zondag 16 november 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

Hiep hiep hoera hij is er weer, onze Sint en Piet zijn weer veilig aangekomen! Zoals elk jaar heb ik weer het Sinterklaas journaal gevolgd en natuurlijk vanmorgen gekeken naar de aankomst in Almere. Nu zult u zich afvragen een vrouw van middelbare leeftijd die naar de aankomst van de Goed Heilig man kijkt? Wellicht vraagt u zich zelfs af of ik fan ben van haar van TON, oeps sorry Rita, Trots op Nederland? Ik kan u gerust stellen dat is zeker niet het geval, maar ik ben wel TOS, Trots op Sint, en ik geniet elk jaar weer van “de aankomst”.

Of sterker nog van de gehele Sinterklaas tijd. In de donkere druilerige maand november zorgen de Sint en zijn Pieten voor een vrolijke noot in wat anders een sombere periode van het jaar is. We zouden natuurlijk net als bijvoorbeeld in Engeland en Duitsland de kerst nu al zijn intrede kunnen laten maar dan wordt de aanloop naar kerst wel erg lang en als het dan eindelijk kerst is dan is de lol er wel vanaf. Nee, dan kun je beter eerst nog onze ‘good old’ Sinterklaas langs laten komen.

Sinterklaas is dé traditie van Nederland zo is recentelijk gebleken, maar alles rondom de Sint is ook één grote traditie. Wat te denken van de schoen zet traditie, de gedichten, de zak en de roe en de surprises. Zelfs alles rondom “de aankomst” barst van de tradities.
Eén van die tradities is dat er tal van BNN-ers staan te trappelen om het zwartepietenpak aan te trekken. Sommigen doen het al jaren, Erik van Muiswinkel speelt al 10 jaar op een geweldige en humoristische manier de rol van Hoofdpiet (foto rechts). Elk jaar weer vind ik het een leuke sport om de BNN-ers te herkennen. Vandaag was er een hoofdrol weggelegd voor Rare Piet (Rob, de Reünie, Kamphues) en Ballonnenpiet (Peter, Vrienden voor het leven, Lusse). Maar ook de oude getrouwe Sorrypiet (Matthijs van Nieuwkerk sidekick Marc-Marie Huijbregts) is als altijd van de partij (foto links).
Een andere traditie is dat er altijd iets mis gaat rondom “de aankomst”. Vorig jaar viel plotseling, door gebrek aan brandstof, de stoomboot stil in het zicht van de haven van Kampen en moest het Kamperkoggeschip met zijn kapitein (Hennie Huisman) te hulp schieten om de kolen voorraad aan te vullen. En dan was er nog het probleem met de Pieten zonder veer. Zij hadden hun Pieten diploma nog niet en veroorzaakten daardoor allerlei problemen. Dit jaar liep de stoomboot bij Almere vast op een zandplaat en vernielde Rarepiet de stoel van Sinterklaas. Dat is overigens niet het enigste probleem dat Rarepiet dit jaar heeft veroorzaakt, hij heeft Sint en de Pieten ook buitengesloten door de deur van het Grote Pietenhuis achter zich dicht te trekken zonder de sleutels mee te nemen. Gelukkig wil de traditie ook dat alles weer, meestal mede dankzij de burgemeester van de plaats van aankomst, op zijn pootjes terecht komt. Het sleutel probleem is overigens nog niet opgelost dus wie wil weten hoe dat afloopt moet elke dag even kijken naar het Sinterklaas journaal (dagelijks op Ned 1 & 3 om 17.40 uur). Misschien zou het ook leuk zijn om eens een cliffhanger in te bouwen waar we pas volgend jaar van horen hoe het afloopt, ook daar zouden we dan een traditie van kunnen maken. Elk jaar blijft er één probleem over dat dan pas het volgende jaar wordt opgelost.
Tot slot de grootste traditie en dat is de Sint zelf. Hoewel ook de jongste niet meer, hij is intussen 74 jaar oud, speelt Bram van der Vlugt nog steeds (al sinds 1986) met verve de rol van Sinterklaas. Ik kijk elk jaar met ingehouden adem als hij op de rug van Amerigo klimt. Maar ook gisteren besteeg hij het paard weer met een ongekende soepelheid voor een man op leeftijd. Inmiddels gaat hij nu, las ik onlangs in de krant, wel parttime werken. Er zijn tegenwoordig zo veel televisiezenders waar men Sint graag ziet langskomen dat het voor één Sint niet meer te doen is. Heel begrijpelijk, maar voor mij blijft er maar één echte Sint.

Hoewel mijn kinderen allang niet meer geloven in Sinterklaas blijven ook zij het een leuke tijd vinden en zetten ze zelfs bij wijze van grap af en toe hun schoen nog. Op Sinterklaasavond gaan we meestal iets leuks doen. De cadeautjes komen al enige jaren alleen nog, om praktische redenen, met Kerst maar dat betekend niet dat die goede oude Sint vergeten is. In tegendeel vorig jaar zijn we ter ere van Sint gezellig ergens gaan eten, wat het dit jaar wordt is nog niet bekend maar dat het gezellig wordt staat vast, en dat is ook precies waar het Sinterklaas feest om gaat toch?!

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)