Vandaag liet het weer het helaas niet toe om weer een flinke wandeling te maken en dus doe ik nog een beroep op gisteren, en duik ik een ander, recenter, stukje geschiedenis in.
Gisteren was ik zoals jullie weten bij havezate De Haere en vlak daarbij liggen ook restanten van de IJssellinie(klik). In mijn onwetendheid heb ik altijd gedacht dat die linie iets te maken had met de tweede wereld oorlog. Niets blijkt minder waar te zijn, de IJssellinie was een verdedigingswerk dat in 1950 gebouwd is om het Rode Gevaar buiten de Nederlandse en daarmee Westerse deur, te houden. Rusland was onderleiding van Stalin(klik), en na hem Chroesjtsjov(klik), verwikkeld in een Koude Oorlog(klik) met het Westen.
In de tijd van de Koude Oorlog werd om een onverwachte Russische opmars een halt toe te roepen of in ieder geval te vertragen, een beproefd Nederlands recept uit de kast gehaald: een waterlinie(klik). Tussen Nijmegen en Kampen verrees de IJssellinie, een 120 kilometer lang en maximaal 10 kilometer breed obstakel in de vorm van onderwater gezet land (inundatie). De bedoeling was een Russische opmars te vertragen en tijd te winnen. Vanuit Groot-Brittannië zouden dan vervolgens manschappen en materiaal worden aangevoerd om zo het Westen te kunnen verdedigen tegen een Russische aanval.


De IJssel ter hoogte van De Haere

In 1968 werd de IJssellinie definitief opgeheven, enkele bunkers vielen onder de slopershamer, uiteindelijk bleven er 32 over waarvan inmiddels enkele gerenoveerd en opengesteld zijn.


Het gerenoveerde inlaatwerk; hier liet men het water het land binnen stromen.

 

Het Noodhospitaal.

In het bos op het landgoed “de haere” kwam ik als eerste het gedeeltelijk ingegraven noodhospitaal tegen, het is gebouwd in 1953 en bood plaats aan 36 personen. 

Het noodhospitaal lag destijds midden in het front, er werd niet alleen eerste medische hulp gegeven, maar er kon ook worden geopereerd. Het noodhospitaal was zelfvoorzienend, het had een noodaggregaat voor stroom en zijn eigen drinkwaterzuiveringsinstallatie. Tegen gifgassen waren gasdichte deuren aangebracht, luchtfilters (zie foto hier onder) en douches. Nu herbergt het voormalig noodhospitaal het IJsselliniemuseum, waarbij een gedeelte van het hospitaal in ere is hersteld.

 

 

De commandobunker.

Even verder op ligt deze commandobunker. Het was voor die tijd (1953) bomvrij gebouwd, met muren van 120 cm dik, die bommen en granaten konden weerstaan tot 250 kilo. Vanuit deze commandobunker lopen er telefoonkabels, op ca 2 meter diepte, naar alle kazematten en bunkers.

Er is nog veel meer van de ijssellinie bewaard gebleven en gerenoveerd maar daar was ik gisteren niet in de buurt, wie weet kom ik er later nog eens op terug.

Dat was voorlopig weer even genoeg geschiedenis denk ik, ik hoop dat ik morgen er weer op uit kan trekken de paden op en de lanen in. Alhoewel het Hubertus rooster ook in elkaar gezet moet worden en dus het blijft nog even spannend wat het morgen worden gaat.

About the Author

Elmar

7 Reacties

 1. Pia

  Her verband zie ik zeker wel en komt me heel herkenbaar voor. Mocht nu niet die repen in de aanbieding zijn, geen nood, een pak hagelslag doet ook wonderen 🙂

 2. f r e d

  als het toiletpapier op is gebruik je maandverband om de chocolade van je mond te verwijderen, waarna het maandverband goed is uit te wassen om tot eigenlijk gebruik te komen…..???

  inderdaad er is verband !

 3. Liesbeth

  poeh hee, je gaat wel diep zo op de maandagochtend..maar je hebt gelijk, reclame, daar wordt altijd over nagedacht

 4. Redstar

  Ik las, onthield, en zag je laatste zin. Je RSS.. Dank 🙂 Ik zag het verband overigens vrij snel. Maandag of niet

 5. Di Mario

  Het zijn de vier artikelen die ik vermijd om te kopen en die ik standaard op het lijstje schijf van mijn Dinnetje.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Lara

  Grappig! En chocola, lekker! Groetjes Lara

  Ik wil je eigenlijk wel een button geven op mijn log Elmar, is dat ok?

  groetjes Lara

 7. Elise

  Voor een maandag ben jij wel een denker hoor, ik stel dat meestal tot dinsdag uit, maandag is mijn vrije dag 🙂

  Bij AH kom ik niet maar 3 van deze artikelen haal ik ook, zeker als ze in de aanbieding zijn of is het alleen als ze in de aanbieding zijn. Alhoewel…die chocolade, nee daar doe je mij neit zo’n plezier mee, ahha

  Fijne avond, Elise

   

 8. Leidse Glibber

  Jeetje, wat bij jij inderdaad helder op de maandag, maar er zit inderdaad als je het zo uitlegd een duidelijk verband tussen de aanbiedingen hahahahaha

 9. Carla

  Ik zie het verband helemaal hoor!!!

  Maar ja…het is ook al later op de avond hè {#knipoog}

  En die chocolade…die lust ik zo ook wel hoor…ben me vanavond weer eens te buiten gegaan aan een hele reep….voor je het weet is zo’n ding ‘op’

  O ja…misschien nog één klein verbandje…dat de VROUW meestal die boodschappen in huis haalt????

   

  fijne avond…liefs Carla.

 10. curieuzeneuzemosterdpot

  alle vier de woordjes zijn deelbaar door 3?  {#groot}

   

  whahaa, zelfs de code van hieronder ook?  {#rolling}

 11. tagrijn

  Jij legt slimme verbanden. Je moet er maar opkomen. De verschillen zijn simpeler aantoonbaar.

 12. klaproos

  pfffffffffffffffff

  ik  zit  met  mijn hoofd in het verband:-)

  erg  hé:-)

 13. ida

  Ja die appie is slim met zijn aanbiedingen .

  Liefs ida

 14. Leo

  What goes in must come out…..en als dat niet helemaal goed gaatof de chocolade valt verkeer heb je ook dat wasmiddel nodig…….een wonderlijk verband, maar wel voor de hand liggend….sory!

 15. Mannie

  IK zou niet  eens op het idee gekomen zijn om er een verband in te gaan zoeken 😉

 16. jo2see

  Wat een goed verhaal wat verband heeft met elkaar 🙂 Je moet het verband maar kunnen leggen.

 17. gerdaYD

  Verbanden leggen?
  Bridge: balkon
  Een wel heel erg moeilijke, Elmar {#sortof}

  Heerlijk log zette je hier neer… en bedankt voor de lieve wens, zussie is er blij mee!

 18. Etje

  Die reclame mannen zien die verbanden overal wel hoor, zolang de mensen maar buiten gaan met een volle kar is het voor hun al goed.

  Prettige dinsdag

  Etje

 19. marjolijn

  Ooohh, die reclamemannen zijn zo slim, en zorgen wel dat jij de boodschappen wagen vol krijgt.

 20. Renesmurf

  Zo kan je tussen alles wel verbanden leggen.
  De AH is wel de duurste aller supermarkten, dus dat doen ze slim!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)