zaterdag 25 september 2010 Er zijn 39 reacties deze week Blog, St. Hubertus

….weer een blogje! Het spijt me dat jullie er zo lang op hebben moeten wachten maar er waren bij mij twee gevechten gaande. Het eerste gevecht vond plaats tussen mijn afweersysteem en een griepvirus. Even leek het griepvirus het te gaan winnen maar dankzij een geweldige comeback van mijn afweersysteem kon het griepvirus uiteindelijk worden verslagen. Helaas ging al dat vechten wel ten koste van mijn energie en ben ik nog steeds futloos, maar het ergste leed is geleden dus het zal allemaal wel weer snel goed komen.
Het tweede gevecht was van heel andere aard. Via een collega van het Hubertus kreeg ik een linkje van de site van de koninklijke bibliotheek met daarop historische kranten. Ze waarschuwde mij wel gelijk voor het verslavende karakter daarvan. Natuurlijk dacht ik dat dat mij niet zou overkomen, zeker als ik mijzelf grenzen zou stellen. Maar helaas, hoewel ik er dapper tegen gevochten heb ben ik nu toch verslaafd. Het is een geweldige site met een schat aan informatie. In de oude kranten die er op staan zijn veel artikelen te vinden over de Kröllers, bovendien krijg je via die artikelen ook een mooi tijdsbeeld van het Nederland van toen.

Het oudste artikel dat ik tot nu toe heb gevonden is uit 1896 toen de bootwerkers die in dienst waren bij Anton Kröller staakten in de haven van Rotterdam. Een verslag van de vergadering die naar aanleiding van de eisen van de bootwerkers plaatsvond stond in de krant. Niet echt bijzonder maar wel bijzonder was dat de vrouwen van de bootwerkers ook in actie kwamen, zij raadden hun mannen af om te gaan werken tenzij er aan een aantal eisen was voldaan door Anton. De dames hielden een bijeenkomst waarbij ze ook een protestmars organiseerden die langs de huizen van Anton en de burgemeester zou trekken. Als je bedenkt er van vrouwenemancipatie toen nog nauwelijks sprake was is dit wel een erg opmerkelijke actie en ongetwijfeld bleek daar ook de ernst van de zaak uit. Hieronder een fragment van dat artikel.

Overigens staan niet alleen ‘neutrale’ kranten op de website. Zo staan bijvoorbeeld de NSB kranten uit de tweede wereldoorlog er op en de Voorwaarts van de SDAP. 
De kans dat ik Anton en Helene terug vind in de NSB krant is klein want Helene overleed in 1939 en Anton in 1941. Maar goede vriend, en opvolger van Helene als directeur van het Kröller Müller Museum, Sam van Deventer, zou er mogelijk wel in terug te vinden kunnen zijn. 
Zoon Wim Kröller, met wie Anton en Helene geen of weinig contact meer hadden, heb ik er al in terug gevonden, hij was vooraanstaand lid van de NSB en had contacten met de top van de NSB.
In de Voorwaarts komt Anton wel voor, als groot kapitalist werd hij natuurlijk regelmatig bekritiseerd, maar soms op een leuke cynische humoristische manier. Eén van de artikelen uit 1921 heeft als titel: “De koning van de Veluwe” en de subtitel “Op ‘s heeren Kröllers heerlijkheid” In het artikel staat een verslag dat de journalist brengt aan de modelboederij van de Kröllers bij Harskamp en het jachthuis. Over het jachtgebied schrijft hij onder andere “….zelfs heeft de heer K. er kangeroe’s ingevoerd, die zich echter niet al te best aan ons koude klimaat kunnen aanpassen, hetgeen hoogst onfatsoenlijk is tegenover een man als Kröller.”  Hieronder nog een stukje uit het artikel.

Overigens ligt er geen cement op de bodem van de vijver maar betumen en ook van een waterleiding is geen sprake. Om het water op peil te houden is destijds een windmolen gebouwd, overigens bleek dat later niet nodig te zijn geweest.
De journalist beschikte dus niet over alle juiste feiten, maar het bleef natuurlijk wel erg onkiesch dat de zon het water des heeren Kröller tot zich trok. {#knipoog}

Wat ik tot nu toe heb ontdekt en gelezen is nog maar het topje van de ijsberg en er zal nog menig uurtje in gaan zitten voordat ik alles gelezen heb en geïnventariseerd. Natuurlijk ben ik ook van plan iets te gaan doen met al die informatie en ik hoop e.a. te kunnen verwerken in een aantal stukjes die ik natuurlijk ook op mijn website zal plaatsen. Jullie zullen begrijpen dat daar veel tijd in zal gaan zitten en dus zal ik ongetwijfeld minder logjes plaatsen, maar hopelijk worden het wel inhoudelijk interessante stukjes.
Natuurlijk zal ik ook met de camera op pad blijven gaan, al is het maar omdat een mens af en toe een frisse neus nodig heeft!{#knipoog} 
Jullie zijn dus nog zeker niet van mij af maar ik zal tijdelijk wel iets minder van me laten horen.

 

About the Author

Elmar

39 Reacties

 1. Jeroen

  Gelukkig dat je de virussen (of vier Russen?) overwonnen hebt. Zelf ben ik de laatste week ook behoorlijk rot geweest. Het soort verslaving waar je het hier over hebt is een heerlijk soort verslaving. Niks mis mee. Ik weet precies wat je bedoelt. Maak er een mooi weekend van Elmar.

 2. wilma

  Kom hier veel te weinig…
  Dat komt door facebook he.
  X Wilma,.

 3. Brillie

  Dank je wel voor het virus. De kranten site behandel ik nog dik voordat ik ziek werd van je virus. Nu kan het nog, als jij straks ja zegt tegen het CDA dan mogen we niet meer ziek worden.

 4. joke

  Gelukkig weer een stuk opgeknapt en meteen in het verleden gedoken, en ja dat kan je helemaal pakken. Wij wachten gewoon af tot er weer een leuk verhaal langs komt.
  Groetjes.

 5. Thérèse

  Nou, dat begrijp ik heel goed, hoor! Mijn man is om andere reden ook de archieven in gedoken en hij zit er soms heel lang in.
  Neem er je tijd voor. Beterschap ook met de gezondheid. Ik zie je verhalen tegemoet.

 6. ank

  Toch, lieve Elmar, lees ik steeds meer op blogjes, van blogpauze, even wat anders etc….
  Misschien toch ook een totale blog “moeheid” die overheerst, mede door lange zomerdagen?
  Ook bij mij slaat het wel toe, toch ga ik nog door, maar ben ook bezig een website te bouwen, meer mogelijkheden, om dan van mijn zelf opgelegde dagelijkse blogjes af te stappen…..
  Waarschijnlijk hebben andere site’s als Hyves, FB en Twitter ook meegeholpen het bloggen wat weg te drukken….
  Liefs,
  ank

 7. sillyme

  Even iets van geheel andere orde, moest net aan je denken toen ik Maxime in een ingelaste uitzending zag! Raar toch dat bloggen, moet ik gelijk aan je denken!
  Bij deze een groetje van een medeblogster!!

 8. P-TER

  Oei daarom blreef het hier een tijdje stil!
  Gelukkig dat je die griepvirrus overwon
  ik had het ook zitten!
  Ja die tweede verslaving daar geraak je niet meer vanaf!
  Wij zullen hier dan ook veel geschiedenisles krijgen! heerlijk!
  Veel leesgenot!
  gr.
  P-TER

 9. Inge

  Fijn dat je van het griepvirus af bent. Ik denk dat het mijn kant is heengewaaid want mennnn ik loop al dagen koortsig in de rondte en dat is niks voor mij….. Nu maar hopen dat de comeback van MIJN afweersysteem het ook niet laat afweten……
   
  Leuk he, oude kranten? Ik heb mijn vadereen paar jaar geleden een krant van zijn geboortedag gegeven. Zo leuk om terug te lezen wat toen het nieuws was…… Deze site met al die geschiedenis lijkt me dan ook echt wat voor mij. Lekker neuzen en snuffelen…..
   
  groeten Inge

 10. gerdaYD

  Oooo Elmarlief, wat nààr voor je! Ik hoop dat je dat vervelend virus snel overwint, geef het een schop voor zijn kont zodat het nooit meer terug moge komen! Hihi. Maar serieus nu: blijf je goed verzorgen hé!
  En blijf ook genieten van al dat fraais wat je hier toont…

 11. Min

  Nou ik hoop dat je snel weer helemaal lekker in je vel zit enne tijd voor een bieuwe verslaving heb ik even niet.

 12. callemie

  ach he tis een leerrijke en gezonde verslaving hoor
  en zo moeten wij al het opzoekwerk niet doen 🙂

 13. Gerda Bergsma

  Verslaving… met dit weer is het geen schande om achter je beeldscherm te kruipen. Vooral niet als je geen energie hebt voor andere dingen.

 14. Leidse Glibber

  Leuk he die oude archieven.
  beterschap en rustig aan he.
  Off topic toevallig gisteravond Jan Smit en Nick & Simon nog gezien.

 15. boomkruiper

  Ja heerlijk zo’n krantenarchief. Ook de advertenties zijn zo leuk en geven zo’n mooi tijdsbeeld. En fantastisch al die extra Kroller kennis!

 16. FotoFietsMargreet

  Ja, vechten met de griep, en zelfs een z.g. simpele buikgriep, zoals ik die heb gehad is tegenwoordig niet meer simpel. Ondanks een paar antibioticapillen ben ik er 6 (zes!) weken mee zoet geweest. Maar gelukkig net op tijd hersteld om af te reizen naar de mooie Veluwe om o.a. jouw Hoge Veluwe te bewonderen. Dat was in de week van 13 t/m 17 september). En intussen ook het gewone verhaal weer eens gelezen van de Kröller-Müllers. Mijn vader en stiefvader waren resp. hoofdmachinist en kapitein, maar niet bij Müller! Maar kan me wel voorstellen dat jij hier helemaal induikt. We denken wel eens dat het vroeger allemaal beter was dan nu, maar eigenijk is, als je in de geschiedenis kijkt, er nog helemaal niets veranderd in de wereld.
  Verdrink niet in al je gezoek en ga ook lekker naar buiten, want het is bij jou, maar ook hier zo mooi: kleurende bomen, paddenstoelen, mist, zon, e.d.: herfst in optima forma!
  Groetjes

 17. Sisely.nl

  Beterschap, en doe maar rustig aan.

 18. tagrijn

  Dat zijn inderdaad van die sites waar je uren kunt ronddwalen. En vaak met verrassende resultaten.

 19. Poekie

  Zo dat is heel erg interessant zo’n site waar je van alles over de Króllers kunt vinden. Blijf dit volgen hier . Maar nu begrijp ik waarom ik een week lang heb gezocht naar jou en je niet vond , je was helemaal niet in het park en wij maar kijken in de parkwinkel enz. Die bijnagriep heb je toch niet daar opgelopen werd ook ziekjes :-(( Beterschap en tot de volgende keer groetjes van Poekie

 20. Petra

  gelukkig heeft je afweersysteem gewonnen 🙂
  en wat leuk die oude kranten. ziet er ook echt oud uit op dat plaatje 🙂

  fijn weekend verder

 21. 10y

  Ja een serieus griepvirus kan je behoorlijk onderuit halen. Het heeft tijd nodig om daar volledig van te herstellen.
  En wat is er heerlijker om tijdens het volledig herstellen lekker te snuffelen in historische kranten. {#coffee}

 22. Jo_Landa

  Lijkt me heerlijk, snuffelen in oude kranten.

 23. Liesbeth

  Jaa toen waren de Rotterdamse dames al op de barricade. Erg leuk om te lezen. Maarre, Ik snap wel dat daar een hoop tijd in zit, in die logjes van jou, dat heb je met een verslaving ;). Trouwens leuk om te lezen over jouw herinneringen bij mij. Die site lijkt mij ook wel interessant.

 24. Annette

  Ze zijn nog steeds pittig, die Rotterdamse dames! Niet voor een kleintje vervaard.
  Leuke informatie, Elmar.

 25. Billy

  ik kan me best voorstellen dat je het druk hebt met uitpluizen… 😉
  Succes!

 26. Redstar

  Goed dat je het gevecht tegen de griep gewonnen hebt. Dit was natuurlijk toch wel gelukt uiteindelijk.
  Internet staat vol informatie ja, en ik ben er dol op 😀

 27. francky

  zelf over mijn stad Roeselare kwam ik er veel te weten. ongelooflijk wat je daar al niet kan ontdekken.

 28. Carla

  Gelukkig dat je het griepvirus hebt weten te verslaan.

  Je hoort niet anders op het moment…ik hoop dat het mijn huis voorbij gaat.

  fijn weekend…liefs Carla.

 29. Marjolijn

  Van mij mag je spitten en graven, ik hou het liever bij het hier en nu, en mogelijk een beetje toekomst.
  Maar kom graag terug om te lezen wat jij gevonden hebt.
  Succes meis en een heel fijn weekend.

 30. Jetske

  Gelukkig dat je het griepvirus kwijt bent.
  Dat is een kolfje naar je hand, deze site met geschiedenis.
  Dat de journalist niet altijd de waarheid schrijft is ons niet vreemd. Dat is nu nog zo.

 31. klaproos

  een geweldige site die ik van mario  al gekregen had, maar ehh
  die kan mij niet verslaven  elmar,

  ik hoop dat het snel beter met  jou mag gaan en dat je je weer hélemaal beter  voelt,

  lieve groet

 32. rietepietz

  Vréselijk leuk om in oude kraten eh…couranten te bladeren ,zeker als je er onderwerpen in kunt vinden die in je hedendaagse leven verweven zijn . Wij vonden ooit op de zolder van “onze ” drukkerij  boeken met ingebonden oude Scheveningse couranten ,énig om daar in te snuffelen temeer omdat Henk deze krant járenlang zélf gedrukt heeft .

 33. Rob Alberts

  Ik geniet van oude dingen.
  Maar ik krijg ook graag naar een mooie toekomst.
  Het is soms moeilijk kiezen.
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

 34. Renesmurf

  Ik heb er ook al rondgeneust, en kwam allerlei berichtjes over Winschoten tegen, leuk is dat.

 35. J@n.

  Toen is geweest, ik zie meer in de toekomst. Konden we daar maar eens om het hoekje kijken.
  Gr. J@n.

 36. Gisella

  Elmar hou je het verleden en heden wel uit elkaar 🙂 want als je zoveel in het verleden zit te neuzen wil dat wel eens mis gaan, maar aan de andere kant stil je de honger dan wel weer 🙂 en we zien het terug op je site wat voor ons weer intresant is.

  Wens je een heel fijn weekend.

 37. Hanny

  Mag ik het aan jou overlaten om te spitten in het verleden. Mijn hoofd kan dat niet aan. Jouw logjes lezen is voor mij voldoende. 🙂
  Prettig weekend!

 38. Me!

  Dat is een nadeel van het internet. Als je eenmaal verslaafd bent stopt niets of niemand je. En ik geef toe dat dat meteen het grootste voordeel is. Je kunt er je honger naar gegevens stillen…

 39. Die bewuste collega

  Tja… ik was er al bang voor, die Elmar is vertrokken naar het verleden.{#bignews} 

  Maar ze komt mij er tegen, zelf ook gezellig rondwandelend in de wondere wereld van toen, die vaak eigenlijk nog hetzelfde is als nu.

  Y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)