woensdag 13 mei 2009 Er zijn 38 reacties deze week Blog

Op de dag tussen de twee halve finales in van het songfestival van dit jaar leek het me een goed idee om een blogje te wijden aan het Eurovisiesongfestival. Ik heb namelijk wel wat met het songfestival.

Eind jaren 60

Het eerste songfestival dat ik me herinner is het festival van 1969. Ik was toen 8 jaar oud. Ik herinner me dat jaar zo goed omdat Lenny Kuhr met haar Toubadour toen won, dat wil zeggen ze was één van de winnaars. Vier landen eindigden met 18 punten op de eerste plaats, iets waar het regelement niet in voorzag. Het gevolg was de nodige consternatie, die gelukkig goed werd opgelost. In dat jaar deden er overigens 16 landen mee. 

Sandie Shaw met Puppet On A String (winnares 1967)

Hoe ouder ik werd hoe leuker ik het songfestival ging vinden. Als puber interesseerde ik me zeer in de lichte of pop muziek. Ik zat dan ook met blocnote op de schoot te kijken en deelde punten uit. Ik maakte twee ranglijsten ééntje met mijn persoonlijke favorieten en een lijstje met mijn voorspelling over de waarschijnlijke winnaars. In die tijd werden de liedjes nog beoordeeld door een professionele jury en ik was het regelmatig niet helemaal met ze eens, mijn voorspellingen waren overigens wel vaak goed.

De jaren 70

De jaren 70 leverde een aantal leuke winnaars op, maar ook de nummers twee en drie eindigden in die jaren vaak hoog in de top 40. Soms scoorden de nummers twee of drie zelfs beter dan de winnaar. Zo werd Beg Steal or Borrow van de New Seekers, de nummer twee van 1972, minstens even bekend als Aprés Toi van Vicky Leandros die dat jaar won.
Leuk was ook dat bekendheid geen garantie bood op de overwinning, in 1970 deed de toen al bekende Julio in zijn regenjas mee, en in 1973 deed Cliff Richard mee, beiden heren wisten het niet verder te schoppen dan een respectievelijk 4de en 3de plaats.
Absolute topper, en ook een breuk met de traditionele songfestivalliedjes tot op dat moment, was natuurlijk ABBA met Waterloo. Ik durf de stelling aan dat er geen mens is, in deze Westersewereld van 16 jaar of ouder, die het nummer niet kent. Natuurlijk stond ABBA boven aan mijn lijstje, maar wat was ik bang dat de jury het niet aan zou durven om dit nummer als winnaar uit de bus te laten komen. Gelukkig durfden ze het wel en ik heb met de microfoon tegen de luidspreker van de televisie mijn eerste opname gemaakt van Waterloo. 

De originele opname van 1974.
Let op Napoleon, ja Napoleon lief hebbers ook jullie held werd niet vergeten! {#knipoog}

Het jaar daarna was ook een heugelijk jaar want eindelijk won Nederland weer eens, Ding a Dong van Teach-Inn kreeg de meeste punten.
Naast een vernieuwing in de muziek trad er langzaam ook een verandering op in de manier van op treden. Er werden af en toe kleine grapjes uit gehaald op het podium of in de songteksten. De winnaars van 1976 de Bother Hood of Man hadden een leuke wending aan het einde van hun lied toen het liefdes liedje Save All Your Kisses for Me gericht bleek te zijn op een 3 jarige. 
Ook deed de politiek correcte keuze in de jaren 70 zijn intrede, men gaat er van uit dat Irsaël zijn beide overwinningen in 1978 en in 1979 te danken heeft aan de politieke situatie rondom dat land. Ik vond zowel A Ba Ni Bi en Hallelujah leuke liedjes en kon me dus, politiek of niet, wel vinden in de keuze.

 

Hallelujah van Milk & Honey (winnaars 1978) (originele Hebreeuwse versie)

De jaren 80

In de jaren tachtig nam mijn grote liefde voor de popmuziek wat af ik werd in tussen 20, maar bleef het songfestival wel volgen. Het aantal landen wat meedeed in die jaren schommelde rond de 22, en bleef dus mooi overzichtelijk. Een aantal trents zette zich door je kon bijna altijd redelijk voorspellen wie er ging winnen. Up tempoliedjes werden meestal opgevolgd door ballads enkele uitzondering daargelaten. Nadat Johnny Logan in 1980 met What’s Another Year won, won Bucks Fizz in 1981 met het up tempo nummer Making Your Mind Up, zij werden weer gevolgd door Nicole die met de ballad Ein Bisschen Frieden in 1983 won.
De jaren 80 waren ook de jaren van Johnny Logan, de eerder genoemde Ier, die zichzelf uiteindelijk twee keer naar een overwinning wist te zingen en een derde keer als auteur een overwinning binnen haalde.
Overigens waren er wel meer artiesten die meedere keren mee deden alleen was er geen enkele die net als Johnny Logan twee keer een overwinning op zijn eigen naam kon schrijven. 

Johnny Logan met Hold Me Now (winnaar 1987)

De jaren 90 en 2000

De jaren 80 zijn eigenlijk de laatste jaren geweest dat ik met veel pezier naar het songfestival keek en ook scorelijstjes bij hield. In de jaren negentig nam het aantal deelnemende landen rap toe en mijn interesse in de pop muziek nam sterk af. Ook sprak mij de muziekstijl die de nieuwe deelnemers mee namen minder aan. Ook de acts werden steeds buitensporiger, het televoting met al zijn gebreken deed zijn intrede, allemaal redenen voor mij om het songfestival op een wat grotere afstand te gaan volgen. Hoewel ik nog wel elk jaar het songfestival heb aan staan en het wel enigsinds volg kan ik me weinig winnende liedjes van de afgelopen jaren meer herinneren. 

Let It Swing van de Bobby Socks (winnaars 1985)(deels Noors, Zweeds? en Engels)

Natuurlijk hoort bij een blog over het songfestival ook een lijstje met mijn persoonlijke top 10, dus daar wil ik mee afsluiten.

1.  Waterloo                                Abba  ( winnaar 1974)
2.  Let It Swing                            Bobby Socks (winnaar 1985)
3.  Love Isn’t Lve                         Carola  (no 3 in 1983)
4.  Hold Me Now                           Johhny logan (winnaar 1987)
5.  Hallelujah                                Milk & Honey (winnaar 1979)
6.  Puppet On A String                 Sandie Shaw (winnaar 1967)
7.  Ding-a-Dong                           Teach In (winnaar 1975)
8.  All Kinds Of Everything             Dana (winnaar 1970)
9.  Un Banc, Un Arbre, Une Rue     Severine (winnaar 1971)
10. Beg Steal Or Borrow                New seekers (no 2 in 1972)  

Teach In met Ding-a-Dong de laatste Nederlandse winnaars in 1975.

 

About the Author

Elmar

38 Reacties

 1. rietepietz

  Toen jij begon met songfestival kijken ben ik ongeveer gestopt ,natuurlijk krijg je er in journaals en voor en na beschouwingen altijd wel iets van mee maar de uitzendig volgen doen we dus al héél lang niet meer ,domweg omdat er vrijwel geen goede muziek aan te pas komt ,het zijn slechts acts .

 2. Jetske

  Het recente songfestival volg ik eigenlijk niet meer. Maar de meeste liedjes die je aanhaalt uit vervlogen tijden ken ik allemaal.

 3. Inge

  Wat ontzettend leuk om zo’n blogje te maken….. Ik kan me ein bisschen friede herinneren van Nicole, witte gitaar en een lief meisje. Van Abba hoorde ik later pas dat diehet songfestival gewonnen hadden.

  Vroeger keken we het thuis altijd. Lekker op de bank met een chippie erbij. Nu leeft het niet meer zo. Althans niet bij ons/mij. Misschien dat ik morgen de halve finale even aanzet maar ik moet ook tennissen. En geen idee hoe de kansen zijn, het zal wel weer zo’n Oost Europeesch onderonsje worden ben ik bang.

  En als we de finale halen weet ik ook niet of ik het zie want we gaan in ieder geval uit eten.

  groetjes Inge

   

   

 4. WWW.BRILLIE.NL

  Johnny Logan is heel erg over het paard getild. Het was niets. En de Floppers ook niet.

  Was het leuk in Twello?

   

   

 5. Renesmurf

  Dit is tevens een ode aan youtube, heerlijk wat daar allemaal te vinden is.
  Het songfestival heb ik jaren geleden al afgezworen.
  Omdat de liedjes me niet meer zo aanspraken.

 6. callemie

  jajaaj we zijn ongeveer van dezelfde leeftijd hahahahaha

  ik was dannog wel klein maar poupée de cire had ik toch ook wel graag

  en ja céline dion was toen ook al mijn favo

  daarentegen sandra kim oh neen!!!!!!

  voor de rest komen onze smaken overeen hihihihi

 7. Jeroen

  O ja, en wat Abba betreft (tuurlijk waren ze erg goed) denk ik dat het hele circus er omheen (de leuke meiden, blitse gitaren enz.) ook behoorlijk meegeteld hebben.

 8. Jeroen

  Als puber keek ik ook heel graag naar het SF. Maar ik heb er nu absoluut helemaal niks meer mee. Ik kijk al decennia niet meer en weet niet eens welk liedje dit jaar meedoet. Evenmin weet ik wie er voorgaande jaren meededen.

 9. Natazz

  Vroeger was het idd een feest die avond maar tegenwoordig kijk ik amper nog. Ik vind het allemaal maar een vals spelletje geworden en ik vind het zonde dat Nederland er nog energie in steekt. Ik roep al jaren dat ze minstens de Jostiband moeten sturen om nog kans te maken. Ik denk namelijk dat de toppers ook floppers zijn daar.

   

   

 10. Jan K.

  Als er één ding is waar ik helemaal niets mee heb, dan is het wel het songfestival. Ik zal donderdag en zaterdag dan ook zeker niet kijken, of het moet al zijn uit leedvermaak …

  Maar ik wens jou en alle andere liefhebbers veel plezier met de uitzendingen.  🙂

 11. Pia

  Abba vind ik toch wel the greatest winner of them all. Het songfestival tegenwoordig hoeft voor mij niet meer. Soms denk ik dat het helemaal niks meer met zingen te maken heeft, alleen maar hoe gekker je doet hoe hoger je eindigt

   

 12. sisely

  Ben weer wat wijzer geworden als het gaat over het Euro songfestival tijdperk, ja morgen is NL aan de beurt hoop dat ze het halen voor de finale. Word afwachten dus.

 13. boomkruiper

  Doe mij Sandie maar op haar blote voetjes. Word ik heel erg vrolijk van

 14. Sary

  Ja helaas ik moet me aansluiten bij Malou, Elmar

  Maar ik kijk wel stiekem met een oog natuurlijk hahahaha

   

  Liefs Sary

 15. Me!

  Teach In heb ik destijds nog gezien in een Discotheek in Putterhoek, ten tijde van een Suikercampagne.

 16. ria

  In de tijd van Lenny Kuhr vond ik het nog wel leuk, tegenwoordig vind ik er niets meer aan, ‘t is een compleet circus.

 17. marjolein

  Nee  fan niet, maar soms kijk ik en zie dat buurlanden altijd op elkaar stemmen en dan word ik boos…zo vertekend

  Maar er zijn idd. meer leuke liedjes geweest dan ik beseft hebt, nu ik je reeks zie

  Dag en geniet donderdag en zaterdag dus ook

 18. Malou

  ERg he

 19. Di Mario

  Dat nummer uit Israël heb ik in deze versie nog gehoord tijdens een optreden voor wat oudere mensen in Israël. Mensen stonden er daar versteld van dat ik dat nummer ooit nog op de lagere school heb geleerd.

  Love  As Always
  Di Mario

 20. Annemarie

  Ik ken er wel aardig wat van inderdaad. 

  Maar ik kan het helaas morgen niet kijken.. Ik moet werken.
  Hopelijk gaan de Toppers door en kan ik zaterdag alsnog voor de buis zitten. 

 21. P-TER

  Eigenlijk heb ik het ook niet meer voor het songfestival,
  maar ik blijf kijken, hoe stom ook!
  Bij Puppet On A String van Sandie Shaw was ik vijf jaar
  en naar het schijnt heb ik dat weken nadien blijven zingen!

  Gr.
  P-TER

 22. hanscke

  Ietsje veel uitgebreider dan ik het had,maar het verhaalis bijna weer voorbij. I hoef nu alleen nog maar te weten wie er wint en de ontknoping bijuitzending gemist te zien.

 23. Fenny

  Leuk om te lezen en te zien!
  Heb jij zo’n enorm geheugen?

  Ik heb ze niet gezien, hoor, gisteren, de Toppers. Toos en Henk hadden een leuke cartoon. De Toppers zullen wel niet in jouw top komen!

 24. Hanny

  Tussen alle bedrijven door keek ik met een schuin oog naar de tv. Wat ik vermoedde, werd bewaarheid. Allemaal Oost-Europese landen die doorgaan. Nederland moet maar nooit meer meedoen, want tegen dat blok kun je niet op.

 25. Illness

  Ik vind er helemaal niks meer aan.Al jaren niet kijk ik niet meer…

  Categorie

 26. ida

  Leuke log ,Ik ga er voor zitten hoor vanavond ….Kijken hoever ze het schoppen de TOPPERS met Shineeeee.

 27. f r e d

  nondeju….. songfestival hier. wegweeeeeeeze

 28. Muzzz

  Intussen zit ik weer met plezier te kijken en te luisteren naar Mister Songfestival Jonny Logan.{#clap}

 29. Liesbeth

  Lenny Kuhr vind het het mooiste lied, maar verder had ik niet zoveel met het songfestival. Toen ik klein was nog wel, maar na de puberteit was ik toch meer voor de rock ‘n roll en de stones en alles..Je hebt er een heel mooi log van gemaakt, dat zeker!

 30. Muzzz

  Elmar jij hebt ongeveer het zelfde songfestivalpad bewandeld als ik.

  Ik ben  afgehaakt bij het dieptepunt “Hard rock Halleluja”

  Nu vind ik er helemaal niks meer aan..het is te groot denk ik…te veel deelnemers en te veel landen die bevriende en diplomatieke stemmen uitbrengen

   

 31. Leo

  Wat een goed gedocumenteerd stuk zeg. Prachtig. Maar ik mis dat Duitse meisje Nicole, onlangsnog gezien in een ARD-documentaire (midden in de nacht uitgezonden) over de Deutsche Schlagers en ook de Deense winnaars ‘Tanse Vise’ dat ik nog zo kan zingen uit 1960 of zo. Ook toen al afwijkend. OP de muziek van Abba’s Waterloo dansde ik ooit uitbundig in een disco in Helsinki, daar was dat, twee weken na het Songfestival, een grote hit. Tegenwoordig vind ik dat E.S.F. een ellende. Vals zingende acts, rare mensen, Oost-Europeanen die Engels zingen met een hoog ‘Allo-Allo’ gehalte. Kortom een ellende. En dan heb ik het maar niet eens over de politieke stemmingen doro het publiek en de jury’s. Nee, veel waarde verloren. Gelukkig hebben we met onze Toppers een passende act gevonden….. 

 32. Redstar

  MEt hey songfestiall heb ik echt helemaal niets. Je logje echter is er een waar je veel energie in hebt gestoken. Puik werk.

 33. PLATO

  Elma, je hebt er veel tijd in gestoken. Het resultaat is een gedegen stuk werk waar ik me wel in kan vinden. In de jaren vijftig, die ik me wel kan herinneren, wonnen we nog wel eens, met Teddy Scholten en Corry Brokken. In de jaren zestig en zeventig vond ik het ook nog wel leuk en spannend maar.. ook toen gaven de Franstalige landen elkaar al punten en ook toen deed iedereen elkaars act na. Nu, in de jaren negentig en tweeduizend is het vaak vlak en ranzig. Ik kijk al een paar jaren niet meer. Het songfestival heeft zichzelf allang opgeblazen en ik denk dat een toenemend aantal mensen daar ook zo over denkt.

 34. Sanne

  Ik denk niet dat de Toppers erg ver gaan komen. Er zijn al een aantal grote favorieten en daarvan zijn bij mij de liedjes beter blijven hangen dan dat hele Shine gebeuren.

   

 35. klaproos

  ik heb niet gekeken  van het jaar

  mijn hoofd was tévol met andere dingen elmar 🙂

   

 36. Etje

  Vroeger keek ik er dikwijls naar, maar de laatste 10 jaar vind ik er niks meer aan.

  Groetjes

 37. marjolijn

  De charme van vroeger is wel veranderd.

  Ben benieuwd hoever de toppers gaan komen.

 38. Malou

  Ik ken de liedjes allemaal maar om nou te zeggen dat ik een fan ben van het songfestival …………nee
  Er gaan jaren en jaren voorbij dat ik niet eens kijk
  Ook dit jaar zal ik niet gaan kijken omdat ik de toppers niks maar dan ook helemaaal niks aan vind
  het word tijd dat ze die Gordon eruit mieteren misschien word het dan nog wat.
  Ik vind gordon echt vreselijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)