt volgen, na tien minuten werd ik al zo overmand door slaap dat ik maar op het uitknopje heb gedrukt en iets zinnigers ben gaan doen; m’n rondje maken langs de weblogs.;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)