woensdag 09 september 2009 Er zijn 11 reacties deze week Blog

Gisteren en eergisteren hebben we afscheid van Jan Jaap genomen. Eergisterenavond was er, volgens de traditie daar, een speciale avondwake in de kapel bij Huize Ursula. Tijdens deze bijzondere avond werd er op heel persoonlijke wijze afscheid genomen door alle mensen om Jan Jaap heen; medebewoners, verzorgenden, zorgfamilie, ooms en tantes, neven en nichten, de pastor en mijn tante zelf. Gisterenmiddag was er nog een dienst in de aula op de begraafplaats. De bijeenkomsten waren zeer anders van karakter maar beiden even indrukwekkend. Ik hoop dat de bijzondere manier waarop we afscheid hebben genomen van Jan Jaap mijn tante helpen om een begin te maken met de verwerking van het verlies van haar man en enigst kind.
Hoewel beide bijeenkomsten verschillend waren was er wel een rode draad en dat was Psalm 23, deze Psalm kreeg Jan Jaap mee bij zijn geboorte. Ik weet dat velen onder jullie niet veel met het geloof hebben maar Psalm 23 kennen jullie vast en zeker wel. Als ik zeg ‘De Heer is mijn herder’ gaan er vast wat lampjes branden. Mijn vader, oom van Jan Jaap, las deze Psalm bij beide gelegenheden voor omgeven door passende woorden. Ik wil deze Psalm én het prachtige gedicht dat volgde graag met jullie delen.
Bij de Psalm gaat het niet om de bekende versie uit de Bijbel maar om een kinderversie geschreven door Karel Eykman:

Psalm van het verloren schaap. 

Was ik een schaap
was hij mijn herder.
Was ik een schaap
bracht hij mij verder.

Hij wist waar groen grasland was
en fris helder water.
Als ik weg wilde lopen
gaf hij mij een tik met zijn stok.

En was ik zoek  
ging hij mij zoeken.
Was ik stom
ging ik verdwalen
hij keerde om
om mij te halen.
Ik was niet bang 
want hij was bij me.

Al moesten we langs
smalle enge paden
ik durfde best
want leeuwen of wolven
jaagt hij de stuipen op het lijf.
Wie kwaad wil doen
die lacht hij vierkant uit.

Ik voelde mij goed
kon op hem bouwen.
Ik kreeg weer moed
had weer vertrouwen.
Hij moedigt mij aan
en maakt mij dapper.
Met hem erbij lukt het mij
alle dagen van mijn leven.

Was ik een schaap 
dan wist ik het wel.

Deze Psalm werd dus gevolgd door een mooi en heel toepasselijk gedicht van dezelfde Karel Eykman en het heet:

Zonder liefde ben je nergens.

Al blies ik trompet
hoog van de toren
al zong ik in koren
de sterren van de hemel, het hoogste lied
maar had de liefde niet
dan klink het toch net
als toeters en bellen.
Ik had niet te vertellen
had ik de liefde niet.

Zonder liefde ben ik nergens
zonder jullie stel ik niets voor.
Had ik jullie niet bij me
dan ging ik er aan onderdoor.

Want liefde is echt
en liefde is aardig
is open, oprecht
en eerlijk, rechtvaardig.
‘t Is liefde die ziet
hoe opnieuw te beginnen,
die ieder verdriet
ook de dood kan overwinnen.

 

About the Author

Elmar

18 Reacties

 1. ArtMus

  Je hebt heel wat meegemaakt de laatste tijd lees ik hier.

  Gecondoleerd met het verlies van je neef en veel sterkte met je onwillige knie.

 2. Hanny

  Pas maar op bij Ikea dat je de knie niet weer verdraait, want dan moeten we je nog langer missen. Succes!

 3. Poekie

  Niet teveel rondkijken (lees kopen) hoor ;-). Kalm aan met de knie . Groetjes van Poekie.

 4. Leo

  Wat in jouw geval zeker meespeelt is dat je door het gebrek aan mobiliteit ook niet van die leuke wandelingen met camera kunt maken. Vervelend hoor….ik wens je heel veel sterkte en herstel. En uiteraard een virtuele arm om je heen i.v.m. Jan-Jaap… 

 5. Billy

   

  ach Elmar, gezondheid gaat vóór alles toch? Hou je maar lekker rustig tot die knie weer kan geplooid worden als een ijzerdraadje…{#tong2}

  En ook een handje toesteken bij het in elkaar steken van een Ikeapakket (soms geen makkelijke klus!) is een prioriteit.

  Eens je daarmee gedaan hebt, kan je misschien weer tijd maken voor logland, wij lopen in elk geval niet weg…

  Groetjes!

 6. sisely

  Doe maar rustig aan, sterkte met je knie. En luister maar naar je lichaam die zegt wel of je al verder kan of niet.

 7. Di Mario

  Tijd zat hoor, het voordeel van internet is dat het niet wegloopt.

  Love as Always
  Di Mario

 8. Annemarie

  Bejaard!!!!

  Ohnee dat roep ik altijd over mezelf op dit moment..

  Sterkte Elmar.

 9. kroosduiker

  Heel veel beterschap met je knie en gecondoleerd met je neef.

 10. Rietepietz

  Ja altijd llastig als je niet goed uit de voeten kunt maar doe rustig aan hoor ,we lopen niet weg! Beterschap!

 11. marjolijn

  Kalm aan meis.

  Goed werk heeft tijd nodig, en dat is vaak met dit soort vervelende blessures.

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)