maandag 26 januari 2009 Er zijn 26 reacties deze week Blog

Gisteren was ik de hele dag in Tiel en omdat het enorm gezellig was waren we gisteren avond ook pas laat thuis. Vandaar dat het ook zo stil bleef van mijn kant. We (mijn man en ik) hebben gisteren een bezoek gebracht aan oom S. en tante M., oom S. is de enigste nog levende oom van mijn man. We waren al veel te lang niet bij hen op visite geweest en gisteren zijn we dus begonnen om de schade in te halen. Oom S. kwakkelt op dit moment behoorlijk met zijn gezondheid maar gisteren was daar gelukkig weinig van te merken, hij zat heerlijk op zijn praatstoel. Buiten zijn we, vanwege de gezondheid van oom S., maar heel even geweest en wel in hun tuin. maar daar stond wel wat moois zoals jullie tussen de verhalen door zullen zien en dus had ik mijn camera niet helemaal voor niets meegenomen.

Oom S. heeft veel te vertellen want hij heeft tijdens zijn werkzame leven van alles gedaan dat verband hield met de middelbare tuinbouw school. Hij gaf les, regelde praktijk bedrijven, maakte roosters voor de praktijklessen en begeleidde leerlingen. Zijn verhalen waren dan weer ontroerend dan weer hilarisch. Zo vertelde hij dat hij eens een nette Joodse leerling had, die zijn theorie lessen in nette vrijetijdskleding bijwoonde. Maar naar de praktijklessen hij kwam steevast in pak. Hij droeg dan een keurige donkere broek, overhemd, stropdas en bijpassend jasje. Op zijn zondagsbest dus, of in zijn geval op zijn zaterdagsbest, want het was tenslotte een Joodse jongen. De andere leerlingen droegen een overal of oude kleding want in de tuinbouw blijf je nu eenmaal moeilijk schoon. De kleding keuze van deze jongen was dan ook zeer opmerkelijk. Eerst werd even getwijfeld aan zijn verstandelijke vermogens maar dat bleek al snel niet nodig, integendeel de jongen had juist een uiterst slimme truc bedacht. Zijn nette zaterdagse pak mocht natuurlijk niet vies worden en door het te dragen hoefde de slimmert dus ook geen vieze klusjes op te knappen. De andere leerlingen waren daar begrijpelijk geheel niet blij mee en loerden op een moment waarop ze hem te grazen konden nemen. Dat moment kwam toen ze aan het graven waren in een veenachtig gebied. Als je het bovenste laagje van het veen weghaalt komt daaronder een roodachtige massa vandaan die enorm stinkt. Meer hoef ik nu eigenlijk niet te vertellen, want het zal duidelijk zijn dat deze jongen, op een onbewaakt moment, met pak en al in die stinkende smurrie is beland.

Oom S. en tante M. waren naast hun werk ook een (stijl)danspaar. Een heel goed danspaar, ze dansten op hoog niveau mee in nationale en internationale wedstrijden. Tante M. maakte in die altijd zelf haar prachtige jurken, mede omdat ze anders onbetaalbaar waren, maar vooral omdat ze er erg veel plezier in had. Na hun tijd als actief danspaar is oom S. ook zeer actief bezig geweest voor de dansbond en heeft hij vele wedstrijden gejureerd. Ook over de dans periode kwamen de verhalen al snel los. Zo waren ze regelmatig voor wedstrijden of demonstratiewedstrijden in het buitenland. Op één van die buitenlandse tripjes deden ze mee aan een wedstrijd waarbij ze degene die de wedstrijden leidde al jaren kende, hij was intussen een goede vriend geworden. De dag voor de wedstrijden begonnen kwamen ze aan in hun hotel en werden gastvrij onthaald door de wedstrijd organisatie. Na zich wat opgefrist te hebben stond hun gastheer, en vriend, hen op te wachten voor een heerlijk diner. Na het uitgebreide diner wilden oom S. en tante M. naar hun kamer te gaan maar hun vriend nodigde hen uit nog even mee te gaan naar de danslocatie aan de andere kant van de straat. Oom S. en tante M. dachten, dat hij ze zoals wel gebruikelijk was, nog even de dansvloer wilde laten zien en dus gingen ze mee. Maar in plaats van dat de vriend ze meenam naar de dansvloer nam hij ze mee naar een klein kantoortje. In dat kantoortje stonden allerlei prijzen, niet alleen bokalen maar ook allerlei luxe artikelen. Op zich was dat nog niet echt abnormaal want naast een bokaal won je in die tijd meestal ook een andere prijs. Wel vreemd werd het toen aan oom S. en tante M. werd gevraagd welke prijs zij de volgende dag graag zouden willen winnen. Meestal hoorde een bepaalde prijs bij een bepaalde plaatsing of mochten de winnaars als eerste kiezen, deze vraag was dus wel erg vreemd. Aarzelend en behoorlijk verbaasd zei tante M.: “Dan ik wil wel graag dat super-de-luxe koffiezetapparaat”. Is goed zei de vriend op welke plaats jullie morgen ook eindigen dat koffiezetapparaat is voor jullie. Het bleek dat in dat land het heel gebruikelijk was dat je je prijs van te voren mocht uitzoeken. De dag er na wonnen oom S. en tante M. de wedstrijd, en ging het koffiezetapparaat mee naar huis.

Oom S. heeft ook jarenlang in het bestuur van de Lathyrus vereniging gezeten en organiseerde dan vaak de opening van de landelijke lathyrus tentoonstelling. Regelmatig werd die tentoonstelling geopend door iemand van het koninklijk huis. Eén van deze belangrijke gasten was, toen nog, koningin Juliana. Nu is het alom bekend dat Juliana niet hield van protocol, maar natuurlijk was dat er altijd wel. Van minuut tot minuut was vastgelegd waar de majesteit was en wat ze moest doen. Mijn oom was altijd nauw betrokken bij het op stellen van het protocol. Maar als het aan Juliana lag bleef er niet zo veel van over, zo kwam ze de tentoonstelling openen en zou daarvoor ontvangen worden door het bestuur van de vereniging. Het protocol schreef voor dat ze met lift 3 naar boven zou gaan om daar ontvangen te worden door het bestuur, op oom S. die zou haar bij de deur opwachten. Maar hare majesteit liep doodleuk naar lift 1 en ging daarmee naar boven, in allerijl moest het bijna voltallige bestuur zich naar de stopplaats van lift 1 reppen om haar te kunnen ontvangen. Na eenmaal de tentoonstelling geopend te hebben bracht ze zelf ook een bezoek aan de tentoonstelling, ook dit gebeurde volgens het protocol, totdat de voorzitter, die Juliana ook een beetje kende zei: “Als u nu echt iets moois wil zien moet u met mij meekomen”. Dat was natuurlijk niet aan dovenmansoren gezegd en Juliana ging tot grote schrik van haar bodyguards ineens een heel andere kant op dan was afgesproken. Na afloop ging werd ze nog even voor een bakje koffie mee naar boven genomen. Oom S., die toen nog rookte en toen er nog in dergelijke gebouwen gerookt mocht worden, stond bij de balustrade en had net een sigaretje opgestoken. Juliana zag hem en vroeg of hij ook een sigaret voor haar had en met een grote zucht nam ze de eerste trek….
Dit waren maar drie verhalen van oom S. en tante M. en zo hoorden we er velen.

Zoals ik al schreef was het gisteren dus te laat om jullie nog mee te laten genieten van de verhalen van oom S. en tante M., en ook zag ik geen kans meer om jullie logs te lezen maar vandaag kom ik zeker weer even langs!

About the Author

Elmar

26 Reacties

 1. tuinbouw

  Om te voorkomen dat het milieu schoon en om de wereld mooier, moeten planten we meer en meer bomen. Voor dit tuinbouw speelt een zeer belangrijke rol.{#bril}

 2. klaproos

  ohhhhhhhhhh elmaar ..

  ik zie de toverhazelaar en ben  hélemaal verkocht,

  heb vandaag staan  kijken bij een donkergele soort maar hij was wat  prijzig,

  oei  wat  mooi om te  zien,

  vandaag heb ik alleen maar oog  voor de foto’s, mijn hoofd is  té moe om veel te lezen 🙂

  dat  doe ik  morgen weer:-)

 3. Redstar

  Leuk verhaal en mooie foto’s! Ah dus je loopt gewoon een logbezoek achter  😀

 4. tagrijn

  Een oudere oom of grootvadwr die zo geweldig kan vertellen, Je moet maar boffen. Hij heeft heel wat te zeggen. Dat was wel een dagje Tiel waard.

 5. Renesmurf

  Als Juliana echt niet van protocol hield had ze maar af moeten treden.
  Dat was een behoorlijke dag!

 6. marjolijn

  Heerlijk toch zo’n dagje uit, en voor heel veel dingen goed!!

 7. Di Mario

  Je bent altijd welkom. Maar je hebt gelijk, familie gaat voor.

  Love As Always
  Di Mario

 8. Mannie

  Mooie verhalen en er staat zeker mooi spul daar in de tuin, lijkt me in de zomer nog mooier, zeker als je dan beter weer hebt en er van kan zitten genieten zonder het koud te krijgen

 9. sisely

  En er een dagje er op uit is toch ook mee en dan nodig. Voor lichaam en geest, in ieder geval weer mooie foto’s gemaakt.

 10. Jetske

  Dat zijn wel hele mooie verhalen. En wat voor jullie oom en tante erg mooi was, dat ze een welwillend luisterend oor hadden en dat is voor mensen ook wel heel belangrijk.

  Mooie foto’s heb je erbij geplaatst.

 11. Jan K.

  Mooi, die verhalen uit de oude doos.

  Heb je de foto’s van die voorjaarsbloeiers gisteren in Tiel gemaakt? Dat is wel erg vroeg, hier keert de winter weer terug. Maar ja, het is ook nog maar januari …

 12. Leo

  Wat een mooie verhalen zeg. En dat geillustreerd met deze fraaie detailfoto’s…..Maar ik mis wel Flipje hoor…..niet tegengekomen daar?

 13. Natazz

  Wat een geweldig verhaal, mijn vader verteld haast nooit over vroeger maar mijn oom wel en ik vind het heerlijk als hij weer met zijn verhalen komt.

  En er staan mooie dingen daar in de tuin, ik heb totaal geen verstand van tuinieren maar ik vind het wel super mooi.

  fijne dinsdag vast

  liefs Natazz

 14. Leidse Glibber

  Heerlijke verhalen zijn dat he, ik smul er ook altijd van.

  Mooie foto’s uit de tuin, er is dus best nog wel kleur te vinden.

 15. Truus

  Hele mooie foto’s en dito verhalen Elmar. Heerlijk om naar te luisteren hè. 🙂 

 16. Jeany

  wat heerlijk hé? lekker sterkte verhalen ophalen over vroeger. Dan maakt het ook niet uitr als het wat later wordt. Doeg, van jeany

 17. f r e d

  gij zijt wellecome……………{#hosanna}

 18. Pia

  Ooh Elmar die eerste foto van de toverhazelaar, mijn vader was ook boomkweker en bracht die altijd in deze periode mee naar huis. Hier zijn ze helaas (losse takken) niet te verkrijgen, ik zou er een moord voor doen. Maar als je het niet erg vindt heb ik je foto daar van gedownload. Kerstroos blijft ook mooi he. Heerlijk die verhalen van je oom, laat hem er nog maar eel vertellen

 19. gerdaYD

  Het is jou vergeven lieverd, want met zo’n verhalen kan mijn dag niet meer stuk!

  {#clap}

 20. Belinda

  Heerlijk dat Oom S. al zijn (grappige) verhalen weer heeft mogen melden. Geweldig toch al die verhalen. Vind het niet gek dat jullie laat thuis waren gisteravond! Jullie zijn vast met een heel warm gevoel lekker in slaap gevallen!

 21. Mieke

  Ik geniet altijd van mensen die veel en mooi kunnen vertellen.

 22. Wilma

  Mijn moeder kan ook zo mooi vertellen…

  Ik geniet van dit soort foto’s{#XD}

  Liefs:Wilma.{#handkiss}

 23. Etje

  Goede morgen,

  vind ik een leuk verhaal hoor en dan die foto’s, gewoon prachtig.

  Fijne dinsdag

  Etje

 24. J@n

  Prachtig verhaal joh en als die oom nog meer wist kom ik beslist nog eens om de rest ook te lezen.

 25. curieuzeneuzemosterdpot

  heerlijk zulke familiebezoekjes, elmar!

   

  en niet alleen omwille van de tuin!  {#groot}

 26. Hanny

  Heel begrijpelijk dat je pas laat thuiskwam. Wat hebben je oom en tante veel leuke en spannende dingen meegemaakt. En wat hebben ze al mooie dingen in de tuin! Nu maar niet meer te lang wachten met een bezoek aan hen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Optionally add an image (JPEG only)