zondag 08 maart 2009 Er zijn 34 reacties deze week Blog

Het antwoord, op de W.W.Waar.W.???? vraag is natuurlijk Delft. Velen van jullie hadden het al snel door en voortaan zal ik dus de W.W.W.W.???? proberen iets moeilijker te maken. Nu was ik met Delft natuurlijk zwaar in het nadeel, want velen van jullie zijn echte Delft kenners.

Het is ook de bedoeling van deze logjes dat ik de dag van het antwoord op de W.W.W.W.???? wat meer over het onderwerp, in dit geval Delft, vertel. Nu hoef ik met mensen onder ons als Fijnegozer en anderen, de Delft experts bij uitstek, natuurlijk niets meer te vertellen over:

De Oude Kerk uit 1246

De Nieuwe Kerk (1396) waar ons koninghuis sinds 1584 zijn grafkelder heeft.

Maar wat ik wel kan doen is iets meer vertellen over mijn binding met Delft.
Mijn grootouders van moeder’s zijde hebben er altijd gewoond. Eerst met hun zeven kinderen aan de van Heemstrastraat en later op ‘t Haantje. Beide huizen zijn overigens gebouwd door het bouwbedrijf waar mijn opa medeoprichter en directeur was. Mijn moeder komt dus uit Delft en ontmoette daar ook mijn vader die er aan de TU natuurkunde studeerde. Mijn vader was op kamers bij de zus van mijn opa en kwam zodoende al snel mijn moeder tegen en viel als een blok voor haar. Na hun trouwen zijn mijn ouders naar Wassenaar verhuisd en daar ben ik geboren. Dus voor degene die dacht dat het om Wassenaar ging, het had maar zo gekund!{#knipoog}
Delft is dus een stad waar ik in het verleden vaak en veel geweest ben. Als kleinkinderen waren we regelmatig op t ‘Haantje waar we bijvoorbeeld met zijn allen uitgebreid Sinterklaas vierden. Natuurlijk logeerde ik er toen ik wat ouder was ook regelmatig.
Ik woonde met mijn ouders intussen in Eindhoven maar ondanks de afstand gingen we geregeld en met veel plezier naar Delft.
Als meisje van een jaar of acht mocht ik bruidsmeisje zijn van één van mijn tantes. Ik herinner me het zelfgemaakte lichtblauwe ribjurkje, met de witte kanten bloemetjes er op, nog als de dag van gisteren. Het huwelijk van mijn tante werd in dit mooie historische pand aan de Markt voltrokken.

Het Stadhuis uit 1200. 

Op dit moment wonen er nog steeds een aantal ooms en tantes en neven en nichten van mij in Delft. Niet alleen van moeders kant maar intussen woont en werkt er ook een neef van mij van vaders kant van de familie. Mijn neef heeft er namelijk een restaurant ‘De Zeven Zonden’ (op de hoek Oude Delft, Peperstraat) en daar hadden we om half zes een tafeltje gereserveerd. We hebben daar weer eens goed bijgekletst. Maar we kwamen er natuurlijk niet alleen om te kletsen maar ook om te eten, en mensen wat hebben we er gesmuld! Het is natuurlijk niet netjes om voor je eigen familie reclame te maken maar volgens mij staat De Zeven Zonden al zo goed bekend in Delft dat het restaurant geen enkele reclame meer nodig heeft. Dus mocht je nog eens een restaurantje in Delft zoeken…..
Nog nagenietend van het heerlijke eten zijn we weer in de auto gestapt en terug gereden naar Deventer.

Hier schijnt de zon dus ga ik zo snel de paden op en de lanen in!{#knipoog} 

 

About the Author

Elmar

43 Reacties

 1. Jetske

  Wat verrassend zo’n log. Drie jaar in Engeland gewoond. Het was voor je ouders wel een hele stap om zo iets te doen. En dan met een tegenstribbelende dochter, lijkt me niet eenvoudig. Wel leuk om te lezen dat je zo strijdvaardig was. Heb je dat nu nog in je? Wel een heel leuk idee om jullie kinderen dit alles te laten zien.

 2. marjolein

  Wat een leuk verhaal, kan me voorstellen dat al je herinneringen weerboven komen drijven :))

  Je schrijft trouwens erg leuk :))

  Dag en vast al heel veel plezier en voorpret in England

 3. J@n

  Natuurlijk speelde ook wel mee Elmar, dat je juist in je pubertijd daar kwam. Was je hier gebleven dan had je ook hier genoeg dingen gevonden om tegen te protesteren en dan misschien met minder reden. Zo is het maar goed dat je die gelegenheid daar had;-))

  Ik wacht met smart op het vervolg….

  Gr. J@n.

 4. Renesmurf

  Ik moet er toch niet aan denken zeg, zomaar meegezeuld worden naar een ander land.   En dan problemen met aanpassen zo, het is allemaal wat.

  Toch mooi dat het na drie jaar voorbij was.
  Ik denk dat komende vakantie vast nog veel meer herinneringen naar boven borrelen!

 5. beuzeblaadje

  Zucht……. Wat een heerlijk verhaal Elmar, ik heb het met veel interesse zitten lezen! Schooluniformen en dat stijve, degelijke onderwijs dat kennen we hier in Nederland alleen maar uit boeken. Dat jij dat in het eggie hebt meegemaakt! Ik kan me voorstellen dat het heef gaaf voor jou moet zijn terug te gaan naar al die, toch wel dierbare, plekken en zeker om ze aan jouw kinderen te laten zien! Maar van mij mag je nog veel meer uit die periode op dit log “gooien”, leuk om te lezen!

  Groetjesssss,                                                                                         beuzeblaadje

  OT:”Niet jarig en toch een jaartje ouder, vreemd!”                                          Niet zo vreemd hoor, ik ben geboren op 29 februari!

 6. bar

  Wat leuk om dit te lezen. Mijn opa, oma, moeder en oom hebben 10 jaar in Engeland gewoont. Ook een plaatsje wat precies naast Londen lag, ben even de naam kwijt. Mijn moeder was 16 en is terug gegaan toen ze 17 jaar was, omdat ze in Nederland de opleiding verpleegkundige ging volgen. Door de 10 GB ben ik aardig veel toch met engelse dingentjes opgevoed….de BBC staat bijvoorbeeld 24/7 aan bij mijn familie. Is grappig. Leuk zeg dat jullie daar op vakantie gaan en natuurlijk is het leuk om te zien waar je moeder heeft gewoont. Ik heb het huis van mijn opa, oma, moeder en oom ook in het echt gezien en ik vond het heel leuk om te zien. Vervolgens gingen we een gebakje eten met een super grote eetlepel….whahahahhaha…echt zoooo engels he.

   

  xxx Bar.

 7. Leidse Glibber

  Dat is inderdaad leuk om je kinderen de omgeving te laten zien en waar je hebt gewoond.

  Die uniformen kan ik me echt goed indenken dat je daar een hekel aan had.

 8. sisely

  Zo ben weer wat wijzer geworden van een blogger, dat is best wel leuk om dit aan je kinderen te laten zien.

 9. tagrijn

  Ik haat uniformen voor kinderen als die niet nodig zijn (de scouting bv). Dus ik kan me goed voorstellen hoe je je daar hebt gevoeld. Een mooi en informatief logje en Elmar is geen doetje, dat weten we dan ook weer!

 10. Hanny

  Meisjesscholen komen in Nederland (geloof ik) niet meer voor. Verboden moeten ze worden. Wat een verschrikking. Ik heb er ook op gezeten, maar dan zonder uniform. Een uniform is natuurlijk waardeloos. Maar aan de andere kant voorkom je er misschien een hoop ellende mee, want kinderen worden dan niet afgerekend op hun kleding.

  Mijn Jan had ook naar het buitenland kunnen gaan voor diezelfde fabriek. Maar om zijn kinderen (die bij hun moeder woonden en waar het niet lekker mee liep) is hij in Nederland gebleven. Hij heeft er nog steeds spijt van, maar het is niet anders.

  Leuk om met je kinderen een stukje uit je jeugd op te zoeken.

 11. Sary

  Ik voel met je mee Elmar ook ik heb op meisjesscholen gezeten maar dan hier in Nederland, gelukkig zonder uniform”-)))

  Maar jij hebt het voordeel dat je perfect Engels spreekt en schijft tenminste en dat is wel drie jaar een uniforn waard.

  Ik ben benieuwt hoe je dat gaat ervaren straks in de vakantie of je het nu met andere ogen ziet misschien.

   

  In elk geval wens ik jullie een super vakantie .

   

  Liefs van Sary en de bengels 

 12. Jeroen

  Wat een leuk logje Elmar. Ik kan me voorstellen dat je dat uniform haatte. Toch is het juist bedoel om verschillen in klasse onzichtbaar te maken. Iedereen gelijk, arm of rijk. Maar voor mij zou het ook niets zijn. Uiteraard heb je daar een goeie basis gelegd wat betreft de Engelse taal. En rebels? Leuk toch! Was ik zelf ook wel een klein beetje.

 13. Me!

  Hey Elmar, leuk wat over je verleden te lezen…

 14. Pia

  Ik heb al heel wat hoeken en gaten van Engeland gezien. Mijn broer woont er al 38 jaar en verhuisde van plek naar plek. Ook een aantal keer in de buurt van Londen, ik vind het een geweldige stad, zeker in de zomer. Met de kerst eigenlijk alleen om te shoppen. Nu woont hij in Ravensthorpe. Maar Engeland heeft vaak nog het weidse en heuvelachtige. Het enige waar ik absoluut niet van gecharmeerd ben zijn die gifgroene doperwten en de oploskoffie 🙂 Maar leuk jouw verhaal te hebben gelezen, toch een leuke en aparte herinnering

 15. Billy

   

  het is inderdaad leuk om die “Engelse periode” van jou te vernemen, Elmar!

  Het leek me ook zeker niet makkelijk om zomaar over te schakelen naar een engelse school

  Fijne avond nog!

  Billy

 16. Natazz

  Wauw wat een luxe zeg om een paar jaar in Engeland gewoond te hebben, zeker heel goed voor de taal.
  En het is altijd leuk om je man en kinderen je oude huis te laten zien toch? En natuurlijk voor ons ook want wij krijgen weer foto’s te zien. 🙂

  Fijne avond belhamel

 17. Di Mario

  Kom maar op met log deel 2.
  Ik heb zitten genieten van je opstandig gedrag.

  Love As Always
  Di Mario

 18. Malou

  Ik ken de meisjes scholen niet .

  Als ik het zo lees lijkt het wel een beetje op Harry Potter met dat uniform whahaha

  Maakt niet uit , ik denk dat de Engelse ouders het geweldig vinden dat uniform , het scheelt een hoop merkkleding pfff

 19. rietepietz

  Wel een leuke reden om herinneringen op te halen en natúúrlijk is het een belevenis geweest destijds. Erg goed ook voor je Engels ,daar zul je je hele leven veel plezier van gehad hebben .Je leert het toch nergens beter dan in een “Engelssprekend” land .

 20. Kroosduiker

  Wat een leuk log en wat fijn dat je dit met ons wilde delen, ik heb het met plezier gelezen.

 21. Annojo

  Uniformen op school vind ik wel wat hebben. Dan ben je gelijk van dat gepest af vanwege (het niet hebben van) bepaalde merkkleding. Maar het moet wel gemengd zijn, ik kon vroeger ook al beter met jongens opschieten dus dat moet wel vevelend voor je zijn geweest. Ik zat op een dansopleiding: 99% meisjes…

 22. Jan K.

  Mooie verhalen uit de oude doos, Elmar. Ik kan me voorstelen, dat het als dertienjaige geen prettig idee was om te verkassen, om over dat uniform en de strenge regels op die meisjesschool maar niet te spreken. Toch kun je het achteraf wel als een verrijking van je leven zien, lijkt me.

 23. Belinda

  Leuk dat je dit met ons wilde delen. Ik zou er ook een hekel aan hebben om in schooltenue te moeten lopen.

  Het gebied waar jullie woonden was natuurlijk wel top maar kan me helemaal voorstellen dat je het niet zag zitten om daar  naar toe te gaan. Maar achteraf heeft het dus ook voordelen gehad want je spreekt de taal vloeiend!

  Leuk dat jullie besloten hebben om de vakantie daar te vieren zodat je toch een beetje een gedeelte van je roots kan showen aan jullie kids!

 24. Redstar

  Die uniformen zijn glad niet verkeerd. Zouden ze her ook gewoon moeten invoeren.

 25. Liesbeth

  toch goed dat je dat toen voor elkaar hebt gekregen met die uniformen. Je was lekker opstandig, net als ik! Ik herken er best veel van. Ik was ook op die leeftijd in een pleegezin opgenomen en het was een heel net gezin in het Gooi en erg streng.Toen ben ik er ook tegenin gegaan, tegen alles eigenlijk en kon ik uiteindelijk terug naar mijn ouders…leuk om te lezen, fijne dag!

 26. klaproos

  dat is wel heel heel heel leuk lezen  rebelse elmar:-))

  maar je hebt gelijk hoor, een beetje rebelie is wel goed,

  je hebt wel veel meer meegemaakt dan de doorsnee tiener, op school, dat is ook wel gaaf, en je engels zal perfect zijn, da’s ook nooit weg 🙂

  een heel leuk  logje elmar

  groetjes

  klaproos

 27. Mannie

  Zal best een leuke ervaring geweest zijn al wou je in het begin niet. Nou ja op die uniformpjes na dan 😉

 28. Annette

  Mag ik mee? Lekker met de boot over, dan links rijden door dat prachtige landschap, lekker eten en drinken. Gaaf, Elmar. We gaan dit jaar een weekendje naar Ipswich, naar vrienden van ons. Ik kijk er nu al naar uit!

  Leuk om te weten wat je band met Engeland is. Ik heb het helemaal gelezen. Heb je nog kontakt met je oud-klasgenoten of is alles verwaterd?

 29. gerdaYD

  Hé, leuk, zo weten we iets meer van jou en je achtergrond. Ik ben verzot op de verhalen van andere mensen, dus heb ik hier weer van genoten. Wat jij duidelijk niet deed van je uniform… hihi.
  En leuk dat je je kinderen kan laten zien waar je was, en hoe het was… ik wens je er heel veel plezier mee!

 30. Leo

  Als Albion-lover ben ik wel een beetje jaloers op jouw levenservaring. Daar wonen en leren moet wel een extra steuntje in de rug zijn als het gaat om begrijpen hoe die samenleving daar in de provincie een beetje functioneert. Ik ben het overigens wel eens met de maatregel dat men schoolkinderen in uniform laat lopen. Geen  onderscheid door afkomst of inkomen. Allemaal gelijk en zorgen dat het op school gaat om kennis opdoen en niet om status. Hoe saai ook. Overigens heb je ook in ons land nog steeds strikt gescheiden scholen hoor en ik kom zelf ook uit die cultuur. Domweg ingegeven door het geloof van toen of dat van nu…. 

 31. Sanne

  Wat een leuk verhaal! Al moet ik er niet aan denken om er drie jaar lang te wonen hoor…

 32. Etje

  Ben met mijn ouders ook 5 jaar naar Duitsland gaan wonen en was zeker aan aanpassing. Maar heb er wel heel goede herinneringen aan over gehouden.

  Groetjes

 33. Inge

  ging de hond ook mee naar nederland???? Wel leuk om dat meegemaakt te hebben al is dat vaak pas achteraf idd.

  Zo’n schooluniform is het laatste wat je wilt als meisje van 13……

   

  Leuk terug naar Engeland en die tennisers, dat waren gouden tijden daar meis……

   

 34. Illness

  Dat moet een hele aanpassing zijn geweest….Heb je geen taalprobleem gehad dan ?? Maar Engeland is op sommige streken wel mooi..Maar toch niet echt mijn ding denk ik…

  Heel fijne maandagavond

  Groetjes

  @ De taal was in het begin zeker moeilijk, maar als je de hele dag niets anders hoort leer je snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)