vrijdag 22 april 2011 Er zijn 42 reacties deze week Blog

Vandaag is het Goedevrijdag, grootgebracht in een Protestants Christelijk gezin heeft Goede vrijdag altijd een bijzondere betekenis gehad. Vanaf zo lang als ik het mij kan herinneren werd de Mattheüs Passion gedraaid, of gekeken op televisie. Voor een kind duurde die natuurlijk veel te lang, maar gelukkig werden we niet gedwongen om de zit uit te zitten. Later toen ik de tekst meer ging volgen, mijn overgroot oma was Duitse dus ik verstond Duits, kon ik maar niet begrijpen dat men er zo lang over kon doen om iets te zeggen, waarom elke zin tien keer herhaald moest worden was mij een raadsel. Nog weer later, de pubertijd had mij inmiddels in zijn greep, kon ik de muziek steeds minder waarderen. Mijn lieve ouders, ook niet op hun achterhoofd gevallen, was dat groeiende verzet tegen de Mattheüs Passion en klasieke muziek in het algemeen natuurlijk ook opgevallen. Slim als ze waren kwamen ze met Jesus Christ Superstar aan. Het bleek een schot in de roos, want tot op de dag van vandaag komt Jesus Christ Superstar in een van zijn vele uitvoeringen op Goede vrijdag te voorschijn. Maar het kan verkeren, want nu ik volwassen ben luister en kijk ik ook weer met veel muzikaal genoegen naar de Mattheüs Passion. Het mooie is dat ik vandaag op Goede Vrijdag nu dus voor elk wat wils heb, voor de liefhebbers van klassiek uit de Mattheüs het bekende maar o zo mooie ‘Erbarme dich’ en voor de liefhebbers van iets moderners uit Jesus Christ Superstar het nummer waar ik kippenvel van krijg ‘Gethsemane’. Deze versie van Gethesemane is live gezongen door Michael Ball in The Royal Albert Hall ter ere van Andrew Lloyds 50 jarige verjaardag. In de sidebar vind je tot slot het vrolijke, compleet over de top, nummer uit Jesus Christ Superstar ‘King Herod’s Song’ gezongen door Rick Mayall.

About the Author

Elmar

42 Reacties

 1. ank

  Er is inderdaad heel wat veranderd!!! Mooi hoor ELMAR !!

 2. Truus

  Van de eerste versie word ik een beetje kriegelig. Heb dan ook niet veel met klassieke muziek.
  JCS vind ik geweldig. 🙂

 3. Annemarie

  Ai, ik kom een beetje laat langs… Want ook deed heel weinig bloggen. 🙂
  Paste goed bij Goede vrijdag!

  OT: na een lange stop ben ik weer definitief terug in web-logland. Van maandag t/m vrijdag weer elke dag een nieuwe blog!

 4. adriaanbrillie

  Ohjk… zomder stop. Nu al?
   

 5. Ria B

  Kijk nou ineens kan ik weer reageren bij je.

  Gek he , ooit heb ik de lp wel gehad , maar op cd heb ik hem niet

 6. adriaanbrillie

  1 Mei, was rood, maar ik zag dat het zondag was. En dan wil ik niet zondig doen, om dan in eens te gaan werken.

 7. Interneppers, Blog Zonder Naam

  Bij toeval zag ik op Goede Vrijdag op de t.v. de Mattheüs Passion vertaald in het Nederlands. Op deze manier werd het gezongene veel toegankelijker voor een breder publiek.
  We hadden deze dag een begrafenis, de tweede van die week, dus wij zijn op  Goede Vrijdag wel twee keer naar de kerk geweest…..  Verder veel rust genomen tijddens de pasen. Op het moment is het hier heel druk met het binnenhalen van de grasoogst en de nieuwbouw van de nieuwe boerderij achter in de polder.
  vr.gr. van ons allen.

 8. 10y

  Het ligt echt aan mijn stemming wat ik het mooiste vind. Maar het verhaal erachter is hoe dan ook altijd erg indrukwekkend.

 9. Inge

  In de Mattheus Passion zitten hele mooie stukken. Ik heb vorig jaar meegedaan met de musicaluitvoering van Jesus Christ Superstar (was maid by the fire en zat verder in het koor) en vond dat zo gaaf om te doen. Ook om 3 uitvoeringen te mogen geven in de kerk in de Paasweek vond ik een hele bijzondere ervaring. Emotioneel ook….

  Ik heb getsemania nu dus optaan. Mooie uitvoering overigens…

  groetjes Inge

 10. plato

  Ik ben er niet mee opgegroeid en ben geen liefhebber van deze muziek. Maar ik vind dat je er op een hele mooie manier over schrijft. Dat kun jij.

 11. FotoFietsMargreet

  Beetje laat, want Pasen en Goede Vrijdag is al lang weer voorbij. Maar mijn voorkeur gaat toch wel naar Jesus Christ Superstar uit. Dan besef je pas echt als je de film ziet hoe het allemaal gebeurde. Het verhaal uit de Bijbel, ja tekst. En de Matttheus Passion vind ik toch moeilijker. Hoewel ik toch van klassieke muziek hou. Ik denk dat het ook met bepaalde periodes in je eigen leven te maken heeft wat je op een bepaald moment meer waardeert.
  Groetjes

 12. adriaanbrillie

  Leuk toneelstukje, maar ik heb er echt verder helemaal niets mee.

 13. boomkruiper

  Geef mij de bovenste versie maar 🙂 Ieder jaar weer zo genieten. Maar ook van de Johannes P die een stuk korter is 😉

 14. Leidse Glibber

  Heb je toevaalig de Passion nog gezien op tv vond ik ook een mooi initiatief

 15. Thérèse

  Hoewel niet gelovig meer en dus ook niks met Goede Vrijdag, blijf ik Erbarme Dich en Bach geweldig vinden, puur muzikaal gezien.
  Ik ben een beetje laat met je een goed Paas te wensen, maar hoop wel dat je het gezellig had.

 16. Elise

  Ik heb met het geloof helemaal niets meer, heb daar een aantal jaar geleden afscheid van genomen. Maar genieten van het mooie weer doe ik wel 🙂

  Fijne avond, Elise

 17. marjolein vh pl.

  Hier thuis wordt ook altijd de Matheus gedraaid en toen we 1-ste paasdag bij de jongste dochter gingen brunchen, moest de cd van dochterlief mee hoor !!
  De Johannes Passion is ook erg mooi !

 18. Albert & Mara fotolog

  Nu begrijp je zeker wel dat wij als nuchtere protestanten de processies in Andalucia met een scheef oog bekijken.
  Vooral die puntmutsen en de bedekte ogen doen nogal sinister aan.
  Nog een fijne Tweede Paasdag toegewenst.
  Saludos de Albert y Mara

 19. Annette

  Ik had met dit jaar alweer helemaal verheugd op de film, komt hij nergens op tv! Jammer, jammer, jammer. Jesus Christ Superstar vind ik de mooiste film over Jezus. Mijn ouders waren er fel op tegen, maar ik ben stiekem naar de film gegaan en het heeft me nooit meer los gelaten. Het maakte het lijdensverhaal zichtbaar, voelbaar en inleefbaar. De Mattheus Passion zal best prachtig zijn (ik zag er een reportage over op tv), maar het is niet “my cup of tea”. Wie weet, ga ik het ooit waarderen. Fijne dag nog, Elmar!

 20. rietepietz

  Allebei de versies hebben wel iets ,alles op z’n tijd zou ik bijna zeggen ! dat hoeft voor mij dus niet persé met pasen te zijn want als “ongelovige “heb ik weinig meer met Pasen dan dat het feestelijke vrije dagen zijn 😉

 21. Gertiena

  Hai Elmar,
  Beide hebben hun eigen manier van mooi zijn.
  Wat ik ook mooi vind is dit lied.

  http://www.youtube.com/watch?v=2A3ViBShIaw

  Fijne tweede paasdag.

 22. staart in luie stand

  Die tradities hebben iets. De laatste jaren luister ik meestal naar de Mattheus van Jan Rot en  soms naar JC superstar

 23. LEO

  Ooit, een vriendin zong in het koor, zaten we de Matthaeus uit in het Concertgebouw. Nou ja, ik snurktre het grootste deel mee in stijl. Hallelujah heb ik nog meegezongen, maar de rest was te veel voor de creatieve maar vermoeide geest. Maat het is allemaal wel mooi en  indrukwekkend natuurlijk….

 24. joke

  De Mattheus Passion is voor mij wat te zwaar, en inderdaad een goede zet Jezus Christ Superstar heel mooi.
  Groetjes.

 25. ank

  Jesus Christ Superstar, het is blijft prachtige muziek, die ik ad random op mijn pc steeds weer tegenkom.
  “Gethsame” en “I don’t know how to love him” vind ik wel de mooiste stukken.
  Vind de eieren vandaag en morgen Elmar !!
   

 26. Rob Alberts

  Een bijbel en een koran naast mijn hoofdkussen ben ik toch niet gelovig. Wel blog ik vandaag over arrogantie en nederigheid voor onze mensheid. Een religieuze beleving kan voor een ieder van belang zijn. Stil staan bij het mooie van de levende natuur hoort daar ook bij.
  Fijn weekend en vriendelijke groet

 27. ida

  Indrukwekkend Elmar …wens fijne paasdagen !
  Lieve gr..ida

 28. klaproos

  prachtig  elmar
  ik  hou van  beide  uitvoeringen 🙂
  en wissel ze af 🙂

  fijne paasdagen  voor jullie gewenst
  xxx

 29. gerdaYD

  Ik ben niet gelovig, maar zo’n mooi log van jou gaat er altijd in! Net zoals straks die lekkere paaseitjes dat zullen doen!
   {#cheer}
  Merciekes Elmar voor dit moment van schoonheid, én voor je lieve reactie!
  Maak er een fijn, lang en hopelijk paasweekend van hé!

 30. Fenny

  Zoals je hebt gelezen vond ik The Passion in Gouda schitterend!

 31. Renesmurf

  Ik heb ze niet afgekeken.  Ik heb helemaal niks met jezus.  Maar voor degene die er wel wat mee hebben, veel genoegen daarbij!

  @Je hoeft toch niets met Jesus te hebben om van de muziek te kunnen genieten?

 32. curieuzeneuzemosterdpot

  hoe een dag als goede vrijdag goede herinneringen kan bovenhalen, eh? {#knipoog}

  ik wens je gezellige paasdagen, elmar!!

 33. adriaanbrillie

  Het verbaast me erg dat mensen een moord zo aan het vieren zijn. Maar ja, daar zijn velen boeken ook over geschreven. En nog verkocht ook.

 34. Hanny

  Iedere versie heeft zijn eigen charme en kent zijn eigen favoriete liederen. Zo heb ik gisteren ook met plezier naar The Passion gekeken.
  Ik wens je heel goede en zonnige paasdagen!

 35. francky

  ik houd wel van de paassfeer maar dan zonder de “verplichte” muziek.
  Mijn smaak is nu eenmaal totaal anders.
  blij hier weer eens iets te mogen lezen
  prettige dage Elmar.

 36. Di Mario

  Ik hou het toch maar bij pesach.

  Love As always
  Di Mairo

 37. Jan K. alias Afanja

  Met dergelijk tradities ben ik niet opgegroeid, maar de originele Broadway versie van Jesus Christ Superstar beluister ik bij gelegenheid nog wel eens.
  Ik wens jullie een fijn Paasweekend. En dat zal vast wel lukken met dit weer. 🙂
  Jan K. alias Afanja´s laaste blog ..Skywatch Friday 144

 38. Han

  Elmar, ik kan deze dagen ook heerlijk genieten van de “Matthäuspassion” waarbij  “Erbarme dich” voor mij het mooiste is. Geniet van deze mooie paasdagen en vergeet niet de paasgedachten.

 39. Sisely.nl

  Indrukwekkend blogje, heb weer genoten.Fijne paasdagen.

 40. ArtMussie

  Dank je wel voor je berichtje Elmar,
  Jij ook fijne paasdagen gewenst.
  Groetjes van Mus.

 41. Sjoerd

  Pasen is niet echt mijn ding. Hetzelfde geldt ook voor de Mattheüs Passion. Ook nu ik ouder ben waardeer ik het niet meer…

 42. J@n.

  Die Mattheüs Passion kon/kan me niet echt bekoren, hoewel ik beslist geen hekel aan klasiek heb, maar het is wel waar dat je het meer gaat warderen navenant men ouder wordt.

  Gr. J@n.

  Waar zat je toch al die tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)