donderdag 09 april 2009 Er zijn 41 reacties deze week Blog

 

Vandaag en morgen twee logjes over deze super rockopera die natuurlijk deze dagen zeer toepasselijk is. Ik zou er veel meer logjes over kunnen schrijven maar dat zal ik jullie besparen. Vandaag begin ik met de woelige geschiedenis van Jesus Christ Superstar. Morgen zal ik meer op de inhoud, de muziek en de tekst en de diverse uitvoeringen in gaan.

1969

‘Superstar’ is het lied waar in 1969 Jesus Christ Superstar (JSC) mee begon, het werd een enorme hit. In die tijd hadden de schrijvers Andrew Lloyd Webber en Tim Rice al, het inmiddels bij jullie vast ook zeer bekende, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat geschreven. Op dit moment toert de musical met in de hoofdrol Freek Bartels, die het televisie programma ‘Op zoek naar Joseph’ won, door het land.

Tussen de grote werken door schreef het duo losse nummers, waar ‘Superstar’ er één van was. ‘Superstar’ is een lied waarin de discipel Judas Iscariot vanuit het heden een aantal vragen stelt aan Jezus. Vragen die denk ik ook vandaag de dag nog velen net als Judas aan Jezus zouden willen stellen. Ik zou ook best willen weten waarom Jesus in die tijd op aarde was, had hij niet beter vandaag de dag op aarde kunnen zijn met alle mogelijkheden die de communicatie vandaag de dag biedt? Hij had in één klap de hele wereld kunnen bereiken met zijn boodschap.

1970

Tim Rice had al op 15 jarige leeftijd een fascinatie voor Judas (en Pontius Pilatus) en hoopte er ooit iets mee te kunnen doen. De kans om na ‘Superstar’ nog meer met dit thema te doen kwam toen het management van de beide schrijvers vond dat het weer eens tijd was voor een musicalachtig werk. Tim Rice en Andrew Lloyd Webber besloten toen tot het componeren van een rockopera over de laatste dagen van Jezus vanuit de optiek van Judas, waarbij ze zich overigens niets aantrokken van de waarschuwingen van hun management om niet te kiezen voor een dergelijk potentieel controversieel thema. En zo werd het al eerder uitgebrachte ‘Superstar’ uitgangspunt van de nu zo succesvolle rockopera Jesus Christ Superstar die de laatste dagen van het leven van Jezus bezingt vanuit het perspectief van zijn discipel Judas.

Jezus Christ Superstar zou samen met Tommy de enige rockopera blijven. De naam rockopera ontstond door dat JCS en Tommy beide kenmerken in zich hadden van een opera, in beide stukken wordt namelijk alleen gezongen. De muziek was duidelijk rockmuziek dus werden beide stukken rockopera genoemd. 

De waarschuwingen van het management bleken in eerste instantie terecht. Geen enkele theaterproducent durfde het aan om de rockopera in zijn programma op te nemen. Dit voornamelijk omdat men dacht dat de ontkerkelijkte jeugd er niet in geïnteresseerd zou zijn. Bovendien dacht men dat de oudere generatie geen waardering zou hebben voor een stuk waarbij Jezus werd neergezet als mens van vlees en bloed met al zijn zwakheden, en dan hebben we het nog niet eens over de muziek soort en het gekozen perspectief. In 1970 verschijnt de rockopera wel op een dubbel lp. Tim Rice zou achteraf zeggen dat hij blij was met het feit dat eerst het album uitkwam, was de rockopera eerst op het podium verschenen dan was hij, aldus Rice, waarschijnlijk geflopt. Nu kreeg men eerst de kans om er aan te wennen.

De hoofdrollen op het album worden vertolkt door Ian Gillan (Jesus), leadzanger van de toen populaire band Deep Purple, Murray Head (Judas) en Yvonne Elliman als Maria Magdalena.

 

Hoewel er nog geen theatrale versies van JCS werden uitgevoerd worden er al snel wel de eerste concertante versies uitgevoerd. In november 1970 bezoeken Andrew Lloyd Webber, Tim Rice en Yvonne Elliman televisie opnames van een concertante versie in de Lambertuskerk in Haaren (N.Br). Na afloop werd er over de rockopera gediscussieerd met onder andere bisschop Bluysen en rabbijn Soetendorp sr. 

1971

Vanwege het succes van het album en de vele (illegale) concertante versies keerde het tij en werd de rockopera alsnog uitgevoerd in een, voor het eerst, theatraleversie in het Mark Hellinger Theatre op Broadway (vanaf 12 oktober 1971).

De bezoekers van de eerste theatrale uitvoeringen werden ondanks de groeiende populariteit van JCS toch gehinderd door protest acties van religieuze groeperingen die moeite hadden met het feit dat Jezus te veel als een gewoon mens werd neergezet en minder als zoon van God, bovendien stoorden veel mensen zich aan het gekozen perspectief.

Sir Andrew Lloyd Webber protesteerde op 12 oktober 1971 na de afloop van de première op Broadway om een heel andere reden tegen de eerste theatrale versie van zijn werk; hij schreef hier over: “Never in my opinion was so wrong a production mounted of my work” en “My theatrical debut being allowed to be turned into a moutain of kitsch that looked like a monument to a demented pastry chef!” Deze weinig complimenteuze woorden zette hij 25 jaar na dato op papier in het programmaboekje behorende bij de Londense theater versie van JCS in 1996. Zelfs toen kon hij zich er blijkbaar nog erg kwaad over maken. Hij en Tim Rice hadden de rechten helaas aan de verkeerde persoon in handen gegeven, een persoon die hen niet betrok bij het op de planken brengen van hun stuk. Gelukkig stond deze, door Lloyd Webber verguisde, broadwayversie maar 20 maanden op de planken en besloten Sir Andrew  en Sir Tim na dit debacle hun eigen productie maatschappij op te richten zodat iets dergelijks nooit meer zou kunnen gebeuren.

 

 1972

In 1972 vindt de eerste Europese première plaats, niet in Londen zoals misschien verwacht, maar in Kopenhagen. Pas later dat jaar (9 augustus) vindt  de Britse première in Londen plaats (in de Palace Theatre). Deze voorstelling zou tot 1980 lopen op het West End, waarmee het de langst lopende musical tot dan toe werd. In 1976 was dit, op 14 jarige leeftijd, de eerste versie van Jesus Christ Superstar die ik in het theater bezocht. Het was deze indrukwekkende versie die er voor zorgde dat ik Jesus Christ Superstar tot op de dag van vandaag de mooiste musical ooit vind.

1973

Door de populariteit van de theatrale versies kwam men ook op het idee om een filmversie van Jesus Christ Superstar te maken. Dat gebeurde in 1973 onder regie van Norman Jewison.

De cast komt, tijdens de ouverture, aan in een oud busje, en bouwt in een verlaten ruig woestijnachtig landschap met her en der een aantal ruïnes een primitief decor. De rol van Jesus wordt vertolkt door Ted Neeley, Judas wordt gespeeld door Carl Anderson (te zien in het eerste filmpje ‘Superstar’) en we zien Yvonne Elliman terug in de rol van Maria Magdalena. Morgenavond kunnen jullie deze versie, waaruit ook de hier boven getoonde fragmenten komen, op de televisie zien. (RTL 8 om 20.30 uur)

1985

In 1985 verschijnt de eerste Nederlandstalige versie op de planken. Het stuk werd uitgevoerd door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. De regie was in handen van Rufus Collins. Daan van Durpel speelde de rol van Jezus, Marijn Devalck was Judas en Liane Dorekens gaf gestalte aan Maria. 

1996

In 1996 regisseert Gale Edwards is samenspraak met Sir Andrew een nieuwe versie van JCS. Tijdens de voorbereiding hebben Sir Andrew, Gale Ewards en John Napier (kleding en decors) op een avond een, vlgs. Sir Andrew, geweldige discussie over welk schilderij een nieuwe productie van het stuk het dichtst zou moeten benaderen. Ze komen unaniem uit bij Holbeins verbazingwekkende, tijdloze en angstaanjagende schilderij “Het lichaam van Christus in het graf” (zie afb. hier onder). Dit schilderij werd dan ook het uitgangspunt voor deze nieuw te maken versie. Met deze uitvoering van JCS kreeg Sir Andrew Lloyd Webber eindelijk de versie die hij bij het debut op Broadway had willen hebben. De show zou tot en met eind maart 1998 te zien zijn.

 

In 1996 verkeerde ik in de gelukkige omstandigheden, om twintig jaar na de eerste Britse versie, ook deze versie in Londen te kunnen bezoeken. Deze versie was, met Steve Balsamo als Jesus in de hoofdrol, zeer eigentijds, maar alhoewel er goed gebruik gemaakt werd van alles wat de moderne techniek te bieden had blonk het stuk uit door zijn eenvoud en werd daardoor tijdloos. Soms werd deze versie zelfs bijna angstaanjagend in al zijn rauwheid. De makers zijn zeker geslaagd in hun opzet om Holbeins schilderij zo dicht mogelijk te benaderen. 

2000

In 2000 is er een speciaal voor video/dvd verfilmde theater versie gemaakt en opgenomen in de Pinewoodstudios. De hoofdrollen kwamen hier voor rekening van Glenn Charter (Jesus), Jerome Pradon (Judas) en Renee Castle (Maria Magdalena). Ook hier tekende Gale Edwards voor de regie, en ook hier was Sir Andrew weer betrokken bij de totstandkoming. Deze versie is weer duidelijk anders dan de theatrale versie van Gale Edwards uit 1996. Gezien het hier om een ander soort medium ging moest de uitvoering van het stuk weer worden veranderd. Met name Judas heeft in deze versie meer diepte gekregen, door de close-ups die bij video/dvd mogelijk zijn kon dit goed in beeld worden gebracht. Hoewel ook bij deze versie moderne technieken zijn gebruikt blinkt ook deze versie weer uit door zijn eenvoud. Deze dvd kwam trouwens uit op mijn verjaardag, een leuk cadeau voor een JCS liefhebber!

2005

Tot slot van deze wat lange log over de inmiddels bijna veertig jarige geschiedenis van Jesus Christ Superstar was er natuurlijk in 2005 de tweede Nederlandstalige versie. Een aantal van jullie hebben hem vast gezien in het theater. 

Morgen is dus de film uit 1973 te zien maar hopelijk verschijnt de meer recente 2000 versie ook snel op de televisie. Vooruitlopend daarop hieronder het lied dat Koning Herodus zingt (King Herod’s song). Dit nummer laat zien JCS niet alleen maar serieus is. Herodes is een man die een over the top glamour leventje leeft en eigenlijk geheel buiten de werkelijkheid staat. De rol wordt gespeeld door Rick Mayall, die bekend is geworden door onder andere zijn rollen bij The Young Ones en Black Adder. 

Update: Ik lees net in de televisiegids dat ik op mijn wenken bediend wordt want de 2000 versie zal op 2e paasdag uitgezonden gaan worden. RTL pakt echt uit dit jaar! De film is te zien om 16.15 op RTL 7. Dus dat wordt kijken, genieten en vergelijken!

 

About the Author

Elmar

31 Reacties

 1. eilkredit arbeitslos hausfrau ohne schufaauskunft privat

  You’ve really helped me understand the issues. Thanks.

 2. Debra

  That is the best weblog for anybody who desires to find out about this topic. You understand so much its nearly onerous to argue with you (not that I really would nea¦€âdHeHa). You undoubtedly put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply nice!

 3. Jan K.

  Knap hoor, dat die meiden na zo’n lange reis van oost naar west zo’n keurige prestatie op de vloer legden. Gefeliciteerd met de mooie derde plaats. Op naar de finale!

  Hopelijk heb je vanmiddag lekker in het zonnetje kunnen genieten van je boek. Hier was het heerlijk, al werd het halverwege de middag wat frisser door binnenkomende bewolking.

 4. rietepietz

  Wat een bééldschone pakjes , de dames zien er erg leuk uit !

  Y gefeliciteerd met de derde plaats , knap gedaan hoor!

 5. Jeroen

  Dat is best nog een stukje rijden voor je. Logisch dat je dan vroeg op moest. Hartstikke leuk voor de meiden dat ze derde zijn geworden. Ben benieuwd hoe ver ze het gaan schoppen.

 6. Me!

  Heerlijk als je dit als ouder mag meebeleven. Met recht een mooie serie die je wil laten zien. Proficiat Y.

 7. JantjeDee

  zo ! dat ziet er goed uit !

  trots ?

  helemaal leuk!

  janneke

 8. 10y

  Dat ziet er behoorlijk indrukwekkend uit. Gefeliciteerd met de derde plaats. Goed zeg!

 9. Di Mario

  Alleen als ik dat tijdstip al zie, dan vind ik dat ze eerste had moeten worden.

  Love As Always
  Di Mario

 10. ank

  herkenbaar, wij gingen zo regelmatig kijken naar kampioenschappen stijldansen van de kinderen.

  Maak je foto’s van de prachtige magnolia, Elmar?

   

  groetjes van ank

 11. Kroosduiker

  Een log vol trots.{#knipoog}

 12. Natazz

  Jullie moesten wel heel vroeg vertrekken zeg maar als je derde word dan ben je dat natuurlijk zo vergeten.

  Gefeliciteerdvoor je dochter

  fijne avond

 13. Thérèse

  Heel leuk, min of meer een kijkje achter de schermen. Ik wist bvhelemaal niet, dat er ook in groepen gewerkt werd.

  Mooi, hoor! Een derde plaats. Nog veel succes gewenst. (ja, dat vroege opstaan, gedwongen, vind ik ook niet zo leuk)

 14. sisely

  Zo wat een inspannig zeg, nou in ieder geval je hebt je eigen niet verveelt of wel?

 15. ida

  Goed gedaan 3 plaats proficiat

  liefs ida

 16. Inge

  En voor die blije gezichtjes doe je het hè? 🙂 Helemaal leuk voor je dochter en haar groep.

  Mijn petekindje doet het ook. het is erg zwaar, veel oefenen enz. Vorig jaar mocht ze met haar groepje naar Slovenie en werd 2e bij de Europees kampioenschappen. ik was zo trots op haar……..

   

 17. marjolijn

  Mooi hoor….!!

  Mag je met recht trots op zijn!

 18. karin

  Heerlijk is dat, kijken naar je eigen kind dat vol inspanning bezig is. En meeleven als het lukt!!! Leuk hoor! Ziet er heel moeilijk uit. Ik zou alles laten vallen, dat weet ik wel!

 19. Liesbeth

  mooi zeg, en knap! dat heb ik zeker mee mogen beleven, het scheelt niet veel :)..Alblasserdam ben ik ook wel  geweest… tijden geleden

 20. J@n.

  Het lijkt wel synchroonzwemmen op het droge, {#knipoog}dat is een sport waarbij mijn vrouw en dochter jureren. Dit is ook leuk!

  Gr. J@n.

 21. Sary

  Wat een leuke sport beoefend die mooie dochter van jou!

  En wat leuk dat ze zo succeslvol zijn.

  Was het een mooi boek, dat is inderdaad een heerlijke manier om weer even bij te komen.

  Wat zal je trots zijn op je dochter wat kan er mooier zijn.

  Liefs van sarewiets en de bengels

   

   

 22. Redstar

  Dat is wel een redelijk aparte sport om te gaan doen. Hoe is ze er op gekomen om dat te gaan doen?

  @ Ze heeft een keertje meegedaan aan proeftrainingen voor allerlei sporten en is toen bij de Ritmische Gymnastiek blijven hangen. Ze vond de combinatie van muziek, materiaal en lenigheid geweldig!

 23. Leidse Glibber

  Mooi verslag en ziet er wel heel anders uit dan de vroegere majorettes he, want daar komt het in feite toch vanaf.

 24. Pia

  Een beetje verlate reactie Elmar, sorry. Maar dat vroege uur heb je wel over toch voor je dochter ? Hahahaha zeker met zo’n geweldig resultaat. En dan hebben de dames zeker die MMMMMMMMMMMMMMM wel verdiend he. Vroeger vaak in de vroege uurtjes al op pad geweest om bij de turnwedstrijden van mijn man te supporteren. Heeft toch altijd wel een apart  sfeertje

 25. Billy

   

  het is wellicht wel mooi om aan te zien, maar als ouder zit je wellicht vol spanning te kijken en te hopen dat er niks verkeerd loopt…

   

 26. Leo

  Wat een leuk verslag zeg. Dit is toch twirlen of zo? Met die knotsen blijft altijd lastig. Maar derde plek is trotsmakend. Moeders zat daar te glimmen denk ik en vooral liep ze na afloop naast haar schoenen richting dochterlief?

 27. P-TER

  Indrukwekkend wat je ons laat zien,
  je maakt er een prachtig verslag van met mooie foto\\\’s
  En proficiat met hun derde plaats !
  Gr.
  P-TER

 28. PLATO

  Heel mooi verslag Elmar. Je bent natuurlijk supertrots op je dochter. Ik herinner me nog de wedstrijden van mijn dochter toen ze een jaar of elf was. Ze stond de helft van de tijd in de woonkamer op haar handen herinner ik me nog. Het waren leuke tijden en deze foto’s werpen me dus daarin terug.

   

   

 29. Mannie

  Het is niet een sport voor mij, daarom doe ik er ook niet aan hehe. Maar zolang ze er plezier in heeft is dat natuurlijk mooi 🙂

 30. Ineke

  Mooi fotografisch verslag van de wedstrijd.

  En je dochter van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

  Wat hebben ze een prachtige pakjes aan.

  En, zo te zien op foto nr. 9, worden die knotsen nog behoorlijk hoog opgegooid!

  De foto’s die daarop volgen – 10, 11 en 12 – zijn toppers, mooie actiefoto’s!

  Leuke, spontane lach van je dochter op de laatste foto; ja, toen viel de spanning van haar af hè ?!

  Dag, groet, Ineke

 31. Annette

  Wat een tijdstip om te beginnen! Het had ook wel een uurtje later gekund, neem ik aan.

  Maar je hebt een hele elegante dochter. Als je ziet hoe ze haar handen houdt tijdens het opwerpen/vangen. Een ware ballerina. Knap gedaan, 3e!

 32. ria

  Gefeliciteerd hoor, een knappe prestatie!

 33. marjolein

  Leuk verslag over een sport waar ik niets van afweet

  Maar wat heb je een knappe dochter…top heerlijk zoals haar gezicht straalt

  Beiden gefeliciteerd

  Dag

 34. gerdaYD

  PROFICIAT Elmar met je mooie, elegante dochter! Daar mag je gerust fier op zijn!
  Heerlijke reportage ook…

  een dochter is meer dan alleen je eigen vlees en bloed.
  Het zien van mijn dochter doet me altijd zo goed.
  We zijn niet alleen moeder en dochter maar ook vriendinnen.
  Die samen altijd de gekste dingen verzinnen
  © binka
 35. Sanne

  Wat een leuke fotoreportage hiervan. Net alsof we zelf in het publiek zaten. En natuurlijk gefeliciteerd met de behaalde overwinning. Kan me voorstellen dat dochterlief na afloop weer opgelucht kon lachen. Alle zenuwen ontvallen natuurlijk na die wedstrijd

 36. curieuzeneuzemosterdpot

  van harte gefeliciteerd voor deze dames en hun prachtopvoering!

   

  en natuurlijk een dikke proficiat voor fier mama en haar fotoreportage! 

 37. Renesmurf

  Bewegend beeld is natuurlijk altijd het mooiste.
  Ik heb wel eens meegedaan met de jaarlijkse uitvoering, alle leden van de sportvereniging lieten dan wat zien.
  Dat was best leuk altijd,.

 38. klaproos

  dat  ziet er  erg  goed uit elmar

  knap als je  dat allemaal kunt met een  stokkie hé,

  ik zou  het 30 keer op mijn kop krijgen

 39. hanscke

  Wat een leuke reportage. En dochterlief vindt het goed dat ze in beeld gebracht wordt? En dat knotje, ka dat hoort echt bij turnen he?

 40. Jetske

  Voor de w.w.w. was ik dit weekend te laat. Ik was al even aan het puzzelen geslagen, maar kwam er niet in één keer uit. Toen ik een tweede poging wilde wagen was de tijd verstreken.

  Wat een geweldig resultaat van jullie dochter en haar team. Er deden best veel teams mee. Op naar de volgende wedstrijden. Dat het niet zonder gevaren is met die knotsen lijkt mij ook niet. Er zal maar zo’n knots vallen op hun mooie gebit….Wel heel leuk dat je er een fotoserie van maakte en hier liet zien.

 41. Gisella

  Super dat ze het zo goed gedaan hebben,leuke foto’s zo van achter de schermen en tijdens de wedstrijd.

  Zal je volgende log thuis beandwoorden want op het werk kanik het net niet zien 🙂

  Tja we moeten wat doen als het rustig is hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)