Deze week is er met 2 halve finales en de finale niet te ontkomen aan het Eurovisie Songfestival. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik sinds het songfestival zo groot is geworden dat er 2 halve finales nodig zijn, het songfestival niet meer echt volg. Maar natuurlijk herinner ik me de tijd nog goed dat ik tot middernacht of er na, met een grote bak chips op de bank, in spanning afwachtte of mijn favoriete liedje won.

Om de geschiedenis het songfestival Songfestival even weer wat op te frissen even wat bijzonderheden: 

*Het tweede songfestival jaar (1957) was het voor Nederland gelijk raak toen Corry Brokken voor Nederland de eerste overwinning binnenhaalde met ‘Net als toen’. 
* Twee jaar later (1959) deed Teddy Scholten het nog eens dunnetjes over met ‘Een beetje’.
* In 1968 werd het Eurovisie Songfestival voor het eerst in kleur uitgezonden.
*1969 was ook een bijzonder jaar want toen waren er maar liefst 4 winaars, afkomstig uit Frankrijk, Spanje, Engeland en Nederland, dat met ‘De Troubadour’ van Lenny Kuhr mede winnaar was.
*Natuurlijk mag 1974 niet aan dit lijstje van bijzonderheden ontbreken, in dat jaar won Abba met ‘Waterloo’ en we weten allemaal tot wat voor een bijzondere carriere dat geleid heeft.
*Een jaar later (1975) kon Nederland zijn, tot op heden, laatste overwinning vieren met Teach-In en het liedje ‘Ding-a-dong’.
*Vanaf de mid-jaren 70 deden de bijzondere acts, dansjes en humor bij de liedjes hun intrede. In 1976 liet The Brotherhood of Man kusjes bewaren, maar niet zoals verwacht door een geliefde maar door een slechts 3 jarige. Vijf jaar later (1981) deed de winnende groep Bucks Fizz hun beroemde act met het los trekken van de rokjes. Ook kwam het toen in zwang dat de winnaars de liedjes in hun overwinnaars optreden half in de eigen taal en half in het Engels gingen zingen.
*Politiek speelde ook in die tijd een rol zo gaf Nederland altijd punten aan België en vice versa, maar ook gingen er steevast punten naar Israël.
*Er zijn ook een hele reeks aan liedjes hits geworden zonder dat zij het songfestival wonnen. Een goed voorbeeld daarvan is ‘Beg steel or Borrow’ van The New Seekers uit 1972, maar ook ‘Congratulations’ van Cliff Richard kent iedereen.
*Johnny Logan is uitgeroepen tot Mister Eurovision met 3 songfestival overwinningen waarvan 2 als uitvoerende en 1 als componist.

Er zijn nog veel meer bijzonderheden, maar hier laat ik het even bij. Het grote probleem was natuurlijk om één liedje te kiezen uit al die songfestival liedjes maar gelukkig had ik hulp, Lea blijkt ook dol op muziek te zijn en wilde me wel even helpen om een keuze te maken. Nou ja helpen van de wal in de sloot, want als ik dacht dit wordt hem dan bracht zij me weer aan het twijfelen door met een ander leuk nummer te komen. Maar uiteindelijk besloten we om het kiezen maar heel pragmatisch aan te pakken. Het moest een winnend liedje zijn, het moest een vrolijk liedje zijn en het moest typerend zijn voor de periode waar in het won. Dat bleek de keuze al aanzienlijk te vergemakkelijken. Uiteindelijk bleven er twee nummers over die een prachtig tijdsbeeld geven en ook laten zien hoe winnaars invloed op volgende winnaars hadden. Ik heb het dan over de al eerder genoemde Engelse groep Bucks Fizz met ‘Making Your Mind Up’ (1981) en de Zweedse Herreys (1984) met hun vrolijke Diggiloo Diggilee. Leuk is ook om te horen dat de sound in die paar jaar stukken voller/beter is geworden. Eigenlijk vonden Lea en ik het zo leuk om die nummers naast elkaar te laten zien, juist ook vanwege de overeenkomsten (outfits en dansje), dat we besloten om als uitzondering deze week twee liedjes van de week te plaatsen. De Herreys zingen trouwens hun winnende versie en zoals toen in zwang kwam dus half in het Zweeds en half in het Engels.

About the Author

Elmar

27 Reacties

 1. Leo

  Met de chips en de drankjes zit het wel goed hier. Maar als ik zie wat er allemaal voorbij komt aan Oost-Europees geschreeuw weet je al bij voorbaat dat wat of wi ‘wij’ ook sturen het geen enkele kans maakt. Nu was het nummer van Sieneke niet direct het beste dat Nederland ooit voortbracht, maar laten we wel zijn, het kind stond er wel met een typische Hollands liedje. En weer werd het helemaal niks. Er is maar een remedie om van de ergernissen rond dit festijn af te komen; STOPPEN!

 2. Pasula

  Vanavond ga ik lekker schrobben en met een half oor luisteren. Dat de beste mogen winnen!

 3. Annemarie

  Ohja dat is ook weer inderdaad…
  Wilde kijken, maar kon het hier in Oostenrijk niet vinden. Ships!
  Ik hoop dat ze donderdag wel ergens uitzenden.. Ik wil Sieneke ziehien! Hahahaha.

 4. marjolein vh pl.

  Je geschiedenis van het Songfestival was leuk om te lezen en zeer verfrissend voor de hersentjes
  Constant AHA-erlebnis !
  En ligt Lea ondertussen al weer binnen bij de cv op d`r handdoekje ?

 5. Jan K.

  Ik heb helemaal niets met het Songfestival, maar ik hoop dat jij er drie mooie avonden mee hebt.

 6. Morgaine

  Oh ja, die tijden vond ik ook nog super, sinds Europa nog meer landen heeft gekregen, lees die oostblok staatjes, ben ik ermee gestopt, het kan mij totaal weinig meer boeien.
   
  XXX

 7. gerdaYD

  Sorry lieve Elmar, het songfestival gaat eigenlijk aan mij voorbij… maar ben wel blij dat jij er plezier aan beleeft! En met een lied in je hart moet je wel gelukkig zijn… dat wens ik jou dan dan ook!

 8. Han

  Mocht Lea geen TV kijken is dat niet goed voor haar of ben je gewoon een beetje te streng voor haar?

 9.  Etje

  Jaren heb ik het gevolgd maar het circus dat het nu geworden is
  daar pas ik voor

 10. curieuzeneuzemosterdpot

  belgië mag naar de finale!

  dat verandert echter niks aan mijn interesse voor dit liedjescircus.  
  dat de beste mag winnen! 

 11. Di Mario

  Dat songfestival.. dat is vanavond toch al.

  Love As always
  Di Mario

 12. Jeroen

  Ik volg het songfestival al jaren niet meer. Wist dus ook niet van het bestaan van twee halve finales. Och, vroeger was het leuk. Spannend zelfs. Maar het zou me nu niet meer boeien. Zou van de afgelopen 20 jaar niet één Nederlandse inzending kunnen noemen.

 13. tagrijn

  Die trend zit er om de een of andere manier altijd in. Wint een langzaam en serieus nummer, dan zijn wer het jaar daarop weer meer van dat sooort nummers. Na Abba waren er het jaar daarop heel wat Abbaklonen en daar reken ik Teach in  ook toe.
  Met wat Hanny hierboven  schrijft ben ik het voor 100% eens.

 14. hanscke

  Ook al is het veel, ik ga wel kijken èn lekker mijn eigen commentator zijn èn ook nog jurylid zijn en dan heerlijk ketteren als ik het niet met de andere jryleden eens ben. Kortom, het zijn voor mij drukke avonden.

 15. rietepietz

  Het songfestival gaat allang niet meer om het best liedje . Als evenement heeft het z’n tijd royaal gehad .Ik volg het al langer niet  dan wel , en meestal ontgaat me zelfs het winnende liedje ,temeer omdat het tegenwoordig altijd eendasgvliegen zijn .
  Het liedje dat dit keer voor Nederland gekozen is was helaas niet aan te ontkomen wegens de overdreven promotie , het is een vreselijk dreuntje en mócht het winnen is het in liedjesland nog treuriger gesteld dan ik al dacht ….. maar wie er plezier aan beleeft wens ik een leuke avond !

 16. Elise

  Ik vind het zo’n politiek spelletje dat ik het niet volg .. zonde van mijn tijd.

  Maar jij bent enthousiast geloof ik ?
  Heel veel plezier dan vanavond, Elise

 17. Marjolijn

  Nee, zoals vroeger wordt het niet meer, en twee avonden songfestival is ook wel een beetje veel.

 18. Renesmurf

  Vroeger was het echt wat unieks, en nu heb ik dat gevoel helemaal niet meer.

 19. Liesbeth

  Sjalalie, sjalala…:)Ik vind Sieneke tegek en ik hoop dat ze wint!

 20. Brillie

  Ik heb helemaal niets met dat zingen. maar ik verwacht dat dit jaar Turkije gaat winnen. Dat weer wel.

 21. Redstar

  Ik geef er niet om. Toevallig weet ik dat de Finse band voor dit jaar een geweldige is {#cheer}
  Toch zal ik er niet naar kijken.

  Groetjes

 22. Pia

  Ik kijk er helemaal niet meer naar, want er is ook niets meer aan om met z’n allen om de buis te kruipen. En dit jaar………..ik kan er met mijn pet niet bij waar al die ophef over gemaakt wordt. Vreselijk nummer

 23. Inge

  Ja zoals het vroeger was, op zaterdagavond als gezin met zijn allen voor de buis met chippies dat is niet meer. Te groot geworden vooral nadat alle Oostbloklanden zijn opgesplitst en ieder zijn eigen zanger/zangeres inzend. Tja en hoe het dit jaar gaat worden? Shalalie ik denk het (weer)  nie 🙂

  groeten Inge

 24. klaproos

  ik  vond ze allebei leuk
  maar  met  bukcs fizz heb ik er wel gezellige  herinneringen aan 🙂

 25. Me!

  Ach, zo zijn we weer een geschiedenisles verder. Met de huidige opzet zie ik Nederland ook nooit meer winnen.

 26. Downer

  Het songfestival volg ik ook al enkele jaren niet meer. Ok, zoals je zegt, helemaal ontkom je er niet aan en wie er voor ons land meedoet weet ik dan natuurlijk ook wel.
  Laatste jaar dat ik heel enthousiast heb gekeken en zelfs gestemd, was toen Lordi won met ‘ Hard rock hallelujah‘  {#lach}

 27. Hanny

  Zoals vroeger wordt het nooit meer. De vakjury moet een veel grotere invloed krijgen. Want zoals het stemmen nu gebeurt, slaat nergens op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)