zondag 09 oktober 2011 Er zijn 27 reacties deze week Blog

Er is deze week weer het nodige gebeurd.
Privé ben ik druk geweest met van alles en nog wat en liepen er de nodige dagen anders dan verwacht. Nu houd ik wel van een beetje reuring dus ik was in mijn element. Wat dan weer wel jammer is dat het bloggen er bij in schiet. Maar hopelijk breken er snel weer wat rustiger tijden aan en kom ik weer meer aan bloggen toe.
Maar ook buiten dit huis was en is er het nodige aan de hand.
De eurocrisis woekert natuurlijk vrolijk door, hoewel je er bepaald niet vrolijk van wordt.
En de toch al geplaagde Job Cohen kreeg het nu ook in het openbaar te verduren binnen de eigen partij met dank aan de eigen partijvoorzitter.

Maar het nieuws waar geen ontkomen aan was deze week was het overlijden van Steve Jobs.
Het overlijden van iemand op die leeftijd is zeker erg triest. Ik wens zijn familie en vrienden dan ook heel veel sterkte toe de komende tijd.
Maar wat er vervolgens los komt naar aanleiding van Jobs overlijden her en der, maar met name in de media, vind ik onbegrijpelijk!
Vandaag nog in Buitenhof besteedde de columniste Naema Tahir aandacht aan Jobs en Apple op een manier dat het een hele grote reclame spot was. Op twitter heb ik me dan ook in alle ernst af gevraagd hoeveel Apple voor deze spot heeft neergeteld.
Over de doden niets dan goeds maar deze man had de laatste adem nog niet uitgeblazen of hij was al heilig verklaard.
Met mensen die zeggen dat hij veel heeft betekend voor de informatie technologie, computers en alles wat er bij komt kijken ben ik het eens. Maar waar hij bovenal goed in was, was de marketing. Want hoewel er op de kwaliteit en vormgeving van de Apple producten misschien weinig af te dingen valt, valt er wel veel te zeggen over de prijs. Kijken we bijvoorbeeld naar de laptops van Apple, dan koop je een gelijkwaardige of betere van een ander merk voor bijna de helft van het geld.
Jobs heeft, heel knap, zijn producten tot hebbedingen weten te verheffen, waardoor men bereid is er belachelijk veel geld voor neer te tellen. Een ander goed voorbeeld is de iPhone. Er zullen ongetwijfeld hele hordes mensen zijn die, zodra hij er is, de nieuwe iPhone 4S zullen aanschaffen, ook al hebben ze een nog prima, vorig jaar uitgekomen, werkende iPhone 4. Maar niet alleen dat, ze zijn ook nog eens bereid om er vlot veel meer geld voor neer tellen dan ze kwijt zouden zijn aan een gelijkwaardige smartphone van de concurrentie. Dat was dus de werkelijke kracht van Jobs hij was een kei in marketing, hij bouwde de spanning richting een nieuw product op een onnavolgbare wijze op en kon je doen geloven dat leven zonder het laatste Apple product nauwelijks mogelijk was. Dat je om er echt bij te horen, toch echt in het bezit moest zijn van de laatste iPad of iPhone. Op deze marketing nalatenschap van Jobs zal Apple ongetwijfeld voort borduren en geef ze eens ongelijk, maar als u het niet erg vind zal ik niet mee doen aan de iMusthave mania.

De afbeelding bij deze blog is gemaakt door Jonathan Mak.

About the Author

Elmar

27 Reacties

 1. Rob Alberts

  Werkend loop ik nu tegen allerlei Apple apparatuur aan. Of het werken hierdoor beter of makkelijker wordt weet ik nog niet.
  Qua vormgeving geniet ik wel van de spullen.

  Regenachtige, bijna vakantiegroet 

 2. Truus

  Ik moet er niet aan denken om elk jaar een nieuwe telefoon te kopen. De oude voldoet prima en Internetten doe ik alleen via de computer. 🙂

 3. pjczdelsym

  yV5YHx xpaobdqgfdmy

 4. Sally

  Thank You for this ailtcre and please allow me to have the chance to express my satisfaction with HostGator web hosting. They offer professional and instant support and they also offer some HostGator discount coupons.

 5. plato

  Toch heeft me die Jobs daar, net als Gates, verschrikkelijk van anderen lopen jatten. Dat mag ook wel eens gezegd. Hij laat de schapen achter de hypes aanlopen; Het voelt als een prettige beslissing daar niet aan mee te doen.

 6. Gertiena

  Hai en goedemiddag.
  Ik kwam alleen even melden dat wij (door de problemen van weblog) maar zijn verhuisd.
  Ons nieuwe adres is:
  http://smarties.gertienaskroost.nl
  Groetjes Gertiena

 7. 10y

  Ja Steve was goed in zijn Jobs. Maar om hem nu gelijk heilig te verklaren, zoals velen doen, vind ik ook onzin.
  Ik ben heel blij met mijn iPhone 4, maar gebruik verder gewoon lekker een pc met windows (en geen Apple). Volgens mij maakt me dat een beetje hybride, hihi 😉

 8. Jeroen

  Tot zijn overlijden kende ik hele Steve Jobs niet. Bezopen hoe hij nu verafgood wordt. Ik hou er sowieso niet van mensen op een voetstuk te zetten. Er zijn ook maar weinig celebs waarvan ik zowel naam als uiterlijk herken. Of het nou gaat om politici, sportlui, zangers, schrijvers, acteurs, enz. Tuurlijk waardeer ik wat ze doen, maar evenzo waardeer ik de straatveger, de melkboer en de slager.

 9. poekie

  Goedemorgen Elmar van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Welkom bij de Sarah-club. Wens je vandaag een mooi dag toe.Groetjes van Poekie vanuit een zonnig Gouda.

 10. Boerin zonder Naam

  De spreuk: ‘an Apple a day keeps de docter away’ heeft Steve Jobs niet mogen baten…..

  Ik zweer bij  mijn vier jaar oude Nokia: Géén toeters, alleen bellen!

  En wat Job Cohen betreft: Pluk een roos…..

  vr.gr. uit Giessenburg 

 11. Billy

  ik gebruik ook geen enkele Apple-attribuut, en ik heb ook vragen of de meerprijs die je voor die producten betaalt ook daadwerkelijk waard is. Steve Jobs heeft natuurlijk heel wat vernieuwende ideeën gehad, waar de concurrentie steeds achter bleef en daarna ook namaak niet schuwde. Maar of de man dan zo extreem veel aandacht verdient…?
   
  Groetjes, Elmar!

 12. Gisella

  Ja Apple zal een belangrijk mens gaan missen. Maar ik had niks met hem. Na een uitstapje op BB ben ik toch weer bij me HTC  en blijven we daar ook bij 🙂 samen met me androittablet

 13. Sjoerd

  Hij heeft in ieder geval niet kunnen genieten van zijn Apple voor de dorst…

 14. Hanny

  De hele hype voor Jobs gaat langs me heen. Natuurlijk is het jammer voor zijn familie dat hij er niet meer is. Zelf mis ik noch hem, noch producten van hem. Ik ben tevreden met mijn simpele telefoontje en mijn laptoppie. Meer hoef ik niet.

 15. Plato

  Interessante man, die Steve Jobs. Opmerkelijk die uitspraak dat het niet de taak is van de consument om keuzes te maken. Ik las het in de VK. 
  Ik heb trouwens geen van die eigentijdse hebbedingetjes. Zonder mobile I-pad of tablet is het goed leven. Goedkoper ook. Nog geen dag het idee gehad dat ik iets essentieels miste.  Toch zijn er zat mensen die iets anders verklaren. Oh, God, wat hebben ze die dingen toch nodig. Vooral die managers (ik was er ook een en ik gebruikte hem noodgedwongen op het werk maar nu ben ik geen manager meer dus het hoeft ook niet meer). 

  Maar zonder meer een opmerkelijke man. oorspronkelijk ook. Hij heeft veel voor elkaar gekregen. 

 16. gerdaYD

  Gelijk heb je wat Apple betreft Elmar, over de héle lijn. Ik erger me vooral aan het bijna sectisch gedrag van de applebezitters die de ‘dwaze achtergebleven windowsgebruikers’ meelijwekkend vinden. Het is gewoonweg die hype en het ‘zich afzetten tegen de massa’ die me niet erg bevalt. Bij het overlijden van Jobs kwam de hagiografie pas écht van de grond… vreselijk.
  Bedankt Elmar om tussen je drukken bedrijvigheden toch nog eens langs te komen en maak er een mooie week van!

 17. Leo

  Als je bedenkt dat er elke dag miljoenen mensen sterven waarvan sommigen ook erg belangrijk zijn geweest in hun eigen vakgebied, was de aandacht voor Steve Jobs wel erg extreem. Zelfs ‘De Propaganda Draait Door’ had een special ingelast waar men de groot-kapitalist Jobs de hemel in prees. Het moet toch niet gekker worden zou ik denken. Meta de Vries overleed ook. Alleen op Radio 2 had men er echt aandacht voor en een heel klein stukje op tv. Onvergelijkbare grootheden, dat snap ik ook wel, maar toch. Ik ben zelf geen Apple-gebruiker. Mijn Nokia mobiele telefoon dient voor bellen en sms-sen. Ik heb geen behoefte aan een duur abonnement om daarmee een te duur toestel af te lossen. Als ik maar bereikbaar ben. Dan maar een ouderwets denkend mens, maar wel zo makkelijk. Trouwens van religie moet ik uberhaupt niet zo veel hebben, zelfs niet van een technologische…

 18. Annette

  Enthousiast gemaakt door o.a. jou heb ik pas geleden een Blackberry gekocht. Ik kreeg hem gratis bij mijn nieuwe abonnement. En ik moet zeggen: het is wel een verbetering, zeker qua geluid. Ik kon niemand verstaan met die oude. Ik vrees wel voor mijn rekening, want ik heb nu ook internet erop. En als Facebookverslaafde………….

  Afijn. De dood van Steve Jobs heeft me aangegrepen, omdat ik het zo vreselijk vond om te zien hoe ziek die man was en hoe hij aftakelde. En dat gezondheid onbetaalbaar is. Ik heb niks van Apple. Ik heb het niet nodig en aan hypes probeer ik niet mee te doen. Ik wil geen slaaf worden van de consumptiemaatschappij.{#groot}  

 19. FotoFietsMargreet

  Ik hoef ook niet zo nodig iets nieuws. Wacht meestal totdat het oude het begeeft of dat ik echt een apparaat wil wat ik nog niet heb, maar me nuttig lijkt. En dan niet die superdure Apple producten. Koop liever een goede laptop maar voor de helft van de prijs!
  Groetjes en hoop dat je een rustiger week tegemoet gaat.

 20. J@n.

  Helemaal met je eens, ik ga met geen enkele hype mee en met deze al helemaal niet.
  Dat men er zo achteraanrent, komy volgens mij omdat de mensheid verlegen zit om een relegie. 

 21. renesmurf

  Het gaat dus niet alleen om het product, maar ook om hoe je het kan verkopen!
  En dat kon die.

  Alleen niet aan mij.

  Maar als zo iemand doodgaat is het logisch, zoveel aandacht, helemaal online,
  Ik had meer met Meta de Vries.      

 22. joke

  Het stuwt de economie wel omhoog maar verder is het hebben hebben hebben trekje toch een lelijk iets waar veel mensen mee in de problemen komen. Mijn laatste mobieltje is een leuk krijgertje waar ik jaren mee vooruit kan.
  Groetjes.

 23. Suske

  ik heb ook een heel gewone gsm.
  ik zou absoluut niet weten waarom ik nu het nieuwste en duurste gadget zou moeten kopen.
  Het zal aan mijn leeftijd liggen vrees ik. 

 24. adriaanbrillie

  Ik vond het niet zo bijzonder dat van Apple. Het zijn allemaal verslaafden.

 25. Pasula

  Ik ben net als Klaproos, heb nog een mobieltje van 6 jaar oud die het prima doet.

 26. klaproos

  ik  ben ook niet zo’n mens dat  voorp staat om nieuwe dingen te hebben..
  ik verslijt braaf 🙂

 27. Sisely.nl

  Had het gehoord op tv, triest dat die er niet meer is.Zelf heb ik geen iphone of ipad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)