Zoals beloofd onthul ik vandaag waar manlief en ik waren voordat wij ons richting sporthal in Burgum begaven. De titel heeft het al verraden we waren in Drachten. Ik wilde bijna de stad Drachten zeggen maar Drachten, hoewel het de op twee na grootste plaats van Friesland is, heeft nooit stadsrechten gekregen. Drachten ontstond in de 17de eeuw aan het riviertje de Drait of Dracht, er was veel hoogveen in de buurt en het riviertje en later de speciaal gegraven Drachtster Compagnonsvaart diende om turf over te vervoeren, later kwamen er ook scheepswerven in het gebied. Maar tot 1950, toen Philips zich er vestigde, bleef  Drachten klein. De komst van Philips zorgde er voor dat Drachten nu zo’n 45.000 inwoners telt. In vele opzichten lijkt Drachten dus op Eindhoven waar manlief en ik jaren gewoond hebben, misschien dat we ons er daardoor gelijk zo thuis voelden. Er zijn net als in Eindhoven weinig oude gebouwen, maar midden in het centrum hebben we een gebouw gevonden dat voor Drachtse begrippen oud te noemen is en door de bouwstijl nog ouder lijkt.

‘t Smelnehûs voormalig gemeentehuis uit 1901, gebouwd in neo-renaissancestijl,
nu zit er een grandcafé-restaurant in.

We liepen verder het centrum in en kwamen op de kruising van twee winkelstraten een wonderlijke constructie tegen, dat een carillon bleek te zijn. Het is ontworpen door Gunnar Daan en staat er sinds 1996. Het carillon telt 37 klokken en op het hele uur is er muziek te horen. Op het carillon staat een gedicht, geschreven door de dichter Harmen Wind. Het gedicht verwijst naar de vier elementen die aan de basis stonden van Drachten: water, vuur, aarde en lucht.

Uit aarde zijn wij geboren
Het vuur staken wij uit de grond
Het water droeg ons naar de welvaart
Lucht legt ons een lied in de mond

Opeens deed Drachten ons niet alleen aan Eindhoven denken maar ook aan Deventer. In Deventer staat jaarlijks het evenement ‘Deventer Op Stelten’ op de agenda en wat kwamen we tegen in Drachten…..?

Precies, steltlopers! {#knipoog}

Tijdens de lunch besloten we om even oude bekenden en Google te raadplegen voor toeristische tips. Helaas was het behoorlijk koud in het hoge noorden afgelopen zaterdag dus wilden we een niet al te lange stadswandeling maken. Gelukkig bleek dat niet nodig want dichtbij het centrum was voldoende interessants te zien. Met name voor mij omdat er één en ander te zien is uit de periode van het jachthuis Sint Hubertus.
Laten we de chronologische volgorde der dingen maar aan houden en beginnen bij een mooi Jugendstilhuis.

 
De voordeur, met rondom glas-in-loodramen.

Glas-in-loodraam links naast de voordeur.
Heel duidelijk zijn hier, de zo typerende organische vormen die de Jugendstil kenmerken, te zien.

Ook het typische ronde Jugenstilraam heeft rondom glas-in-lood.

We gaan van de Jugendstil of Art Nouveau periode naar de daar op volgende kunstroming van de Art Deco, meer specifiek naar periode van  ‘De Stijl’. Theo van Doesburg, kunstenaar en schrijver, was de voorman en oprichter (1917) van deze Nederlandse kunsstroming die jullie allemaal kennen vanwege het gebruik van horizontale, vertikale en diagonale lijnen maar vooral ook van het gebruik van de primaire kleuren en van de kleuren zwart, wit en grijs. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck, die o.a. verantwoordelijk was voor het kleurontwerp van de privé vertrekken en logeerkamers in het jachthuis Sint Hubertus, maakten ook deel uit van deze kunststroming. In Drachten heeft Theo van Doesburg voor een wijk in 1920-21, nu heel toepasselijk de Papegaaienbuurt genoemd, het kleurenschema ontworpen.

Hoewel ik de auto’s liever niet voor de deur had zien staan, passen ze gelukkig qua kleur wel goed bij ‘De Stijl’ periode. {#knipoog}

Zoals ik al vertelde was het enorm koud in Drachten dus besloten we  na dit korte rondje door Drachten, eerder dan we van plan waren, de warmte van de sporthal op te gaan zoeken. Maar na dit leuke voorproefje van Friesland weten we zeker dat we nog een keertje terug komen als de temperaturen wat hoger zijn!

 

 

About the Author

Elmar

36 Reacties

 1. gerüstbauer berlin lichtenberg

  All employees working within the organization have an easy access to information, which can be used for
  collaborating, sharing and communicating. It can be unsafe to use an outdated browsing board since you may possibly not recognize that it is not
  steady until eventually you drop off or harm oneself even though browsing.
  Recently a company director who was deemed responsible for the exposure
  of 15 of his workers to asbestos has been fined.
  gerüstbauer berlin lichtenberg´s laaste blog ..gerüstbauer berlin lichtenberg

 2. Restaurant

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a
  little research on this. And he in fact ordered me
  breakfast because I stumbled upon it for him…

  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this topic
  here on your site.
  Restaurant´s laaste blog ..Restaurant

 3. restaurant 's-heerenberg

  I pay a visit each day some sites and blogs to read articles or reviews, except this website offers quality based writing.
  restaurant ‘s-heerenberg´s laaste blog ..restaurant ‘s-heerenberg

 4. Daisy

  Als Eurosongliefhebber ken ik het liedje wel. Zeker als het van de laatste 15 jaar is of zo. Van vroeger kan ik het me niet zo goed herinneren. Dit liedje is leuk om te horen maar mijn favoriet van dat jaar was toch Brainstorm met My star. Die werd toen derde.

 5. Aline

  Wat leuk zo’n uitwisseling…  🙂

 6. Redstar

  Ik heb wat met Denemarken. Een prachtigg land. Afgelopen zomer was ik er nog.

 7. Pia

  Ik had het al op Facebook gezien dat jullie een meisje uit Denemarken hadden. Leuk hoor. Over de liedjes, doe mij de Olson Brothers i.p.v een carnavalskraker hahaha

 8. Gisella

  Wat gezellig een dame uit Denemarken {#lach} Ik wens jullie een hele fijne week toe.
   

 9. Billy

   
  lijkt me wel spannend, zo’n uitwisseling. Wel makkelijk dat internet (en skype en msn dus ook…) bestaat, zo kan je toch al een goed beeld vormen van wie je op bezoek krijgt…
  Van die muziek denk ik nog eens over na!
  Groetjes!

 10. Inge

  Toevallig hebben wij onze zoon Rogier gisterenochtend uitgezwaaid naar Duitsland. Ook schooluitwisselingsproject. Vlak voor de herfstvakantie hadden wij de Duitse leerling in huis.
  Vind het erg leuk dat scholen dit tegenwoordig doen.  Morgen gaat Rogier naar Keulen, de Dom, de altstad, het chocolademuseum en ‘s avonds naar de muscial Hairspray.  

  Veel plezier met de Deense Emma deze week. Zij zal ook wel, samen met je dochter een hele leuke week tegemoet gaan. Aan het weer zal het iig nietliggen.

  groeten Inge

 11. boomkruiper

  Heel veel plezier met je gastdochter!

 12. Han

  Wat leuk een uitwisseling zo leer je wel veel landen en hun bewoners kennen. Ben benieuwd naar het vervolg van dit verhaal.

 13. Ria (malou)

  Leuk een gast uit Denemarken Elmar
  Wij hadden heel lang geleden zo een voetbal iets
  Onze zoon een week in Denemarken voor een voetbal toernooi en het jaar erop hadden wij een deens kind in huis voor het voetbaltoernooi
  Was leuk

 14. Jetske

  Leuk zo’n logeetje. Een hele gezellige week gewenst.

 15. Min

  Nou ik ben heel benieuwd naar het liedje en ik wens jullie veel plezier met de logee!

 16. Plato

  Wat leuk zo’n uitwisseling. Veel plezier met elkaar. Over een liedje ga ik nog eens nadenken. Het is wel een aardig idee alhoewel iedereen natuurlijk voor zichzelf zo een youtubeliedje kan downloaden. Maar het gaat om het idee.

 17. Truus

  Een leuk idee Elmar. Ik zal eens nadenken over een verzoekliedje. 🙂
  Veel plezier met jullie logeetje, met engels kom je een heel eind in de communicatie. 🙂
  OT Natuurlijk is dat witwassen illegaal, wat dacht je dan.
  Als je op mij stemt weet ik wel een passende beloning. 😉

 18. ank

  Niets om vrolijker van te worden dan jeugd in huis……
  Veel plezier!

 19. Sisely

  Is een keer wat anders…bezoek uit Denemarken.En met handen en voeten kom je al een heel eind, misschien leren jullie ook wel wat Denemark’s.

 20. Liesbeth

  Goed idee van je. Ik weet niet of je ook met oma blogt maar bij oma vraag ik altijd een nummer aan en hij draait dat dan in zijn radioprogramma. Dat vind ik altijd wel geinig dan om te luisteren. Veel plezier verder met jullie logee uit Denemarken.

 21. Annette

  O, dat ga ik doen: een verzoekje indienen. Tzt. Ben benieuwd hoe die Deense dame ons landje vind. We verschillen niet zo veel, maar qua eten misschien wel. Lijkt me leuk, zo’n uitwisseling.  Ik las dat Bosnische kinderen, die momenteel hier in de regio verblijven, geen groente willen eten. Ze denken dat het gras is! Hahaha. Je moet het wel even weten als gastgezin, hé? Veel plezier met Emma!

 22. marjolein vh pl.

  Dan wens ik je heel veel plezier met je buitenlandse logée
  Daar horen we vast en zeker meer over…leuk !
  Dag en genietse !

 23. gerdaYD

  Het lijkt me heerlijk én boeiend zo’n uitwisseling. Ik hoop dat daar duurzame vriendschappen door ontstaan, want daar draait het toch allemaal om hé lieve Elmar?
  Dankjewel voor de felicitaties en je reactie op mijn blog!
  En ik hoop dat je er heerlijke dagen van zal maken…

 24. Marjolijn

  Leuk zo’n uitwisseling, veel plezier deze week.

 25. Fenny

  Dat doet me denken aan vroeger: voor iedere maandag moesten we een psalmversje leren.

 26. sillyme

  Geweldig een gast! Ik ben dol op dit soort projecten. Dol op nieuwe culturen! Het wordt vast erg leuk!!

 27. tagrijn

  Goed idee om iedere week een liedje te plaatsen die iets te maken heeft met een gebeurtenis. Een leven in liedjes. Kijk ernaar uit.

 28. curieuzeneuzemosterdpot

  intussen is emma gearriveerd?

  ik wens jullie heel veel plezier samen! 

  erg boeiend zo’n uitwisseling!!

 29. Elise

  Oh .. ik ben benieuwd hoe het gaat bevallen in huis met Emma, leuk zo’n project !
  Heeft ze opdrachten en moeten jullie die samen doen of zijn er meer van haar school hier ?

  Over die liedjes meot ik goed nadenken hoor, is lang lang geleden

  gr. Elise

 30. Brillie

  Soms volg ik het ook helemaal niet meer. Maar de meeste songs blijven wel in mijn hoofd hangen.

 31. Di Mario

  Leuk zo’n uitwisseling, hoe lang blijft ze?

  Love as always
  Di Mario

  @Ze blijft t/m vrijdag.

 32. Renesmurf

  Leuke culturele bezigheid, zo`n Deense in huis.
  Die zal hier vast wel haar ogen uitkijken.

  Muziek is iets moois, ik zal er eens over nadenken.

 33. rietepietz

  Ik volg het songfestival al héél erg lang niet meer dus deze namen zeggen me niets !
  Wél een leuke ervaring met zo’n uitwisselingsprogramma !Zonder Engels zal je inderdaad niet ver komen met een Deense logee ,het blijft een vreemd taaltje dat Deens !

 34. hanscke

  Altijd weer een uitdaging, zo’n uitwisseling. Veel plezier.

 35. ♥ klaproos

  veel plezier  elmar met je  gaste,

  ik zal der eens  over gaan denken 🙂
   heb  zóveel speciale liedjes,

  have fun  girlzzzzz

 36. Ineke

  Ahhh, dat is ontzettend leuk; een heel gezellige week toegewenst!
  Bijzonder kunstwerk, het lijkt wel of de heren een beetje benauwd/beducht zijn voor de zee!
  Dag, dag, groetjes, Ineke

 37. Me!

  Meestal is dat puur genieten zo’n uitwisseling. Het liedje van deze week herken ik niet eens. Het klinkt vaag bekend maar ook niet meer dan dat.

 38. Betty

  Veel plezier met de gaste, gaan jullie nog speciale dingen doen met haar? Dat beeld is indrukwekkend hoor! Fijne avond. Betty

 39. Hanny

  Gezellig zo’n buitenlandse gaste. Mijn ervaring in Denemarken was dat de meeste inwoners best wel redelijk Engels spreken, maar ook Duits. Als je maar duidelijk maakt dat je geen Duitse bent, want er zijn nog velen die niets van Duitsland en zijn inwoners moeten hebben.

 40. Carla

  Ben benieuwd hoe een lang logje van jou eruit ziet…hahaha.
  Maar wat leuk jóh!!!
  Véél plezier met Emma.

  liefs Carla.

 41. Annemarie

  Wij zijn toen wel op werkweek geweest, maar er is toen helaas niemand terug gekomen… Dat was natuurlijk wel gezellig geweest!
  Weet nog wel dat we toen bij een politieman in huis zaten, dikke lol!!
  Liedje klinkt op zich wel ok..

 42. J@n.

  Kijken of het nou lukt, de eerste keer ben ik mijn reactie kwijt door een error van weblog.
  Dan zal je nog met je Deense gast Nederland moeten gaan bekijken en als je dan je fotocamera meeneemt kunnen wij meekijken.
  Gr. J@n.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)