woensdag 27 maart 2013 Er zijn 5 reacties deze week Blog

Khine War war zo luidt de volledige naam van de matriarch van de kudde in Amersfoort. Warwar, zo als ze in het dagelijks leven wordt genoemd, werd geboren op 2 augustus 1982 in Myanmar (Birma). Warwar was een werkolifant die aan de slag was in de bosbouw, maar toen eind jaren 80 het gebruik van olifanten in de bosbouw verboden werd in Birma, zaten veel eigenaren van olifanten met een groot en duur probleem in hun maag. Gelukkig was er veel belangstelling voor olifanten bij dierentuinen in Europa en dus werd Warwar samen met vele andere olifanten verkocht aan een dierentuin, in haar geval was dat aan Dierenpark Amersfoort. Samen met onder andere de onlangs overleden Mimi werd ze ingescheept en na een lange tocht kwam ze op 15 oktober 1990 aan in Amersfoort.

War 2 klein
In de jaren nadat Warwar naar Nederland kwam is er veel veranderd op het gebied van de verzorging van olifanten. Toen Warwar kwam was het nog heel normaal dat de olifanten kunstjes deden en de verzorgers met de olifanten in een ruimte waren. Maar desondanks zag het leven van Warwar er al veel beter uit dan toen ze nog in de bossen van Birma aan de slag moest. In de loop der jaren, naar mate de inzichten omtrent het houden van dierentuindieren in het algemeen, en olifanten in het bijzonder, veranderden, kreeg Warwar steeds meer de kans om olifant te zijn en de dingen te doen die olifanten zo leuk vinden om te doen, zoals bijvoorbeeld op zoek gaan naar iets lekkers!

War zoekt iets lekkers 2 klein

In juni 1997 ging Warwar weer op reis, dit keer niet zo ver, ze werd naar Diergaarde Blijdorp gebracht waar bul Ramon op haar wachtte. Gelukkig klikte het tussen Warwar en Ramon en twee jaar later op 5 april 1999 werd dochter Indra in Amersfoort geboren.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder, en heeft Indra zelf 2 kinderen en is Warwar oma. Kleindochter Kina werd op 10 november 2009 geboren en vorig jaar zag kleinzoon Kyan op 1 november het levenslicht. Vooral met haar kleindochter Kina heeft Warwar een goede band. Indra was een nog onervaren moeder toen Kina geboren werd en Warwar heeft daarom een grote rol gespeeld bij de opvoeding van haar kleindochter, waardoor er een bijzondere band ontstond tussen kleindochter en oma.

War en Kina 2

Met kleinzoon Kyan heeft Warwar nog niet zo een heel goede band, misschien komt dat wel omdat ze deze keer de opvoeding helemaal over laat aan haar, nu meer ervaren, dochter Indra. Maar even oppassen als hij lekker ligt te slapen vind ze heerlijk.

War en Kyan klein

Warwar is echt de matriarch van de kudde, als er iets lekkers is mag zij als eerste toeslaan, dat is dan ook duidelijk te merken aan haar gewicht, waar volgens de verzorgers wel zo’n slordige 500 kilo vanaf mag.

Olifanten houden enorm van slopen maar Warwar spant wel de kroon, heeft ze in de gaten dat iets kapot kan, dan is het een kwestie van tijd tot ze het ook kapot heeft. Zo heeft ze de putdeksel van de poel in in het binnenverblijf er af weten te slopen, heeft ze de vlotter in hun drinkbak klem weten te zetten, waardoor het water maar bleef stromen, onlangs heeft ze de ballfeeder vakkundig uit elkaar getrokken en afgelopen vrijdagavond nog heeft ze een viertal stammen die in het binnenverblijf stonden tegen de vlakte weten te werken. Kortom Warwar is een echte slooptante of liever sloopoma.

Af en toe is Warwar een beetje grumpy, dan doet ze onaardig met name tegen de laagste in rang, tot voor kort was dat Mimi die dan gelukkig altijd op steun van Indra en Kina kon rekenen.
Maar olifanten zijn intelligent en voelen veel aan, en zo leek het alsof  Warwar ook aanvoelde dat het niet goed ging met Mimi, want vlak voor haar overlijden deed Warwar vaak opmerkelijk lief tegen haar.

War en Mimi klein

Warwar met op de voorgrond Mimi (foto genomen op 28 februari)

 

About the Author

Elmar

5 Reacties

 1. Hanny

  Een heel informatief verhaal. Een heel verschil voor haar. In de bossen sjouwen met boomstammen, of in het olifantenverblijf boomstammen slopen. 🙂

 2. Elmar

  Nee Ria, het is geen wirwar maar Warwar! {#knipoog} De foto’s zijn inderdaad allemaal gemaakt door ondergetekende, als dat niet zo is zet ik het erbij!

 3. Ineke

  Mooi… en zo herkenbaar {#groot}! Ik vind je site TOP… !

 4. ria

  Het is voor mij allemaal een erge olifanten wirwar hoor, ik hou het allemaal niet zo uit elkaar. Mooie foto’s zijn het zeker! Maak je die zelf of ‘pluk’ je ze ergens?

 5. Esther

  Wat mooi geschreven Elmar, prachtige site {#happy_thumbup}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)