zondag 07 april 2013 Er zijn 6 reacties deze week Blog

Zo op het eerste gezicht zou je kunnen denken wat valt er nou over de voeten van een olifant te vertellen, maar zoals je zult zien is dat meer dan je denkt…..

Gewicht

Kijken we naar een olifanten voet dat valt er meteen is iets op als we de olifanten voet vergelijken met de onze, een olifant heeft wel nagels maar geen tenen. Dat wil zeggen ze hebben wel tenen, zie het plaatje, maar die zijn helemaal omgeven door vlees, spieren, bloedvaten enzovoort. In de natuur gebeurd nooit iets voor niets en dat geldt ook voor de olifanten voet. Het hebben van tenen heeft geen enkele meerwaarde voor een olifant. Bij een roofdier hebben de tenen duidelijk een functie, het maakt ze snel en wendbaar, en de tenen helpen met de daaraan vastzittende nagels bij het vangen van een prooi. Een olifant heeft dat allemaal niet nodig, hun prooi loopt immers niet weg!

olifanten voeten klein

Juist het niet hebben van tenen en een ovale compacte voet is erg  functioneel voor de olifant, het vergroot de oppervlakte van de onderkant van de voet en dat is weer heel erg handig als je zo’n 4000-6000 kilo te verdelen hebt over 4 voeten en er bovendien nog vele kilometers op moet lopen. De voorvoeten dragen het meeste gewicht, zij delen mee in het gewicht van het lichaam maar moeten daarnaast ook het gewicht van hoofd en slurf dragen.

Trillingen

Olifanten zijn in staat om via hun voeten trillingen op te vangen, een heel bijzondere maar nuttige eigenschap. Ze kunnen op tientallen kilometers afstand de trillingen voelen van andere olifanten, maar ook van bijvoorbeeld naderend verkeer. Het mooiste voorbeeld van hoe het voelen van trillingen de olifant het leven kan redden is misschien wel de tsunami op 2de Kerstdag 2004, helaas lieten velen het leven op die dag, maar geen enkele in het wild levende olifant werd er door gedood, door de trillingen die de aardbeving veroorzaakte hadden zij zich allang uit de voeten gemaakt.

Pedicure

Olifanten in dierentuinen hoeven niet zo ver te lopen om hun voedsel te vinden, daarom slijten hun voetzolen en hun teennagels niet voldoende. Om vergroeiingen en andere afwijkingen te voorkomen krijgen olifanten in dierentuinen regelmatig een pedicure. Olifanten zijn prima trainbaar en tijdens de training wordt er regelmatig geoefend met het leggen van de voet in een speciaal daarvoor gemaakt luik. (zie foto) De voet wordt dan schoongespoeld en zo nodig met een vijl bijgewerkt.


voet War klein

 Verschil

Een ander misschien niet zo bekend olifanten voeten feit is dat je door te kijken naar de voeten ook het verschil tussen een Afrikaanse en een Aziatische olifant kunt zien. Een Aziatische olifant heeft 5 nagels aan de voorvoeten en 4 aan de achtervoeten en Afrikaanse olifant heeft meestal 4 nagels aan de voorvoeten en 3 aan de achtervoeten.

voet Kyan klein

 

About the Author

Elmar

1 Reactie

 1. Menno

  Hi Elmar,

  Hoe komt het dat de Afrikaanse olifant ‘meestal’ 4 tenen aan de voorvoegen heeft?

  MvG, Menno

 2. hoihoi

  doei

 3. Ineke

  Dappere Indra… zo jong nog eigenlijk! Mooi weer!

 4. Anja

  Wat een mooi verhaal over Indra.
  Zo kom ik nog heel veel dingen te weten die ik nog niet wist.
  Weet zeker dat Indra jou kadootje heel erg zal waarderen.

 5. ria

  Vooral die laatste foto, prachtig! Gefeliciteerd hoor, dat de meloenen mogen smaken 🙂

 6. Hanny

  Een heel mooie dag om jarig te zijn! 😉
  Veel plezier vandaag op het verjaardagsfeestje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)