Dit weekend ben ik in songfestival sferen gebleven met mijn W.W.W.W.???? Ik dacht misschien helpt het jullie op het spoor. Maar dat viel toch wat tegen, maar als ik onthul hoe of wat denk ik dat jullie allemaal zullen zeggen ‘Natuurlijk ik had het kunnen weten!’ De oplossing van de W.W.W.W.???? is ABBA

ABBA

Begin jaren 70 bracht Stig Anderson de band leden van deze Zweedse popgroep bij elkaar. (tip 2, op de bovenste foto staat een buste van Stig Anderson, de onderste heer is The Stig uit het programma Top Gear)De band luisterde toen nog naar de naam de Hootenanny Singers. Het eerste lied ‘People Need Love’ werd een bescheiden hit. In 1973 kwam ‘Ring Ring'(tip 3) uit waarmee de Hootenanny Singers deelnamen aan het Nationale Songfestival van Zweden. Ze eindigden op een derde plaats. 

Een jaar later wonnen ze het Nationale Songfestival van Zweden wel met het zelfgeschreven nummer Waterloo. De naam van de band was intussen veranderd in ABBA, een acroniem, de eerste letters van de voornamen van de bandleden vormden namelijk de naam van de band. (Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid) Met Waterloo won ABBA ook het Eurovisie Songfestival glansrijk en een paar jaar geleden is het nummer uitgeroepen tot het beste songfestival nummer ooit. 

Vanaf de Songfestival begon de bal te rollen en scoorde ABBA de ene hit na de andere. We kennen ze allemaal: Money,Money, Money; Dancing Queen, I do, I do, I do I do, I do (1975); Voulez-Vous, Gimmy! Gimmy! Gimme!(1979) (A Man After Midnight); Does Your Mother Know, Take A Chance On Me; I Have A Dream; Fernando; Super Trouper; Happy New Year; The Winner Takes it all (1980); One Of Us en Thank You For The Music (1977) en een paar waaronder twee nummers waarnaar ik verwees met mijn tips. Tip 1 verwijst naar het nummer S.O.S.(1975) (de link verwijst naar de Pierce Brosnan en Meril Streep versie) de puntjes en de streepjes zijn morse voor S.O.S. De laatste tip (5) de Chiquita bananen verwijzen naar het nummer Chiquitita, twee letters toevoegen op de goede plaats en er staat geen Chiquita maar Chiquitita (1979)

In 1982 bracht de groep eind oktober het nummer The Day Before You Came uit en in november het album The Singels een wereldwijd een nummer 1 album. In december kwam nog Under Attack Uit. Het bleken achteraf de laatste releases te zijn in 1983 stopte de band ermee.

 

Maar het einde van de band betekende niet nooit meer ABBA, integendeel dagelijks zijn er nog nummers van ABBA te horen en te zien. Er kwam zelfs een musical: Mamma Mia! Een musical waarin rondom een dubbel liefdes verhaal vele ABBA hits voorbij komen. In de filmversie spelen o.a. Meril Streep en Pierce Brosnan (tip 4), en Collin Firth de hoofdrollen. Mama Mia! bracht ook de band leden voor het eerst sinds vele jaren weer in het openbaar bijelkaar. 

Tot slot van deze ode aan ABBA en met dank aan You Tube mijn één van mijn favoriete ABBA nummers, helaas zonder bewegende beelden van ABBA want hoe ik You Tube ook af speurde blijkbaar zijn er geen opnames van gemaakt. Het nummer heet Andante Andante, het nummer is nooit op single uitgekomen, vandaar waarschijnlijk ook het gebrek aan bewegende beelden. Het nummer is wel terug te vinden op het album Super Trouper uit 1980. Wel heb ik twee ijsdanssterren gevonden die op het nummer dansen, en aangezien ik graag naar kunstrijden mag kijken vond ik dit ook wel een leuke combinatie. 

 

De score is vandaag erg eenvoudig maar 1 iemand had het goed en dat was Natazz, ook deze week verdiend ze de volle 10 punten! Gefeliciteerd! Daarmee komt ze op eenzame hoogte te staan in de W.W.W.W.???? HALL OF FAME. Ik overweeg een korte lente stop om dan weer opnieuw te beginnen, het moet tenslotte wel leuk blijven voor iedereen. Wat betreft de originaliteitsprijs deel ik deze week geen punten uit, er waren geen echt leuke antwoorden bij, dat zal wel aan het weer gelegen hebben. {#knipoog}

 

 

About the Author

Elmar

27 Reacties

 1. rietepietz

  Toen jij begon met songfestival kijken ben ik ongeveer gestopt ,natuurlijk krijg je er in journaals en voor en na beschouwingen altijd wel iets van mee maar de uitzendig volgen doen we dus al héél lang niet meer ,domweg omdat er vrijwel geen goede muziek aan te pas komt ,het zijn slechts acts .

 2. Jetske

  Het recente songfestival volg ik eigenlijk niet meer. Maar de meeste liedjes die je aanhaalt uit vervlogen tijden ken ik allemaal.

 3. Inge

  Wat ontzettend leuk om zo’n blogje te maken….. Ik kan me ein bisschen friede herinneren van Nicole, witte gitaar en een lief meisje. Van Abba hoorde ik later pas dat diehet songfestival gewonnen hadden.

  Vroeger keken we het thuis altijd. Lekker op de bank met een chippie erbij. Nu leeft het niet meer zo. Althans niet bij ons/mij. Misschien dat ik morgen de halve finale even aanzet maar ik moet ook tennissen. En geen idee hoe de kansen zijn, het zal wel weer zo’n Oost Europeesch onderonsje worden ben ik bang.

  En als we de finale halen weet ik ook niet of ik het zie want we gaan in ieder geval uit eten.

  groetjes Inge

   

   

 4. WWW.BRILLIE.NL

  Johnny Logan is heel erg over het paard getild. Het was niets. En de Floppers ook niet.

  Was het leuk in Twello?

   

   

 5. Renesmurf

  Dit is tevens een ode aan youtube, heerlijk wat daar allemaal te vinden is.
  Het songfestival heb ik jaren geleden al afgezworen.
  Omdat de liedjes me niet meer zo aanspraken.

 6. callemie

  jajaaj we zijn ongeveer van dezelfde leeftijd hahahahaha

  ik was dannog wel klein maar poupée de cire had ik toch ook wel graag

  en ja céline dion was toen ook al mijn favo

  daarentegen sandra kim oh neen!!!!!!

  voor de rest komen onze smaken overeen hihihihi

 7. Jeroen

  O ja, en wat Abba betreft (tuurlijk waren ze erg goed) denk ik dat het hele circus er omheen (de leuke meiden, blitse gitaren enz.) ook behoorlijk meegeteld hebben.

 8. Jeroen

  Als puber keek ik ook heel graag naar het SF. Maar ik heb er nu absoluut helemaal niks meer mee. Ik kijk al decennia niet meer en weet niet eens welk liedje dit jaar meedoet. Evenmin weet ik wie er voorgaande jaren meededen.

 9. Natazz

  Vroeger was het idd een feest die avond maar tegenwoordig kijk ik amper nog. Ik vind het allemaal maar een vals spelletje geworden en ik vind het zonde dat Nederland er nog energie in steekt. Ik roep al jaren dat ze minstens de Jostiband moeten sturen om nog kans te maken. Ik denk namelijk dat de toppers ook floppers zijn daar.

   

   

 10. Jan K.

  Als er één ding is waar ik helemaal niets mee heb, dan is het wel het songfestival. Ik zal donderdag en zaterdag dan ook zeker niet kijken, of het moet al zijn uit leedvermaak …

  Maar ik wens jou en alle andere liefhebbers veel plezier met de uitzendingen.  🙂

 11. Pia

  Abba vind ik toch wel the greatest winner of them all. Het songfestival tegenwoordig hoeft voor mij niet meer. Soms denk ik dat het helemaal niks meer met zingen te maken heeft, alleen maar hoe gekker je doet hoe hoger je eindigt

   

 12. sisely

  Ben weer wat wijzer geworden als het gaat over het Euro songfestival tijdperk, ja morgen is NL aan de beurt hoop dat ze het halen voor de finale. Word afwachten dus.

 13. boomkruiper

  Doe mij Sandie maar op haar blote voetjes. Word ik heel erg vrolijk van

 14. Sary

  Ja helaas ik moet me aansluiten bij Malou, Elmar

  Maar ik kijk wel stiekem met een oog natuurlijk hahahaha

   

  Liefs Sary

 15. Me!

  Teach In heb ik destijds nog gezien in een Discotheek in Putterhoek, ten tijde van een Suikercampagne.

 16. ria

  In de tijd van Lenny Kuhr vond ik het nog wel leuk, tegenwoordig vind ik er niets meer aan, ‘t is een compleet circus.

 17. marjolein

  Nee  fan niet, maar soms kijk ik en zie dat buurlanden altijd op elkaar stemmen en dan word ik boos…zo vertekend

  Maar er zijn idd. meer leuke liedjes geweest dan ik beseft hebt, nu ik je reeks zie

  Dag en geniet donderdag en zaterdag dus ook

 18. Malou

  ERg he

 19. Di Mario

  Dat nummer uit Israël heb ik in deze versie nog gehoord tijdens een optreden voor wat oudere mensen in Israël. Mensen stonden er daar versteld van dat ik dat nummer ooit nog op de lagere school heb geleerd.

  Love  As Always
  Di Mario

 20. Annemarie

  Ik ken er wel aardig wat van inderdaad. 

  Maar ik kan het helaas morgen niet kijken.. Ik moet werken.
  Hopelijk gaan de Toppers door en kan ik zaterdag alsnog voor de buis zitten. 

 21. P-TER

  Eigenlijk heb ik het ook niet meer voor het songfestival,
  maar ik blijf kijken, hoe stom ook!
  Bij Puppet On A String van Sandie Shaw was ik vijf jaar
  en naar het schijnt heb ik dat weken nadien blijven zingen!

  Gr.
  P-TER

 22. hanscke

  Ietsje veel uitgebreider dan ik het had,maar het verhaalis bijna weer voorbij. I hoef nu alleen nog maar te weten wie er wint en de ontknoping bijuitzending gemist te zien.

 23. Fenny

  Leuk om te lezen en te zien!
  Heb jij zo’n enorm geheugen?

  Ik heb ze niet gezien, hoor, gisteren, de Toppers. Toos en Henk hadden een leuke cartoon. De Toppers zullen wel niet in jouw top komen!

 24. Hanny

  Tussen alle bedrijven door keek ik met een schuin oog naar de tv. Wat ik vermoedde, werd bewaarheid. Allemaal Oost-Europese landen die doorgaan. Nederland moet maar nooit meer meedoen, want tegen dat blok kun je niet op.

 25. Illness

  Ik vind er helemaal niks meer aan.Al jaren niet kijk ik niet meer…

  Categorie

 26. ida

  Leuke log ,Ik ga er voor zitten hoor vanavond ….Kijken hoever ze het schoppen de TOPPERS met Shineeeee.

 27. f r e d

  nondeju….. songfestival hier. wegweeeeeeeze

 28. Muzzz

  Intussen zit ik weer met plezier te kijken en te luisteren naar Mister Songfestival Jonny Logan.{#clap}

 29. Liesbeth

  Lenny Kuhr vind het het mooiste lied, maar verder had ik niet zoveel met het songfestival. Toen ik klein was nog wel, maar na de puberteit was ik toch meer voor de rock ‘n roll en de stones en alles..Je hebt er een heel mooi log van gemaakt, dat zeker!

 30. Muzzz

  Elmar jij hebt ongeveer het zelfde songfestivalpad bewandeld als ik.

  Ik ben  afgehaakt bij het dieptepunt “Hard rock Halleluja”

  Nu vind ik er helemaal niks meer aan..het is te groot denk ik…te veel deelnemers en te veel landen die bevriende en diplomatieke stemmen uitbrengen

   

 31. Leo

  Wat een goed gedocumenteerd stuk zeg. Prachtig. Maar ik mis dat Duitse meisje Nicole, onlangsnog gezien in een ARD-documentaire (midden in de nacht uitgezonden) over de Deutsche Schlagers en ook de Deense winnaars ‘Tanse Vise’ dat ik nog zo kan zingen uit 1960 of zo. Ook toen al afwijkend. OP de muziek van Abba’s Waterloo dansde ik ooit uitbundig in een disco in Helsinki, daar was dat, twee weken na het Songfestival, een grote hit. Tegenwoordig vind ik dat E.S.F. een ellende. Vals zingende acts, rare mensen, Oost-Europeanen die Engels zingen met een hoog ‘Allo-Allo’ gehalte. Kortom een ellende. En dan heb ik het maar niet eens over de politieke stemmingen doro het publiek en de jury’s. Nee, veel waarde verloren. Gelukkig hebben we met onze Toppers een passende act gevonden….. 

 32. Redstar

  MEt hey songfestiall heb ik echt helemaal niets. Je logje echter is er een waar je veel energie in hebt gestoken. Puik werk.

 33. PLATO

  Elma, je hebt er veel tijd in gestoken. Het resultaat is een gedegen stuk werk waar ik me wel in kan vinden. In de jaren vijftig, die ik me wel kan herinneren, wonnen we nog wel eens, met Teddy Scholten en Corry Brokken. In de jaren zestig en zeventig vond ik het ook nog wel leuk en spannend maar.. ook toen gaven de Franstalige landen elkaar al punten en ook toen deed iedereen elkaars act na. Nu, in de jaren negentig en tweeduizend is het vaak vlak en ranzig. Ik kijk al een paar jaren niet meer. Het songfestival heeft zichzelf allang opgeblazen en ik denk dat een toenemend aantal mensen daar ook zo over denkt.

 34. Sanne

  Ik denk niet dat de Toppers erg ver gaan komen. Er zijn al een aantal grote favorieten en daarvan zijn bij mij de liedjes beter blijven hangen dan dat hele Shine gebeuren.

   

 35. klaproos

  ik heb niet gekeken  van het jaar

  mijn hoofd was tévol met andere dingen elmar 🙂

   

 36. Etje

  Vroeger keek ik er dikwijls naar, maar de laatste 10 jaar vind ik er niks meer aan.

  Groetjes

 37. marjolijn

  De charme van vroeger is wel veranderd.

  Ben benieuwd hoever de toppers gaan komen.

 38. Malou

  Ik ken de liedjes allemaal maar om nou te zeggen dat ik een fan ben van het songfestival …………nee
  Er gaan jaren en jaren voorbij dat ik niet eens kijk
  Ook dit jaar zal ik niet gaan kijken omdat ik de toppers niks maar dan ook helemaaal niks aan vind
  het word tijd dat ze die Gordon eruit mieteren misschien word het dan nog wat.
  Ik vind gordon echt vreselijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)