De kogel is door de kerk, Yuri van Gelder heeft noodgedwongen de handdoek in de ring(en) moeten gooien waar het om de Olympische Spelen gaat. Hij mag niet mee naar Peking. Wie er wel mee mag is de gelukkige man uit Jemen die de wildcart won en die ongetwijfeld mee mag doen onder het motto “meedoen is belangrijker dan winnen”. Dat past natuurlijk prima binnen de olympische gedachte, maar wat is er belangrijker de olympische gedachte of je ervan verzekeren dat alle toppers meedoen? Of zouden ze beiden even belangrijk moeten zijn? Op dit moment is dat laatste duidelijk niet het geval. 

Nu had deze hele situatie rondom Yuri zich natuurlijk niet moeten kunnen voordoen. Hoe is het mogelijk dat een topatleet zich niet plaatst? Aan onze Lord of the Rings heeft het zeker niet gelegen. Het door Yuri behaalde zilver op het wereld kampioenschap zou meer dan genoeg geweest moeten zijn. Hoe kan het dat alleen goud en niet zilver genoeg voor Yuri was om zich rechtstreeks te plaatsen? Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik begrijp er niets van. 

Hoe kan de internationale gymnastiekfederatie (FIG) zo achter de feiten aanlopen? De plaatsingscriteria zijn nu voornamelijk gebaseerd op de meerkamp en gaan dus volledig voorbij aan de specialisten op de individuele toestellen. Bij het turnen zijn, net als bij het schaatsen, al jaren meer en meer specialisten te vinden, hoogste tijd dus om de regels voor olympische kwalificatie aan te passen! 

Maar ook het IOC gaat wat mij betreft niet vrijuit in deze. Hoe kunnen zij het toestaan dat topatleten thuis moeten blijven? Ze gaan wel niet over de kwalificatie eisen van individuele bonden maar als er zo duidelijk iets mis gaat moet het toch mogelijk zijn voor het IOC om een atleet te hulp te schieten? Het is toch de taak van het IOC om ervoor te zorgen dat alle toppers uit alle disciplines aanwezig zijn? Misschien ligt er hier een laatste schone taak voor onze kroonprins voordat hij afscheid moet nemen van het IOC. De prins zou er bij het IOC op aan kunnen dringen dat de regels zo worden aangepast dat het IOC de vrijheid krijgt om bewezen topatleten alsnog uit te nodigen, buiten de wildcarts om. Op die manier doen gegarandeerd alle topsporters mee, blijft de olympische gedachte intact en worden de bonden gedwongen hun kwalificatie eisen op tijd aan te passen. 

Al deze veranderingen zullen jammer genoeg te laat zijn om onze Lord of the Rings nog naar Peking te laten afreizen. Er zit voor hem niets anders op dan door te trainen tot Londen 2012. Ik wens hem daarbij vanaf deze plaats veel succes toe.

About the Author

Elmar

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)