maandag 21 april 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

Eergisteren had onze jongste dochter weer een ritmische gym wedstrijd en aangezien alle wedstrijden dit jaar zich in Almere afspelen reden we gisteren ochtend weer die kant op. De vorige keer dat wij daar waren heb ik u uitgebreid verslag gedaan van ons bezoek aan Almere centrum. Deze keer gingen we dus opzoek naar een andere bestemming om een gedeelte van de dag door te brengen.

We besloten om dit keer voor historie te gaan en hebben de vesting Naarden bezocht. Op een buiten de vesting gelegen parkeerplaats lieten we onze gemotoriseerde koets achter en liepen tussen de kazematten richting de Utrechtse Poort gebouwd in 1877. Door de Poort gingen we de vesting binnen om eerst maar eens op zoek te gaan naar een kop koffie en een toilet.

Bij de eerste de beste bank die wij tegenkwamen realiseerden we ons dat we platzak waren en het dus een goed idee was om die bank maar eens te beroven. Ik kan u nu uit ervaring melden dat de verdedigingslinies van Naarden niet meer zijn wat ze ooit geweest moeten zijn. Zonder dat er een haan naar kraaide beroofden we de bank en gingen daarna via de VVV op zoek naar een kop koffie en een lekker broodje.
Wie een beetje bekend is met Naarden weet dat zowel Jan de Boef als Paul Fagel een zaak hebben in Naarden en dat je zeker bij die laatste goed kunt eten en drinken. Helaas spraken de prijskaartjes van de beiden heren ons minder aan en kozen wij voor een wat goedkoper en minder sjiek etablissement.

Na de lunch gingen de stad weer in om wat meer van de historie te proeven. Via het in 1601 gebouwde stadhuis met zijn twee trapgevels (zie foto), het beeld van de veelzijdige geleerde Jan Amos Comenius en de Grote of Sint Vituskerk ging het naar het Nederlands Vestingsmuseum.

Daar bleek waarom het zo slecht gesteld was met de huidige verdediging van Naarden. De lopen van alle kanonnen waren afgesloten en de manschappen hadden plaats gemaakt voor Landgeiten. Maar alle gekheid op een stokje, het was er erg interessant en we zijn heel wat meer te weten gekomen over hoe de “natte delen” van Nederland zich verdedigde tegen de vijand door middel van waterlinies en vestingbouw.

Na ons bezoek aan het Vestingsmuseum zetten we onze wandeling door Naarden voort. De Kazematten worden vandaag de dag niet alleen voor museum doeleinden gebruikt ook zijn er onder andere kunstenaars woningen in gevestigd en een galerie.
Onze route leidde ook langs prachtige oude huizen, één ervan heeft een voor Naarden unieke gevel.(zie foto) De gevel is niet alleen uniek, hij staat ook heel erg scheef!
Leuk was ook om te zien dat in Naarden al gauw iets groot is, er was bijvoorbeeld een kloostertuin die beschreven werd als `groot´ maar niet veel groter was dan twee stadstuintjes. Binnen de vestingmuren is ´groot´natuurlijk een ander begrip dan er buiten.
Tot slot liepen we langs het oude 16e eeuwse stadhuis dat het Spaanse Huis wordt genoemd vanwege de moord op de mannelijke bevolking van Naarden in 1572. Geïllustreerd door de gevelsteen op het gebouw. (zie foto)

Na deze geschiedenis injectie was het tijd om onze auto weer op te zoeken en richting ons richting het heden te verplaatsen. In Almere waren we gelukkig nog net op tijd om de prestaties van onze dochter te zien en op film vast te leggen. (zie onder fotografie)

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)