vrijdag 19 februari 2010 Er zijn 31 reacties deze week Blog

Iets dat jullie misschien nog niet weten dat ik van jongs af aan al geïnteresseerd ben in het oude Egypte. Het heeft me altijd al verbaasd dat mensen zoveel duizenden jaren geleden zo veel konden en wisten en zo veel mooie dingen hebben nagelaten. Dankzij het onaangeroerde graf van Toetachamon zijn er ongelofelijk veel mooie voorwerpen gevonden en weten we ook veel meer over de begrafenis rituelen van de oude Egyptenaren. Maar Toetachamon fascineerde mij ook enorm omdat hij al zo jong farao werd en zo jong overleed. Eergisteren was Toet, 3334 jaar na zijn overlijden weer in het nieuws maar voordat ik daar iets over vertel eerst iets meer over de kind farao.

Toetanchamon

Toetachamon werd farao in 1333 voor Christus en hij was toen 9 jaar oud. Hij regeerde in een onrustige tijd om dat zijn vader Achnaton was afgestapt van de traditionele godsdienst met meerdere goden, met als belangrijkste god Amon. Achnaton voerde als eerste in de geschiedenis een monotheïstisch geloof in waarbij Aton de enigste god was. Toetachamon heette dan ook eigenlijk Toetanchaton.

Achnaton

Maar zodra de ketterkoning Achnaton overleden was werd Aton aan de kant geschoven en ging men terug naar Amon en de vele andere goden en paste Toetachamon zijn naam aan. Natuurlijk nam Toet die beslissing niet zelf als negen jarige, daar was de hogepriester Ay ongetwijfeld verantwoordelijk voor.

 

 Ay

Lang is gedacht dat Ay mogelijk Toetanchamon vermoord heeft toen die negentien, ouder en dus mondiger werd. Ay, zo werd vermoed wilde de macht niet kwijt en zou daarom in 1324 v. Chr. een einde aan het leven van Toet gemaakt hebben. Die theorie werd extra gevoed door het feit dat Ay Toet ook opvolgde als farao en doordat er een gat in de schedel van Toet werd aangetroffen. Maar is Toet echt vermoord of ging het slechts om een complotheorie? Naast het mysterie van de dood van Toet waren er nog meer vraagtekens rondom de jonge farao. Wie was de moeder van Toetachamon? Was dat Nefertete de bekendste vrouw van Achnaton of een ander? In het graf van Toet zijn ook een tweetal baby lijkjes gevonden en de vraag was dus waren het zijn kinderen en die van zijn vrouw Anchesenamon of waren ze van iemand anders? 

Nefertete

Om een antwoord op al die vragen te kunnen geven is er de laatste twee jaar uitgebreid onderzoek gedaan, waaronder ook DNA onderzoek, iets wat nog nooit eerder gedaan was. Deze week kwamen een deel van de resultaten van dat onderzoek in het nieuws.

Eén van de  belangrijkste ontdekkingen was dat Nefertete niet de moeder was van Toetanchamon, maar dat dat een zus van Achnaton is geweest. Dat verklaart ook dat Toet allerlei erfelijke afwijkingen had, zoals een open gehemelte, een klompvoet en een wat scheve ruggegraat.
In het graf van Toet zijn ongeveer 170 wandelstokken gevonden nu is duidelijk waarom.

Zijn overlijden, zo heeft men ontdekt, had te maken met een aantal factoren, de erfelijke afwijkingen speelden een rol, maar Toet had ook een ontstoken knie veroorzaakt door een breuk, dit alles heeft hem waarschijnlijk zo verzwakt dat hij geen weerstand meer had tegen de parasiet die malaria veroorzaakt. Kortom Toetachamon is niet overleden door een moord maar door malaria.
Het gat in het hoofd van Toet is waarschijnlijk ontstaan tijdens de mummificatie.

Of de twee gevonden babylijkjes kinderen van Toetanchamon waren is nog niet bekend gemaakt, maar dat zal binnenkort vast gebeuren.
Door dit onderzoek zijn er weer een aantal vragen rondom Toetachamon beantwoord maar er blijven er nog genoeg over en ik ben benieuwd wat er in de toekomst nog meer ontdekt wordt!

FIJN WEEKEND!!!!!

 

About the Author

Elmar

39 Reacties

 1. Truus

  Heel soms kijk er naar omdat ik het wel mooi vind Elmar.

  Mijn moeder is een echte fan. 🙂

 2. Francky

  ik kijk alleen maar voor de mooie meisjes.  Voor de rest pas ik.

 3. Plato

  Ik begrijp je, Elmar, maar het is net als met ballet, daar vind ik ook niks aan. Wel bijzonder knap hoor en ik heb indertijd met plezier naar Sjoukje Dijkstra zitten kijken, maar als ik dan dat jochie in dat met paars geflambeerde zwarte pakje zie rijden dan lopen de rillingen over mijn rug. Bovendien, het is een subjectieve sport. Je bent afhankelijk van die, hierboven ook al genoemde, jury. Maar van mij mag het best op de OS. Als ik dan maar gewoon naar hardrijden mag kijken.

 4. Petra

  ik vind het ook altijd heel mooi om naar te kijken. het lijkt me niet makkelijk en daar zal zeker heel wat training aan vooraf gaan.

  maar het is wel mooi om te zien.

  veel kijkplezier nog

   

 5. poekie

  Heb van de week ook kunstrijden gekeken vind ik zo knap. Alleen jammer dat het een jurysport is ,dat is soms niet eerlijk. Maar het blijft genieten. Groetjes van Poekie

 6. Annette

  Het is ook mijn favoriet! Ik heb weleens knappere mannen gezien dan Pluisje (die neus!!!!!), maar o, wat kan die gozer schaatsen. Het was een feestje om te zien gisteren. Alles lukt bij hem en die uitstraling. Een topsporter pur sang. Ik hoop (en weet bijna zeker) dat hij die medaille weer in zijn zak steekt. Veel kijkplezier nog, Elmar. Ik zal aan je denken als ik hem aanmoedig vanaf de bank!

 7. Etje

  Moet niet makkelijk zijn en zal uren training kosten

 8. Elise

  Ja dat is mooi he ..als ik er aan denk kijk ik ook .. prachitg.

   

  Ik houd het korg, ben moe, net thuis en ga mijn bed in .. groetjes Elise

 9. www.brillie.nl

  Van dat schaatsen heb ik ook bijna alles gezien.

 10. Di Mario

  Mijn moeke kijkt ook altijd kunstschaatsen, maar mij heeft het nooit kunnen bekoren.

  Love As Always
  Di Mario

 11. Sisely

  Nou geniet er dan de komende tijd van op tv, ik heb zelf iets met de zomer spelen dus moet nog 2 jaar wachten.Wens je een fijne avond.

 12. Hanny

  Kunstrijden vind ik wel leuk. Tenminste de paren. Maar zo’n spetter als Evgeni is natuurlijk een uitzondering op de solisten.

  De shows na afloop vind ik altijd het leukste.

 13. klaproos

  gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaf

  om te  zien..

  maar  het allermooiste wat ik ooit  gezien heb was de bolero……

   

  kippenvel zó machtig,

  maar  het mag gezegd dit is wel héél erg  origineel:-)

   

 14. Gisella

  Het kunstschaatsen ik kan daar zo van genieten ik vind de paren mooier dan als alleen en de lange kûr is dan prachtig om te zien 🙂 de jongens vinden het dus 10 keer niks hahah maar die hebben helemaal niets met de OS en mamma is dus ook elke avond boven aan het kijken 🙂

   

  Vannacht ga ik de wekker zetten om de 1000m heren te zien 🙂

 15. curieuzeneuzemosterdpot

  kunstschaatsen is een plezier om naar te kijken!

   

  heerlijk zijn je filmpjes, elmar!

   

  warme avond,

 16. Malou

  OOk hier heb ik niks mee

  toen ik vroeger MOEST kijken van mn moeder zat ik altijd te wachten tot er een op de poepert viel……….gemeen he

   

 17. tagrijn

  Het is razend knap als je het kunt, maar bij lange na niet mijn favoriete sport. (Zeg ik heel voorzichtig) 

 18. Leo

  Ik heb van het schoonrijden wel die Chinese paren gezien en dat was fabelachtig. Wat is die tak van sport veranderd zeg. Pure circusacrobatiek…..Ik kreeg niet de indruk dat daar Nederlanders aan deelnamen….. 

 19. Han

  Prachtig om die hoogte punten zo via jou weblog te zien, zelf neem ik de tijd niet om er naar te gaan kijken.

 20. Sien

  Ik vind alles wat met sport te maken heeft geweldig

  Dus ook dit ijsdansen.

  Zag vanmorgen die Amerikaan ( staat nu op nr 1 ) schitterend!!

   

  Fijne dag nog Elmar

  Groetjes Sien

 21. Morgaine

  Hier kijk ik dus ook graag naar alleen de programering klopt niet op eurosport, soms is het er wel zoals de gids het aangeeft en dan zit ik weer naar andere dingen te kijken waar de gids vertelt dat er ijsdansen zou zijn, hier baal ik van!

   

  XXX

 22. gerdaYD

  ‘k Heb een jehova leren vloeken, met zijn voet tussen de deur
  Ik ken een truc met brood en vissen, herken de schoenmaar aan de geur
  Ik kan masturberen met mijn handen op mijn rug
  Niemand durft mij te slaan, want je hebt puisten op je rug
  Al m’n vriendjes hadden noren, mijn moeder was het zeuren zat
  Toch kon ik schaatsen als de beste toen je kunstschaatsen had gehad  (…)
  © Niet uit het Raam
  {#jumping}
  Zoals je misschien al weet heb ik niet zoveel voeling met sport, maar ik vind het heerlijk dat jij er zo van geniet, Elmar!

   

 23. Marjolijn

  Ja heel mooi, kan er alleen niet voor opblijven, maar herhalingen genoeg.

  Fijne dag.

 24. Renesmurf

  Ik moet zeggen, ik vind het best leuk om even te zien, lang leve de youtube!
  Alleen jammer dat ze dan overal een wedstrijd van maken.
  Maar dat weerneemt de schoonheid van de kunst niet, want dat is het.

 25. Leidse Glibber

  Vroeger keek ik er nog wel eens naar, nu boeit het me niet zo erg meer.

  Maar zit ondertussen wel klaar voor het schaatsen.

   

 26. marjolein vh pl.

  Kunstrijden is wel leuk, maar ik ga er echt niet voor opblijven ?

  Een korte impressie is genoeg voor mij.

  Gelukkig is iedereen anders :-))

  Dag

 27. FietsMargreet

  Normaal ben ik aan de buis gekluisterd, maar ik ga echt niet in ‘s nachts om 2 uur naar schaatsen zitten kijken. En dat allemaal omdat de amerikanen dan een medaille kunnen winnen. Normaal zijn ze er helemaal niet in geinteresseerd (kijken naar gras dat groeit!). De opening ook gemist en als je al wat korte impressies hebt gezien, dan kijk je geen herhaling meer. Maar ik hoop vanavond toch op een revanche van Gerritsen. En misschien een goede race van Margot Boer. Fingers crossed!

  Groetjes

 28. Redstar

  Kunstschaatsen kan ik wel naar kijkn, maar meer vanwege de mooie dames die die sport beoefenen 😀

 29. Betty

  Kunstschaatsen vind ik geweldig, maar heb tot op heden er NIETS van gezien hahah

 30. Rietepietz

  Een van de weinige onderdelen die ik vaak wél kijk , maar zelfs dit onderdeel is me dit keer ontgaan .Waarschijnlijk omdat er op TV  weinig aandacht voor is vergeleken bij het hard rijden op de schaats .

 31. Jan K.

  Met kunstschaatsen heb ik helemaal niets.

  Eigenlijk vind ik dat een dergelijke jury-sport niet op de Spelen thuis hoort, maar gelukkig valt er nog veel meer te genieten in Vancouver e.o. Het is alleen doodzonde dat ze geen betere kwaliteit ijs kunnen neerleggen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)