zondag 29 maart 2009 Er zijn 42 reacties deze week Blog

Lieve mensen ik heb weer genoten het afgelopen weekend! Ten eerste met het maken van de W.W.W.W.???? en daarna met het lezen met de reacties. Sommigen duiken er echt helemaal in, en gaan door tot de laatste tip in het plaatje past. Ik ben zelfs gemaild; iemand wilde graag de achternaam van mijn opa weten zodat tot in detail kon worden nagezocht wat zijn relatie met de ‘wat’ van deze week, een ander mailde mij met updates van het denkproces, iets wat ik erg leuk vond. Anderen hebben een meer humoristische manier van omgaan met de W.W.W.W.????, en ik overweeg daarom ook om met een originaliteitprijs te gaan komen. Er bleken toch nog wat kinderziektes met het reageersysteem te zijn waardoor twee mensen de reacties van de voorgangster toch konden zien. Fijn dat jullie ons daar op attendeerden zodat het snel hersteld kon worden en het nu wel perfect werkt.

Dan nu de oplossing van de W.W.Wat.W.????

De oplossing was GLOEILAMP.
Zoals altijd vertel ik wat over het onderwerp en verwerk te tips daarin.

      

In 1854 maakte  Heinrich Göbel (tip1) als eerste een gloeilamp. Zijn gloeilamp bestond uit een verkoolde bamboevezel in een vacuüm gezogen eau-de-colognefles (tip 2). Hij kon de fles vacuüm trekken door deze te vullen met kwik en hem daarna leeg te laten lopen. Door het vacuüm kon de bamboevezel niet verbranden. Göbels lamp brandde 400 uur. Later vroeg Thomas Edison die een verbeterde versie van de gloeilamp maakte octrooi aan. Maar Göbel vocht dit met succes aan.

De gloeilamp heeft twee verschillende aan sluitvoeten de schroefdraad en de bajonet aansluiting. (De messen van tip 4 waren bajonetmessen.) Hieronder kun je op schematische wijze zien hoe een bajonet sluiting werkt.

De afbeelding van tip 3 was die van Willie Wortel de uitvinder uit Duckstad. De link was natuurlijk zijn vriendje Lampje.

In 1883 begon een Rus in Rotterdam de eerste gloeilampen fabriek in Nederland. Onze bekendste lampenfabriek in het zuiden des lands, Philips, opende zijn deuren in 1891 nadat Gerard Philips een bezoek had gebracht aan de wintertuin van hotel Krasnapolsky (tip 5) in Amsterdam waar hij enorm gefascineerd geraakt was van het gloeilicht. Overgeins was het Krasnapolsky in 1882 als een van de eerste gebouwen in Nederland voorzien van electrisch licht.


Gerard Philips

Als laatste zagen jullie een foto van mijn opa Jaap. Hij was als doctorandus in de economie, directeur van de afdeling gloeilampen van Philips. Mijn opa werkte jaren lang in de bekende lichttoren in Eindhoven. Vroeg je hem naar zijn beroep antwoordde hij steevast dat hij koopman was. Zo deed hij wereldwijd zaken in lampen en wat daar bij hoort. Ter gelegenheid van zijn afscheid van Philips, eind december 1967, werd hij, ‘gewapend’ met zijn haast onafscheidelijke sigaar (het meeste rookte hij Signorita’s van Willem II), uitgetekend in een lijnen spel van gloeilampen. Na zijn pensionering gaf hij het roken overigens resoluut op!

Mijn opa overleed op 1 april 1975 en werd 69 jaar. Het is dit jaar al 34 jaar gelden dat hij overleed en omdat het bijna 1 april is vond ik dit een leuke manier om een ode aan hem te brengen.

Natuurlijk willen jullie ook graag weten hoe het met de scores zat. 
Me! was de enigste die de messen kon plaatsen dus dat is een felicitatie waard!
De winnaar is Kroosduiker met 9 punten (en de bonus van 3 voor de extra tip!) 
3de zijn Jeroen en Me! met 8 punten geëindigd. (Hotel Krasnapolsky was goed maar jullie gaven helaas geen uitleg over de link met de gloeilamp) Jeroen wist ook de bonus van 3 punten nog in de wacht te slepen.

De uitslag was iets later dan gepland, ik heb vandaag onverwachts een bezoek gebracht aan de lammetjesdag bij de Posbank en was pas laat thuis. Bovendien ging de zomertjid in dus is het eigenlijk pas 8 uur nu en ben ik dus eigenlijk wel op tijd! {#knipoog} Morgen zal ik jullie mee laten genieten van al het kleine grut.

 

About the Author

Elmar

21 Reacties

 1. boomkruiper

  Wat leuk je bent de huisfotograaf geworden! En we krijgen een stukje geschiedenis zie ik 🙂

 2. Jeroen

  Kijk, ik ben gek op goed nieuws. Dus daar doe je mij altijd een plezier mee. Erg leuk dat je foto’s zijn gepubliceerd. Maar ze zijn kwalitatief dan ook erg goed. Leuk dat je een vaste dag geprikt hebt voor je WWWW. Net als ik met de ‘tekstballon’ doe dus, ook op zaterdag. Voor mij is de zaterdag erg druk, overdag ben ik nooit thuis. En ervoor en daarna heb ik het druk met de tekstballon. Dat betekent dat ik heel weinig tijd overhou om overal te lezen en te reageren. Maar ik ga het zeker proberen.

 3. rietepietz

  Lijkt me heel leuk om je eigen werk in zo’n mooi blad terug te zien ,het zijn ook mooie plaatjes !

  Je maakt wél werk van de WWWW onderneming , dat gaat je vast heel veel tijd kosten en die hád je al zo weinig !

 4. J@n.

  Je maakt ook top-foto’s en dat valt op voor degene die het aangaan en terecht!

  Groeten J@n.

 5. 10y

  Je mag met recht trots zijn om je foto’s in dat mooie blad terug te zien.
  Maar jij maakt dan ook schitterende foto’s. {#happy_thumbup}

 6. ria

  Dat is zeker een leuk bericht. Geweldig om je eigen foto’s zo mooi gepubliceerd te zien.

 7. tagrijn

  Leuk voor je dat deze foto’s van dat huis in een blad zijn geplaatst. Die naam zal je trouwens bij je bezoek aan het Van Goghmuseum ook vaak tegenkomen!

  Jammer dat ik nooit kan bloggen in het weekend; dan moet ik dus altijd je ‘prijs’vraag missen!

 8. ank

  op een trieste dag, zo’n leuke berichten is helemaal Toppy!!

  Het lijkt me geweldig om je eigen foto’s in druk te zien? Je naam zal er toch bijstaan zeker?

  ik ben heel erg blij met en voor jou, Elmar. Je verdiend het ook!!

   

  Geniet ervan en veel plezier met http://WWW…???

   

  groetjes

  ank

 9. klaproos

  proficiat  elmar, dat is  heel erg  leuk om mee te  maken:-)

  mogen wij op je log  blijven  komen of moeten we doro een  veiligheidspoortje  binnen:-)

   

  groetjes

  klaproos

 10. Elise

  Dat lijkt mij nou ook wel leuk, foto’s terug te zien in een blad, top hoor. De vakantiewoningen lijken mij prachtig gelegen, lekker groen en rustig

   

  Fijne avond, Elise

 11. Thérèse

  Nou, zo mag ik het graag horen: allemaal goed nieuws. Mooie foto’s zijn er van je geplaatst. En de puzzel: (dom dom) …even over nadenken, denk ik steeds en dan vergeet ik het helemaal. Nooit aan de Beurs van Berlage gedacht, terwijl ik de buitenkant nog pas gezien had.

  Nou ja, toch goed nieuws!!

 12. Leidse Glibber

  Leuk he als je je eigen foto’s terugziet in een blad. Van mij zijn er onder andere enkele foto’s in twee boeken gepubliciceerd, geen dubbeltje wijzer van geworden maar wel apetrots hahahah.

  En leuk dat de WWW nu een stuk spannender kan gaan worden.

   

 13. Ineke

  Wat leuk dat jouw foto\\\’s zijn geplaatst, gefeliciteerd!

  En wat een heerlijke vakantiewoningen!

  Dag, groet, Ineke

 14. Kroosduiker

  Van harte met het feit dat je foto’s geplaatst zijn, je bent terecht trots!

 15. Truus

  Jouw foto’s komen helemaal tot hun recht in zo’n blad. 🙂

 16. HH

  Gefeliciteerd!!!!ik kan me voorstellen dat je je super trots voelt en heel terecht want de foto’s zijn werkelijk schitterend!!!!!

  groetjes van HH

 17. Monique

  Super, van harte gefeliciteerd Elmar. Wat een prachtige huizen zijn het. Krijg je nu opdrachten om vaker foto’s te maken?

 18. Truus

  Hè, hè, ik ben weer helemaal bij. Ik heb genoten van al je (rond)wandelingen Elmar. De IJssel, het bos, de gebouwen (molen), die edelherten, allemaal even mooi. 🙂

 19. marjolijn

  Super leuk dat je foto’s gepubliceerd zijn.

  Nu maar andere opdrachten zien binnen te slepen!

  suc6 he!

 20. Billy

   

  dat jouw foto’s gepubliceerd werden, moet je vast een enorm trots gevoel gegeven hebben, Elmar!

  Maar het is dan ook volstrekt verdiend…

  Groetjes,

  Billy

 21. Redstar

  Het trieste ontgaat me een beetje, maart van je foto’s is leuk. Zo zie ik wel eens werk van mezelf (geen foto’s) aan muren hangen, en het geeft gewoon een goed gevoel.

 22. Sien

  Gefeliciteerd Elmar!!

  En terecht hebben ze een keuze gemaakt uit jou afbeeldingen.

  Het ziet er echt heel supermooi uit meis!!

  Fijne avond nog..

  Groetjes Sien

 23. JantjeDee

  gefeliciteerd!!!

  🙂

 24. Jan K.

  Leuk dat je foto’s in dat tijdschrift zijn gepubliceerd. Een felicitatie waard, want het is altijd aardig om je foto’s eens op een andere manier terug te zien.

 25. beuzeblaadje

  Wooow Elmar wat leuk! Ben je een beeje trots op jezelf? Mag je best zijn vind ik, super jouw foto’s terug te vinden in zo’n mooi blad!                                             Wat je WWWW-logs betreft: daar ga ik me nog even in verdiepen, heb tot nu toe de meeste gemist denk ik maar het lukt me gewoon niet om alle loggers elke dag te bezoeken. Maar ik ga je WWWW-s in de gaten houden!!!   

  Fijne dag,                                                                                                     beuzeblaadje

 26. Daisy

  Wat een eer dat ze jouw foto’s gebruikt hebben in dat blad! Je naam staat er toch bij vermeld, hoop ik?

 27. Jetske

  Dat is een leuke opsteker dat jouw foto’s in het blad zijn geplaatst.

  We proberen er zaterdag w.w.w.weer bij te zijn. Handig zo’n man in huis. 🙂

 28. PLATO

  Gefeliciteerd met die twee foto’s. Het zijn dan ook mooie geworden. leuk dat stukje historie van Kroller Muller. Ik ben er vorig jaar nog in het museum geweest. Dat was zeer de moeite waard.

  Overigens: ik schrijf hier een reactie maar ik zie gewoon andere reactie; Of is dat ook de bedoeling?

 29. marjolein

  Gefeliciteerd met je fotopublicaties

  Knappe foto`s zijn het.

 30. Gisella

  Kijk dat zijn leuke foto\\\’s en dat ze de foto\\\’s dan ook nog gebruiken is helemaal super 🙂

 31. gerdaYD

  Het is hier beslist de Goed Nieuws Show vandaag… joepie Elmar, met dergelijke leuke berichten kan ook mijn dag niet meer stuk!
  En, OT: wat zat er dan in je jus d’orange??? {#sortof}

 32. Etje

  Moet leuk zijn om je foto’s gepubliceerd te zien, hopelijk volgen er nog veel.

 33. callemie

  mooie huizen  en mooi gefotografeerd en kijk al uit naar de volgende www hahahahahaha

 34. Natazz

  Wat gaaf zeg dat ze je foto’s gebruikt hebben. Een mooi compliment toch.

 35. Liesbeth

  geweldig zeg, echt goed dat jouw foto’s zijn uitgekozen, het huis is wel super mooi ook..leuk idee van je iedere zaterdag een w.w.w.w

 36. Wilma

  Gefeliciteerd met het eerste bericht!!

  en ik zal mijn best gaan doen met de wwww…

  maar ben daar erg slecht in en vaak ook niet thuis op de zaterdagen….

  Liefs:Wilma.{#handkiss}

 37. Me!

  Och, je kunt slechter aan je week beginnen. Leuk dat ze je foto’s publiceren.

 38. Di Mario

  Kan dan niemand meer mijn goede antwoorden overnemen……????? Ik weet niet of de mensen die opgave dan nog wel leuk vinden \\\"{#hosanna}\\\"

  Love as Always
  Di Mario

 39. Hanny

  Hartstikke leuk dat er twee foto’s van je geplaatst zijn. Ik weet ongeveer hoe je je voelt, want ik heb het ook een keer meegemaakt.

  Dat tweede huis. Pfff, vakantiehuis. Ik heb iets anders in mijn hoofd als ik de naam vakantiehuis hoor. Maar mooi is het wel.

  Ik ben heel benieuwd wat jouw helpdesk heeft uitgevogeld en ik kijk met spanning uit naar je W.W.W.W.???? van zaterdag.

 40. Han

  Je hebt er wel hel mooie foto’s bij gemaakt!

 41. curieuzeneuzemosterdpot

  gefeliciteerd, elmar, dat jouw foto’s het tot in de boekskes gebracht hebben!

   

  dit ga je toch inkaderen en een ereplaatsje geven?!

   

   

 42. Muzzzz

  dat is nog eens leuk zeg.

  je eigen foto`s in een boek!

   

  wat een prachtige huizen trouwens!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)