Omdat er nog zo veel meer te vertellen valt over Wimbledon nog een vervolg op mijn vorige blog over Wimbledon.
Geschiedenis
Het eerste Wimbledon toernooi werd in 1877 gespeeld door Engelse heren, die natuurlijk in die tijd nog amateurs waren. Het toernooi dat toen nog Lawn Tennis Championships heette werd gewonnen door Spencer Gore. Pas in 1884 mochten er ook dames aan het toernooi mee doen. In datzelfde jaar werden er ook voor het eerst heren dubbels gespeeld. De eerste vrouwelijke winnares was mejuffrouw M. Watson. Het toernooi werd pas een populair en volwaardig internationaal toernooi rond 1900. Pas in 1922 werd de huidige locatie aan de Church Road in gebruik genomen het bood toen plaats aan 14.000 toeschouwers. Vandaag wordt Wimbledon gezien als het toernooi der toernooien en valt er meer prijzengeld te verdienen dan op welk ander toernooi dan ook.
De Banen
Intussen heeft Wimbledon 18 banen waarop gespeeld kan worden.
De belangrijkste baan is het Centre Court met intussen 15000 zitplaatsen. Het Centre Court heeft ook een Royal Box met 74 zitplaatsen waar leden van de Koninklijke familie maar ook speciale gasten, zoals oud kampioenen, naar de wedstrijden kunnen kijken. In de loop der jaren is er veel verbouwd aan het Centre Court als laatste komt er nu een open schuifbaar dak op, dat in 2009 klaar moet zijn.
Na Centre Court is Court no. 1 met zijn 11.429 zitplaatsen een belangrijke baan. Court no. 1 is in 1997 in zijn huidige vorm en op zijn huidige plaats in gebruik genomen. Voor die tijd lag deze baan naast het Centre Court. In de tijd dat ik er rondliep kon je nog via een overdekte smalle gang van Centre Court naar Court no.1 lopen.
Naast deze grote show banen zijn er nog een paar kleine show banen met minder zitplaatsen. Eén van de beruchtste is Court no. 2 die ook wel de ‘Grave Yard’ genoemd wordt. De ‘Grave Yard’ omdat hier menig geplaatst speler het onderspit dolf tegen een tegenstander van wie hij normaal gesproken nooit verloren zou hebben.
Cyclops en Hawkeye
Moderne techniek en Wimbledon lijken zo op het oog niet bij elkaar te passen Wimbledon houdt tenslotte van zijn tradities. Maar ook aan Wimbledon is de moderne techniek niet voorbij gegaan.
In 1980 deed namelijk ‘Cyclops’ zijn intrede. Cyclops bewaakt de service lijn.
Cyclops
Omdat de service steeds harder geslagen werd, werd het ook steeds moeilijker voor de lijnrechters om te beoordelen of een bal in of uit was, zeker op het snelle gras was dat een groot probleem. Vooral John McEnroe heeft veel lijnrechters tot wanhoop gedreven door vele beoordelingen heftig te betwisten.
Intussen heeft sinds vorig jaar ‘Cyclops’ op Centre Court en Court no.1 plaats gemaakt voor ‘Hawkeye’. Hawkeye geeft de spelers de mogelijkheid van elke bal te controleren of hij in of uit was. Per set mag een speler maximaal 3x een bal op in of uit laten controleren, in geval van een tiebreak krijgt hij één extra mogelijkheid om een beslissing te controleren. Door veel camera’s te plaatsen rondom de baan kan een computer een nauwkeurige animatie maken van de bal en waar die terecht komt. Zo kan men op een groot scherm zien of de bal binnen of buiten de lijn was of de lijn geraakt heeft.
Hawkeye