zondag 14 december 2008 Er zijn geen reacties deze week Blog

Zoals ik al eerder in een blog schreef houd ik erg van het nieuwste wat de techniek te bieden heeft. Ook schreef ik al in een eerdere blog dat ik een nieuwe combi magnetron heb besteld. Sinds woensdag staat hij als pronkstuk in mijn keuken. Natuurlijk staat hij daar niet alleen voor de show.

Om een nieuw apparaat aan de praat te krijgen is het meestal erg slim om eerst de gebruiksaanwijzing te lezen. Gelukkig zat er een mapje bij met: een DVD, een uitgebreide handleiding in drie talen en een verkorte handleiding ook in drie talen. Laat één van die talen nu Nederlands zijn! Dat maakte het gemakkelijk om als eerste maar eens te lezen hoe de klok ingesteld moest worden. Toen dat gelukt was, was ik, zoals u zult kunnen begrijpen nog niet tevreden. Als ik een nieuwe klok had gewild had ik er de rest van het apparaat niet bij hoeven kopen! Dus verder lezen maar weer. Ik stuitte als eerste op het magnetron gedeelte. Er blijken 2 mogelijkheden te zijn; er is een jet functie voor extra snel opwarmen van vloeistoffen die voor het overgrote deel uitwater bestaan en geen eiwitten bevatten en de normale functie om alle andere soorten voedingstoffen te verwarmen. Met een glas water besloot ik de eerste functie uit te proberen en….. hij deed het!

Een dag later had mijn jongste dochter zin in een kop soep en kreeg ik de gelegenheid om de normale functie uitproberen en gelukkig bleek het apparaat me ook nu niet in de steek te laten. Het soepje was binnen de kortste keren warm.
Afgelopen vrijdag vond ik het hoogste tijd om de hete luchtoven eens te testen. Hopend op een lekker en gemakkelijk recept startte ik de DVD. De heerlijkste gerechten kwamen voorbij, gepresenteerd door een Italiaanse kok. lekkere bakrecepten waren er ook bij maar net niet simpel genoeg om de oven even uit te proberen en dus besloot ik om een simpele cake te bakken. Er deed zich alleen een klein, maar niet geheel onbelangrijk probleempje voor, ik bleek namelijk geen cakeblik meer te hebben. Dus onderweg naar de supermarkt zou ik eerst nog even een bezoek moeten brengen aan een zaak voor huishoudelijke artikelen om het ontbrekende cakeblik aan te schaffen. Thuis gekomen ging ik gelijk enthousiast aan de slag. Oven voorverwarmen op de juiste temperatuur, deeg maken en in de vorm stoppen, blik in de oven zetten, timer aan en rustig afwachten maar. Na een kwartier wierp ik maar eens even een blik in de oven (niet letterlijk natuurlijk). naar binnen kijken in de oven kan gemakkelijk want de ruit van de JetChef (zo heet het ding, tenminste dat staat er op) is goed doorzichtig. Het deeg was goed aan het rijzen en dus zag het er goed uit.

Tip: Open nooit de deur van de oven als de cake niet (bijna) klaar is anders zakt hij in!

Na 50 minuten besloot ik om te gaan kijken of de cake al klaar was. Er stond 60 á 70 minuten voor maar omdat een dergelijk advies niet voor alle ovens geldt leek het me verstandig om tijdig te gaan kijken.

Tip: Om te controleren of een cake gaar is kun je er een breinaald in steken. Blijft de breinaald schoon is de cake gaar.

Mijn breinaald kwam voorzien van het nodige deeg uit de cake, het was duidelijk dat de cake in dit geval inderdaad de 60 á 70 minuten nodig had die het pak aan gaf. Na een zeventig minuten was de cake gaar en kon ik hem uit de oven halen. We hebben het hele, sorry ik overdrijf, het halve weekend heerlijk cake gegeten bij koffie en thee.

Deze nieuwe super de luxe JetChef heeft nog een leuke functie je kunt hem namelijk ook gebruiken om gerechten mee gaar te stomen. Stomen is gezonder dan koken omdat hierdoor veel minder vitamines verloren gaan. De JetChef maakt hierbij gebruik van zijn 6th sense, u hoort het goed niet alleen sommige mensen hebben een zesde zintuig. Ook de JetChef heeft er één, de techniek staat voor niets! Het betekent dat hij door gebruik van sensoren er voor kan zorgen dat het bereidingsproces steeds wordt aangepast, en door gebruik van de magnetron stoomt de JetChef groenten ook nog eens twee keer zo snel gaar!
Ik had vanavond worteltjes op het menu staan en ik besloot een poging te wagen en ze gaar te stomen. Om de groeten, en andere dingen, gaar te stomen krijg je een speciale schaal bij de JetChef. Op de bijgeleverde DVD stonden ook allerlei schema’s voor het bereiden van onder andere te stomen groenten, heel handig. Die schema’s heb ik inmiddels uitgeprint zodat ik heel gemakkelijk kan uitrekenen hoe lang onder andere worteltjes gestoomd moeten worden. Dankzij een goede timing lukte het om alles tegelijk op tafel te krijgen. En de worteltjes…..die waren precies goed!

Intussen heb ik dus al een aantal mogelijkheden van mijn nieuwe combi magnetron uitgeprobeerd, ik zeg een aantal want er blijven nog heel wat mogelijkheden over om uit te proberen. Voorlopig blijf ik dus experimenteren! Tot op heden ben ik erg tevreden over en blij met mijn nieuwste aanwinst. Zelfs mijn echtgenoot lift mee op mijn nieuw ontdekte kook enthousiasme. Hij is van plan om een oude traditie in eren te gaan herstellen. Hij wil zoals hij vroeger thuis deed voor kerst een kerststol gaan bakken. Hoe dat afloopt leest u ter zijner tijd vast op deze site.

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)