Schrik niet ik ga niet terug naar de winter. Nee, ik wil het hebben over die heerlijke ijsjes die we met dit weer in grote hoeveelheden tot ons nemen. Al ijsetend vroeg ik me laatst af hoe dit voor consumptie geschikte ijs is ontstaan. Het zoeken daarna leverde interessante informatie op dus wil dat graag met jullie delen.
IJs
De geschiedenis van ijs gaat terug naar de de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten met diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.
Tijdens de overgang van de Romeinen naar de middeleeuwen ging er veel van de ‘ijsmaak’ kennis verloren. De arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze. Het is ook geen toeval dat Sicilië, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, de traditie van ijs overnam.
Marco Polo was de eerste die in 1292 naar het westen recepten van ijs meebracht, die werden gemaakt door middel van kunstmatige bevriezing. Hij nam deze techniek over van de Chinezen, die een mengsel van water en salpeter gebruikten om het water kunstmatig te bevriezen. Al gauw verspreidde de lekkernij zich over Italië.
Voor de geschiedenis van het roomijs moeten we terugkeren naar het begin van de renaissance (vroege 15de eeuw). De techniek van koelen bestond al, maar werd steeds verder verfijnd. Steeds meer grondstoffen kwamen voorhanden door handel met de kolonies.
Roomijs werd zo populair in Italië, dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 vestigde Procopio Coltelli, afkomstig uit Sicilië, zich in Parijs en startte een semi-industriële ijsfabriek op. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er over de vloer. Een kleine honderd jaar na de oprichting telde de ijssalon maar liefst tachtig verschillende smaken.
Room- en melkijs veroverden de harten van de mensen. Weldra bestond het in een hele waaier van smaken en kleuren, gecombineerd met allerlei sauzen en toppings.
IJs viel ook bij de Amerikanen in de smaak, en zij vonden als eerste een ijsmachine uit. De eerste ijsfabriek werd gebouwd in Baltimore. de populaire hoorntjes zijn ook een Amerikaanse uitvinding. Een Amerikaan rolde een wafeltje op en liet hem opvullen met een bol roomijs.
Na een dag waarop er van alles op me af kwam duik ik nu de diepvries in om mezelf een lekker toetje op te scheppen.
rietepietz
Ik moet rennen …. de Italiaan is nog nét open ….. tot straks
Inge
Dat ijs gedichtje is ook leuk wat Sheena schreef…..
Ijs is lekker maar…… ik ben verwend. Hier op Noordwijk hebben we Vivaldi, een ijszaak die zelf ambachtelijk zijn ijssoorten maakt. Je wilt nooit meer een ander…….
Carla
Een lekker softijsje….of een dod gewoon waterijsje gaat er best in hoor!!
Dus…maar goed dat ze het uitgevonden hebben!!
fijne avond..liefs Carla.
klaproos
nou elmar:-)
ik zou nu ook wel een ijsje lusten weet je dat :-))
dat ziet er lekker uit,
Leo
Hoewel de callorietjes over de rand van al die ijsglazen of schaaltjes kruipen is het af en toe natuurlijk heerlijk om je over te geven aan een lustvol genieten van dat koude spul. Als ik al een keer ijs eet ben ik wle van de Dame Blanches, met warme chocoladesaus, slagroom en dan maar genieten. In het Italiaanse ijsverkeer kies ik voor ijs van Venezia uit de Amsterdamse Scheldestraat. Je betaalt er iets meer, maar de kwaliteit is er dan ook naar. Stragiatella afgewisseld met citroenijs en danook weer met slagroom. Nou ja, nog even wachten……
jeany
ja zeg elmarrrrrrrrrrrrrrr, mot je ens horen, ben gisteren met sjuul naar de dr geweest, die was 2 en halve kilo te zwaar, zeg ik tegen de dr, net har baasje, die is ook 2 en een halve kilo te zwaar, dus hebben wij vanochtend plechtig belood samen te gaan lijnen, want sjuul en ik lusten graag ijsjes…….. kom jij met zo’n blog!!!!!! Ja zeg elmarrrrrrrrrr. Oke, geneog gelijnd, waar is de dichtbijzijnde ijsboer????????????????????
Kroosduiker
Doe mij maar eentje met toffeesmaak.
ida
Heelijk zo,n sorbet ,leuk die uitleg ben weer wat wijzer geworden haha .
Liefs ida
P-TER
°°°Een ‘Dame Blance’ overgoten met verse lekkere pure chocolade
en daarboven op lekker vers opgeklopte room mmmmmmmm°°°
O sorry ik was even aan het dagdromen,
maar dat komt ervan als je hier al die uitleg
geeft over de lekkerste eetuitvinding!
leuk om dit eens te weten!
Je kan er mij altijd mee bekoren!
Gr.
P-TER
sisely
Mmm dat ziet er lekker uit, zo en ben nu weer wat wijzer geworden.Smakkelijk dan maar en smullen maar.
Thérèse
Mjam, het water (nog net geen ijs) loopt mij in de mond…….
Ik heb het nij inderdaad wel eens afgevraagd hoe dat nu zo is gekomen..
Morgaine
Toch zoals in Italië zelf, heb ik daarna nooit meer zo lekker ijs gegeten 😀 Heerlijk. De geschiedenis kende ik al, misschien omdat ik ooit in de Marco Polo straat heb gewoond? 😛
XXX
gerdaYD
Slik – kwijl – slik… Sorry lieverd, ik veeg ff je scherm af want ik liet me eventjes gààn…
Ik lik zo graag
aan de koelte van je lijf
Gehard door de kou
verlang je naar mij tong
Kleine likjes aan je topje
anders gaat het te vlotjes
Langzaam smelt je in mijn mond
je geniet van de streling van mijn tong
Je koude houding naar mij
is haast voorbij
Je lichaam voegt zich in de mijne
een ervaring o zo fijn
Genoten heb ik van je smaak
hij was raak
je koste maar een knaak
Vanille aardbei
met daarop een vleugje chocola
gekregen van mijn pa
© Sheena
Etje
Ijs, ja veel mensen zijn er gek van
maar voor mezelf laat ik dit toch passeren.
Groetjes
Mannie
ik krijg altijd hoofdpijn van ijs, dus eet ik het niet zo veel, eigenlijk niet is meer juist. 1 ijsje in 5 jaar is al veel voor mij 🙂
marjolijn
Leuk, af en toe een softijs, niet te versmaden….!!
Renesmurf
In Tjechie verkochten ze ijs op pannekoeken, warm en koud door elkaar, dat was wel een lekkere verrassing.
Temeer daar ik best hongerig was.
Jetske
Ik ben zelf geen uitgesproken ijseter.
Maar zo’n heerlijk Italiaans ijsje in het verre……..Kroatië vind ik niet te versmaden. 🙂
J@n.
En wij zijn weer geïnformeerd op een leuke en onderhoudende manier en we zijn ook weer wat wijzer geworden. Mooi joh!
WWW.BRILLIE.NL
Ik ga altijd voor puur…. zonder vruchten en zo.
marjolein
Doe mij maar ook deze overheerlijke bananesplit…
Alhoewel een gewoon ijshoorntje ook niet te versmaden is :))
En nu moet ik zonder een lekker ijsje naar bed :((
Dag en welterusten
tagrijn
Bij mijn volgend ijsje zal ik hier allemaal aan denken! Leuk verhaal!
Ria
Die sorbet zou ik ook wel lusten, maar dan zonder het bolletje ijs…
Ik ben niet zo’n ijseter.
Wel heel interessant hoe het allemaal ontstaan is.
Groetjesss..Ria.
Ineke
Het ijs op het schaaltje op de laatste foto ziet er verrukkelijk uit!
Dat lijkt me smakelijker dan een Romeins ijssorbet bereid met onder andere sneeuw en rozenwater!
Groetjes, Ineke
Leidse Glibber
Ben ik blij dat ik na deze log ook even de vriezer in kan duiken om een ijsje te pakken.
Jeroen
Ik heb die geschiedenis ook eens ergens gelezen. Jaren geleden, weet niet meer waar. In de Kijk of in de Quest misschien. Is wel leuk om te lezen he.
Illness
Een Dame Blanche met warme chocolade gaat er altijd wel in,hahaha
Fijne dinsdagavond
Groetjes
Jan K.
Dank voor het ontrafelen van de geschiedenis van het ijs.
Er gaan maanden. soms zelfs jaren voorbij zonder dat ik een ijsje aanraak. Alleen als het hoog zomer is, vind ik een sorbet nog wel eens lekker.
Redstar
Die Romeinen hebben toch heel wat uitgevonden als je het goed en wel bekijkt. Ijs laat ik overigens staan.
Me!
Ja zeg ik naar onder rennen is er niks meer… Mooi verhaal Elmar.
Pia
Hahaha je weet zeker dat je niet met de bak op schoot zit nu ? Ik zelf ben geen ijseter en de mannen hier in huis ook niet. Moet tot mijn schaamte bekennen dat ik het ijs van vorig jaar allemaal weg heb kunnen gooien. Het enige ijs waar ik dan wel weer voor ga zijn de softijsjes van de Kleine IJsbeer in Schoorl, let wel met slagroom want eigenlijk doet dat het hem bij mij. Maar gelukkig kom ik daar maar 1x per jaar 🙂 Jij eet smakelijk he, ik ga zo weer op zoek naar hartigheid.
Malou
Ijs word vaak door mijzelf gemaakt Elmar !!