woensdag 17 april 2013 Er zijn 6 reacties deze week Blog

Vandaag precies 4 jaar geleden werd Faa Mai geboren in het Elephant Nature Park (ENP) te Thailand. Faa Mai is een vrolijke kleuter en geniet enorm van haar vrijheid, haar vriendjes en haar familie. Faa Mai is zoals jullie intussen vast wel weten een van mijn peet olifantjes, die ik via de Vrienden van de Olifant heb ‘geadopteerd’. In tegenstelling tot mijn andere peet olifantjes is zij dus geen weesje. Faa Mai heeft geluk gehad, want het leven en de toekomst van haar moeder Mae Bua Tong en haar oudere zus Tong Jan zag er veel minder rooskleurig uit voordat ze naar ENP kwamen.

Faa mai 6 klein

Mae Bua Tong en Tong Jan

Mae Bua Tong was een van de vele olifanten die tot op de dag van vandaag in de toeristenindustrie van Thailand werken. Dag in dag uit droeg ze vele toeristen op haar rug, zelfs toen ze hoogzwanger was moest ze nog hele dagen werken. Na de geboorte van Tong Jan werd haar maar een paar dagen rust gegund voor ze weer aan de slag moest met de pasgeboren Tong Jan in haar kielzog. Dat dat de gezondheid van beide meer kwaad dan goed deed laat zich raden. Al gauw verslechterde de conditie van moeder en kind enorm. ‘s Avonds mocht Mae Bua Tong zelf op zoek naar voedsel en de kleine Tong Jan moest weer mee. Hoewel dat natuurlijk verre van ideaal was bleek het uiteindelijk ook hun redding. Want al zoekend naar eten, kwamen ze vrijwilligers van het ENP tegen, die zich het lot van de zichtbaar vermagerde olifanten moeder en haar dochter aantrokken. Lek Chailert, de grondlegster van ENP, werd gelijk ingeseind. Al snel werd duidelijk dat er maar een oplossing was, moeder en dochter vrij kopen. De eigenaar had daar wel oren naar maar zoals vaak was het bij elkaar verzamelen van genoeg geld een probleem. Totdat een van de vrijwilligsters, die bijna jarig was, hoorde over de verwaarloosde olifanten. Gelijk haalde ze de auto die op haar verlanglijstje stond er vanaf en vroeg ze haar ouders om genoeg geld zodat Mae Bae Tong en Tong Jan vrijgekocht konden worden, en zo geschiedde! Sindsdien gaat het heel goed met moeder en dochter, voorzien van genoeg voedsel en zo nodig medische verzorging genieten ze nu samen met de ongeveer 30 andere olifanten van hun vrijheid in ENP. Na Tong Jan in 2005 kreeg Mae Bua Tong op 17 april 2009 zelfs nog een dochter, Faa Mai!

Helaas kan ik vandaag niet even, zoals bij Indra wel kon, op verjaarvisite, maar ik ben zeker van plan om Faa Mai, haar moeder en grote zus ooit te gaan bezoeken in ENP

Faa Mai en Lek (Les Hayter) 21 maart 2013 klein                                                                                                                                                                                                Faa Mai met Lek Chailert (foto Les Hayter)

(De uitgelichte afbeelding is van Lek Chailert)

About the Author

Elmar

6 Reacties

 1. Rob

  Prachtig verhaal!
  vriendelijke groet,

 2. herma

  Inderdaad, wat een prachtig verhaal.
  Sinds een paar dagen ben ik ook via vrienden van de olifant peetouder geworden van Faa Mai.
  Daarom heb ik haar naam gegoogeld en kwam ik hier terecht.
  Heel leuk om te lezen.
   

 3. Sisely.nl

  Heb genoten van je blog, Mooie foto’s

 4. ria

  Zo kom je dank zij de olifantjes ook nog eens ergens 🙂

 5. Ineke

  Mooi verhaal (wéér!)! In Afrika is vooral het stropen voor ivoor een bedreiging, in Azië worden ze misbruikt als werkolifant. ENP en DSWT doen écht goed werk!

 6. Esther

  Wat een prachtig verhaal…wat een geluk hebben ze gehad {#happy_thumbup}

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)