vrijdag 10 april 2009 Er zijn 41 reacties deze week Blog

Vandaag zal ik meer op de inhoud  van Jesus Christ Superstar, en allerlei andere dingen die me al schrijvende te binnen schieten, in gaan.

Het is misschien goed om eerste even de achtergrond te schetsen waar tegen het verhaal zich afspeelt.
Waarbij ik gemakshalve even aanneem dat de Bijbelverhalen historisch kloppen. In de tijd dat Jezus leefde hadden de Romeinen een groot deel van Europa, maar ook van het Midden-Oosten veroverd.
De Romeinen hebben het ook in Israel voor het zeggen. Israel is opdeelt in meerdere provincies, Pontius Pilatus heeft zeggenschap over Judea en Samaria, hier onder valt ook Jeruzalem. Koning Herodes heerst over Galilea. Naast de Romeinen hebben ook de Joodse religieusleiders het in beperktere mate het voor het zeggen. Maar natuurlijk moeten zij zich wel aan de Romeinse wetten houden. Bovendien zijn zij voor hun positie, macht en zeggenschap afhankelijk van de Romeinen en vormen dus eigenlijk een tussen laag tussen de gouverneur en het volk. Hun taak is ook om het volk rustig te houden, doen ze dat niet betekent dat het einde van hun functie.

Judas is eingelijk de hoofdrol speler in JCS, naast Jesus natuurlijk, maar het hele verhaal rondom de laatste dagen van Jezus wordt vanuit Judas bekeken. Daarom is het ook interessant om te weten wat er nu eigenlijk in de Bijbel staat over Judas. Eigenlijk heel weinig. Judas is duidelijk ‘the bad guy’. Over het hoe en waarom wordt niets gezegd. Judas gaat op een gegeven moment naar de hoge priesters om Jesus aan hen uit te leveren dit in ruil voor geld. Judas verraad Jezus na het laatste avondmaal door middel van een kus. Op een gegeven moment rijgt Judas berouw gaat terug naar de Hoge Priesters die geen begrip voor hem hebben. Judas gooit zijn met het verraad verdiende geld de tempel in en verhangt zich. Dat is alles wat er over Judas in de bijbel te vinden is.

Het verhaal van Jesus Christ Superstar.

Het verhaal van JCS begint bij Judas, een Judas die zich zorgen maakt. Wat is er namelijk aan de hand, Jezus wordt steeds populairder onder de bevolking. Een deel van de mensen ziet hem als zoon van God, als religieusleider, en een deel ziet in hem de leider die het volk van de Romeinen gaat verlossen. Beide zijn gevaarlijke ontwikkelingen tegen de achtergrond die ik heb geschetst. De geestelijken willen de rust bewaren en zitten ook niet te wachten op concurrentie en de Romeinen zullen geen verzet dulden. Judas voorziet dus grote problemen voortvloeien uit de groeiende populariteit van Jezus, en probeert hem tevergeefs daarvoor te waarschuwen. Jezus die een afspraak heeft gemaakt met zijn vader God dat hij zal sterven voor de mensheid, weet dus wat hem te wachten staat, en moet de waarschuwingen van Judas dus naast zich neerleggen om zich aan de afspraak met zijn vader te kunnen houden.

Judas weet niets van die afspraak en begrijpt er niets van en wordt steeds radelozer, hij begrijpt steeds minder van Jezus. Jezus maakt zich ook steeds drukker om al het gedoe om hem heen maar gelukkig is daar Maria Magdalena die hem kalmeert. Zij zalft Jezus wat weer irritatie oproept bij Judas die vind dat het geld, betaalt voor de dure olie, beter besteed had kunnen worden.

Intussen komen de priesters bij elkaar om ‘het geval’ Jezus te bespreken. Ze komen al gauw tot de conclusie dat Jezus gevaarlijk is. Ze zijn bang voor een massa die niet meer controleerbaar is  en bang dat het volk hem tot koning zal kronen wat niet zal worden toegestaan door de Romeinen. Zij zien één en ander uitlopen op een bloedbad vanwege één man. De heren kunnen niet anders dan te concluderen dat er een permanente oplossing moet komen voor het probleem, Jezus moet dood.

Jezus komt Jeruzalem binnen terwijl iedereen Hosanna zingt. Caiaphas de hoge priester geeft Jezus opdracht om het gepeupel tot stilte te manen, maar Jezus geeft dat geen schijn van kans, zelfs al zou iedereen stil zijn dan zouden de stenen beginnen te zingen.

Simon de Zeeloot vertegenwoordigd de stroming die in Jezus een leider ziet die gekomen is om het volk te bevrijden van het Romeinse juk. Hij laat dit luid zingend weten.

In het lied dat volgt laat Jezus duidelijk weten dat hij weet wat hem te wachten staat.

Pilatus heeft intussen een droom waarin hij een man ziet die opgejaagd wordt maar geen woord zegt.
Een grote menigte stort zich op deze man en vervolgens ziet hij duizenden mensen om de man huilen, waar ze hem Pilatus van beschuldigen.

In de tempel wordt druk gehandeld en men is eigenlijk vergeten dat het een gebedshuis is. Dit is Jezus een doorn in het oog en hij jaagt iedereen weg.

Alle wonderen zie Jezus heeft gedaan hebben tot gevolg dat hij op een gegeven moment zoveel behoeftigen om zich heen krijgt dat hij uitroept dat ze zichzelf maar moeten helpen. Maria stelt hem vervolgens weer gerust.

Wat volgt is het bekende lied van Maria ‘I don’t know how to love him’.(zie mijn vorige log) Waarin ze aangeeft zich geen raad te weten met de gevoelens die ze voor Jezus heeft.

Judas heeft al deze gebeurtenissen natuurlijk op de voet gevolgd en ziet geen andere mogelijkheid om Jezus maar ook zichzelf en de andere discipelen te redden dat naar de priesters te gaan. Hij heeft er erg veel moeite mee, maar hij kan niet anders meer. De priesters zijn natuurlijk blij want via Judas kunnen ze Jezus arresteren. Ze geven Judas geld inruil voor informatie waar ze Jezus kunnen vinden zonder al te veel mensen om hem heen. 

Tijdens het laatste avondmaal komt het tot twee confrontaties eerst voorspeld Jesus de verloochening van Petrus en dan het verraad door Judas. De laatste confrontatie leidt tot een hoog oplopende woordenwisseling tussen Jezus en Judas. Judas lijkt er langzamerhand achter te zijn gekomen dat Jezus bewust zijn waarschuwingen genegeerd heeft. Hij dreigt zelfs even om te blijven en Jezus niet te verraden. Maar uiteindelijk vertrekt Judas om de priesters te gaan halen.

De apostelen zijn intussen bevangen door de alcohol in slaap gesukkeld.

Jezus loopt een eindje bij ze weg en begint een eenzijdig gesprek met zijn vader in het lied Gethsemane vraagt Jezus vertwijfeld aan God of dit nu echt moet, of deze gifbeker niet aan hem voorbij kan gaan. Jezus worstelt duidelijk met de gemaakte afspraak. Maar uiteindelijk besluit hij toch te doen wat zijn vader van hem verlangt.

 

Deze versie van Gethsemane wordt gezongen door Steve Balsamo,
hij vertolkte de rol van Jezus tijdens de versie van JCS in London vanaf 1996.
Mijns inziens valt of staat JCS met de uitvoering van dit ontroerende emotionele lied, dit lied moet gewoon goed uitgevoerd worden en dat valt niet mee. Hoewel de 2000 versie ook niet slecht is vind ik dit de beste uitvoering, op die van Ian Gillan (1969) na.

Gelijk daarop volgt het verraad, de discipelen doen nog een slappe poging om voor Jezus in de bres te springen maar Jezus houdt ze tegen en gaat met de priesters mee. Ze brengen hem naar Caiaphas, de hoge priester, die hem vraag of hij de zoon van God is. Jezus bekend nog ontkend door de zeggen dat het Caiaphas is die zegt dat hij de zoon van God is. Caiaphas ziet dat als een bevestiging en bedankt Judas en nodigt hem uit om nog even te blijven zodat hij Jezus kan zien bloeden.

De apostelen zijn op een afstandje gevolgd maar blijven angstvallig uit de buurt. Opeen is daar iemand die denkt in Petrus één van de volgers van Jezus te herkennen, Petrus die bang is ontkend dit. Even later is er weer iemand die meent hem te herkennen en weer ontkend Petrus. Zoals Jezus al voorspelde komt er nog een derde persoon op Petrus af die hem herkend, maar ook deze keer ontkend ihj in de buurt van Jezus te zijn geweest.

Intussen wordt Jezus naar Pilatus gebracht. Pilatus vraagt Jezus of hij de koning van de Joden is. Jezus zegt niet veel. Pilatus bevreemd zich hierover, maar dan schiet het hem te binnen dat Jezus uit Galilea komt en dat Herodes dus over hem moet beslissen.

Herodes heeft van alle wonderen van Jezus gehoord en verwacht dat Jezus ook nu wel even een wondertje zal doen om aan te tonen dat hij Jezus Christus, koning van de Joden is. Maar Jezus doet en zegt niets en Herodes stuurt hem weg, terug naar Pilatus.

Intussen wordt het Maria en de discipelen te veel en ze vragen zich af of er niet een mogelijkheid is om opnieuw te beginnen.

Judas die gezien heeft wat er allemaal met Jezus is gebeurt krijgt spijt. Hij gaat terug naar de hoge priesters, maar die tonen geen enkel begrip. Judas voorziet dat hij als schuldige zal worden aangewezen. Hij vraagt zich af of Jezus als hij dood is nog van Judas zal kunnen houden. Judas realiseert zich ook dat hij gebruikt is, en beschuldigd God hiervan. Judas hangt zich vervolgens op.

Jezus is weer bij Pilatus aangekomen. Caiaphas maakt Pilatus duidelijk dat hij wil dat Jezus wordt gekruisigd. Hij, Caiaphas, mag immers niemand ter dood veroordelen. Pilatus begrijpt er weinig van hij ziet geen misdadiger in Jezus. Maar om het volk tevreden te stellen wil hij hem wel 39 zweepslagen laten geven. Dit blijkt niet voldoende en onder de Pilatus bezwijkt onder de druk en veroordeeld hem, waarna hij zijn handen in onschuld wast.

Judas verschijnt weer, en zingt Superstar, het stuk waar het allemaal mee begon en waarin hij allerlei vragen stelt over het hoe en het waarom.

Tot slot wordt Jezus aan het kruis gehangen en sterft hij.

Judas

Zoals jullie nu zullen begrijpen hebben Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, van Judas een mens van vlees en bloed gemaakt en zijn beweegredenen ingevuld. In de bijbel wordt geen enkele verklaring voor het verraad van Judas gegeven. Maar hij moet zijn redenen gehad hebben en met de auteurs kan ik me goed voorstellen dat Judas bang was voor de gevolgen van de groeiende populariteit van Jezus. Het gevaar kwam van twee kanten. Van de priesters en van de Romeinen. Toen Jezus niet wilde luisteren dacht Judas dat hij dan beter Jezus kon uitleveren aan de geestelijkleiders, die hem in ieder geval niet ter dood zouden kunnen veroordelen. Hij had er echter niet op gerekend, dat toen Jezus eenmaal gearresteerd was, de priesters gelijk naar Pilatus zouden gaan om hem toch ter dood veroordeeld te krijgen. Judas krijgt spijt, dit was niet zijn bedoeling. Maar geleidelijk aan realiseert hij zich ook dat zijn verraad deel uitmaakt van een plan, en dat hij ten onrechte beschuldigd van verraad zal gaan worden. Dat wordt hem te veel en hij verhangt zich.
We zien hem dan nog even terug voor de dood van Jezus, hij vraagt zich vanuit het hiernamaals af of Jezus één en ander niet beter had kunnen plannen.
Veel was er niet bekend over Judas vanuit de Bijbel maar ik denk dat de verklaring die Tim Rice en Andrew lLoyd Webber gevonden hebben voor zijn daden een goede is en eentje die wel eens heel dicht bij de waarheid zou kunnen komen.

Dit was het wat betreft JCS dit jaar volgend jaar volgt er vast meer.
Op tweede paasdag kunnen jullie naar de in 2000 verschenen versie kijken (op één na komen alle filmpjes op dit log ook uit die film). (16.15 uur rtl 7)

 

N.B. Morgen is er weer een W.W.W.W????, maar omdat dit Paasweekend alles een beetje anders loopt dan anders komt verschijnt hij morgen waarschijnlijk pas aan het einde van de middag. 

 

 

 

About the Author

Elmar

12 Reacties

 1. eilkredit arbeitslos hausfrau ohne schufaauskunft privat

  You’ve really helped me understand the issues. Thanks.

 2. Debra

  That is the best weblog for anybody who desires to find out about this topic. You understand so much its nearly onerous to argue with you (not that I really would nea¦€âdHeHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 3. Jan K.

  Knap hoor, dat die meiden na zo’n lange reis van oost naar west zo’n keurige prestatie op de vloer legden. Gefeliciteerd met de mooie derde plaats. Op naar de finale!

  Hopelijk heb je vanmiddag lekker in het zonnetje kunnen genieten van je boek. Hier was het heerlijk, al werd het halverwege de middag wat frisser door binnenkomende bewolking.

 4. rietepietz

  Wat een bééldschone pakjes , de dames zien er erg leuk uit !

  Y gefeliciteerd met de derde plaats , knap gedaan hoor!

 5. Jeroen

  Dat is best nog een stukje rijden voor je. Logisch dat je dan vroeg op moest. Hartstikke leuk voor de meiden dat ze derde zijn geworden. Ben benieuwd hoe ver ze het gaan schoppen.

 6. Me!

  Heerlijk als je dit als ouder mag meebeleven. Met recht een mooie serie die je wil laten zien. Proficiat Y.

 7. JantjeDee

  zo ! dat ziet er goed uit !

  trots ?

  helemaal leuk!

  janneke

 8. 10y

  Dat ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Gefeliciteerd met de derde plaats. Goed zeg!

 9. Di Mario

  Alleen als ik dat tijdstip al zie, dan vind ik dat ze eerste had moeten worden.

  Love As Always
  Di Mario

 10. ank

  herkenbaar, wij gingen zo regelmatig kijken naar kampioenschappen stijldansen van de kinderen.

  Maak je foto’s van de prachtige magnolia, Elmar?

   

  groetjes van ank

 11. Kroosduiker

  Een log vol trots.{#knipoog}

 12. Natazz

  Jullie moesten wel heel vroeg vertrekken zeg maar als je derde word dan ben je dat natuurlijk zo vergeten.

  Gefeliciteerdvoor je dochter

  fijne avond

 13. Thérèse

  Heel leuk, min of meer een kijkje achter de schermen. Ik wist bvhelemaal niet, dat er ook in groepen gewerkt werd.

  Mooi, hoor! Een derde plaats. Nog veel succes gewenst. (ja, dat vroege opstaan, gedwongen, vind ik ook niet zo leuk)

 14. sisely

  Zo wat een inspannig zeg, nou in ieder geval je hebt je eigen niet verveelt of wel?

 15. ida

  Goed gedaan 3 plaats proficiat

  liefs ida

 16. Inge

  En voor die blije gezichtjes doe je het hè? 🙂 Helemaal leuk voor je dochter en haar groep.

  Mijn petekindje doet het ook. het is erg zwaar, veel oefenen enz. Vorig jaar mocht ze met haar groepje naar Slovenie en werd 2e bij de Europees kampioenschappen. ik was zo trots op haar……..

   

 17. marjolijn

  Mooi hoor….!!

  Mag je met recht trots op zijn!

 18. karin

  Heerlijk is dat, kijken naar je eigen kind dat vol inspanning bezig is. En meeleven als het lukt!!! Leuk hoor! Ziet er heel moeilijk uit. Ik zou alles laten vallen, dat weet ik wel!

 19. Liesbeth

  mooi zeg, en knap! dat heb ik zeker mee mogen beleven, het scheelt niet veel :)..Alblasserdam ben ik ook wel  geweest… tijden geleden

 20. J@n.

  Het lijkt wel synchroonzwemmen op het droge, {#knipoog}dat is een sport waarbij mijn vrouw en dochter jureren. Dit is ook leuk!

  Gr. J@n.

 21. Sary

  Wat een leuke sport beoefend die mooie dochter van jou!

  En wat leuk dat ze zo succeslvol zijn.

  Was het een mooi boek, dat is inderdaad een heerlijke manier om weer even bij te komen.

  Wat zal je trots zijn op je dochter wat kan er mooier zijn.

  Liefs van sarewiets en de bengels

   

   

 22. Redstar

  Dat is wel een redelijk aparte sport om te gaan doen. Hoe is ze er op gekomen om dat te gaan doen?

  @ Ze heeft een keertje meegedaan aan proeftrainingen voor allerlei sporten en is toen bij de Ritmische Gymnastiek blijven hangen. Ze vond de combinatie van muziek, materiaal en lenigheid geweldig!

 23. Leidse Glibber

  Mooi verslag en ziet er wel heel anders uit dan de vroegere majorettes he, want daar komt het in feite toch vanaf.

 24. Pia

  Een beetje verlate reactie Elmar, sorry. Maar dat vroege uur heb je wel over toch voor je dochter ? Hahahaha zeker met zo’n geweldig resultaat. En dan hebben de dames zeker die MMMMMMMMMMMMMMM wel verdiend he. Vroeger vaak in de vroege uurtjes al op pad geweest om bij de turnwedstrijden van mijn man te supporteren. Heeft toch altijd wel een apart  sfeertje

 25. Billy

   

  het is wellicht wel mooi om aan te zien, maar als ouder zit je wellicht vol spanning te kijken en te hopen dat er niks verkeerd loopt…

   

 26. Leo

  Wat een leuk verslag zeg. Dit is toch twirlen of zo? Met die knotsen blijft altijd lastig. Maar derde plek is trotsmakend. Moeders zat daar te glimmen denk ik en vooral liep ze na afloop naast haar schoenen richting dochterlief?

 27. P-TER

  Indrukwekkend wat je ons laat zien,
  je maakt er een prachtig verslag van met mooie foto\\\’s
  En proficiat met hun derde plaats !
  Gr.
  P-TER

 28. PLATO

  Heel mooi verslag Elmar. Je bent natuurlijk supertrots op je dochter. Ik herinner me nog de wedstrijden van mijn dochter toen ze een jaar of elf was. Ze stond de helft van de tijd in de woonkamer op haar handen herinner ik me nog. Het waren leuke tijden en deze foto’s werpen me dus daarin terug.

   

   

 29. Mannie

  Het is niet een sport voor mij, daarom doe ik er ook niet aan hehe. Maar zolang ze er plezier in heeft is dat natuurlijk mooi 🙂

 30. Ineke

  Mooi fotografisch verslag van de wedstrijd.

  En je dochter van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

  Wat hebben ze een prachtige pakjes aan.

  En, zo te zien op foto nr. 9, worden die knotsen nog behoorlijk hoog opgegooid!

  De foto’s die daarop volgen – 10, 11 en 12 – zijn toppers, mooie actiefoto’s!

  Leuke, spontane lach van je dochter op de laatste foto; ja, toen viel de spanning van haar af hè ?!

  Dag, groet, Ineke

 31. Annette

  Wat een tijdstip om te beginnen! Het had ook wel een uurtje later gekund, neem ik aan.

  Maar je hebt een hele elegante dochter. Als je ziet hoe ze haar handen houdt tijdens het opwerpen/vangen. Een ware ballerina. Knap gedaan, 3e!

 32. ria

  Gefeliciteerd hoor, een knappe prestatie!

 33. marjolein

  Leuk verslag over een sport waar ik niets van afweet

  Maar wat heb je een knappe dochter…top heerlijk zoals haar gezicht straalt

  Beiden gefeliciteerd

  Dag

 34. gerdaYD

  PROFICIAT Elmar met je mooie, elegante dochter! Daar mag je gerust fier op zijn!
  Heerlijke reportage ook…

  een dochter is meer dan alleen je eigen vlees en bloed.
  Het zien van mijn dochter doet me altijd zo goed.
  We zijn niet alleen moeder en dochter maar ook vriendinnen.
  Die samen altijd de gekste dingen verzinnen
  © binka
 35. Sanne

  Wat een leuke fotoreportage hiervan. Net alsof we zelf in het publiek zaten. En natuurlijk gefeliciteerd met de behaalde overwinning. Kan me voorstellen dat dochterlief na afloop weer opgelucht kon lachen. Alle zenuwen ontvallen natuurlijk na die wedstrijd

 36. curieuzeneuzemosterdpot

  van harte gefeliciteerd voor deze dames en hun prachtopvoering!

   

  en natuurlijk een dikke proficiat voor fier mama en haar fotoreportage! 

 37. Renesmurf

  Bewegend beeld is natuurlijk altijd het mooiste.
  Ik heb wel eens meegedaan met de jaarlijkse uitvoering, alle leden van de sportvereniging lieten dan wat zien.
  Dat was best leuk altijd,.

 38. klaproos

  dat  ziet er  erg  goed uit elmar

  knap als je  dat allemaal kunt met een  stokkie hé,

  ik zou  het 30 keer op mijn kop krijgen

 39. hanscke

  Wat een leuke reportage. En dochterlief vindt het goed dat ze in beeld gebracht wordt? En dat knotje, ka dat hoort echt bij turnen he?

 40. Jetske

  Voor de w.w.w. was ik dit weekend te laat. Ik was al even aan het puzzelen geslagen, maar kwam er niet in één keer uit. Toen ik een tweede poging wilde wagen was de tijd verstreken.

  Wat een geweldig resultaat van jullie dochter en haar team. Er deden best veel teams mee. Op naar de volgende wedstrijden. Dat het niet zonder gevaren is met die knotsen lijkt mij ook niet. Er zal maar zo’n knots vallen op hun mooie gebit….Wel heel leuk dat je er een fotoserie van maakte en hier liet zien.

 41. Gisella

  Super dat ze het zo goed gedaan hebben,leuke foto’s zo van achter de schermen en tijdens de wedstrijd.

  Zal je volgende log thuis beandwoorden want op het werk kanik het net niet zien 🙂

  Tja we moeten wat doen als het rustig is hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)