woensdag 10 december 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

Ik hoor u denken wat hebben shampoo en file leed met elkaar te maken? Heeft ze het over iemand die in de file staat en besluit om onder het motto ‘als je haar maar goed zit’ de fles shampoo te pakken en het haar te gaan wassen. Of omgekeerd is er een enorme file ontstaan omdat iemand besloot om tijdens het rijden de haren te wassen met alle gevolgen van dien. Het zou natuurlijk ook kunnen dat iemand nog snel voor sluitingstijd shampoo wilde gaan halen en daarbij niet helemaal oplettend genoeg was, met als gevolg een botsing, die weer de oorzaak was van een enorme file.

Maar in dit geval is er een ander verband. Gisteren reed ik terug van het Nationaal Park de Hoge Veluwe waar ik in de winkel had gewerkt. Op het punt waar de A1 en de A50 samen komen reed er met hoge snelheid, zwaailicht en sirene een politieauto de A1 op, even later gevolgd door een motoragent. Ik hoopte eigenlijk tegen beter weten in dat ze niet op weg waren naar een ongeluk verderop op de A1, en als het dan toch op de A1 moest zijn dan graag na mijn afslag. Helaas, het ongeluk bleek vlak voor mijn afslag gebeurd te zijn.

Ik maakte me dus op voor enig file leed, en dacht dat ik misschien een uurtje later thuis zou zijn. Dat bleek dus een grote misrekening te zijn. Na het eerste uur in de file te hebben gestaan kreeg ik mijn haperende radio weer aan de praat en hoorde ik dat er een ongeluk gebeurd zou zijn met vijf vrachtwagens. Hoewel dat niet best klonk ging ik er vanuit dat het wel om een kettingbotsing zou gaan, vrachtwagens mogen tenslotte alleen maar in de rechterbaan rijden tijdens de spits. Dat zou dus betekenen dat er één baan gesloten zou moeten worden en dat we het dus met 2 banen zouden moeten doen.

Na een uur file stuitten we op de eerste rijbaan die afgesloten werd. Het rare was alleen dat het om de spitsstrook ging die daar links zit. Ik had logischerwijs verwacht dat het de rechterstrook zou zijn die zou worden afgesloten. Het mysterie bleef hoewel de radio iets meer duidelijkheid bood en het duidelijk werd dat er niet alleen vrachtwagens bij het ongeval betrokken waren geweest. Het werd zelfs nog vreemder want even verder op en ruime tijd later bleek dat ook de middelste baan werd afgesloten.

Intussen werden we ook steeds ingehaald door mensen met oranje knipperlichten van het ministerie van verkeer en wat er staat en van sleepdiensten. De ernst van de situatie drong dus steeds verder door tot mij en ongetwijfeld ook tot mijn mede file genoten. Uiteindelijk na ruim drie uur in de file gestaan te hebben bleek de hele A1 afgesloten te zijn en moest iedereen er bij de afslag Twello af. Intussen was het nog steeds niet duidelijk wat er nu precies gebeurd was. Rijkswaterstaat had intussen op alle rijbanen borden met een grote pijl naar rechtsgezet maar een bord met uitleg waarom was kennelijk, in dit tijdperk van hightech communicatie, te moeilijk.

Eenmaal de snelweg af verbeterde de situatie natuurlijk niet, integendeel want nu moest iedereen via eenbaanswegen en door dorpen zijn weg vervolgen. Hoewel ik hemelsbreed en ook onder normale verkeersomstandigheden niet ver meer te gaan had stond ik weer lang in de file. Voor een afstand die me normaal gesproken een half uurtje kost, had ik nu dik anderhalf uur nodig. Al met al heb ik ruim 4,5 uur gedaan over een afstand die ik normaal gesproken in iets onder drie kwartier af leg.

Thuis, na wat gegeten en gedronken te hebben bleef de oorzaak van de file mij toch intrigeren. Waarvoor had ik samen met vele anderen geduldig uren in de file staan wachten? Gelukkig bracht het internet uitkomst. U heeft vast al een vermoeden, iets met shampoo zult u denken. Natuurlijk heeft u gelijk. De oorzaak was een gekantelde vrachtwagen die shampoo vervoerde met als gevolg een schoon maar zeer glibberig wegdek. Met een schoon wegdek ben ik natuurlijk blij maar waarom die nu juist gisteren rond vijven schoongemaakt moest worden??? Het heeft nog tot laat in de avond geduurd voordat de shampoo verwijderd was en de A1 weer helemaal schoon geopend kon worden. Maar in het vervolg hoop ik toch dat men een volgende schoonmaakactie op een wat minder druk tijdstip plant. Maar alle gekheid op een stokje, gelukkig zijn er gisteren geen ernstige persoonlijke ongelukken gebeurd. Iedereen in de file gedroeg zich voorbeeldig in tegenstelling tot wat je weleens in televisie programma’s ziet. Hierdoor ontstonden er geen onnodige irritaties waaruit eventueel weer een nieuw ongeluk had kunnen voortkomen. Over anderhalve week mag ik weer naar het Park maar ik hoop dat mijn reis dan toch wat voorspoediger verloopt.

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)