donderdag 25 september 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

Op dinsdag 9 september overleed mijn schoonmoeder. Als een ode aan haar plaats ik hier de tekst die ik heb geschreven en uitgesproken tijdens haar crematie plechtigheid. Hoewel we haar de laatste jaren in zekere zin al moesten laten gaan door Altzheimers herinner ik me vooral de lieve schoonmoeder die ze was.

Helaas moeten we vandaag definitief afscheid nemen van mijn lieve schoonmoeder. Een schoonmoeder die ons schoondochters vaak en graag plaagde met het feit dat wíj maar “van de koude kant” waren, maar uit haar gedrag sprak altijd het tegendeel, we werden hartelijk in huize Boone verwelkomd en al snel als “eigen” beschouwd. Nu is de vrouw die ons maar ook vele anderen altijd zo hartelijk en warm ontving er dus niet meer. We zijn verdrietig, maar voelen ons ook getroost doordat ze zoveel mooie herinneringen heeft achtergelaten. Die mooie, leuke, emotionele of grappige herinneringen zullen ons altijd bijblijven. Herinneringen die ons vast regelmatig op allerlei onverwachte momenten zullen blijven overvallen zoals bijvoorbeeld op het moment dat onze blik valt op het cryptogram in de krant, of als we vers gemaakte kippensoep ruiken of misschien als één van onze kinderen weer eens komt vragen: “Wat eten we vanavond?”, haar antwoord zou dan steevast “frieturrefrut met hanenveren” en “gestampt glas met prikkeldraad” zijn geweest. Maar ik kan me óók voorstellen dat er herinneringen opborrelen bij het zien van een prachtige regenboog of op een heldere avond als de hemel vol sterren staat. Tegen kleine kinderen wordt bij het overlijden van hun grootouders vaak gezegd dat opa of oma nu een ster is in de hemel. Ik vind dat een mooie geruststellende gedachte; het idee dat een overleden dierbare, zoals mijn schoonmoeder, er toch érgens nog is en met ons meekijkt. Daarover zingt ook Vicki Brown in het prachtige lied “Look for me in rainbows” een zeer toepasselijk lied dat ik u zo graag wil laten horen. Ik hoop dat mijn schoonmoeder voort zal blijven leven in ons aller herinnering en dat ze nog stiekem ergens, wie weet in een ster of in een regenboog, met ons mee blijft leven.  

 


 

Look for me in Rainbows door Vicky Brown

 

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)