dinsdag 01 maart 2011 41 Reacties Fotografie

Na Gilbert O’Sullivan duik ik deze week nog een stukje verder in het verleden. Mijn verleden, in dit geval. De laatste tijd ben ik oude fotoalbums ingedoken om stukjes die ik voor allerlei mensen schreef of nog moet schrijven te kunnen illustreren. Natuurlijk weten jullie dat mijn ouders nog niet zo lang geleden 50 jaar getrouwd waren en nu wordt Heleen, de vriendin waar ik de box nog mee gedeeld heb, 50 jaar. Reden genoeg dus om een tripje down memory lane te maken. De eerste foto’s die ik in mijn fotoalbum tegen kwam waren nog zwart-wit foto’s. Ik heb er een flink aantal gescand en het leek me leuk om er een aantal met jullie te delen.

Deze kleine meid ben ik toen ik een maand of acht oud was. Hij zegt ook iets over de eeuwigheidswaarde van Jip en Janneke want ook onze kinderen hadden 30 jaar later bijvoorbeeld Jip en Janneke gordijnen. Dit is overigens niet de oudste foto die ik van mezelf gevonden heb.

Hier was ik nog maar pas geboren. Het is een heel dierbare foto van vier generaties vrouwen. Ik lig op schoot bij mijn overgrootmoeder die we oeroma noemden, mijn moeder zit op de leuning van de bank en mijn oma staat er achter.

Mijn oeroma en mijn oma waren Duits dat betekende dat ik Duits met de paplepel heb ingegoten gekregen. Niet zo zeer door mijn oma want die sprak vloeiend Nederlands, maar mijn oeroma niet, en omdat we beiden vaak bij mijn oma waren leerde ik als vanzelf ook Duits praten. Een Duitse oeroma betekende ook dat mijn eerste buitenland vakanties richting Duitsland gingen, de Duitse familie woonde in Sanct Peter (in de buurt van Freiburg) en daar gingen we dan ook heen.

1964  Heerlijk vakantie vieren met opa en oma in Duitsland.
(mijn opa droeg wel hele hippe gympen!)

Tijdens deze vakantie werd ook de eerste kleuren foto van mij gemaakt. 

Ik denk dat hij gemaakt is door een rijk familielid want het zou nog even duren voor alle foto’s in mijn album kleuren foto’s waren.

1965 Mijn vierde verjaardag.

Links op de foto zien jullie de bijna 50 jarige vriendin Heleen waar ik het al eerder over had. Het andere meisje met het mooie staartje was Jennifer. De moeder van Jennifer was erg trots op het staartje, maar helaas voor haar vond Heleen kappertje spelen op dat moment erg leuk en het kappertje spelen gebeurde op een wel heel erg realisitische manier, met behulp van een echte schaar. Jullie begrijpen het al, niet lang na mijn verjaardag, moest Jennifer het zonder staartje stellen en de mama van Jennifer was natuurlijk des duivels! Of ze ooit over het trauma heen is gekomen weet ik niet, maar Heleen werd voortaan wel angstvallig in de gaten gehouden.

Tot slot van deze serie foto’s uit de oude doos, nog een foto gemaakt in 1965 die bewijst dat mijn fascinatie voor telefoons er al jong in zat! {#knipoog}

 

About the Author

Elmar

41 Reacties

 1. 10y

  Ach wat was je een schattige baby, Elmar. {#baby}
  Ik geniet altijd weer van foto’s van vroeger. Heerlijk, zo’n tripje down memory lane en genoeg inspiratie voor jubileumfeestjes en -verjaardagen. {#groot}

 2. Min

  Het is heel inspirerend deze reportage. Binnenkort een 12,5 en een 45 jarig huwelijksjubileum..

 3. st@@rt

  WAUW jij had al Jip en Janneke. Ik nog niet (ben van 1954) De foto’s zijn herkenbaar. Die met de telefoon herken ik in mijn album Leuke log

 4. FotoFietsMargreet

  Het is een tijdrovende klus, maar vreselijk leuk om te doen. Ik heb zelf een klein familieboekje gemaakt van een deel van de foto’s die ik heb vanaf de geboorte tot einde lagere schoolleeftijd. Ook het zoeken naar de geschiedenis van mijn vader, die als zeeman in de WOII  6 jaar weg was. Dat was nog een heel gezoek via iemand, die zich daar in verdiept, om uit te vinden waar die toen gevaren heeft. Is leuk om te doen en ik wil er nog wel eens eentje maken van het vervolg. De moderne fotoboeken zijn toch erg leuk om te maken en in te kijken. Leuke foto’s laat je ons zien en vooral die van 4 generaties is toch wel heel waardevol! En ja buitenlandse roots hebben velen van ons. De familie van mijn grootmoeder van moeders kant zijn gevluchte Hugenoten uit Frankrijk. En toch ben ik niet erg goed in de franse taal!
  Veel plezier en sukses met het verzamelen van de foto’s! Leuk dat je door de pc er iets moois van kunt maken. Groetjes

 5. Brillie

  Wat een zwart wit leven heb je gehad… jheheh

 6. Fenny

  Heerlijk zeg, die foto’s van vroeger.

 7. francky

  deze morgen zat ik bij vrienden oude familiefoto’s te bekijken.
  en zoals reeds lang geleden gezongen werd : every picture tells a story.
  ik ga ook een hoop oude foto’s van mij scannen.
  da’s een leuk tijdverdrijf.

 8. Rob Alberts

  Ja, het is leuk om stil te staan bij het verleden.
  Mijn herinneringen gaan jammer genoeg niet zo ver.
  Vriendelijke groet.

 9. Truus

  Wat is er nou leuker dan om naar dit soort nostalgische foto’s te kijken Elmar? 🙂
  Eigenlijk wel een goed idee om die oude foto’s eens te scannen. Nu nog de tijd zien te vinden. 😉
  Mijn moeder is overgrootmoeder. Ik heb een foto met mijn moeder, haar dochter (mijn zus), kleindochter en achterkleindochter.
  Enne, als je mijn babyfoto’s wilt zien moeten we Hyves-vrienden worden. 😉

 10. Jeroen

  Heerlijk he, om in die oude foto’s te ‘duiken’. Er is overigens bijna geen Nederlander die geen buitenlandse wortels heeft. Nu ik met mijn stamboom bezig ben heb ik ontdekt dat ik tenminste een half milennium Nederlandse wortels heb. Sterker nog: Delftse roots. En waarschijnlijk zelfs nog langer. Maar daarvoor? Waarschijnlijk Overijssel en daarvoor Duitsland.

 11. Sisely.nl

  Wie iets bewaard die heeft wat, indrukwekkend blogje zeg…en prachtige foto’s.

 12. gerdaYD

  Dààr hou ik nu zo van zie,  te bladeren in iemands familiealbum. Zeker als het over de jonge jaren van een webvriendinneke gaat… héérlijk! Dus merciekes Elmar!
  OT: is die geest met humor onderussen uit je huisje verdwenen? Hihi.
  Fijne vrijdag meid, en straks een schitterend weekend hé!

 13. Han

  Heerlijk dat je al die mooie moment nog op de foto hebt en je ze nog kan herinneren Elmar. Nu is het wel een hele waardevolle schat geworden voor je.

 14. Sien

  Wat is dat toch leuk Elmar!!
  Schitterend om deze oude foto’s zo een nieuw leven te geven.
  Ik kan er erg van genieten!
   
  Fijne avond nog
  Groetjes Sien

 15. Jan K.

  Een rijk bezit zo’n goed gevuld album uit je kinderjaren. Hoe ouder de foto’s worden, hoe groter hun waarde wordt. Zelf heb ik gelukkig ook veel jeugdfoto’s, waarvan ik er ook een serie op mijn website heb staan.

 16. hanscke

  Ik vind het altijd frappant dat heel veel foto’s zo herkenbaar zijn aan de tijd. Beterschap

 17. Thérèse

  Zo raar: ik had net een reactie geschreven, kmt er opeens een reclame o.i.d. en weg reactie. Opnieuw dus. Leuk een kijkje te krijgen in je familiefoto’s. Jij zo klein. Heerlijk die oude foto’s,, zoals die 4 generaties. Je zal wel iets leuks maken voor de jarige Heleen. Groetjes Th.

 18. LEO

  Geweldig om te zien. Maar ook om te constateren dat bij iedereen ongeveer dezelfde soort foto’s te vinden is. Alsof ouders of wie ook steeds vanuit de zelfde positie fotografeerde. Prachtig die zwart-wit beelden. Zelf mis ik nog heel wat oude kiekjes uit de jeugd, hoop dat ik ze nog eens kan kopieren vanuit een album dat nu nog ergens in de familie rond zwerft…..mooi blogje Elmar!

 19. Poekie

  Tsja oude foto’s en herinneringen. Ben zelf bezig met oude dia’s die we hebben gescand om daar fotoalbums van te maken. Een heel werk maar wel leuk om zo te kunnen pakken en te kijken. Leuke log. Groetjes van Poekie

 20. Interneppers, Blog Zonder Naam

  Fijn dat je weer fit genoeg bent om te bloggen.
  ……mooie herinneringen…….
  Fijn dat je deze met ons wilt delen.
  vr.gr.en tot blogs
  Moe Internepper

 21. Annette

  Van harte gefeliciteerd met je vriendin en met jullie vriendschap! Ik heb ook wel vriendinnen, die ik al heel lang ken. Maar geen 50 jaar, hoor! Leuk, die foto’s. Vooral dat Jip en Janneke-kleed is bijzonder. “Toen was geluk nog heel gewoon” in optima forma! Grappig blogje, Elmar!

 22. Redstar

  Leuk om eens wat meer van je te lezen Elmar! De foto’s zijn ook erg leuk om te zien.

 23. Billy

   
  leuk om ‘s eventjes in je verleden te mogen meekijken, Elmar!
  Groetjes!

 24. Leidse Glibber

  Leuk he die oude foto’s.

  Succes met stemmen morgen

 25. Di Mario

  Opgevoed met Hip en Hanneke {#sortof}Dat is een goede opvoeding.

  Love As Always
  Di Mario

 26. curieuzeneuzemosterdpot

  hihi .. zo’n duik in je fotoalbum is zelfs voor iemand als ik, die jou niet kent, een plezante bezigheid!  {#happy_thumbup}

  ik kan mij de verhalen en herinneringen bijna voorstellen, elmar!  {#groot}

  dankjewel om ons te laten meegenieten!  {#cheer}

 27. Me!

  Haha, die oudjes doen het nog goed op het web…

 28. ria

  Altijd leuk hè die ouwetjes. Zo’n telefoon hadden wij thuis ook haha 🙂

 29. tagrijn

  Een doos vol foto’s met tevredenheid. Toch leuk dat we al die oude foto’s met de huidige techniek een tweede leven kunnen geven.

 30. Hanny

  Hartstikke leuk deze duik in je verleden. Je was een mooie meid en dat ben je nog steeds!
  Prachtig die foto met de vier generaties bij elkaar. Jouw moeder zou zo de zus van mijn zus kunnen zijn! 🙂

 31. Renesmurf

  Dat is niet alleen leuk voor ons, maar vooral voor jezelf!  En het geeft je log meerwaarde, geschiedenis!

 32. ank

  kan me voorstellen dat je helemaal terug in je verleden “bent”….
  met plezier en weemoed om je oma en oer-oma.
  Mijn oudste dochter is als kleuter eens zowat kaal geknipt door de buurjongen,
  Ook kappertje spelen, zijn moeder was kapster, dus nogal makkelijk.
  Je mag ook nog trots zijn op zoveel leuke foto’s Elmar.
   

 33. Marjolijn

  Wat leuk die foto’s ….
  Ik heb maar een enkele foto van vroeger.
  Fijne avond.

 34. rietepietz

  Tja ik ben van de leeftijd van J@n en heb dus óók al geen foto’s van m’n eerste jaren en juist daardoor zwijmel ik bij dit soort foto’s .
  Gewéldig die vier generaties ,zó herkenbaar het kranspermanentje van je oma ,de donkere kleding van je oeroma en vooral de jurk van je moeder ,ik kan me dat modebeeld nog zó voor de geest halen .Wat wáren de vrouwen charmant gekleed in die dagen van nog nét voor de spijkerbroek gemeengoed werd .
  De rest van de foto’s is ook al heel herkenbaar maar dan uit de fotoalbums van mijn kinderen ,onze oudste is uit eind 1962 de jongste uit begin ’65 dus je begrijpt we hebben ongeveer dezelfde foto’s geknipt 😉

 35. Jetske

  Deze serie is erg leuk.
  Ik kan niet zeggen dat de vrouwen op elkaar leken. Je moeder was daar een hele knappe vrouw. Lijk je op je moeder? 😉
  Je hebt echt prachtige duidelijke foto’s in het archief.

 36. plato

  Wat een leuk logje. Ik ben dan iets ouder maar die foto’s zijn qua sfeer zo herkenbaar. Op die babyfoto lijk je een blik in je ogen te hebben van: wachten jullie maar totdat ik een weblog heb, dan zullen jullie me nog eens op een andere manier leren kennen.

  Die vier generatiefoto’s vind ik ook zo prachtig. Helaas is dat bij ons nooit mogelijk gebleken. Drie generaties, meer zat er helaas niet in. Toch eens kijken of er van bepaalde foto’s geen leuke compilatie te maken valt.

  Heerlijk gekeken en gelezen hier.

 37. klaproos

  je bent nóg steeds  dezelfde elmar:-)

  hooguit een  beetje ouder  geworden 🙂

  maar die ondeugende oogjes stralen nog steeds hoor:-)

 38. boomkruiper

  Wat een mooi tijdsbeeld zo he met de kleine Elmar 🙂
  Las laatst zo’n leuk citaat: ‘Hoe ouder de foto des te jonger je er op staat” :))

 39. joke

  Geweldig leuke foto’s van een jonge Elmar. Zo te zien heb je een fijne jeugd gehad.
  Groetjes.

 40. J@n.

  Waarschijnlijk omdat ik in de oorlog ben geboren zijn er van mij geen babyfoto’s, dus ik kan nooit bewijzen dat ik ooit een baby ben geweest {#knipoog}
  leuke foto’s Elmar!
  Gr. J@n.

 41. Fokkio

  Leuke foto’s! Leuk dat je die met ons deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)