Ik zal er maar niet omheen draaien, de oplossing van deze W.W.W.W.???? Is……………… St. Paul’s Catherdral. De vraag was dus om welk gebouw of om welke kerk gaat het? Hoe ik er op gekomen ben onthul ik morgen.

 

St. Pauls Cathedral

Al in 604 stond er in Londen een gebouw dat was gewijd aan de apostel Paulus. Vele malen werd het gebouw verwoest maar steeds weer werd het herbouwd. In 675 werd de eerste kathedraal door brand verwoest. De tweede viel ten prooi aan de Noormannen in 962. Tussen 1087 en 1310 werd de oude St. Pauls gebouwd door de Normandiërs in hun geheel eigen stijl. Deze kathedraal was de grootste kerk in Engeland en de op twee na grootste in Europa. Zijn toren was de hoogste toren tot die in 1561 getroffen werd door een blikseminslag en afbrandde. De toren werd niet herbouwd en de kerk raakte in verval. Bij de grote brand van Londen in 1666 stond het al op de nominatie om gesloopt te worden. Bij Tip 2 zien jullie St Paul’s tegen een achtergrond van vlammen tijdens de grote brand van Londen.

Sir Christopher Wren

De ontwerper van de huidige kathedraal is Sir Christopher Wren . Nadat diverse ontwerpen werden afgekeurd, keurde men zijn ontwerp in 1673 eindelijk goed, in 1675 werd met de bouw begonnen. De kathedraal is opgetrokken uit portland steen (tip 4). Wren gebruikte voor zijn kathedraal stijlen uit de late renaissance en uit de barok. De kerk heeft een enorme koepel die een hoogte van 108 meter bereikt. In 1710 was de kathedraal klaar. Tijdens de tweede wereld oorlog kwam ook St. Paul’s onder vuur te liggen tijdens de Biltz. De kathedraal werd op 9 oktober 1940 (foto hier onder) ook geraakt maar de schade bleef gelukkig beperkt.

Wren werd na zijn dood als eerste begraven in de crypte van de kerk. Maar velen zouden hem volgen. De bekendst onder hen is ongetwijfeld admiraal Nelson, de man van het kenmerkende beeld op Trafalgar Square (tip 5) Nelson groeide uit tot volksheld omdat hij ervoor zorgde dat het Britse rijk op alle wereldzeeën de leiding in handen kreeg. Zijn populariteit in Engeland bereikte een ongekende hoogte.

Admiraal Nelson

Nu zou je kunnen denken dat de bekende oud Engelse premier Sir Winston Churchill (tip 1) ook in de St. Pauls begraven ligt. Maar dat is niet het geval. Wel werd de rouwdienst in de Sint Paul’s Cathedral gehouden. Vandaar ook het cryptische onderschrift  Hij was er, waarschijnlijk ook vele malen tijdens zijn leven, geweest slaat natuurlijk op dat tijdens zijn rouwdienst hij er ‘geweest’ was. Sir Winston Churchill is begraven in het familiegraf te Bladon. 

Dwars doorsnede door de koepel van St. Paul’s.

Tot slot is de man op de foto van tip 3 Richard Chartres de Anglicaanse bisschop van Londen die zijn zetel (thuis basis) heeft in de St. Paul’s Cathedral. Al in de eerste eeuwen na Christus is er sprake van een geordende kerk in Engeland met een bisschop in Londen. Dat was toen nog een katholieke bisschop pas tijdens de regeer periode van koning Henry VIII veranderde dat, Henry wilde scheiden maar de Paus wilde dat niet toestaan. In 1534 werd om die reden de bestuurlijke band met Rome verbroken en verklaarde Henry zichzelf tot hoofd van de katholieke, later Anglicaanse Kerk. Tot op dit moment is de Engelse koning of koningin het hoofd van de Anglicaanse kerk.

Queen Elisabeth II

Maar twee van jullie hadden het antwoord deze keer goed, en dat terwijl deze W.W.W.W.???? toch echt niet zo heel erg moeilijk was, dus misschien is het tijd voor een mini cursus in het oplossen van een W.W.W.W.????

Mini cursus oplossen W.W.W.W.???? 

Om uit te leggen hoe je een W.W.W.W.???? zou kunnen oplossen neem ik de W.W.W.W.???? van dit weekend als voorbeeld.

De meesten van jullie herkenden Sir Winston Churchill (tip 1) en Admiraal Nelson (tip 5). Het feit dat ze alle twee als tip gegeven worden betekent dat ze de W.W.W.W.???? gemeen moeten hebben. Google je beide namen, en lees je de info van bijvoorbeeld Wiki door kom je St Paul’s bij beide tegen. Natuurlijk moet je dan even door wat informatie heen, want je weet niet wat je zoekt. Maar het is te doen, zeker omdat er niet zo veel informatie over Nelson in staat. Maar je had je veel zoekwerk kunnen besparen door tip 3 en/of tip 2 en tip 4 er bij te betrekken.

Hoewel waarschijnlijk niemand de man van tip 3 herkent, zie je aan zijn witte boord wel dat hij een geestelijke moet zijn en in combinatie met het onderschrift kun je dus veilig concluderen dat er een verband met een kerk moet zijn. De thuis basis van een geestelijke is immers meestal een kerk. Door dit geven wordt het zoeken nog gemakkelijker want je kunt nu op zoek naar iets over een kerk in de informatie over Churchill en/of Nelson. Al gauw had je dan St. Paul’s Cathedral gevonden.

Naast tip 3 had je ook tips 2 en of 4 kunnen gebruiken om je speurtocht te vergemakkelijken. Na een brand zul je weer opnieuw moeten bouwen (tip 2). Onder de blokken steen van tip 4 staat dat iemand wist hoe ze moesten worden gestapeld ook die tip duidt er op dat het om bouwen gaat, voor het maken van een gebouw moet je immers stenen stapelen. Beiden en zeker in combinatie met elkaar maken duidelijk dat het bij deze W.W.W.W.???? om een gebouw moet gaan. Je had dan geweten dat je op zoek moest naar een (gemeenschappelijk) gebouw in de info over één of beide heren. Ook dat had je sneller naar de oplossing kunnen leiden.

Met het gegeven dat het om St. Paul’s Cathedral gaat is de rest kinderspel. Je zoekt St. Paul’s in Wiki op en kunt alle andere tips ontrafelen. Alleen de man van tip drie staat daar niet vernoemd maar door dat je via Wiki inmiddels wel weet dat de bisschop van Londen in St. Paul’s Cathedral zetelt, kun je hem via Google ook gemakkelijk vinden.

Kortom door de personen van slechts twee tips te herkennen of door één persoon te herkennen en via de andere tips te ontdekken dat het om een gebouw en/of kerk gaat had je deze W.W.W.W.???? kunnen oplossen. Niet echt erg moeilijk toch? Na deze mini cursus hoop ik dat ik volgende week veel meer goede oplossingen tussen de reacties vind.

Winnaars

Deze week heeft met 10 punten Natazz gewonnen. Rietepietz eindigde met 7 punten op de tweede plaats! Gefeliciteerd dames, Jullie waren de enigsten die het goed hadden! Hiemee komt Natazz boven aan de W.W.W.W.???? Hall of fame te staan en Rietepietz stijgt naar de derde plaats.

(alle afbeeldingen komen van het internet) 

 

About the Author

Elmar

22 Reacties

 1. rietepietz

  Oxford is zéker de moeite van het bezoeken waard zie ik !

 2. Hanny

  Ik zal het maar bekennen, maar ik ben nog nooit in Engeland geweest. Een gebrek aan mijn opvoeding denk ik, nu ik deze mooie foto’s zie. Prachtig die gebouwen. Het bruggetje vind ik geweldig! De wandeling met je zoon lijkt me ook heel mooi te worden. Het fotograferen heeft hij van niemand vreemd. Mooie foto’s!

 3. tagrijn

  Als ik dit weer zie krijg ik opnieuw spijt dat ik de kans  in het kader van de stedenband Oxford/Leiden  die stad te bezoeken, heb gemist destijds.

 4. ria

  Altijd leuk een blik ‘in den vreemde’ 😉

 5. P-TER

  Je brengt Oxfort in een mooi daglicht!

  Gr.

  P-TER

 6. HH

  tjee dat zou ik wel eens in het echt willen bekijken!!!!!

  groetjes van HH

 7. 10y

  Prachtige foto’s weer, Elmar {#groot}

 8. Liesbeth

  Leuk om nog meer van Oxfort te zien, vooral die kerk is prachtig.

 9. Billy

   

  is die eerste foto écht van een huis? Lijkt wel een kapel of kerk!

  Mooie foto’s, Elmar. Ik krijg altijd zin om er op uit te trekken als ik dergelijke foto’s zie…

  Groetjes!

 10. callemie

  jajajajajaj

  ik wil dit zien

  heb zo een reis meegemaakt als au pair met een amerikaaanse familie

  tof ik zal dit weeral herbeleven door je zoon zijn fotookes

  joepie

 11. Me!

  Vooral de bovenste foto… Voor het meisje, het stoplicht, of voor het gebouw….{#tongue_updown}

 12. Jeroen

  Je zoon fotografeert bijna net zo goed als z’n moeder. Maar jij kunt nu zelf weer op pad want je hebt nu je geheugenkaartje weer terug.

 13. Thérèse

  Heel leuk om zo eens wat van Oxford te zien. En morgen nog een hele wandeling, toe maar…

  Studeert je zoon daar of is het een vakantie?

  @ Hij was daar met school.

 14. Muzzz

  zowel aan Oxford als aan de Cotswolds hebben wij hele goede herinneringen Elmar.

  Het is dus een feest om de foto te zien

 15. marjolijn

  Mooi…!!!

  Ik kom terug.

 16. sisely

  In ieder geval dit pakt niemand meer van hem af, zeg mooie foto’s.

 17. Natazz

  Mooie foto’s zijn het geworden en Oxford lijkt me erg mooi om eens heen te gaan.

   

   

 18. Sary

  Absoluut dat doen we heerlijk zo’n wandeling!

  Dat is niet verkeerd he Elmar als je er af en toe een reporter op uit kunt sturen “-)))

  Mooie foto’s!

   

  Liefs Sary

 19. klaproos

  wat een  mooie  reeks

  dat ziet er goed uit elmar, heeft je zoon  het  leuk gehad?

   

  groetjes

  klaproos

 20. Jan K.

  Mooie foto’s, mooie oude gebouwen … Harry Potter zou zo één van die foto’s binnen kunnen stappen, lijkt me.

  Als de wandeling niet te lang is en het tempo niet te hoog ligt, dan sluit ik me morgen graag aan bij de excursie naa de Cotswolds.

 21. sisely

  Wens je een fijne koninginnendag.

 22. Leo

  Heerlijke foto’s Elmar. Deze Engelandvaarder geniet met volle teugen en voelt de heimwee al weer knagen……Sheperds Pie, tea, cod and chips, sandwiches,….wanneer kan ik weer?

 23. Carla

  Jouw zoon heeft jouw genen wat fotograferen betreft hoor!!

  Prachtige foto’s !!!!

   

  fijne dag..liefs Carla.

 24. gerdaYD

  Natuurlijk ga ik mee met jou naar Cotswolds, waarvan ik zeker en vast even veel genieten zal als van deze wandeling door Oxford, lieve Elmar!

  Maak er ondertussen een superleuke dag van!

 25. f r e d

  ai that’s long ago; maar ik herken wel eea.

 26. Morgaine

  Het is prachtig, ooit wil ik het allemaal zelf gaan voelen en zien 😀

  XXX

 27. Etje

  Prachtige foto’s van een prachtige stad

  en morgen kom ik zeker langs om die schaapjes te zien.

  Groetjes

 28. curieuzeneuzemosterdpot

  jouw zoon is een schitterend fotograaf, elmar!

   

  wat een stralende foto’s!

   

  en morgen .. wandel ik weer graag mee!  {#groot}

 29. Elise

  Dat bruggetje is wel heel Venetiaans, lijkt op de Rialtobrug ..

  Je zoon had mooi weer ! En prachtige oude gebouwen, jammer dat wij die hier niet hebben he

   

  Fijne woensdag, Elise

 30. Renesmurf

  Prachtig bouwerk daar!  Heel erg mooi!

 31. Inge

  Je kunt wel zien dat die zoon van jou het fotograferen van jou heeft meegekregen. Mooie plaatjes heeft hij geschoten. Ik ben er nog nooit geweest en Oxford stond al op mijn lijstje maar na het zien van deze mooie plaatjes helemaal…….

   

  groetjes, inge

 32. Pia

  De Cotswolds zijn super en nergens in de wereld vindt je die specifieke oude gebouwen als in Engeland. Ik vind het een geweldig land, al is het al weer de nodige jaren dat ik daar geweest ben. Jammer

 33. Leidse Glibber

  Oxford is een mooie stad en zusterstad van Leiden. Daarom zijn er ook elk jaar sportuitwisselingen tussen Leiden en Oxford.

   

 34. Redstar

  Je zoon heeft prachtige foto’s gemaakt Elmar. Dat g=heeft hij niet van een vreemde natuurlijk 🙂

 35. WWW.BRILLIE.NL

  Die stenen muren…. echt prachtig.

 36. karin

  Ja, ik wandel graag mee, want ik heb al veel leuks gehoord over de Cotswolds!!!! Hopelijk is het een beetje mooi weer morgen.

 37. J@n.

  Het is er wel mooi Elmar!

  Gr. J@n.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)