donderdag 03 april 2008 Er is 1 reactie deze week Blog

‘Minder vlees, minder seks’, dat was één van de koppen op het AD van vandaag. Onder het motto ‘A dirty mind is a joy for ever’ kon ik het niet nalaten om als eerste dat artikeltje even te lezen. Wat ging er schuil achter deze titel? Een pleidooi om minder vlees te eten en minder seks te hebben misschien? Of om het anders te formuleren; een oproep om letterlijk en figuurlijk minder toe te geven aan de vleselijke lusten? Was er misschien belangwekkend statisch onderzoek gedaan naar de Nederlandse vlees en seks consumptie, met als resultaat dat we met zijn allen minder vlees eten en minder seks hebben? Niets van dat alles bleek het geval te zijn.

De hulpbisschop van Roermond, zo stond er in het artikel, had aan jongeren het advies geven om minder vlees te eten. Dat advies gaf hij om hen zo te helpen kuis te kunnen leven. Volgens de hulpbisschop heeft het eten van vlees namelijk invloed op de seksuele verlangens. Daarnaast adviseert hij jongeren om bij problemen met kuisheid te bidden tot God en de hulp van Maria, de heiligen en de engelen in te roepen. Dat laatste advies kan natuurlijk nooit kwaad, al klinkt het mij als iemand van protestantse huize wel wat overdreven in de oren.

Maar wat te vinden van het advies om minder vlees te eten bij wijze van libido remmer? Ik moet zeggen dat, buiten dat het zoals eerder gezegd beiden vleselijke lusten zijn, mij enig ander verband duister is. Of het moet zijn dat het vlees van tegenwoordig zo vol gespoten is met hormonen dat je daardoor een enorme seks drive krijgt. Misschien is het dat waar de hulpbisschop op doelde? Toch niet, want dat argument wordt weer tegen gesproken door de verwijzingen van de hulpbisschop naar de bijbel waarin, volgens hem, in een aantal verhalen het verband tussen het eten van vlees en seks wordt gelegd. Dus het ligt toch niet aan de hormonen, want je mag er denk ik wel van uit gaan dat er in oudtestamentische tijden nog niet kwistig met hormonen werd gestrooid.

Wat is het verband als er al een verband is, tussen het minder eten van vlees en het minder zin in seks hebben? Tijd lijkt mij om dit eens grondig te onderzoeken. Tot dat de resultaten van een dergelijk onderzoek anders uitwijzen geloof ik niet in een verband. Het minder eten van vlees zou, in mijn ogen, hooguit en placebo effect kunnen hebben op mensen die wel in dat verband geloven.
Hoe het ook zit, het neemt natuurlijk niet weg dat het iedereen vrij staat om het advies van de hulpbisschop ter harte te nemen.

About the Author

Elmar

0 Reacties

  1. thera

    zo, dat ziet er mooi uit!

    Mocht iemand nog interesse hebben dan heb ik nog 4 kaartjes ter beschikking ter waarde van €120.

     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)