maandag 27 april 2009 36 Reacties Politiek

Al een tijdje gaan er geruchten dat de abdicatie van Koningin Beatrix aanstaande is. 

Of dat eventueel vandaag is zal moeten blijken, maar hoe dan ook, de in ieder geval nabij zijnde abdicatie riep bij mij allerlei vragen op rond vorige abdicaties, hoe ging dat ook al weer?
In Engeland doet men er niet aan, Elisabeth blijft zitten tot ze er bij neervalt. Onze geschiedenis is een andere zo blijkt.


Koning Willem I

Koning Willem I

Onze eerste koning, Koning Willem I, deed al afstand van de troon. Hij deed dat in 1840, onder andere naar aanleiding van de afscheiding van België. Koning Willem I was het absoluut niet met de afscheiding eens. Zijn abdicatie werd dus min of meer door de omstandigheden afgedwongen.


Koning Willem II 

Koning Willem II (1792-1849)

Koning Willem II, de opvolger van Koning Willem I, overleed op 57 jarige leeftijd en was dus nog te jong voor een eventuele abdicatie.


Koning Willem III

Koning Willem III (1817-1890)

Koning Willem III kon geen troonsafstand doen, ook al werd hij ernstig ziek aan het einde van zijn leven. De enigste troonopvolger, de latere koningin Wilhelmina, was namelijk nog maar 10 jaar toen haar vader overleed. Daarom werd Koningin Emma, nog voor de dood van Willem III, regentes.


foto gemaakt tijdens bekendmaking van de abdicatie van Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina (1880-1962)

Koningin Wilhelmina deed op 4 september 1948 afstand van de troon. In de periode daarvoor had ze gekwakkeld met haar gezondheid en had prinses Juliana haar taken tijdelijk over genomen. Ook de teleurstelling die Koningin Wilhelmina te verwerken had gekregen met betrekking tot de vernieuwingen die haar voor ogen stonden na de tweede wereld oorlog kunnen een rol hebben gespeeld bij haar keuze tot abdicatie. Nederlanders bleken namelijk hun normale leven weer op te pakken na de oorlog en de oude politieke partijen en hun zuilen kwamen weer terug, iets dat Koningin Wilhelmina met haar vernieuwingsideeën juist had willen voorkomen. Achteraf bleken de gezondheidsproblemen tijdelijk, prinses Wilhelmina overleed pas jaren later in 1962. Na haar abdicatie trok zij zich terug op Paleis het Loo.


foto gemaakt tijdens de bekendmaking van de abdicatie van Koningin Juliana

Koningin Juliana (1909-2004)

Op de verjaardag van toen nog prinses Beatrix, 31 januari 1980, deelde Koningin Juliana mee dat zij op 30 april van dat jaar zou aftreden ten gunste van haar dochter prinses Beatrix. Aan de vooravond van haar abdicatie richtte Juliana zich in een toespraak voor het laatst als koningin tot het Nederlandse volk. Daarbij liet de koningin zich diep in het hart kijken, toen zij sprak: “Toen ik door mijn grondwettelijke eed trouw zwoer aan het Nederlandse volk, zei ik de woorden: “Zo waarlijk helpe mij God almachtig.” Ik heb gemerkt dat hij dat gedaan heeft, maar hoe, dat blijft mijn geheim.” Als eerbetoon aan haar moeder, deelde koningin Beatrix tijdens haar inhuldiging mede, dat 30 april voortaan Koninginnedag zou blijven.

 Vandaag is prins Willem Alexander jarig en natuurlijk wens ik hem een fijne verjaardag toe!

Maar wanneer mag hij het koningschap overnemen van zijn moeder?
Dit vond ik ergens op het internet (het was geplaatst op zaterdag):

Koningin Beatrix zal ‘op redelijk korte termijn’ haar aftreden bekendmaken. Dat zegt koningshuiskenner Peter Rehwinkel vandaag in NRC Handelsblad. Afgelopen dagen is volop gespeculeerd dat Beatrix dezer dagen – en mogelijk al maandag op de 42ste verjaardag van Prins Willem-Alexander – haar abdicatie zal aankondigen. De Telegraaf bracht vrijdag het bericht dat het aftreden aanstaande is, maar zonder dat duidelijk werd waarop de krant deze wetenschap baseerde.
Over twee dagen weten we meer. En mocht de koningin inderdaad haar aftreden komende maandag bekendmaken, dan moeten we even terugdenken aan een oud bericht uit het Belgische weekblad Humo. Dat voorspelde in februari niet alleen dat Beatrix haar aftreden op 27 april zou bekend maken, maar ook dat de kroning van Prins Willem-Alexander op 9 september zal plaatshebben.

Als de abdicatie inderdaad vandaag plaatsvindt zou de cirkel zou wel mooi rond zijn. Koninigin Beatrix was (ook?) jarig toen haar moeder haar af treden aankondigde. Bovendien zou Koningin Beatrix haar regeringsperiode dan beginnen en eindigen met een defilé. En Paleis het Loo is een mooie symbolische lokatie in dit kader omdat Koningin Wilhelmina zich er terugtrok na haar abdicatie.

Vanvond weten we meer…..

(foto’s en informatie zijn afkomstig van het internet) 

 

About the Author

Elmar

36 Reacties

 1. Morgaine

  Ze blijft nog wel even zitten hoor wat iedereen schijnbaar vergeet is dat als Juliana nog geleefd zou hebben morgen 100 jaar geworden zou zijn, DAAROM het defilé ter ere van Juliana’s 100ste geboortedag, immers Koninginnedag is op haar verjaardag nog steeds hetgeen wij vieren, Beatrix is van jan, dus uhm ja….

  Alexander en Maxima mogen nog even genieten van hun jonge gezinnetje 😉

  XXX

 2. 10y

  De 27e is het dus niet gebeurd. Misschien de 30e? Ik ben benieuwd.

 3. Natazz

  Het is natuurlijk een heel speciaal jaar want Juliana zou dit jaar 100 jaar geworden zijn maar ik denk niet dat hete dit jaar gebeurd. In elk geval ben ik heel benieuwd hoe WA het straks gaat doen als Koning Willen de 4e 😉

   

   

 4. Pasula

  We zien het wel. W.A. is er wel klaar voor lijkt me, maar Bea??

 5. han

  Het zal wel eens gebeuren, misschien op 30 april.

 6. annojo

  Weer een nieuw woord geleerd! Abdicatie, had er nog nooit van gehoord.

  Tja, Bea regeert nu al zolang door dat ik haar zoon alweer bijna was vergeten, als troonopvolger dan 😉

  Ben benieuwd, Koninginnedag zou er ook een leuk moment voor zijn.

  Ik ga maar eens heftig mijn frustraties van me affeesten in de nach 😉 

 7. PLATO

  Die abdicatie van Willem I kwam wel pas na 10 jaar. Dus zo heel rechtstreeks was die daad ook niet.

  Juliana schijnt hevig geprest te zijn door haar dochter, heb ik wel eens gelezen, om nu eens af te treden.

  En als Beatrix aftreedt, zal ze dat zeker niet als eerste tegen Peter Rehwinkel zeggen. Want deze meneer schijnt het eerder aardig verbruid te hebben bij de familie.

  We wachten af.

 8. Leo

  Het verhaal is prachtig, de geschiedenis mij wel bekend. Maar of we nu zitten te wachten op Koning Willem 4? Van mij mag hij nog wel even doorfeesten hoor…

 9. boomkruiper

  We zullen zien. Ik ben in ieder geval blij dat ik niet in hun schoenen sta

 10. Mannie

  Ach, mij maakt het niet uit, koningshuis mag van mij afgeschaft worden. Ik hou me er in iedergeval niet mee bezig

 11. Annette

  Niks gebeurd tot nu toe. Ik verheug me er wel op! Leuk, al die festiviteiten en al die royalties die dan ons land bezoeken. En Willem-Alexander en Maximá gaan het goed doen. Zeker weten. Ik las ook ergens dat het op 10-10-10 gaat gebeuren. Dus dan moeten we nog maar ff wachten.

 12. Ineke

  Leuk om al die info te lezen bij de bijbehorende foto’s !

  Hoewel ik het idee heb dat de troonswisseling best nog wel eens een paar jaar zou kunnen worden uitgesteld.

  Dag, groet, Ineke.

 13. Redstar

  IK had daar niet veel van mee gekregen, tot ik het hier las. Ik heb ook niet zoveel met het koningshuis eigenlijk. Er gaat te veel geld naar toe wat beter anders gebruikt kan worden denk ik 🙂

 14. gerdaYD

  Tja, Nederlanders en hun koningshuis… die een innig verbonden zo te zien…
  Wij in Vlaanderen staan ietjes minder dicht bij onze koningen vrees ik.
  Blij dat je zo’n heerlijk weekend had, Elmar!

 15. Wilma

  Hoi Elmar,

   

  Ik denk dat ze wacht tot volgend jaar…

  dat heeft ze er 3u regeerjaar op zitten.

  Liefs:Wilma.{#handkiss}

 16. Etje

  Drukke week dus voor onze noorderburen.

  Groetjes

 17. curieuzeneuzemosterdpot

  een mooi log met koninginnedag in het verschiet, elmar! 

   

  ik voorspel dat beatrix de troon nog wel een paar jaartjes zal warmhouden?  {#lach}

 18. illness

  Er stond vandaag iets in de kranten over Beatrix en de troonsafstand..Misschien vandaag of morgen stond er maar ik geloof nog niet hoor…

  Voor morgen een fijne dinsdag

  Groetjes

 19. Jan K.

  Volgens mij blijft Beatrix voorlopig nog wel een paar jaar lekker op haar troon zitten. En ik geloof ook niet, dat Willem Alexander staat te trappelen om de troon te bestijgen, die vermaakt zich prima met zijn watermanagement en allerlei andere zaken. Ik wacht het rustig af …

 20. Sien

  Wat een mooie info heb je erbij gedaan Elmar!!

  Ik denk ook dat er wel een afstand van de troon aangekondigd gaat worden.

  Maar het blijft gokken…als Bea verstandig is gaat ze lekker van haar kleinkinderen genieten, en zo met pensioen!

  Ze zal er niet bij hoeven te werken om rond te komen, schat ik zo in \\\"{#lach}\\\"

   

  Groetjes sien

 21. Leidse Glibber

  Ik denk dat ze nog even blijft zitten misschien wel tot 2013 dan is het 200 jaar gekleden dat koningshuis in Nderland kwam.

  10-10-2010 gaat niet lukken dat is een zondag en dat doen ze niet.

 22. Jeroen

  Interessant stukje. Vooral omdat ik me eigenlijk niet met het koningshuis bezig hou en daarom veel voor mij nieuw is. Jammer dat je vergat het jaartal van Wilhelmina’s abdicatie te vermelden. De abdicatie van Juultje kan ik me nog wel min of meer voor de geest halen.

 23. rietepietz

  Het blijft “natte vinger werk ” ik wacht het gewoon af maar inderdaad zullen veel mensen “hun gelijk “willen halen en dus voorspellingen blijven doen !

  Mag van mij hoor 😉

 24. Betty

  Volgens mij wordt de datum 10-10-2010:)

  liefs Betty

 25. Sary

  Nog niets gehoord op het nieuws du ik denk niet ddat het al staat te gebeuren.

   

  Maar wie weet verrast ze ons nog.

  Liefs, Sary

 26. Pia

  Ik geloof het nog niet zo, volgens mij gunt zij haar zoon hetzelfde als wat zij met haar kinderen heeft kunnen doen toen ze nog klein waren.

 27. Me!

  Ik geloof nooit dat ze dat doet…

 28. ria

  Abdicatie, het is voor het eerst dat ik dat woord hoor vandaag. {#lolonground}

  Weer wat geleerd. We wachten de ontwikkelingen rustig af 😉

   

 29. HH

  grijnsssss ik geloof er echt niet in dat het vandaag de dag zou zijn maar heb ik ongelijk dan trakteer ik op gebak!

  groetjes van HH

 30. Monique

  Vanavond? In het radionieuws hoor ik op dit moment er nog niets over….we wachten af….

 31. Thérèse

  Voor mij is het ook een beetje spannend, maar eigenlijk op geheel andere manier. Mijn oudste zoon os ook vandaag jarig; toen hij geboren werd, hingen dan ook in Amsterdam volop de vlaggen uit. Dus het is voor mij maar zijdelings belangrijk, maar toch….

 32. Liesbeth

  ik kan mij dat in 1980 nog heel goed herinneren, die koninginnedag was voor mij later ook een dag om niet meer te vergeten..er wordt al een tijd gespeculeerd ,maar nu nog meer…we zullen het zien!

 33. marjolijn

  We horen het wel, gelukkig mag ze het zelf bepalen en niet de media of journalisten.

 34. Elise

  Als we net zolang wachten als in Engeland dan mag Amalia eerder op de troon .. en terecht ! Eerst vrouwen, die doen het al jaren ontzettend goed 🙂

  Nee flauwekul maar dat koningshuis mag van mij opgeheven worden, kost alleen maar veel, heel veel geld..

   

  Fijne maandag< elise

 35. sisely

  Tja af wachten maar, meer kun je toch niet doen.

 36. Hanny

  We horen het vanzelf wel wanneer het gebeurt. Ik wacht rustig af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)